Venera kao simbol odnosa, ravnoteže, lepote i ljubavi ulazi u retrogradni hod u proseku svake druge godine i ostaje u retrogradnom hodu u proseku nekih 43-44 dana, pri čemu nakon 21 dana pošto je krenula retrogradno dolazi u konjunkciju sa Suncem.

Za to vreme, za taj 21 dan, Venera pređe osam stepeni i spoji se sa Suncem. Pri tome, pravi inferiornu ili donju konjunkciju sa Suncem što se događa svakih 584 dana.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Venera svoj retrogradni ciklus započinje kada se nađe na svojoj najvećoj istočnoj elongaciji, tj. kada je najviše udaljena istočno od Sunca i na najvišoj tački koji može da dostigne iznad horizonta. 

Pročitajte i ovo: Kako da najbolje iskoristite RETROGRADNU VENERU prema svom horoskopskom znaku

Venera se tada na nebu pojavljuje kao večernja zvezda, što znači da zalazi posle sunčevog zalaska. Stari Grci su Veneru koja zalazi nakon zalaska Sunca zvali imenom Hesperus, što u prevodu znači Večernjača.

Kada je najviše udaljena od Sunca, gledano iz geocentrične perspektive, Venera ostaje iznad horizonta još oko četiri sata nakon zalasaka Sunca, a onda i sama zalazi ispod horizonta.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU (19.12.2021. – 29.01.2022.) – Pali anđeo

Tačno 35 dana nakon dostizanja svoje najviše tačke kao večernje zvezde, Venera dostiže svoj najjači sjaj na večernjem nebu nakon sunčevog zalaska. Nakon 10-12 dana od kada se pojavi kao najsjajnije telo na večernjem nebu, Venera počinje da se kreće retrogradno.

Sa Zemlje vidimo iluziju gde ona usporava, zastaje i prividno krene unazad. Sve je bliža Suncu i ubrzo postaje spaljena od Sunca, tako da više nismo u prilici da je vidimo neposredno nakon sunčevog zalaska.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto by freepic.diller – www.freepik.com

Često se dešava da se naziv Hesperus, pomeša sa nazivom Eosperus, što je naziv za njenog polubrata, koji predstavlja nosioca zore, koji je u stvari jutarnja zvezda. To je slučaj kada  Venera izlazi pre Sunca na jutarnjem nebu.

Stari Grci su Veneru kao jutarnju zvezdu nazivali imenom Fosforus (jutarnja zvezda; Danica). Drevni Rimljani su Nosioca svetlosti na latinskom prevodili kao Lucifer – lučonoša ili nosilac svetlosti.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU od 19.12.2021. do 29.01.2022. – Sudbinski susreti i ljubavne krize

Često se ova dva pojma mešaju i sagledavaju kao jedan isti u modernoj literaturi, jer se vremenom prestala obraćati pažnja na razliku između pojma večernje i jutarnje zvezde.

Iz latinskog naziva Lucifer, nastala je kasnije legenda o najsjajnijem anđelu, koji se pobunio protiv Boga i bio prvi od kažnjenih anđela koji su pali na zemlju.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA PLUTON – uzavrela strastvena priroda

Kada posmatramo Veneru od trenutka kada kao večernja zvezda postaje najsjajnija, na početku svog retrogradnog hoda, u narednim danima primećujemo kako ona svakog dana bude sve bliža horozontu nakon sunčevog zalaska.

Samim tim Venera je sve bliža Suncu. U jednom trenutku dobijamo utisak, kada se Venera dovoljno približi Suncu, kao da njena površina biva zahvaćena vatrom i kao da gori u plamenu.

Food photo created by drobotdean - www.freepik.com
Foto by drobotdean – www.freepik.com

Slika najsjajnijeg anđela, lučonoše, koji pokušava da preuzme ulogu svog oca Sunca tako što će stvoriti sopstveni plamen i sijati poput Sunca samog.

Logično je zaključiti da će taj čin naljutiti Sunce koje je kod starih naroda bilo simbol tvorca, božanstva, koje može biti samo jedno i da će ono kazniti svog najsjajnijeg anđela tako što će mu sagoreti krila, koja su simbol anđeoskog, i proterati ga sa neba na zemlju.

Pročitajte i ovo: Đotiš: Četrdeset dana RETROGRADNE VENERE, karmičke veze ili kompleks prošlih veza

I tako je nastala legenda o Luciferu i palim anđelima.

U stvari, kada sagledamo iz drugačijeg ugla ovu simboliku, primetićemo da se Venera našla pod Sunčevim zracima, što je naziv za slučaj kada postaje sve teže vidljiva na nebu zbog blizine Suncu.

Pročitajte i ovo: Šta nam donosi JUPITER U RIBAMA (29.12.2021. – 20.12.2022.)

Kada se približi Suncu na udaljenosti od 8,5 stepeni, ona postaje spaljena, što znači da se više ne može videti golim okom, bez specijalnih pomagala, zbog jačine sjaja samog Sunca. 

Kada ovo uporedimo sa legendom o Luciferu i palim anđelima, gde se govori o tome kako su oni zbog gordosti bili izbačeni sa neba i proterani na zemlju, dobićemo jasniju simboliku.

Winter photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Venera u svom retrogradnom hodu deluje kao da se kreće unazad. Ovo predstavlja negativnu simboliku i oslikava slabost planete.

U slučaju Venere, ona se retogradno prilbližava Suncu i postaje sve manje vidljiva, što će ukazati da njena simbolika slabi i ustupa mesto nečemu što će se ispoljiti kao problem. Venera je zavodljiva kada je slaba.

Pročitajte i ovo: Osam razloga zašto treba da se zabavljate sa Škorpijom! I zašto baš osam

Ona čoveka zavodi na pogrešan put tako što ga usmerava da sve čini linijom manjeg otpora. Daje mu iluziju da će do svog cilja lakše doći prevarom i nepoštenjem. Tipičan primer ovoga imamo u bajkama.

Na primer, u bajci o Ivici i Marici, deca koja su se izgubila u šumi nailaze na kuću od slatkiša, a kako su gladna, odmah kreću da zadovoljavaju svoje neporedne potrebe, ne razmišljajući o posledicama.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu u srcu nosi sve tragične ljubavi iz prošlosti

Tek kada se najedu, otkrivaju kako je kuća od slatkiša bila zamka u koju ih je zla veštica ulovila. Slično se dešava i na praktičnom planu kada je Venera u retrogradnom hodu.

Čovek postaje popustljiv prema zadovoljstvima i sklon je da preteruje u uživanjima, najviše onih telesne, čulne vrste. To je preterivanje u omiljenom jelu, piću, u kupovini stvari koje služe kao statusni simbol.

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio, Freepik.com

Čovek tim stvarima nastoji da zamaskira svoje lične nedostatke i nesigurnost u sopstvenu vrednost. U odnosima sa drugima ima potrebu da se prikaže mnogo bolji nego što jeste.

U bliskim odnosima, u emotivnoj vezi, čovek gubi osećaj za formu koja vezu čini skladnom i postojenom i počinje da popušta svojim sebičnim porivima.

Pročitajte i ovo: Venera i Pluton, ljubav kroz prihvatanje bola

Ako u odnosu sa emotivnim partnerom ne pronalazi zadovoljstvo, postaje sklon da zadovoljstva koja mu nedostaju u aktuelnom emotivnom odnosu potraži sa strane, u tajnoj ili paralelnoj vezi.

Kada je Venera retrogradna, čovek se okreće sebi, postaje mnogo više subjektivan nego objektivan, pa samim tim lako postaje privučen svim vrstama čulnog zadovoljstva.

Ovo ga dovodi u situacije koje mu u početku deluju prijatno i ispunjavaju njegove trenutne potrebe, ali na duži rok te situacije ostavljaju negativne posledice po njega.

Pročitajte i ovo: Venera u konjunkciji sa Plutonom, fatalna privlačnost

Preterivanje u hrani i piću će delovati loše po čovekovo zdravlje, dok će nekorektni postupci u odnosima, obraćanje pažnje većim delom na sopstvene potrebe i lično zadovoljstvo, naručiti sklad u odnosima i pretiti da dovede do raskida emotivne veze ili razvoda braka.

Legenda kaže da je Lucifer pao na Zemlju zbog svoje gordosti. Kako se ova simbolika Venere odražava na ponašanje nas ljudi?

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Venera kao simbol odnosa u inferiornoj konjunkciji sa Suncem prima od Sunca inicijaciju u semenu formu novog odnosa koji će u vremenu da se ostvari u svakodnevnom životu.

U svom rastućem hodu, kako se udaljava od Sunca, Venera izgrađuje princip ljubavi koji treba da doprinese stvaranju skladnih i uravnoteženih odnosa u svakodnevnom životu, a posebno u partnerstvu ili braku.

Pročitajte i ovo: Venera i Pluton, dok nas smrt ne rastavi

Tako je i sa nama ljudima. Jedan susret, naizgled slučajan, nakon čega dolazi do obostranih simpatija, zaljubljivanja i ulaska u novu emotivnu vezu.

Kada je Venera napravi retrogradnu konjunkciju sa Suncem, ona predstavlja simboliku zaljubljenosti, kada smo opijeni endorfinima i kada se osećamo lepo, egzaltirano, kada voljenu osobu idealizujemo, kada očekujemo sve najbolje i kada još nismo svesni da u toj fazi zapravo nismo ni blizu stvarnoj ljubavi, jer svaki odnos u koji uđemo mi izgrađujemo kroz vreme i tek kada smo ga izgradili možemo da sagledamo da li smo to uradili ispravno, po principima koje smo dobili iz jezgra koje nas povezuje sa našim istinskim “ja” – od Sunca.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Plutonu

Gordost je kada smatramo da smo spoznali sve ovo bolje od drugih, kada smatramo da sve najbolje znamo, kada smo sigurni da su naša osećanja potpuno ispravna.

Ali zapravo, to je sve ono što dolazi iz našeg ega koje je isto simbolizovano Suncem. U tom trenutku smo vrlo blizu upadanja u greške u odnosu, jer ga posmatramo iz tačke “ja”, a ne iz tačke “mi”.

Food photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova, Freepik.com

Tada smo kao i anđeo Lucifer, tj personifikacija Venere koja odmah nakon toga postaje jutarnja zveda – najviše predani istini i ljubavi, ali u isto vreme i najranjiviji. Nalazimo se pred ispitom.

U trenutku kada se Venera okreće retrogradno i krene prema Suncu počinje naš ispit. Da li smo zaista u ljubavi ukazaće nam način na koji se odnosimo prema partneru, tj. povratna reakcija koju počnemo da dobijamo od strane voljene osobe onda kada se dovrši početna zaljubljenost i kada se naša bliskost nađe na prvom ozbiljnom ispitu.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

To je trenutak kada Venera bude visoko na večernjem nebu, najsjajnija i kada započne svoj retrogradni hod, kada krene da se približava Suncu. Ukoliko smo negde u početnoj postavci odnosa napravili grešku, to će se sasvim sigurno pokazati u povratnoj reakciji koju ćemo odjednom početi da dobijamo od strane svog partnera.

Pročitajte i ovo: Osma kuća horoskopa i planete u njoj – kad gubim, onda gubim sve

Nezadovoljstvo, povlačenje, prekor, bilo koji signal koji nam jasno stavlja do znanja da nešto u našem odnosu, u našoj emotivnoj vezi nije u redu. U početku smo skloni da te signale ignorišemo, ali oni vrlo brzo postaju sve jači. Često dovode do sukoba.

House photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

Ako u trenutku kada primimo od voljene osobe signal da nečim nije zadovoljna reagujemo iz tačke “ja” iz ega, potpuno je jasno da nismo povezani sa njom i da smo svo vreme u sebi, da nismo izgradili polje zajedništva koje čini odnos, a koje nazivamo “mi”.

Vidimo samo sebe, osećamo se nepravedno optuženi od strane partnera, jer je neočekivana reakcija sa njegove strane narušila našu idealnu sliku o sebi. Zadržavanje u egu, održavanje idealne slike o sebi je čin gordosti i upadanje u zamku, a ispadanje iz realnog odnosa.

Pročitajte i ovo: Kako Venerini aspekti utiču na vaše stavove o ljubavi

Zamka je u tome što se sve to dešava sa razlogom, a razlog je da nam Univerzum ukaže da nešto u svemu što nam je dao u zadatak nismo dobro shvatili i odradili, pa nam sada pruža mogućnost da prepoznamo gde grešimo i ispravimo grešku.

Simbolika retrogradnosti planete je simbolika našeg dodira sa samim sobom, povratak našoj unutrašnjoj prirodi, povratak sopstvenom jezgru. Jezgro je poteklo iz genetike, nosi u sebi značenje onih koji su bili pre nas, od kojih smo nastali.

Pročitajte i ovo: Na šta treba obratiti pažnju kod nepovoljnih aspekata Venere i Plutona

Naš je zadatak da dokažemo da smo od kvalitetnijeg materijala i da smo dostojni da produžimo stazu tako što ćemo savladati prepreke koje naši preci nisu umeli.

Retrogradni hod Venere nas suočava sa istinom koliko volimo sebe, koliko cenimo sebe, jer to je srazmerno našoj mogućnosti da volimo drugu osobu i da izgrađujemo skladne i stabilne odnose.

Food photo created by solominphoto - www.freepik.com
Foto by solominphoto, Freepik.com

Prema tome, sve što dobijamo od druge osobe kao reakciju, a što doživljavamo kao problem jeste samo izveštaj od strane Univerzuma o našim ličnim slabostima, o onome što je potrebno u sebi samima da ispravimo i učvrstimo.

Iz svega ovde izloženog možete da zaključite kako ovde nema borbe dobra i zla na način kako se to drevnim narodima činilo.

Pročitajte i ovo: Pluton, ludak i kontrolor, opsesivna želja za pobedom i kontrolom

U ovoj simbolici dešava se nešto u osnovi pozitivno ali da bi se došlo do pozitivnog, negativna simbolika retrogradne Venere mora prvo da bude aktivirana, kako bi nas upozorila da negde postoji greška u našem viđenju zadovoljstva.

Kada se usmerimo ka ispravljanju greške biće o u mogućnosti da dođemo do simbolike ljubavi i istine. Venera gledano sa Zemlje zbog svoje orbite ne može da bude u opoziciji sa Suncem. Jedini Ptolomejski aspekt koji Venera pravi sa Suncem je konjunkcija.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Jarca, u natalu i tranzitu

U trenutku najviše udaljenosti od Sunca, Venera pravi ugao od 48 stepeni. To je u slučaju odnosa Venera-Sunca analogno simbolici opozicije, kada planeta simbolično dolazi u fazu svoje zrelosti.

Od tog trenutka je planeta spremna da deluje nezavisno i da svoj princip ispolji na stvaralački način.

People photo created by wirestock - www.freepik.com
Foto by wirestock, Freepik.com

U slučaju Merkura i Venere, koje su unutrašnje planete, u trenutku dostizanja zrelosti, one moraju da prođu kroz još jednu fazu kako bi mogle da potvrde svoju zrelost, a to je faza pročišćenja.

Stoga retrogradni hod Venere predstavlja za svakog od nas pročišćenje principa ljubavi. U ovom periodu priroda nam pruža mogućnost da kroz simboliku Venere koja deluje kao da gori kada je blizu Sunca i zalazi neposredno nakon njega, sagorimo greške koje pravimo u vezi naših emocija prema sebi samima i u odnosima sa drugima.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu, ledena kraljica koja drži sve konce u svojim rukama

Mi smo u tom trenutku ispunjeni utiscima koje primamo iz modela kako nam roditelji i okolina prezentuju emotivne odnose, tj. bliskost.

Ako smo usvojili pogrešne modele, sasvim je logično da ćemo i sami praviti pogrešne izbore partnera, na pogrešan način ćemo pristupati izgradnji odnosa sa drugom osobom, na pogrešan način ćemo doživljavati sebe i sopstvenu vrednost.

Pročitajte i ovo: VENERA sekstil PLUTON – sve se vrti oko strastvene ljubavi

Bićemo prepuni tereta koji nam stvaraju pogrešni modeli koji se ne uklapaju u prirodne zakone i koji kao takvi ne mogu biti podržani od strane Univerzuma kao skladna tvorevima, pa će se samim tim urušiti, što će većina ljudi doživeti kao emotivni šok ili kao poraz.

Pri tome, onaj ko zauzme stav gordosti i bude uporno branio svoju savršenu sliku o sebi, doživeće upravo ono što je u simbolici Lucifera kao palog anđela. U tome je suština ovog mita.

People photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto cookie_studio, Freepik.com

Naša pobuna nije protiv Boga kao strogog oca, nego je problem u našem neprihvatanju prirodnih principa izgradnje odnosa. Puni smo predrasuda i pri tome ubeđeni da smo u pravu i da je problem u drugoj strani. To je jedini uzrok našeg pada.

Ovo je zapravo i stvarna simbolika Lucifera kao jutarnje zvezde, jer nakon inferiorne konjunkcije, venera izlazi na jutarnjem nebu pre Sunca. Ona predstavlja seme novog odnosa koje je tek niklo i koje umnogome zavisi od Sunca i još nije sposobno da samostalno deluje, da ispolji sliku zrelog odnosa.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Saturn, zaleđena ljubav koja se pretvara u fizičku bol

Kao što je i poznato, na samom početku emotivnog odnosa smo svi skloni da voljenu osobu idealizujemo i da se sami osećamo opijeni osećajem ljubavi. To još uvek nije zrela ljubav, zapravo je vrlo nezrela.

Ovde je i koren mnogih gređaka koje kao ljudi pravimo u emotivnim odnosima. Previsoka očekivanja od druge osobe i potreba da se uvek osećamo egzaltirano su tipična pojava, ali sve to uskoro izbledi i počinju da nam se dešavaju prva razočarenja.

Pročitajte i ovo: Venera trigon Pluton, duboka i snažna osećanja, strastvena romansa

Velika većina ljudi odgovornost prebacuje na drugu osobu, a sebe smatra nepogrešivim. Tako dolazi do prvih konflikata i do nedavno zaljubljena osoba počinje da sagledava nedostatke svog partnera, pri čemu izbegava da sagleda i sopstvene nedostatke.

U tome je problem gordosti. Ovo sve je simbolizovano Venerom kao jutarnjom zvezdom nakon retrogradne konjunkcije sa Suncem. Kada Venera izađe iz spaljenosti, a posebno kada izađe iz Sunčevih zdraka, realnost nas zatiče nespremne.

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ako sebe i dalje budemo sagledavali kao superiorne, kao da smo samo mi u pravu, a druga osoba greši i više nas ne voli, suočićemo se sa problemima u emotivnoj vezi i nastavićemo da se ponašamo nezrelo, krećući se ka konfliktima i paralelnim vezama u traženju naizgled izgubljenog zadovoljstva koje smo pre toga nalazili u emotivnom partneru.

Pročitajte i ovo: VENERA trigon SATURN – Ljubav do kraja života

S druge strane, ako iskoristimo šansu koju nam Univerzum pruža i oslobodimo se suvišnog tereta u vidu naše gordosti i predrasuda, u trenutku retrogradne konjunkcije Venere sa Suncem prepoznaćemo sebe same sa svim svojim kvalitetima i nedostacima, i u isto vreme ćemo uvideti da je i naš emotivni partner isto tako osoba sa svojim kvalitetima i nedostacima.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Saturn, zaleđena ljubav koja se pretvara u fizičku bol

Ako budemo sposobni da prihvatzimo sebe takvima kakvi smo, onda ćemo biti sposobni i da voljenu osobu prihvatimo onakvu kakva usitinu jeste i to je trenutak kada ostvarujemo istinsku bliskost i kada smo potvrdili da smo zreli da budemo u ljubavi, da unesemo smisao i svrhu u naš odnos i da nastavimo zajedno da se razvijamo i napredujemo kroz odnos koji nje više “ja”, svako za sebe, već nešto mnogo više.

Love photo created by wavebreakmedia_micro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

To više smo “mi”. Ovo je period pročišćenja Venere, kada sve neadekvatne predstave o ljubavi, skladu, plodnosti, čulnosti, odnosima treba da sagore u vatri Sunca i da sa druge strane izađu preporođene i obojene adekvatnim značenjem.

Pročitajte i ovo: VENERA kvadrat JUPITER – začarani krug preterivanja, afera i intriga

Duboka simbolika ljubavi jeste simbolika Venere sjedinjene sa Suncem. Venera koja vlada Vagom ovde simbolizuje princip elementa vazduha koji ukazuje na stvranje odnosa u svom najrazređenijem ili najuzvišenijem delu, kao jedne ideje koja se pojavljuje u svesti i koja teži da u simbolici Venere koja vlada Bikom i predstavlja element zemlje ostvari odnos na materijalnom planu.

Pročitajte i ovo: Postoje li loši aspekti i loše natalne karte?

Kada se to dogodi, kada se ostvari odnos koji potiče iz sfere sklada i spusti na materijalni plan to je ono u čemu sva naša čula uživaju. To i jeste smisao pravog odnosa.

Mi ljudi nismo stvoreni da patimo, stvoreni smo da uživamo, da sva naša čula budu ispunjena lepotom i skladom.

To je ono što nas čini nalik svome tvorcu i to je ono čemu svi, kako god vam se to činilo, težimo i sledimo taj princip, samo što ga ponekad ne razumemo na adekvatan način, pa pravimo greške i stvaramo sebi patnju.

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ako to budemo razumeli, naučićemo kako da poštedimo sebe patnje i kako da stvaramo sklad. To i jeste svrha retrogradne konjunkcije Venere sa Suncem. Na Zemlji Venera stvara skladne forme, forme začinju nove plodove, a ti plodovi čine evolutivnu spiralu kroz stapanje sa svrhom oličenom u Suncu.

Pročitajte i ovo: VENERA OPOZICIJA MARS – Pojačana seksualna želja i dramatično pokazivanje naklonosti

Simbolika ljubavi ukazuje da kada unesemo sebe bez ostatka u ono što volimo, a pri tome pre svega volimo sebe, rezultat će biti oživljena ljubav. Sagoreti u plamenu ljubavi znači osloboditi sebe svega što je pogrešna predstava o ljubavi i na taj način postati istina.

Nakon toga, kroz simboliku spajanja, konjunkcije retrogradne Venere sa Suncem, mi smo potvrdili da li smo i koliko smo zreli da svoj odnos, posebno svoju emotivnu vezu nastavimo u pravcu međusobnog rasta i napretka.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se uvek u isto, što nam potvrđuje natalna karta partnera

Venera nakon konjunkcije sledećeg jutra izlazi ispred sunca kao jutarnja zvezda i poprima simboliku pročišćenog, preporođenog i obnovljenog principa ljubavi i sklada.

Od tog trenutka u sebi nosi svu potrebnu moć ljubavi i kreativnosti, pa samim tim i mi sami ako smo uspeli da se uskladimo sa njenom simbolikom imamo moć da svoj princip ljubavi koristimo za opšte dobro.