Simbolika Marsa je u pokretanju akcije, započinjanju nečeg novog, davanju pravca, proboju granice, usmeravanju i prenosu toka energije, uspostavljanju reda i discipline, kao i u direktnosti, borbenosti i nestrpljivosti.

Retrogradno kretanje je prividno kretanje planete u smeru suprotnom onom kojim prirodno ide duž svoje orbite. Ovde se radi o optičkom fenomenu koji možemo videti, ako ga posmatramo sa jedne tačke na Zemljinoj površini. U ovom slučaju reč je o astronomskoj opoziciji planete Mars, kome smo nakon nešto više od 2 godine (780 dana) orbitiranja oko Sunca ponovo prišli u najbližu tačku, na razdaljinu od oko 100 miliona kilometara.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Posmatrano iz naše perspektive, kada Zemlja koja ima kraći orbitalni period pred opoziciju sustigne i krene da pretiče Mars nastaje prividan efekat retrogradnog kretanja, pa se on oko dva i po meseca može videti kako se kreće nebom u smeru suprotnom od njegove prirodne orbite.

Zbog ovog fenomena je i nastao naziv „planetes“, što na starogrčkom označava lutalice.

Kao i svaka planeta, Mars ima svoj retrogradni ciklus koji se sastoji iz pet delova.

Pročitajte i ovo: Mars kvadrat Neptun – iluzije i zavisnosti, intrige i skandali

Prvi deo je ulazak u senku, kada se planeta nađe na onom stepenu znaka horoskopa do kog će se vraćati u svom retrogradnom hodu.

Druga faza je stacionarnost, kada planeta nekoliko dana stoji na istom stepenu znaka pre prelaska u retrogradni hod.

Treća faza je tek kada se planeta kreće retrogradno, tj. u smeru suprotnom svojoj orbiti.

Četvrta faza je ponovo stacionarna, kada planeta stoji na istom stepenu znaka horoskopa nakon prelaska u direktno kretanje.

Završna i peta faza je faza senke u kojoj planeta nakon prelaska u direktno, prirodno kretanje, ide do stepena znaka u horoskopu sa kog je započela svoj retrogradni hod.

Pročitajte i ovo: Mars u Biku – grabi, juriša i osvaja polako

Kako je Mars po svojoj prirodi predvodnik, onaj koji određuje pravac i usmeren je ka cilju, ka jednoj tački koja predstavlja zadati cilj, logično je da će njegovo kretanje uvek biti ka napred. Kao prirodni ratnik i osvajač, Mars ne podnosi poraz, pa će svako povlačenje od cilja doživeti kao poraz i to će ga činiti frustriranim.

Zbog toga je retrogradno kretanje najmanje svojstveno upravo Marsu i za očekivati je da će u retrogradnom hodu njegovo dejstvo biti malefično, tj. negativno. Ipak, Mars je rođeni borac, pa poznaje strategiju, tako da njegovo povlačenje može da bude i strateško, u cilju da zavara protivnika i lukavstvom ostvari pobedu.

Zbog toga dejstvo retrogradnog Marsa ne mora uvek da bude malefično.

Pročitajte i ovo: Mars u Blizancima, uvek spreman za akciju kao zapeta puška

U najvećem broju slučajeva će retrogradni Mars svakako donositi napetosti koje lako mogu da eksaliraju u obiljan konflikt, jer je Mars po prirodi nestrpljiv i impulsivan, pa lako gubi kontrolu. Ove njegove negativne osobine dolaze najviše do izražaja upravo kada je retrogradan.

Marsova osnovna funkcija je probojna, udarna, u cilju probijanja granica i osvajanja novih prostora. Mars predstavlja svaku vrstu oružja, pa i oruđa čija je svrha da seku i probijaju materiju.

Svaki šiljak i oštrica je u simbolici Marsa, a isto tako i svaki projektil, kao što je metak. Pre nego što će upotrebiti svoju silu i nešto poseći ili probiti, Mars mora da se pripremi i da stvori energetski naboj koji će pokrenuti njegovu oštricu da deluje.

Povlačenje Marsa “unazad” predstavlja prikupljanje energetskog naboja koji će pokrenuti u dejstvo silu Marsa tako da bude efikasan u ispoljavanju svoje osnovne simbolike.

Možete to zamisliti kao zatezanje luka iz koga će biti izbačena strela, zatezanje opruge udarača na vatrenom oružju koja će nakon opuštanja udariti u inicijalnu kapislu i izazvati hemijsku reakciju, eksploziju, koja će izbaciti metak iz cevi velikom brzinom.

Pročitajte i ovo: Mars u Raku, oficir s ružom

Takođe, možete zamisliti zatezanje mišića ruke, pa i ostalih mišića na telu, koja podiže oštricu noža ili mača, dok se osoba sprema da zada udarac hladnim oružjem. Da bi se udarac zadao ili odapela oštrica oružja ili oruđa, neophodno je izazvati neku vrstu napetosti.

Retrogradni Mars ukazuje upravo na tu napetost pre zadavanja udarca. To je vrlo osetljiv momenat, jer je potrebno proceniti pravi trenutak i izabrati najbolji, tj. najkraći pravac kako bi udarac bio što efikasniji.

Proceniti pravi trenutak je najteže, jer je Mars, tj. borac koji je predstavljen Marsovom simbolikom, najčešće nestrpljiv i teško može da kontroliše svoj bes koji je najčešće ona energija koja ga ovde pokreće.

Nestrpljenje i impulsivnost često dovode do toga da Mars lako gubi kontrolu i udari ranije nego što je to potrebno, pogrešno proceni pravac usled nestrpljenja i prevelike žurbe, pa promaši svoj cilj i izgubi bitku. To je jedini razlog svakog Marsovog poraza.

Kada je retrogradan, Mars mora da uspori, da zastane i da se povuče, kako bi mogao da odredi, pripremi i primeni taktiku svog kasnijeg delovanja.

Pročitajte i ovo: Mars je muškarac kojeg želite pored sebe

Dok se povlači, njemu se čini da nema dovoljno vremena, pa zbog toga postaje užurban i tera sebe na akciju kako bi što pre izabrao odgovarajuću taktiku, što je najveća greška koju čini i koja će ga dovesti do toga da ubrzo izgubi kontrolu zbog prevelike napetosti i izvede pogrešnu akciju.

Mi najviše pogrešnih poteza vučemo od trenutka kada Mars uđe u senku do momenta kada postane stacionaran i sprema se da krene retrogradnim hodom.

U tom periodu nam se čini da imamo jako malo ili nimalo vremena za započinjanje jedne ili više novih akcija, imamo pojačan utisak da nam se čekanje ne isplati i postajemo sve manje i manje taktični, a sve više i više užurbani i impulsivni u svemu što činimo.

Nepromišljeno i ishitreno biramo pravce i metode našeg delovanja i važne odluke donosimo u trenutku. U svemu tome se ponašamo beskompromisno, lako gubimo strpljenje i lako ulazimo u svađe i konflikte sa drugima. Ovo je period kada smo izuzetno napeti, posebno fizički, ali to ne primećujemo.

Pročitajte i ovo: Mars opozicija Saturn – hrabro, ali ne na silu

Naše svakodnevno telesno držanje odaje povišen stepen napetosti. Naši pokreti postaju nagli i brži nego obično. Pojačane su naše strasti, što se opet ispoljava kroz telesne stavove i napetost pojedinih grupa mišića na našem telu. To nastaje usled pojačane potrebe da se krećemo i budemo fizički aktivni, ali i usled pojačane potrebe da se branimo.

Ako u datom trenutku nemamo stvarnog protivnika koji nas direktno ugrožava, mi ćemo izmisliti razlog za impulsivnu reakciju. Sve više ćemo osećati bes usled nagomilanih frustracija u simbolici jednog ili dva znaka kroz koji se odvija ciklus retrogradnog Marsa.

Pojedine ishitrene poteze u ovom periodu ćemo vući u trenucima kada budemo sa realnim ili imaginarnim razlogom zaslepljeni besom. Najčešće manifestacije Marsa u fazi senke su u velikom nestrpljenju i krajnjoj napetosti koja dovodi do čestih gubitaka kontrole i raznih ishitrenih ispada kod većine ljudi.

Simbolički se odvija upravo to da borac prebrzo ili prejako zategne strunu, pa da mu ona isklizne iz prstiju ili da pukne, što će u oba slučaja onemogućiti da strela pogodi centar mete.

Mars se ovde ponaša kao trkač koji ne može, da sačeka signal za početak trke i krene pre signala, pa bude diskvalifikovan ili krene svom snagon na samom početku trke, da bi na pola puta ostao bez snage i izgubio trku.

Sve ovo su opisi simbolike koja se dešava kada Mars započne svoj retrogradni ciklus i uđe u senku. U toj fazi je Mars ili ishitren ili reaguje preterano.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi – slatkorečivi zavodnik

U fazi kada je stacionaran, Mars je krajnje napet – do pucanja. Stacionarni Mars simbolizuje mišiće na telu koji su napeti u toj meri da se usled napetosti stvori u njima grč koji ih blokira da izvedu bilo koju akciju. Ova faza oslikava parališuću napetost, trenutak kada je bilo kakva akcija nemoguća i neostvariva.

S druge strane, u ovoj fazi je isto tako moguće da grč naglo popusti, pa izazove nekontrolisane kontrakcije mišića. Kako god, bilo kakav vid novozapočete akcije u ovoj fazi nije preporučljiv jer priroda ovde ne podržava akciju  i onemogućava, tj. obustavlja kretanje ka cilju.

Kada Mars konačno započne svoje retrogradno kretanje, ulazi u fazu kada se suočavamo sa posledicama naših ishitrenih poteza iz vremena dok je Mars bio u senci.

Najčešće manifestacije ove faze su u osećaju da moramo nešto da promenimo u svakodnevnom životu jer nas pritiska neki vid nepodnošljivog stanja u simbolici kuće i znaka kroz koje prolazi retrogradni Mars.

Osećamo neodoljivu potrebu da što pre na tim poljima sprovedemo promenu, ali nas niz prepreka sprečava u tome i sve što bismo želeli da se odvija brzo i efikasno, odvija se usporeno, uz česta odlaganja zbog nedostatka neophodnih resursa energije.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu – moć je eliksir života

Usled toga počinjemo da gubimo motivaciju i polet, osećamo pojačani umor i nedostatak fizičke snage, što negativno utiče na naše samopouzdanje, pa pojačava naše frustracije i bes.

Osećamo pritiske koje najčešće sami sebi namećemo, da ostanemo na visini situacije i da ulažemo maksimalan trud kako bi ubrzali i u što kraćem roku dostigli ciljeve koje smo prethodno sebi odredili.

Ipak, naše mogućnosti i sposobnosti su u ovom periodu umanjene, čega nismo svesni, ali to ne ublažava činjenicu da će naša učinkovitost i efikasnost biti u ovom periodu bar za upola manja, zbog čega nećemo moći da ostvarimo sve ono što od sebe očekujemo.

Suočeni sa umorom, demotivisanošću i padom energije, umesto da se umirimo i povučemo, mi često osećamo potrebu da se odbranimo od ovog stanja koje doživljavamo nepodnošljivim i upadamo u stanje besa, što dodatno iscrpljuje našu energiju i umanjuje našu efikasnost.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu u kvadratu sa Uranom u Biku

Bes i frustracije, po pravilu projektujemo na druge ljude i lako ulazimo u sukobe. Umesto toga, kada se Mars kreće retrogradno, potrebno je da postupamo kako nas priroda usmerava.

Umesto da se dodatno trudimo i ulažemo veliku energiju u naše akcije, potrebno je da usporimo, zastanemo i povučemo se u sebe, kako bismo došli do stanja unutrašnjeg mira, a naročito kako bismo postigli stanje telesne opuštenosti.

Za Mars u fazi senke karakteristična pojava je nakupljanja hroničnog grča u mišićima. Kada se Mars kreće retrogradno, potrebno je obratiti pažnju na ono što osećamo u svom telu, posebno na ono što osećamo u mišićima.

Često se događa u ovoj fazi da osećamo grčeve u vratu i ramenima, da često stežemo mišiće vilice, da nam je čelo napeto i namršteno, pa čak i da je naš pogled oštar, kao da seče.

Imamo utisak da nas vrat i ramena bole od nedostatka akcije, od previše sedenja, a zapravo se radi o grču usled prekomerne frustriranosti zbog nezadovoljstva životnim činjenicama i grčevite potrebe da se “bacimo” u akciju kako bismo to promenili.

Vilica, ali i grlo nam se stežu usled potiskivanja potrebe da vičemo i da se kroz puštanje glasa oslobodimo prejake tenzije. Oštar pogled i mrštenje čela i očiju nastaje usled prirodne potrebe našeg tela da se u ovom periodu opusti, pa se mrštimo opirući se toj potrebi, kako bismo zadržali fokus na onome što nam se čini prioritetno.

Pročitajte i ovo: Mars u Ribama – ranjeni zavodnik koji gađa pravo u metu kad najviše voli

Grčeve možemo osećati i u donjem delu leđa, najčešće u krstima, jer smo sebi zadali komandu da se nećemo saginjati i povijati leđa, zbog čega nastojimo da održimo ponosni i čvrst telesni stav, iako nije vreme za to.

Dalje grčeve možemo osećati u butinama i kolenima, takođe zbog zauzimanja stava da nećemo pokleknuti ni pred kakvim izazovom ili protivnikom. Pesnice ćemo često da stežemo u periodu dok je Mars retrogradan, čak će nam se događati da u trenutku kada osećamo pojačani bes tresnemo pesnicom o sto ili slično.

To je zbog pojačane potrebe da se branimo. Ako postupite po uputstvu i obratite pažnju na svoje telo u periodu dok je Mars retrogradan, primetićete da su vam mišići prekomerno napeti upravo u ovim delovima koje sam opisao i iz istih razloga. Unutar vas ćete osećati pojačano nestrpljenje.

Da biste izbegli nepoželjno dejstvo retrogradnog Marsa i da na vas ne bi delovao malefično, potrebno je da sebi zadate zadatak da budete taktični. Tako ćete odmah preusmeriti energiju Marsa sa frustracije u konstruktivno dejstvo.

Zatim pratite impulse u telu i mišićima i tamo gde ih osećate, nastojte da se opustite i umesto grča da dođete u stanje fizičke udobnosti. Iz tog stanja će vam biti mnogo lakše da sagledate vaše trenutno stanje, šta je to što vas frustrira i što imate nameru da promenite.

Pročitajte i ovo: Mars u Strelcu, strastveni avanturista

Ovde posebno obratite pažnju na reč “imati nameru”, jer ćete moći da promenite samo ono što je vaša jasna namera i odluka da promenite. Ako se radi samo o želji da nešto promenite, to nećete uspeti.

Kada vam postanu jasne vaše namere, onda iz stanja fizičke udobnosti i mira odredite sebi konkretne pravce delovanja u budućnosti. Pri tome imajte u vidu da možete odrediti svega nekoliko pravaca, dva ili najviše tri, koja su u narednom periodu prioritetna za vašu budućnost.

U sledećem koraku razradite taktiku i metode koje ćete primeniti u svrhu postizanja zadatih ciljeva. U ovom koraku je važno da se osvrnete na greške i pogrešne poteze i pravce koje ste činili u prethodnom periodu, a naročito za vreme dok je Mars bio u senci.

To će vam omogućiti da preusmerite pravce delovanja i izaberete efikasnije i delotvornije metode. Takođe je u ovom periodu poželjno da se učite strpljenju i načinu pripremanja za akcije koje nameravate da izvedete.

Kao što ratnik u simbolici Marsa mora da izabere pravi momenat i pravac, tako i vi treba u ovom periodu da u svrhu vežbi ponavljate ono što najbolje znate da radite, a što će poboljšati vašu efikasnost i preciznost u budućnosti.

Pročitajte i ovo: Mars u Škorpiji, najstrastveniji i najhladnokrvniji

U ovom periodu je potrebno da ponavljate primenu vaših veština, kako poslovnih, tako i ovih drugih i da ih uvežbavate. Ovo sve je neophodno da obavite za vreme dok je Mars u retrogradnom hodu, što traje u proseku dva i po meseca.

Dok je Mars retrogradan, obavljajte samo rutinske svakodnevne aktivnosti i ne započinjite nikakve nove akcije.

Pročitajte i ovo: MARS U OVNU, beskrupulozni borac koji bije samo sopstvenu bitku

Poželjno je da se u ovom periodu bavite rekreativnim fizičkim aktivnostima. Onom vrstom fizičkih aktivnosti koja vam u datom trenutku bude prijala. To može da bude i obična šetnja, kao i nešto što će uticati na opuštanje vašeg tela i mišića.

Najviše će vam prijati svakodnevna masaža u ovom periodu. Učestala masaža će delovati opuštajuće na vaše mišiće i celokupan organizam, a omogućiće i obnavljanje resursa pozitivne energije, kao i kanalisanje energije kroz mišiće prirodnim tokom.

Takođe će i praktične tehnike za oslobađanje od stresa biti od velike pomoći. Nikako ne preduzimajte pojačane fizičke napore, niti se na bilo koji način iscrpljujte, jer će to pojačati vaše frustracije i rezultiraće problemima i konfliktima.

Pročitajte i ovo: Mars u VII polju – interakcija sa partnerom i širim okruženjem

U ovom periodu je prirodno da vaše strasti budu pojačane i da imate pojačanu potrebu za seksualnim aktivnostima. Poželjno je umanjiti seksualne aktivnosti u periodu Marsovog retrogradnog hoda, kako bi se energija očuvala i obnovila.

S druge strane, kako je ovo period kada je napetost prisutna usled nagomilane energije, povremeno kanalisanje energetskog toka kroz seksualne aktivnosti delovaće lekovito na organizam jer će omogućiti opuštanje muskulature i oslobađanje od prekomernih tenzija, što će vaš organizam uvesti u stanje prirodne psihofizičke ravnoteže.

Pročitajte i ovo: MARS u VODOLIJI, okuplja oko zajedničkog cilja, a opet slobodan, nezavisan i originalan

Najvažniji deo faze retrogradnog Marsa je njegova opozicija sa Suncem. Mars u periodu od 15 godina napravi 7 puta opoziciju sa Suncem pri čemu na nebu pravi geometrijsku formu sedmougaonika ili zvezde sa sedam krakova.

Svakih 15 godina je retrogradan u istom znaku, u kome obično i pravi opoziciju sa Suncem. U trenutku kada Mars dođe u egzaktnu opoziciju sa Suncem, dobijamo simboličku sliku njegovog jasnog sagledavanja cilja, kao i metoda pomoću kojih će najbrže i najefikasnije dostići svoje ciljeve.

Ovo je slika Marsa koji je preporođen, koji se oslobodio suvišnog tereta i koji je potpuno operativan, jer je postao potpuno svestan svojih sposobnosti, mogućnosti i ograničenja.

Mars u opoziciji sa Suncem je i slika ratnika koji potpuno jasno vidi svog protivnika i koji je postavljen prema protivniku direktno, pod najpovoljnijim uglom i sa najbolje pozicije da se sa njim najefikasnije suoči.

Pročitajte i ovo: Mars u Ovnu, borben, impulsivan i nepromišljen

Ovde Mars potpuno jasno sagledava šta je to sa čim treba da se suoči. To u najvećem broju slučajeva nije spoljašnji protivnik, nego nešto unutar čoveka samog, a to su njegovi strahovi, pogrešne odluke, kao i modeli ponašanja koje je svojom zrelošću trebalo da prevaziđe, ali ih još uvek upotrebljava čime sebe degradira i usporava.

Pročitajte i ovo: Mars u Škorpiji u opoziciji sa Uranom u Biku, snažne frustracije pretvaraju se u bes, konflikte i direktne sukobe

Opozicija sa Suncem je najznačniji trenutak u ciklusu retrogradnog Marsa, zbog toga što smo u tom trenutku u prilici da jasno sagledamo svoje greške i da potpuno svesno odredimo sopstvene modele ponašanja kojih ćemo se ubuduće pridržavati. Time dolazimo u mogućnost da unapredimo svoju efikasnost u prioritetnim akcijama neophodnim za poboljšanje kvaliteta sopstvenog života.

Nakon što Mars završi retrogradno kretanje i bude opet u stacionarnoj fazi, potrebno je da započnete sa pripremama za buduće akcije. To simbolički izgleda kao da ste stali na startnu liniju sa koje započinjete novu trku.

Naravno, do sada je neophodno da novi ciljevi budu postavljeni i izabrani.

Kada Mars krene direktno, pa do trenutka kada izađe iz senke, neophodno je da radite na razradi taktike i metoda pomoću kojih ćete dostići ciljeve koje ste prethodno odredili. Sve dok Mars ne izađe iz senke nije vreme da žurite i brzate, već je neophodno da i dalje budete strpljivi i istrajni.

Svakako će prvi rezultati vaših novoizabranih pravaca i novih metoda ostvarivanja ciljeva moći da budu vidljivi tek nakon što Mars u direktnom hodu izađe iz senke.

Pročitajte i ovo: Mars u Jarcu, strpljivi jahač na duge staze

Ciklus retrogradnog Marsa je neophodan kako bismo mogli da sagledamo u koju svrhu je potrebno da primenimo energiju koju smo prethodno razvijali u ciklusu Marsa započetim njegovom konjunkcijom sa Suncem.

Pročitajte i ovo: MARS konjunkcija SATURN- Mač u kamenu

U ovom periodu se učimo taktičnosti, strpljenju i neophodnosti adekvatne pripreme za svaku važnu akciju koju odlučimo da primenimo. Ako naučimo da slušamo prirodu i da prihvatamo njeno vođstvo i učenje, bićemo na najboljem putu da delujemo u svemu efikasno i uspešno.