Merkur je usporio svoju vožnju, 7. jula kreće retrogradnim hodom sa četvrtog stepena Lava, pa će ići korak napred i dva koraka unazad sve do 31. jula 2019. godine, kada završava svoj retrogradni hod, na 23. stepenu znaka Raka.

Lav traži pažnju, a sa retrogradnim Merkurom u znaku Lava može dolaziti do problema da bi se skrenula pažnja ne sebe, posebno kroz komunikaciju, reči, stavove i ideje.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Međutim, osobe rođene u znaku Lava, mogu imati probleme zbog rečenog, ispričanog, napisanog ili zaključenog.

Razmislite šta znači retrogradni Merkur u Lavu!

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće vašeg horoskopa

Na primer, neko želi da se predstavi kroz intervju na nekom portalu ili časopisu, međutim, teško dolazi do realizacije intervjua, a ako i dođe do toga, onda neke reči mogu biti izvrnute. Takođe, očekivano skretanje pažnje kroz intervju izostaje.

Pročitajte i ovo: Kako Venera i Mesec utiču na plodnost, začeće i trudnoću

Neko želi da održi važan sastanak (poslovni), ali sastanak se odlaže, kasni, dolazi do prepreka u organizaciji i planiranju sastanka ili se ne odvija onako kako se očekuje. Isto ovo važi i za kontakte i razgovore sa određenim autoritetima, uticajnim i važnim ljudima, kao i u svim zvaničnim sastancima.

Pročitajte i ovo: Merkur u Raku – kad duša odleprša u rajske predele

Ako očekujete informacije koje su od važnosti za lične ambicije ili lične potrebe, onda dolazi do kašnjenja, pa ne dobijate informacije na vreme. Može se dogoditi i da dobijete informacije, ali najčešće budu nepovoljne.

Photo by Mahir Uysal on Unsplash

Planovi koji se odnose na zabave, hobije, uzbuđenja i kreativnost mogu pasti u vodu ili biti na „udaru“ promena. Ako ste planirali da idete na odmor, recimo, na Zlatibor, sada morate ići na Taru. Možda ste planirali da odete sa prijateljima na odmor, ali dolazi do promena, jer vas posao ili neke druge obaveze sprečavaju.

Pročitajte i ovo: Osma kuća horoskopa i planete u njoj – kad gudbim, onda gubim sve

S obzirom na to da Merkur počinje svoj retrogradni hod u Lavu, svi ovi i slični problemi mogu nastati zbog egocentričnosti, preteranog ponosa, nepopustljivosti i tvrdoglavosti, kao i preteranoj težnji ka ličnoj moći.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi – slatkorečivi zavodnik

Najčešće u entuzijazmu postoji snažna tendencija preterivanja, iz čega mogu nastati problemi, dok pojedinac i dalje nastavlja da savladava prepreke koristeći autoritet ili moć.

Photo by Kento Iemoto on Unsplash

Dok Merkur ide retrogradno kroz Lava, dobro je da se vratite na neka od ovih pitanja, ali sada da ih posmatrate i sagledate iz drugog ugla. Neka saznanja i odgovori koji su povezani sa prošlošću imaće uticaj na budućnost. Dobro je završiti neke stare poslove koje niste završili, a koji su povezani za vaš status i lične ambicije.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

Da li ste sve rekli što ste hteli da kažete? Ako niste – sada to uradite! Najčešće, ne ide onako kako ste planirali, ali onda je dobro da isključite ili smanjite brzinu i proverite još jednom svaki detalj.

Pročitajte i ovo: Tranzit Urana kroz Bika po kućama natalnog horoskopa

U periodu retrogradnog Merkura ljudi su više zaronjeni u sebe, komuniciraju i razmišljaju drugačije, a mentalna pažnja se često usmerava ka prošlosti. Kontakti sa stvarnim i realnim planovima su umanjeni, dok je potreba za privatnošću pojačana. Zaborav i odsutnost postaju česta pojava, ali zato je dobro sve zapisivati.

Photo by Jim Abbring on Unsplash

Verovatnoća grešaka u planiranju, računanju i dokumentaciji se povećava, kao i problemi u oblasti komunikacije i razmene informacija (elektronska pošta, poštanske usluge, telefoni, društvene mreže) i obradi ili očuvanju podataka.

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Korisno je vratiti se na stare poslove, sortiranje arhive i foldera i čišćenje računara od nepotrebnih foldera. Napravite rezervne lokacije i kopije. Vraćajući se na stare ideje, možete pronaći nešto značajno i korisno. Budite pažljivi sa datumima, brojkama i potpisima. Dva puta proveravajte ono što ste napisali i pažljivo čitajte napisano.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Photo by Arnold Dogelis on Unsplash

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Neptunu

Ako pregovarate, sastančite ili putujete, pobrinite se da sve jasno i ispravno razumete, kako se ne bi pojavila greška.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Plutonu

Možete se sresti sa starim prijateljima koje dugo niste videli, vratiti se nekim starim knjigama, pogledati ponovo neke stare serije ili filmove. Ovo vraćanje na staro nije slučajno, jer iz starog možete dobiti korisne ideje.