Potpuno pomračenje Sunca desiće se u ponedeljak, 21. avgusta 2017. godine, oko 20h30’ sati, posmatrano sa teritorije Srbije. Dogodiće se na 28 stepeni 53 minuta znaka Lava, u blizini fiksne zvezde Regulus.

Totalno pomračenje Sunca prvo će moći da prate stanovnici Severne Amerike, gde će pomračenje imati i najveći uticaj. Zanimljivo je da će se, na primer, solarna eklipsa dogoditi blizu Marsa u horoskopu Donalda Trampa, a ako su tačni podaci njegovog horoskopa koji kruže internetom, eklipsa mu pada tačno i na stepen podznaka.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Pomračenje Sunca koje je pred nama je jedno od najintenzivinijih od 1979.

Do pomračenja Sunca dolazi onda kada se Mesec nađe ispred Zemlje i tako blokira Sunčeve zrake, pa napravi senku na Zemlji. Nekada je prividni prečnik Meseca veći od prividnog prečnika Sunca i tada, uz ostale neophodne uslove, Mesec potpuno zakloni Sunce pa imamo totalno, tj. potpuno pomračenje Sunca.

“Na dan smrti kralja Stefana Dečanskog, 1335. pomrači se Sunce po celoj zemlji, deset crkava razrušiše se do osnove, a čudo i strah trajahu deset dana”.

Ovako je prema Astronomiji u starim srpskim rukopisima Nenada Jankovića otprilike glasio jedan važan izveštaj u Dečanskom letopisu.

Solarna eklipsa ima uticaj šest, pa i do dvanaest meseci. Na globalnom nivou solarna eklipsa u Lavu utiče na prirodu tako što donosi suše i propast žetve, kao i požare većih razmera. Na političkom planu lako padaju vlade, predsednici, ministri, dok su položaj i ugled uvek u opasnosti. Dolazi do osporavanja vlasti i autoriteta.

Photo by Steve Halama on Unsplash

Na individulanom nivou povećan je rizik od kardovaskularnih oboljenja, problema sa kičmom, očima, opekotinama, kao i porast nesrećnih slučajeva. Nepovoljne okolnosti se najčešće dešavaju zbog pojačanog ponosa, nadmenosti i superiornosti. Ovo se lako onda i negativno odražava i na partnerske odnose, odnose sa drugim ljudima, karijeru, položaj i mnoge druge afere.

Solarna eklipsa u Lavu može imati najveći uticaj na osobe koje su rođene u znaku ili podznaku Lava, Bika, Škorpije i Vodolije.

Zatim, osobe kojima ova eklipsa pada blizu stepena podznaka, kada je u konjunkciji, opoziciji i kvadratu sa nekom natalnom planetom. Ovde posebno treba izdvojiti aspekte sa natalnim Mesecom, Suncem, Merkurom, Marsom, Venerom i osom čvorova. Međutim, nikako ne treba da paničite ako i ugledate nešto od ovoga, jer nije dovoljna samo eklipsa. Takođe, kod nekih osoba eklipse mogu imati i povoljan uticaj, jer su uz eklipse često povezani neki novi počeci.

Photo by Mila Young on Unsplash

Eskimi su pomračenje Sunca doživljavali kao ljubavni čin Sunca i Meseca, dok je za Inke to predstavljalo njihovu borbu. Iznenadan nestanak Sunca usred dana je kod drevnih naroda izazivao strah. Oni su pojavu pomračenja Sunca zvali Crno Sunce.

Teškoće sa pomračenjem Sunca uočljive su u onoj kući u horoskopu u koju pada solarna eklipsa i zato pogledajte u koju vam kuću pada pomračenje Sunca, kao i gde su moguće promene.

Solarna eklipsa koja pada na natalni Mesec ili ima konjunkciju, kvadrat i opoziciju može se manifestovati kroz psihičke i emotivne probleme.

Sa natalnim Merkurom dolazi do mentalne iscrpljenosti, katastrofalnih odluka (posebno obratiti pažnju, jer je trenutno i Merkur retrogradan), problema u saobraćaju, pogubnih komunikacija i zato treba biti što više pažljiv.

Sa natalnom Venerom problemi u emotivnom životu, partnerskim odnosima, ljubavni problemi.

Photo by Anders Jildén on Unsplash

Sa natalnim Marsom porast konfliktnih situacija, svađe, neprijateljstva, opasnosti. Paziti se rukovanja sa mašinama, oštrim predmetima, alatom, oružijem i strujom. Čuvati se brzine i eksplozivnosti, vatre, infekcija, opekotina.

Sa natalnim Jupiterom ne preterivati u bilo čemu. Sa natalnim Saturnom ne suprotstavljati se iskustvu i mudrosti, kao ni starijim osobama.

Stari narodi su bili svesni neophodnosti Sunca za život, pa su Suncu davali božanski značaj. Svedočanstva o ovome su mnogi hramovi i spomenici podizani u čast tog božanstva. Užarena lopta smatrala se univerzalnim ocem, božanskom silom koja simbolizuje život i smrt.

Photo by Karsten Würth (@inf1783) on Unsplash

Osobe rođene u znaku Lava u narednom periodu mogu imati značajne transformacije kako u profesiji, tako i u porodičnom životu. Mnogo toga zavisi i od vaše natalne karte, jer nekima će teško pasti ove promene i transforamcije. To što ćete se osećati nemirno i uznemireno predstavlja znak da je došlo vreme za promene. Obratite pažnju na zdravlje.

Osobe rođene u znaku Škorpije mogu imati probleme zbog preterane zahtevnosti.

Budite obazrivi i pažljivi po pitanju finansija, ali zato postoje i mogućnosti da tu nešto i promenite. Ne dozvolite da vas mračno raspoloženje povuče previše dole, ako niste rešili da dotaknete dno kako bi neke stvari promenili, ali potpuno iz korena. Vaš vladar Mars biće za vreme pomračenja u znaku Lava i čuvajte se oholosti, tvrdoglavosti i preteranog ponosa.

Osobe rođene u znaku Bika imaće utisak da im lepota i lakoća života sve više izmiču.

Zbog toga se možete osećati nezadovoljno. Poteškoće u porodici. Problem da ispoljite svoju produktivnost, pa su potrebne promene na tom polju. Vaš vladar Venera za vreme pomračenja biće u Raku i mogući su problemi sa privatnim okruženjem, roditeljima, decom i nekretninama. Eklipsa se događa u vašem priodnom, trećem polju, pa budite obazrivi sa dokumentima, papirima, trgovinom. Pazite šta potpisujete.

Kod osoba rođenih u znaku Vodolije zbog nakupljanja i nakupljanja negativnih i pozitivnih osećanja dolaziće do jakih erupcija, ali na nekontrolisan način.

Photo by Lakerain Snake on Unsplash

Ovo  može uzrokovati probleme na poslu, kao i u vezama. Eklipsa će se dogoditi u vašem prirodnom sedmom polju i ovo se manifestuje kroz probleme u partnerskim odnosima, ali i sa autoritetima. Neki od vas mogu imati poteškoće na putovanjima, kao u inostranstvu i fakultetima.

Za kraj treba ponoviti još jednom. Ova eklipsa vam ne može doneti ništa od onoga što već nemate u natalnom horoskopu.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.