Planete u trećoj kući predstavljaju osnovne alate koji su potrebni da bi se povezali i imali komunikaciju sa okolinom.

Znak i planete u trećoj kući opisuju kako se snalazimo sa mnoštvom i obiljem informacija, odnosno, ulaznih podataka.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Pitanja na koje odgovara treća kuća:

  • Na koji način dajete i primate informacije?
  • O čemu volite da razgovarate?
  • Koje su vam teme najinteresantnije?
  • Na koji način komunicirate?

Kada govorimo o komunikaciji, potrebno je istaći da je komunikacija širok pojam, jer ona podrazumeva govor, pisanje, predavanja, pa i znakove pomoću kojih komunicirate.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o osi Mesečevih čvorova Rak – Jarac

Ako je treća kuća u natalu naseljena planetama (više planeta) ili ako je tamo vladar podznaka, najverovatnije da svoju pažnju fokusirate na prikupljanje informacija.

Tu se retko kad miruje, jer je um stalno angažovan, bilo da mislima putujete, čitate knjigu, učite, sanjarite, igrate neku igricu koja zahteva angažovanje uma, učestvujete aktivno na društvenim mrežama, surfujete internetom, radite posao koji zahteva razmišljanje i dr.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

Venera u trećoj kući otkriva osobu kojoj su najinteresantnije lagane i opuštajuće teme (ljubav, prijateljstvo, umetnost, lepota…). Ona lako šarmira i zavodi kroz komunikaciju. Možda će slabije pamtiti neke teške i ozbiljnije informacije, a više će opažati sve ono što otvara vrata ka bliskosti, ljubavi, zabavi ili lepoti.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Riba, u natalu i tranzitu

Saturn? On će biti sasvim drugačiji od Venere. Ova planeta se oslanja samo na dobro proverene i sigurne informacije. Naravno, prvo će opaziti sve ono što može praktično da primeni i iskoristi. Zbog toga, govorimo o izrazito praktičnom umu, koji komunicira ozbiljno.

Treća kuća i planete u ovoj kući ne ukazuju samo na način na koji primamo informacije, već i šta je to što obično pamtimo i primećujemo.

Pročitajte i ovo: Harmonična i neharmonična Venera

Vrsta odnosa koji se događa u trećoj kući (treća kuća je u trigonu sa sedmom kućom ODNOSA) nije emocionalan, već sporadičan i isprekidan, koji dolazi i odlazi, kao da je u pitanju telefonski poziv.

Pročitajte i ovo: Položaj Sunca u kućama natalnog horoskopa

Osoba sa Suncem u trećoj kući svoj identitet pronalazi razgovorom i interakcijom sa ljudima. Mesec u trećoj kući ukazuje na talenat za komunikaciju. Kada dolazi do razumevanja i kada se lako izražava, onda se oseća i emocionalno sigurno.

Merkur u trećoj kući ukazuje na raznovrsnost i svestranost, a znak u kojem se nalazi opisuje način izražavanja. Mars u ovoj kući govori o ulaganju puno snage, inteziteta i strasti, pa ako često ulazite u konflikte sa ljudima, kaže se da loše usmeravate Marsovu energiju (ona je projektovana spolja).

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Škorpije, u natalu i tranzitu

Jupiter u trećoj kući ima potrebu stalno nešto novo da uči i da daje jednu širu primenu informacijama koje dobija ili prima. Uran, Neptun i Pluton odgovaraju ljudima sa specifičnim ili posebnim mentalnim osobinama. Ovde možemo videti intuciju, telepatiju, genijalnost, lucidnost, mentalnu empatiju, percepciju onga što je izvan reči i sl.

Pročitajte i ovo: Najbolji i najgori ljubavni parovi zodijaka

Na primer, kada je vladar podznaka u trećoj kući, onda osoba ima interes da izrazi svoje ideje, stavove i znanje, pa i profesija može biti vezana sa trećom kućom.

Inteligencija viđena u trećoj kući predstavlja analitičku sposobnost koju čovek poseduje, tačnije, jedno osnovno razumevanje stvari i praktični senzibilitet. Čovek koristi inteligenciju da bi što efikasnije funkcionisao u spoljašnjem svetu.

Pročitajte i ovo: Tranzit Urana kroz Bika po kućama natalnog horoskopa

Obrazovanje, koje nas podstiče da razmišljamo i komuniciramo, takođe je pokriveno trećom kućom. Iskorišćavanje inteligencije i prenošenje ideja, odnosno, prenošenje znanja drugima, takođe je u fokusu treće kuće. Koji je način da najbolje predstavite svoje argumente drugima?

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Treća kuća: „Razmislite, procesuirajte i delite.“

Ovo je mentalna kuća Blizanaca koja traži podražaje, a potencijal koji se ovde nalazi je naša sposobnost da usvojimo ono što učimo i delimo sa drugima.

Pročitajte i ovo: Sade sati, jedan od najvažnijih Saturnovih uticaja

Treća kuća je, takođe, povezana sa okruženjem okoline, putovanjima, saobraćajem i uopšte informativnim sredstvima, a iskustva u vezi sa ovim stvarima odražavaju se kroz planetrane položaje u ovoj kući.