Često nam kažu da ne rušimo mostove, već da ostavljamo put iza sebe. Ostavite vrata otvorena da biste imali gde da se vratite.

A šta ako nema potrebe za povratkom? Šta ako postoje putevi, načini i drugi izbori? Šta ako vam most uopšte nije potreban? Šta ako su vas ograničili na samo jednu mogućnost? Šta ako ste samo opcija za taj „most“? Šta ako podigne pregrade? Šta ako vam uskrati pristup? Šta ako se on sruši pre nego što ga vi srušite?

Sanja Paraminski, astrološkinja

Da li treba svaki put da razmišljamo šta i koga ostavljamo u prošlosti? Da li bi uvek trebalo da imamo gde da se vratimo? Iz obaveze. Opcije. Straha. Iz kulture. Navike. Iz potrebe da trpimo svoje „puteve“ jer navodno druge nemamo.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Saturn, zaleđena ljubav koja se pretvara u fizičku bol

Venera u Vagi će narednih nedelja dobiti potrebu da prestane da bude kulturna, odmerena, tolerantna i puna razumevanja.

Naučiti sama sebe da je i NE takođe opcija. Da ne bi trebalo da uvek podilazimo drugima i nadilazimo sebe. Ostajati u dobrim odnosima kada u njima nema ničeg dobrog. Da treba podvući crtu. Staviti tačku. Prestati biti dostupan svima i svakome, jer se to od nas očekuje.

Photo by Scott Broome on Unsplash

Konstantno nas uče da ne rušimo mostove. I to je OK. Nemojte ih rušiti. Zapalite ih! Sravnite ih sa zemljom. Gledajte u taj pepeo. Jer ponekad to tako treba. Pustiti da izgori sve što je vas gorelo. Sve što je žarilo vaše telo. Sve što vas je dovodilo u opasnost. Guralo u vatru. Buktinju. Ivicu postojanja. Jer neki ljudi, odnosi, priče, prosto zaslušuju to.

Pročitajte i ovo: VENERA kvadrat JUPITER – začarani krug preterivanja, afera i intriga

Venera u Vagi fokus baca na sve odnose. I emotivne i porodične i poslovne i prijateljske. Nema razlike u tome kakav tip odnosa gradimo, ali ima razlike u tome na koji način ih gradimo.

Pronaći se sa nekim na pola puta je sasvim OK, ali konstantno pokušavati pronaći sebe u drugome, nije.

Zarobljeništvo u drugome je utopija. Verovanje da negde tamo idemo pronaći sebe. Uverenje da smo deo nekoga. A nismo. I nisu.

Zablude koje sve više naglašavamo u odnosima ne vode nas nikuda. Ti “mostovi” koje izmišljamo da bi se približili nekome, ne spajaju ništa. To forsiranje da “upoznamo” nekoga i u svemu nađemo smisao, potpuno ostaje bez smisla.

U onom trenutku kada se počnete osećati izgubljeno. U onom trenutku kada sami sebe pitate gde vas vode ti odnosi. U onom trenutku kad ne znate na čemu ste i kada ne možete te odnose da definišete.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Mars – neprestana ljubavna igra, ne mogu sa tobom, ne mogu bez tebe

Ljudi koji vas zaista žele u svom životu će vam jasno dati do znanja gde sa njima stojite. Bez potrebe da vi secirate odnose. Glumite hirurge i spajate nespojivo. Rastežete nerastezivo. Glumite neodglumljeno.

Venera u Vagi je jasna. Konzistentna. I usmerena na odnose. Veze. Brakove. Kod nje nema premišljanja šta je to avantura, a šta partnerska priča budućnosti. I ona će u narednim nedeljama raščistiti sve što je ostalo neraščišćeno.

Scott Webb

U kvadratu sa Jupiterom, Saturnom i Plutonom jasno će definisati gde ste. Ko ste. I kome koliko i šta značite. Nedvojbeno. Bez paranja oblaka i življenja vlastite fikcije. Bez onoga “ja njemu značim, ali nije spreman…” Razvodi se. Tek je izašao iz veze. Emotivno je blokiran. Ima probleme. Treba mu vremena. Ne zove me, ali će me zvati… Bez izgovora koje dajete svojim nedefinisanim odnosima.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Vama ne trebaju izgovori, vama trebaju definicije.

I koga briga ako on/ona ne može? Koga briga zaista ako vi ne možete? Ako ne ide, nikad neće ni ići. Ako ide, ide od početka.

Pročitajte i ovo: VENERA U VAGI, pravi romantik u srcu

Ne hvatajte svoje utrke života na pola puta. Sa pola snage. Sa čekanjima. Odlaganjima. I ponajviše, molim vas, ne glumite vučnu službu. Niste zato tu.

I, opet, ako treba, a treba, palite te mostove. Sve što gori mora znati da podnese plamen.