Za vreme retrogradnog Plutona biće dobro ako se povežemo sa svojom senkom.

On je Bog podzemlja. Simbolizuje našu magmu, našu lavu i naše najdublje pulsacije. Definisati Pluton znači ići s neba u pakao ili imati sve, ali i izgubiti sve. To je poznavanje zla da bi se razumelo dobro. Prihvatiti pakao koji je u nama samima, a život i smrt su deo Plutonovskog procesa.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Pluton predstavlja kontrolu koju vršimo u svakoj oblasti, ali ta kontrola nije ništa drugo nego reakcija na strah. Tokom retrogradnog perioda Plutona možemo preispitati čega se toliko bojimo i zašto kao odbrambeni mehanizam izbacujemo potrebu za kontrolom?

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

Ova planeta ne poznaje središnje tačke, jer ovo je planeta krajnosti. Na listu pregleda i preispitivanja koju moramo imati u ovoj fazi Plutona dolazi opsesivno i kompulzivno ponašanje, kao i ljubomora.

Suština Plutona je da uništi staro kako bi se stvorile nove forme, jer nešto mora umreti da bi se ponovo rodilo. Baš kao ptica Feniks. Svi procesi zaceljivanja rana nose prethodni bol. Kao kada hirurg prilikom operacije pacijenta mora napraviti rez i ranu, ili kao kada terapeut mora dodirnuti bol u pacijentu da bi se postigla stvarna promena.

Možda je baš faza retrogradnog hoda Plutona i šansa da dobijemo hrabrost i razgovaramo sa ovom planetom. Tek tada možemo biti majstori alhemije, dok nas Pluton uzima iz senke u svetlo.

Pročitajte i ovo: Mars u Biku – grabi, juriša i osvaja polako

Energija će nas voditi unutra da bismo otkrili ono što smo tamo sahranili i eleminisali ono što ne funkcioniše. Zbog toga, počinjemo da osećamo sopstvene senke, frustracije, strahove, bes, nerazjašnjena pitanja ili nemoć. Možemo videti određene skrivene stvari, a tajne će se otkriti.

Očekujte napete momente sa sobom! Poricanje emocija samo će doneti više bola, pa i bolesti.

Bićemo mnogo više skloni da posmatramo iznutra, a onda prepoznamo i integrišemo našu senku. Da pogledamo u lice naše strahove, potonemo u naš ponor i najveće bolove. Shvatićemo da ogroman bol, koji se može ponovo pojaviti nakon dužeg vremena, a u kojem smo mislili da smo ga izlečili, uopšte nije ozdravio.

Pročitajte i ovo: Venera konjunkcija Saturn – istrajnošću do ostvarenja cilja

Dolazi do teških spoznaja, završetaka i rezova da bi smo  zasadila nova semena i stvorili nove početke.

Možda ćemo baš u fazi retrogradnog hoda Plutona imati veću šansu za unutrašnji proces regeneracije, pa će nas samim tim češće podsećati i na našu ranjivost. Možemo doći u fazu kada ćemo uvideti da naše vrednosti nemaju smisla i da smo frustrirani po pitanju ambicija, ali ćemo se osloboditi svega što se protivi našoj evoluciji.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu u srcu nosi sve tragične ljubavi iz prošlosti

Na primer, ako tranzitni retrogradni Pluton ide kroz vašu drugu kuću, onda on može dovesti do intenzivnijih materijalnih kriza, ali ona će vas naterati da reprogramirate koncepciju novca i materijalnih dobara.

Pročitajte i ovo: Venera i Pluton, ljubav kroz prihvatanje bola

Za vreme retrogradne faze Plutona možete osetiti da se traumatski oporavak javlja češće nego obično. Zato, umesto da utišate negativne misli, od vas će se tražiti da ih više istražite i na kraju ih potpuno porazite. To je zadatak sa retrogradnim Plutonom u znaku Jarca!

Zapitajte se zašto još niste postigli dogovor sa ovakvim događajima. Šta je to što vas još uvek muči? Da li još uvek niste oprostili?

Pročitajte i ovo: Venera u konjunkciji sa Plutonom, fatalna privlačnost

Potrebno je ići sve dublje i dublje, jer dugujete onom mračnijem delu sebe da bi sa njim razgovali. Spremite se za budnost u tom delu. Ako budete bežali od mračnog dela sebe daćete samo još više snage svom bolu.

Pročitajte i ovo: Venera i Pluton, dok nas smrt ne rastavi

Možete reći u jednom trenutku da ste i sami krivi za nešto za šta ste godinama optuživali nekog drugog. Potrebno je očistiti oblake da bi se pojavilo revitalizirajuće Sunce.

Za vreme retrogradnog Plutona možete prepoznati i da je izvor vaše nesreće strah od napuštanja zone bezbednosti. Odjednom možete videti da vaš odnos ne ide nigde i da ga zbog toga trebate napustiti. Postoje bezbrojne istine koje vam mogu dati šamar u ovom periodu. Razumite šta se može i šta se ne može promeniti.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Riba, u natalu i tranzitu

Pošto budete prihvatili određene aspekte vaše prošlosti razumećete i šta možete učiniti u vezi sa tim. Retrogradni Pluton izvlači one štetne materije i duhove koje nosimo sa sobom preuzimajući odgovornost za naglašavanje svega što je pogrešno.

Pročitajte i ovo: Venera u Vodoliji – samo da dočekam sutra

U ovoj fazi možete shvatiti razloge svojih klizišta tako što će vas retrogradni Pluton voditi u najintimnije delove sebe, pa i života. Drugim rečima, da se spustite na dno pakla. Važno je znati da nas on vodi u pakao kako bi dobili potrebnu snagu, razumevanje i neophodne alate da bi mogli da se uzdignemo kao Feniks.

Ako ste prethodno bili ponižavani od strane nekog, može doći do oslobađanja. Ako želite da se neko važan promeni zbog vas, potrebno je da shvatite da nikog ne možete kontrolisati. Jedino možete imati kontrolu nad sobom.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Uranu u Biku, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Umesto vrednovanja društvenog priznanja, vrednujte integritet u sebi. Šta god da odlučite da treba da radite, fokusirajte se na ono što imate, a ne na ono što nemate.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Urana u Biku na natalne planete, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Međutim, retrogradni Pluton može biti neumoljiv prema korupciji i u ovom periodu koflikti u vezi sa tom oblašću izlaze na videlo. Nešto tako dobro čuvano i intimno pojavljuje se kao duh sa svrhom da reši situaciju. Sve što se može otkriti, može biti i žrtva retrogradnog Plutona.

Moram spomenuti uz retrogradnog Plutona i Saturna, koji će uskoro, takođe, krenuti retrogradno. To nam govori da se promene neće dogoditi brzo, ali će biti dugoročne. Doći do promena biće pitanje strpljenja. Moći ćemo ići korak po korak i bez žurbe, svesno posmatrajući svaki aspekt kako bismo zaceljivali iznutra i spolja.

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Pluton vlada dubinama, a Saturn vlada strukturom, pa možemo videti i snažne pokrete na pozicijama moći (predsednici, organizacije i strukture).

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Tu je i Južni Mesečev čvor, pa zajedno sa retrogradnim Plutonom i Saturnom doživećemo i neke karmičke aktivnosti – plaćanje dugova i nagrada, pojavljivanje ljudi koji dolaze i odlaze, kao i predodređene događaje koji imaju svrhu da nas uče. Biće mnogo onih znakova koji će nam pokazivati ono što moramo eleminisati i pročistiti.

Samo onaj osećaj sa dna naše duše moći će da bude i ključ za ozdravljenje, iako ćemo biti mnogo uplašeni.

Kao što Pluton želi – iskorenimo ono što nas čini pogrešnim.