Tranzitne retrogradne planete dovode do tendencije ka samoanalizi. Ako se ovaj period ne iskoristi za preispitivanje, onda se osećamo kao izgubljeno.

Zašto osećamo da smo stranci u nekoj određenoj oblasti života? Na primer, kada je Venera direktna, želimo da se zabavljamo i provedemo puno vremena sa prijateljima, ali čim postane retrogradna, manje je i mogućnosti za druženje. Slično je i sa Jupiterom.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Naravno da nećete osetiti uticaj svake tranzitne planete kada krene retrogradno, ali ako je tranzitna retrogradna planeta vladar vašeg podznaka ili Sunčevog znaka, onda se ovaj period može značajnije osetiti. Tada i životna ograničenja mogu biti uočljivija i opipljivija.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kada u natalnom horoskopu imate planete koje se nalaze u znaku u kojem se ne osećaju dobro

Kada vladar podznaka u tranzitu kreće retrogradno, ovo može biti teži period, jer se teže pronalazi mesto u spoljašnjem svetu.

Tranzitni retrogradni Merkur simbolizuje duboke psihološke promene u stavovima i transformaciju osobe iz ekstrovretne u introvertnu. Ovo je odličan period za samoanalize i preispitivanje.

Pročitajte i ovo: Položaj Sunca u kućama natalnog horoskopa

Međutim, kada se Merkur priprema da promeni smer iz retrogradnog u direktan, opet se pojačava potreba za zabavama i spoljašnjim svetom. Mnogo više se kontaktira sa prijateljima ili poznanicima i učestvuje u raznim debatama.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Jupiteru

Tranzitna retrogradna Venera često ne dozvoljava da primetimo, osetimo ili vidimo ljubav drugih. Osećate se manje privlačno, neko će patiti od nedostatka novca i poverenja u odnosima sa drugima.

Pročitajte i ovo: Retrogradna Venera u Škorpiji i Vagi

Međutim, kada tranzitna Venera promeni pravac iz retrogradnog u direktan hod, dolazi do pozitivnih promena u društvenom ili ličnom životu i finansijskoj situaciji. Ovo posebno važi, ako je Venera vladar podznaka ili Sunčevog znaka.

Tranzitni retrogradni Mars smanjuje borbeni duh i želju da se pobeđuju rivali. To je slično kao kada sportista sanja da obori svetski rekord, ali da ne pretiče druge takmičare. Promena smera kretanja Marsa može biti težak period u kojem osoba oseća pritisak, na primer, mora raditi četrnaest sati dnevno.

Pročitajte i ovo: Jupiter u Strelcu, od 8.11.2018. do 2.12.2019.

Ono što je nekada osobu motivisalo i pokretalo postaje nedostojno i dosadno. Samo oni koji uspeju pozitivno da iskoriste oslobođenu energiju kada Mars menja smer kretanja od retrogradnog u direktan smer, postaju izuzetno inicijativni i aktivni. Kada promeni pravac od retrogradnog ka direktnom, on daje osobi neograničeni entuzijazam i neophodnu snagu za ostvarivanje cilja.

Pročitajte i ovo: Tranzit Jupitera kroz znak Strelca, po kućama natalnog horoskopa, od 8.11.2018. do 2.12.2019.

Tranzitni retrogradni Jupiter pomaže osobi da vidi skriveni potencijal u situacijama koje su izgledale beznadežno. Promenom smera, Jupiter povećava unutrašnju veru u sebe, ali je moguća i kriza vere, praćena traganjem za smislom života. Promena pravca Jupitera od retrogradnog ka direktnom može osobu da gura i u neke ekstreme.

Pročitajte i ovo: OVAN godišnji horoskop 2019

Na primer, neko kupi imovinu koju sebi ne može da priušti. Generalno u periodu od retrogradnog ka direktnom, čovek postaje društveniji, ali i spremno preuzima rizik: „Ja toliko verujem u sebe da mogu da pomerim planine.“

Pročitajte i ovo: Sve o retrogradnom Jupiteru u Strelcu, od 10. aprila do 11. avgusta 2019. godine

Tranzitni retrogradni Saturn izlaže čoveka teškim iskustvima u periodu kada menja pravac. Ako postoje nepovoljni aspekti Saturna, osoba dobija osećaj kao da sudbina namerno uništava sve njegove planove. Zašto onda da pokušava bilo šta? Postoji tendencija ka asketizmu i povećan je osećaj usamljenosti.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

Čovek umanjuje svoje zasluge, jer nije postigao svoje ciljeve i to je onda pesimistički pristup, koji je karakterističan za ovu planetu. Postaje veoma samokritičan i može doći do kompleksa inferiornosti. Na primer, stacionirani period Saturna, koji prethodi promeni pravca, nekog će primoravati da kritikuje druge zbog sopstvenih grešaka.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

Kada se menja pravac od retrogradnog ka direktnom Saturnu, potrebna je smirenost, spremnost za naporan rad i jasne definicije ciljeva. Nekada je potrebno i nekoliko meseci da bi se čovek prilagodio promeni pravca Saturna.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Urana u Biku na natalne planete, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Kada tranzitni Uran postaje retrogradan, osoba nastoji da promeni sve oko sebe, ali isključujući sebe, jer ne vidi potrebu da radi na sebi. Prisutna je potreba da se odupire nadređenima, konkurentima i vlastima dok opada želja za novim poznanstvima i timskim radom.

Pročitajte i ovo: Tranzit Urana kroz Bika po kućama natalnog horoskopa

Na primer, za vreme retrogradnog Urana možete odlično da radite u grupi, ali jedva čekate da se vratite kući i zaključate u sobu.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Uranu u Biku, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Za vreme tranzitnog retrogradnog Neptuna, ignoriše se glas zdravog razuma, što dovodi do samoobmana, koje nisu u stanju da se zaustave čak i kada se shvata da se ide pogrešnim putem.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Riba, u natalu i tranzitu

Pod uticajem retrogradnog Neptuna, postoji želja da se sve posmatra, ali samo sa dobre strane. Međutim, pozitivna svojstva retrogradnog Neptuna leže u dubokom razumevanju pozadine psiholoških igara, koje igraju drugi ljudi. Intenzivira se ljubav prema poeziji, muzici, plesu ili filmu.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o horoskopskom znaku Bika

Povećava se izuzetna osetljivost na situacije i okolnosti čak i do osećaja da se život raspada. Na primer, tokom stacioniranog perioda Neptuna, pre nego što promeni pravac u direktan smer, može se okončati neko partnerstvo koje je donosilo samo razočarenje. Slika postaje mnogo jasnija.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Neptunu

Periodi retrogradnog Plutona su veoma dugi i može se zauzeti ekstremniji oblik planiranja života. On će vas naterati da opet oživite neku prošlost, koja vas ustvari proganja. Čovek usmerava energiju retrogradnog Plutona prema unutra, ali ga koristi destruktivno.

Pročitajte i ovo: Kako da iskoristite Uran i njegove aspekte na najbolji način

Možda postoji strah od izražavanja svojih želja. Kada tranzitni Pluton menja pravac iz retrogradnog u direktan smer, može doći do oslobađanja od nekog dugogodišnjeg osećaja krivice. U ovom periodu dolazi do bacanja nepotrebnog prtljaga. Možda ćete baš u periodu promene pravca priznati da vam je orman pun kostura.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Plutonu

Prateći promenu smera kretanja tranzitnih planeta treba se držati osnovnog značenja planete, ali i njenog položaja u natalnoj karti. Posebno obratiti pažnju na tranzitnu planetu koja menja pravac, a koja je vladar podznaka ili Sunčevog znaka.