„Velika, prava ljubav pokazaće svoju punu snagu samo onda kada uspe da od dvoje ljubavnika, slabih ljudi, načini stvorenja koja se ne boje ni promena, ni nesreća, ni rastanaka, ni bolesti, ni života, ni smrti.” (Znakovi pored puta, Ivo Andrić)

Iz ove misli progovara ovaj aspekt, kao i način na koji ga je Andrić živeo u svom životu, od trenutka upoznavanja sa Milicom Babić. Poznato je da se Andrić oženio u 66. godini Milicom Babić, koja je bila prvi školovani stručnjak u oblasti kostimografije u Jugoslaviji i radila kao kostimograf u Narodnom pozorištu.

Marina Palalić, astrolog
Foto: Vukašin Veljić

Andrić je negovao osećanja prema njoj dugi niz godina. To je bio platonski odnos, jer je ona bila udata za njegovog kolegu i prijatelja, Nenada Jovanovića. Venčali su se nakon što je Milica  postala udovica.

Pročitajte i ovo: Venerini aspekti u muškom horoskopu

Ova platonska ljubav koja se nakon 17 godina realizovala, mogla bi u najvećoj meri da bude prikazana aspektom Venera kvadrat Pluton. Odlikovali su je intenzitet osećanja i posvećenost. Milica je za Iva bila jedina. Simboliku ispunjava i činjenica da se njihov odnos realizovao, tj. ozvaničio nakon smrti njegovog prijatelja, a njenog supruga.

Pročitajte i ovo: Venera i Pluton, ljubav kroz prihvatanje bola

Vrh 4. kuće mu je u Škorpiji. To daje sliku intenzivnih osećanja, koja nisu na prvu loptu uočljiva od strane drugih ljudi. Pluton je vladar 4. kuće, kuće emocija, bliskosti, onog intimnog u nama. On je u egzaktnoj konjunkciji sa Mesecom, u Blizancima. To je slika potiskivanja osećanja. Ona su intenzivna, ali se ne izražavaju otvoreno.

Venera u Devici, u prvoj kući, takođe sugeriše da je bio sklon da ih dozira, a Mars u Vodoliji kao drugi vladar 4. kuće pojačava ovu crtu, jer lična planeta u Vodoliji ume lako da bude neshvaćena od strane drugih ljudi, pa su ga zbog toga mnogi doživljavali kao uzdržanog, čak i hladnog.

Pročitajte i ovo: Venera u konjunkciji sa Plutonom, fatalna privlačnost

Bitno je spomenuti da pozicija u Vodoliji ume jako dobro da prepoznaje i tumači osećanja drugih ljudi, bolje nego svoja sopstvena, što mu je zajedno sa konjunkcijom Meseca i Plutona u Blizancima i Venerom u Devici pomoglo da fantastično oslikava psihička stanja i karakter likova koje je stvarao u svojim delima.

Pročitajte i ovo: Venera i Pluton, dok nas smrt ne rastavi

Dispozitor Marsa je Uran u Škorpiji koji Marsa vodi u sedište i zaokružuje ovu priču. I navodi na ispravan zaključak da je Andrić imao naglašenu emocionalnu prirodu, koja je našla pravi put da se izrazi u drugoj polovini života, što i korespondira sa njegovim kasnijim ulaskom u brak i otvorenijim izlivima osećanja koja se daju zapaziti, posebno prema njegovoj nežnijoj polovini, Milici Babić.

U Znakovima pored puta, Andrić piše u trećem licu jednine opisujući sebe: ,,Smatrajući se od rane mladosti nesposobnim da ikog istinski voli i bežeći od ljubavi kao od suviše teške obaveze, on je i nehotice sve činio kako i njega niko ne bi tajno i potpuno zavoleo, i to mu je polazilo za rukom sve bolje i bolje.” Ali, on je samo bio u zabludi da je tako. Ključna osoba koja mu je pomogla da to shvati i koja je „otključala” njegovu 4. kuću, bila je Milica.

Pročitajte i ovo: Venera konjunkcija Saturn – istrajnošću do ostvarenja cilja

Početak te ljubavne priče vezuje se za njihov prvi susret koji se desio u Berlinu, 1939. godine. Andrić je bio u diplomatskoj službi kao izaslanik Kraljevine Jugoslavije. Ubrzo nakon stupanja na dužnost, pridružuje mu se ataše za štampu, njegov kolega i prijatelj, Nenad Jovanović, sa svojom suprugom Milicom Babić.

Pročitajte i ovo: Venera u Vodoliji – samo da dočekam sutra

Milica je već od prvog susreta opčinila Andrića. Žena izuzetne lepote, negovana, u haljinama koje je sama kreirala i šila, sa šeširima, tokama. Od tog susreta je počela unutrašnja transformacija Andrića, odnosno transformacija njegove osamljenosti.

Milica je Mesec u Andrićevom natalnom horoskopu. Kao supruga njegovog kolege, sedma kuća od šeste – dvanaesta, čiji je vrh u znaku Raka. Dakle, vladar 12. kuće je Mesec u Blizancima, u 10. kući. Znak Blizanaca sugeriše da je mlađa od njega (17 godina); konjunkcija sa Plutonom je zaslužna za unutrašnju transformaciju Andrića, a konjunkcija sa Neptunom je slika njegove opčinjenosti njome, kao i njena lepota i stil kojim je plenila.

Pročitajte i ovo: Harmonična i neharmonična Venera

U proleće 1939. počinje velika platonska ljubavna priča, koja se odigravala diskretno i prefinjeno. „O kakvim se istančanim odnosima i prirodama tu radilo, kako su se tu strasne i burne emocije postepeno preobražavale u „saznanja srca” i koliko je tu trebalo ulagati napora za samosavlađivanjem, najbolje svedoči činjenica da je ta ljubav utroje postala osnova trajnog prijateljstva između Andrića i bračnog para Jovanović, kao i da je sve vreme to bio, ljubavni odnos bez senke i skandala”. (dr Zoran Gluščević iz predgovora knjizi Andrić i Milica, Gordane Brajović)

Pročitajte i ovo: Venera u Biku, senzualnost i zadovoljstvo kroz sva čula

Njihovo druženje utroje traje do 1943. godine, kada Nenada hapse i odvode u logor Dahau. Ono se nastavlja nakon njegovog povratka 1945. godine. Milica je Nenada iskreno volela. Bila je bolna i jako je teško podnosila njegov boravak u logoru.

U tom periodu Andrić je nastavio druženje sa Milicom. Redovno posećuje nju i njenu majku. Neretko njih dvoje vode duge razgovore šetajući Beogradom.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Milica je bila veoma zaslužna za Andrićevu emotivnu transformaciju. Podsticala ga je da otkriva i neguje svoja osećanja, probudila je njegovu suštinsku emotivnu prirodu, koja je u mladosti bila skrivena. Astrološkom terminologijom, aktivirala je njegovu 4. kuću, kuću bliskosti, osećanja. Ključan aspekt za emotivnu transformaciju bio je kvadrat između Venere i Plutona.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

Andrić i Milica venčali su se 27. septembra 1958. godine, godinu dana nakon Nenadove smrti.

Natalna karta Iva Andrića

Jednom prilikom, godinu dana pre dugo čekanog venčanja, poverio joj je, u kratkom pismu iz daljine: „Vi ste i sami osetili da ja neću više moći bez Vas!” To je slika aspekta Venera kvadrat Pluton, kao i Mesec trigon Saturn, koji stavlja akcenat na trajnost njegovih osećanja. On je bio u potpunosti posvećen njihovom odnosu i ona je u njegovom životu imala transformišuću ulogu.

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Bila je zaslužna za njegovu blagotvornu emotivnu transformaciju, jer je on došao u kontakt sa svojim osećanjima i emotivnom prirodom, koju je tajio na specifičan način i pre toga izražavao jedino kroz svoje stvaranje.

Pročitajte i ovo: Venera u Devici – kad razum sretne ljubav

To je jedan od brojnih primera da se energija ovog kvadrata aktivirala i pretvorila dati aspekt u harmoničan, zahvaljujući samospoznaji Andrića i njegovoj sposobnosti da dodje u kontakt sa svojim osećanjima sa određenom preciznošću u ispoljavanju i izražavanju.

Milica se poverava dvema prijateljicama da želi da se uda za Andrića, opisujući veliku bliskost koja postoji između njih dvoje i da ne može više da bude sama. Andrić ne ulazi u brak iz formalnih razloga, ili obaveza od pre, već zato što je Milica žena koju celog života traži i čeka. Kako je rekao jedan njegov kolega: „On je tačno znao šta hoće. Bio je od onih ljudi koji imaju instinkt da biraju.” Ovo bi moglo da se podvede pod prizmu Venere u Devici. Venera u Devici je usmerena, tačno zna kakvog partnera želi.

Pročitajte i ovo: Kako Venerini aspekti utiču na vaše stavove o ljubavi

Andrić je teško podnosio svaki rastanak sa Milicom. Uvek joj se javljao pismima koja je pisao svakodnevno. To je slika aspekata Mesec konjunkcija Pluton, kao i Venera kvadrat Pluton koji zajedno opisuju jaku emocionalnu vezanost.

Pročitajte i ovo: Venera u Blizancima – igra ne sme da stane!

Miličino ime uvek je izgovarao sa prisvojnom zamenicom moja i sa naglašenim ponosom: Mesec je u egzaktnoj konjunkciji sa Plutonom i konjunkciji sa Neptunom, koji je vladar 8. kuće (orbisa 2 stepena). Mesec gradi trigon sa Marsom, koji je vladar 4.kuće, kao i trigon sa Suncem, orbisa 8 stepeni, što sve zajedno oslikava njegove duboko iskrene emocije, i osećanja ponosa što je ona njegova nežnija polovina, kao i osećaj pripadanja i pojačanog sopstvenog vrednovanja koji mu je doneo njihov odnos.

Nakon što je dobio vest da je dobitnik Nobelove nagrade, jedna od njegovih prvih izjava bila je: „Moja Milica mi donela sreću.”

Prema njegovom sopstvenom priznanju, ona mu je bila sve. To je prepoznatljiva slika aspekta Venera kvadrat Pluton, kao i Mesec konjunkcija Pluton. Snažna emocionalna vezanost, posvećenost i predanost u ljubavi, kao i intenzitet emocija. Milica ga je učinila čovekom, kako su njegovi prijatelji umeli da opaze. Još jedna slika transformativne snage ljubavi u duhu ovog kvadrata.

Pročitajte i ovo: Venera u Raku – rođena da saoseća

I Milica ga je napustila pre vremena. Imala je srčani udar u njihovoj kući u Herceg Novom, 1968. godine. Andrić je veoma teško podneo njenu smrt. Opet se osetio samim na ovom svetu. Za njega su tih deset godina braka bile jedine srećne u njegovom životu. Pitao se šta će sad bez nje.

Pročitajte i ovo: Kako Venera i Mesec utiču na plodnost, začeće i trudnoću

Pisac je ublažavao njen prerani odlazak mišlju: „Nijedna prava sreća ne traje dugo! Tačnije, svaka je kratkotrajna…” Naglašen aspekt Venera kvadrat Pluton: Voleo ju je istinski, ali prisutna je bojazan da je ipak ljubav nešto što ne može da traje zauvek, da je prolazna i otuda uteha da prava sreća ne traje dugo, u funkciji mehanizma odbrane od tog bola koji je osećao i činjenice da je smrtna. Rekla bih da je u ovoj misli i ekspresiji njegovog bola, iskazana suština ovog kvadrata.

Napomena: U natalnoj karti je rektifikovano vreme rođenja.

Pročitajte i ovo: Na šta treba obratiti pažnju kod nepovoljnih aspekata Venere i Plutona

Naime, Andrić je upisan u knjigu rođenih u katoličkoj crkvi, u Travniku. Prema informacijama iz Muzeja Ive Andrića u Beogradu, on je rođen između 23 časa, 9. oktobra i 4 časa ujutru, 10. oktobra 1892. Rektifikovano vreme rođenja je 1 čas i 36 min 10.10.1892. – što se uklapa u navedeni vremenski interval.