Neptun kreće retrogradno u petak, 25. juna sa 23°11′ Riba i biće retrogradan sve do 01. decembra 2021. godine, kada direktan hod započinje sa 20°24′ Riba.

Neptun, kao viša oktava Venere, promoviše formiranje mističnog sveta, delujući na najsuptilnijem nivou. Neptun ide ukorak sa umetnošću, posebno sa muzikom i poezijom, dok omogućava mašti da završi ono što donosi bljesak Urana.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

On određuje u čoveku stepen njegove osetljivosti, kao i sposobnost ili potrebu da se žrtvuje.

Pročitajte i ovo: Tranzit Urana kroz Bika po kućama natalnog horoskopa

Međutim, retrogradni Neptun može uzrokovati veliku preosetljivost, kao i depresiju. Neptun voli da se prepusti čudnim okolnostima, pa da zaluta u maglovitim predelima i da uđe u svet fantazije i snova. Neophodno je da mu se u ovakvim aktivnostim potpuno ne prepustite, posebno za vreme retrogradnog hoda.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Plutonu

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Jupiteru

U suprotnom, donosi probleme, jer ćete izfantazirati ljubav, zalutati u prostoru i vremenu, varati sebe i druge, pa i izdati svoje snove, tako što ćete se udaljiti od onog što vas istinski zanima.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Možete imati onaj osećaj magle u glavi, pa na primer, sedite na poslovnom ili ljubavnom sastanku, gde je potrebno razmotriti neka važna pitanja, ali u tom trenutku „ostajete“ bez važnih činjenica. Zbog toga, počinje da vas preplavljuje tuga i konfuzija.

Važno je da ne ispuštate kompas iz ruke i da balansirate između Zemlje i neba, jer ako izgubite kompas, izgubićete i poverenje u sopstvena osećanja. Dakle, ostanite u stvarnom svetu, dok posmatrate zvezde na nebu.

Pročitajte i ovo: Položaj Sunca u kućama natalnog horoskopa

Obratite pažnju na kontakte i odnose koji vas iscrpljuju, truju i oduzimaju poslednji atom energije, jer dobro bi bilo da za vreme retrogradnog Neptuna, ovakve kontakte prekinete.

Pročitajte i ovo: Mars u Raku, oficir sa ružom

Pročitajte i ovo: Tranzitna Venera u Biku u aspektima prema vašim natalnim planetama

Budite pažljivi sa uzimanjem lekova, sedativa, opasnih kombinacija tableta, kao i sa konzumiranjem alkohola, opijata i ostalih sredstava ovisnosti.

Mutne vode Neptuna postaju još mutnije kada je ova planeta u retrogradnom hodu i lakše postajemo zavisni uključujući i ljubav, drugu osobu ili druge ljude, kao i razne okolnosti.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kada u natalnom horoskopu imate planete koje se nalaze u znaku u kojem se ne osećaju dobro

Pročitajte i ovo: Mars je muškarac kojeg želite pored sebe

Retrogradna faza Neptuna na prvom mestu izaziva probleme i nevolje na podsvesnom nivou. Pojačava se anksioznost, želja da se ostane u izolaciji, potpuno odvojeno od spoljašnjeg sveta, kao i dezorijentacija svesti.

Tokom ovog perioda, ne donosite prevremene zaključke i odluke, jer mnogo toga lako postaje iluzija. Svet postaje ispunjen tajnim neprijateljima, kompleksima inferiornosti, kajanjima, samookrivljavanjem i ranjivošću.

Pročitajte i ovo: Venera u Biku, senzualnost i zadovoljstvo kroz sva čula

Neke osobe lakše plivaju strujama retrogradnog Neptuna, jer koriste ovu fazu za istraživanje, umetničko izražavanje, duhovnost i meditaciju (popularno u današnje vreme), tehnike emocionalnog isceljivanja, pa i opuštanje ili odmaranje. Možemo pomoći sebi samo ako smo spremni za duboko otkrivanje i neko mistično iskustvo.

Pročitajte i ovo: Najbolji i najgori ljubavni parovi zodijaka

Kuća u horoskopu kojom tranzitira retrogradni Neptun u Ribama može doneti probleme.