Mesec utiče na našu psihu, a san i sanjanje predstavljaju način pomoću kojeg duh (psiha) dopire do svesti.

U momentu punog Meseca san je najnemirniji, najlakši i snovi intenzivnije dopiru do svesti. Snovi se u tim trenucima slabije pamte, nego oko mladog Meseca. Mesečevi aspekti sa drugim planetama utiču na naše spavanje i sanjanje.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Mesec u neharmoničnom aspektu sa Suncem

Možda se morate boriti protiv nekih „detinjastih“ strahova (imate duha pod krevetom ili tamne i nepoznate oči koje vas posmatraju iz ormana) i dobro je ukloniti izvore svetlosti u spavaćoj sobi. Što je soba tamnija i spavanje može biti kvalitetnije. Nemojte ostavljati otvorena vrata od sobe u kojoj spavate da vas ne bi ometala svetlost iz susedne prostorije.

Međutim, kada se probudite uključite odmah svetlo, posebno ako spavate u sobi koja nema dovoljno jutarnje svetlosti da biste se lakše rasanili i razbudili. U jesen i zimu možete držati i neku dodatnu lampu pored kreveta.

Mesec u neharmoničnom aspektu sa Merkurom, kao i sa Uranom

Najbolje je sat vremena pre spavanja da ne budete za kompjuterom, na internetu, telefonu, pa i ni sa knjigom u ruci. Ovo je važno kako biste pokušali da zaustavite stalni naviranje misli.

Međutim, pre spavanja poželjno je uvek izvoditi isti sled aktivnosti, ali bez fizičkog napora. To treba da budu mentalne aktivnosti, kao, na primer, uklapanje nekih sitnih stvari, kao što su čarape, četkice za zube, rukavice i slično, posebno kada je Mesec povezan sa Merkurom.

U prvih pola sata nakon buđenja mozak ne bi trebalo da apsorbuje nove informacije. Ako ste u prilici i imate vremena, primenite jutarnju meditaciju. U suprotnom nećete moći započeti dan sa potrebnom mentalnom bistrinom, jer će misli navirati čim budete otvorili oči.

Ako niste spavali prethodnu noć, najverovatnije nećete moći opet da spavate. Isključite TV, muziku sa uređaja i pokušajte da neutrališete sve zvukove koji dolaze spolja, ali neka prozori budu otvoreni tokom spavanja. Telo bi trebalo malo rashladiti pre spavanja. Pre nego što odete na spavanje nemojte ići u vruću kupku. Najbolji je hladan tuš.

Mesec u neharmoničnom aspektu sa Jupiterom, Venerom i Neptunom

Što više jedete i unosite hranu u sebe i vašem telu treba duži odmor i san. Zbog toga, pazite da se ne dogodi da budete „nepomični“ danima i danima, pa i nedeljama i nedeljama. Posebno, nemojte ići na spavanje sa punim stomakom ili nakon što jedete. Ovo isto važi i za pića, posebno sokove, likere i sladunjava pića.

Važno je da spavate u prostranoj i dobro provetrenoj prostoriji (Mesec-Jupiter) ili u prostoriji sa opuštajućim bojama (Mesec-Venera). Krevet treba da bude udoban, prijatan i komforan, a posteljina, ćebe ili bilo koji drugi prekrivač što mekaniji.

Što manje budete spavali, vaše telo će zadržavati i više vode. Lekovi i određeni veštački stimulansi utiču na loš san.

Mesec u neharmoničnom aspektu sa Marsom i Plutonom

Nemojte pokušavati zaspati na silu ili ako to ne želite. Ako odete u krevet tako što ćete disciplinovano odmah zatvoriti oči, najčešće neće biti korisno.

Međutim, ako ste radili do kasno u noć, onda i san dolazi mnogo lakše, ali ne preterujte u uzastopnom radu do kasno u noć, jer ćete onda poremetiti san i dobiti nesanicu.

Preporučuje se gledanje erotičnih filmova, kao i upražnjavanje seksa pre spavanja. Probajte da potisnite zevanje ujutro kada se probudite, jer ćete se teže razbuditi, posebno ako je Mesec povezan sa Plutonom.

Mesec u neharmoničnom aspektu Saturnom

Ako vam je naporan dan ili niste raspoloženi, pokušajte da odspavate preko dana bar petanaest minuta. Bilo bi dobro da se telo dobro umori pre noćnog spavanja. Masaža pre spavanja, takođe, pomaže, jer je sa ovim aspektom poželjno opustiti telo, s obzirom na to da se često nalazi u grču. Ne možete rešiti brige i probleme dok spavate.

Proverite da li je položaj u kojem spavate neudoban, možda čak i jastuk ili krevet, jer i mala neudobnost može poremetiti spavanje.

Hladna prostorija utiče na nemirno spavanje. Kada se probudite uradite nekoliko vežbi da biste opustili i istegli telo.