Konjunkcija Jupitera i Saturna poznata je i kao Velika konjunkcija koja se dešava u proseku svakih 19 godina.

Tokom istorije ovaj redak aspekt su pomno posmatrali astrolozi i povezivali su ga sa usponom i padom kraljevskih porodica, vođa i velikih ljudi.

Neki veruju da je biblijska „Vitlejemska zvezda“ bila velika konjunkcija u 7. veku pne.

Prema astrologu Danielu T. Ferreri, kada se dogodi velika konjunkcija tokom izborne ili inauguracione godine, predsednik će verovatno umreti na funkciji.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

Istorija pokazuje da je to bio slučaj od izborne godine 1840. godine (1840/1841 Harrison, umro od upale pluća, 1860/1865 Lincoln ubistvo, 1880/1881 Garfield ubistvo, 1900/1901 McKinley ubistvo, 1920/1923 Harding srčani udar, 1940/1945 Roosevelt smrt usled celebralnog krvarenja, 1960/1963 Kennedy ubistvo, 1980/1981 Reagan pokušaj atentata, 2000/2005 Bush pokušaj atentata), izuzev poslednje dve velike konjunkcije. Međutim, bilo je pokušaja atentata na oba predsednika.

Sledeća velika konjunkcija je 21. decembra 2020.

Natalni Jupiter u konjunkciji sa Saturnom

Jupiter u konjunkciji sa Saturnom u natalu čini vas snažnom i ponosnom osobom, odlučnom da uspete u životu.

Ovaj generalno pozitivan aspekt spaja strpljenje sa entuzijazmom i zdrav razum sa težnjom.

Verovatno ste vrlo produktivni i prosperitetni, ali vaš stepen uspeha može zavisiti od povezanih aspekata i fiksnih zvezda.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

Dobro definisan put karijere je vaš ključ uspeha. Dobro ste organizovani i sistematski pristupate sticanju obrazovanja i iskustva potrebnog za postizanje vaših ciljeva. Shvatate da ne postoje prečice do uspeha i uglavnom ćete se dobro kretati.

Međutim, kad vam ne ide kako treba, možete postati nestrpljivi, neumoljivi ili tvrdoglavi. Pokušajte da ne zadržavate frustraciju i nezadovoljstvo jer ćete na kraju izgubiti živce.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Gubitak uobičajeno staloženog izgleda štetiće vašoj reputaciji i izgledima. Bolje je osloboditi svako nagomilavanje napetosti kroz kreativno samoizražavanje i kontrolisano samotvrđivanje.

S druge strane, ovaj aspekt vas ponekad može učiniti previše konzervativnim. Uvek treba da verujete u svoje sposobnosti i da verujete svojim instinktima.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

U svom najboljem izdanju ste entuzijastični i optimistični, a istovremeno ste tiho samopouzdani i samodisciplinirani. Naporan rad, trening i životno iskustvo daće vam snažne temelje na kojima ćete neprestano rasti i uspevati kroz život.

Sigurne strukture koje gradite podržaće vašu porodicu i doneće vam sreću i zadovoljstvo. Možete voditi svojim primerom i poučavati sa autoritetom.

Jupiter u konjunkciji sa Saturnom u tranzitu

Jupiter u konjunkciji sa Saturnom u tranzitu je vreme prilika, rasta i sreće.

Stigli ste do kraja jedne faze života i osećaćete se kao da morate da napredujete na viši nivo.

Možda imate osećaj završetka, kompletiranja ili zadovoljstva dosadašnjim postignućima. Možda shvatate da u svojoj trenutnoj karijeri ne možete ići dalje ili jednostavno osećate kao da vas zove novi izazov.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće vašeg horoskopa

Možda ćete naići na prepreke za svoj napredak preko koje treba da prevaziđete ili obiđete. Ali ako ste dobro isplanirali, ako ste sam-svoj-gazda ili imate puno slobode u radu, mogli biste da rastete u okviru postojećih struktura svog života. U svakom slučaju, probijaćete prepreke ili se širiti unutar širih granica.

Ovo je vreme veće samosvesti kada možete shvatiti da niste zadovoljni stvarima kakve jesu. Previše odgovornosti, dosadan posao, gušenje tradicijom i pravilima, nedovoljno vremena ili zahtevan šef ili partner mogu postati previše za izaći na kraj.

Pročitajte i ovo: Saturn je nosilac projekcije strasti u ljubavi

Možda čak shvatite da vas sopstveni strahovi i zabrane koče i sprečavaju da dosegnete sreću i uspeh.

Ako je tako, ovaj tranzit će vam stvoriti toliko frustracija da promene postaju neizbežne. Čak i ako se ne osećate ograničeno, i dalje ćete tražiti veću slobodu i prosperitet.

Sudbinski događaji, srećne okolnosti ili namerne akcije stvoriće mogućnosti za lični i profesionalni rast. To bi moglo uključivati visoko obrazovanje, zakon, religiju, duhovnost, putovanja na velike daljine, novu karijeru ili novu vezu.

Pročitajte i ovo: Sade sati, jedan od najvažnijih Saturnovih uticaja

Ovo bi moglo da bude dobro vreme za pozajmljivanje za investiranje u nekretninu, kupovinu sopstvenog doma ili renoviranje. Možda biste mogli da dobijete finansijsku podršku za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla.

Jupiter i Saturn sreću se u konjunkciji na 00°29′ Vodolije, 21. decembra 2020. godine.

Fiksna zvezda Altair na 02°03′ Vodolije nalazi se u vratu sazvežđa Orla Akvile.

Sazvežđe Akvila ima sličan uticaj kao Mars i Jupiter (veliki ponos, uveliko liberalni, zapovednički, kosmopolitski pogledi). Daje veliku maštu, snažne strasti, nesalomljivu volju, dominantan karakter, uticaj na druge, vidovitost, oštrouman um i sposobnost za hemijska istraživanja. Akvila nagoveštava promene vremena.

Pročitajte i ovo: Aspekti Venere, Saturna i Meseca – fenomen karmičke povezanosti

U mundanoj astrologiji vlada SAD-om, istraživanjem svemira, bombama i raketama.

Fiksna zvezda Altair daje smelu, samopouzdanu, hrabru, nepopustljivu, ambicioznu i liberalnu prirodu, veliko i iznenadno, ali kratkotrajno bogatstvo i položaj komande, čini svoje urođenike krivima za krvoproliće i predstavlja opasnost od gmizavaca.

Povezan sa zvezdanim beneficima, Altair je zaslužan za davanje izdržljivosti, hrabrosti i velikodušnosti. Altair je dobar za napredovanje advokata i vojnika.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Saturna prema ličnim planetama

Jupiter u konjunkciji sa Altairom: Prava ili pretvarana verska revnost, licemerje, nevolje u pravnim i crkvenim stvarima i kod rođaka razočaranje zbog nasledstva.

Saturn u konjunkciji sa Altairom: Tuga i razočaranje, mentalni poremećaj koji zahteva hospitalizaciju ili bolničko lečenje i verovatno smrt tamo, odvajanje od porodice ili roditelja, opasnost od nesreće koja uključuje nesposobnost za rad ili doživotnu nevolju.

Datumi konjunkcije Jupitera i Saturna

  1. februar 1961
  2. decembar 1980
  3. mart 1981
  4. jul 1981
  5. maj 2000
  6. decembar 2020
  7. oktobar 2040
  8. april 2060