Naravno, stres nas pogađa, utiče na našu lepotu, udara po vitalnim organima, skraćuje život, međutim, ipak, moramo reći da nas stres, takođe, i motiviše ili tera da idemo napred. Stres uključuje našu genijalnost i kreativnost.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Nepovoljni aspekti ukazuju na stresne okolnosti i situacije, ali svaki ovaj aspekt možemo iskoristiti i u pozitivnom smislu. Često je teško rešiti i prevazići neku prepreku, ako nema stresa.

U ovom tekstu spomenuću nekoliko nepovoljnih aspekata koji zaista ukazuju na neke opasne potencijale, probleme i poteškoće, ali kada u nepovoljnim aspektima svesno koristimo napetu energiju na pozitivan način, onda smanjujemo njegov nepovoljan potencijal.

Aspekte možete posmatrati natalno i tranzitno.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Plutonom

(kvadrat, opozicija)

U životu postoje momenti kada je potrebno da okolnosti i situacije u kojima se nađemo istražimo mnogo dublje. Zbog nepovoljnog aspekta između ove dva planete, najčešće su ove okolnosti ekstremne, opasne i imaju notu opsesivnosti, ali dešavaju se da bi nas naterale da upotrebimo svoj um, sposobnost opažanja i detalje u svrhu istraživanja i poniranja u srž problema.

Jedino na taj način može i doći do rešavanja problema i prevazilaženja prepreka.

Imate osećaj da neko nešto skriva od vas? Čini se da vas neko manipuliše, radi iza leđa ili da uporno ćuti? Ovo su znaci da ne smete površno preći preko toga, već da je potrebno dublje zaroniti i istražiti svaki detalj bez straha.

Morate postavljati i tražiti odgovore na teška pitanja. Nekim ljudima se možda neće dopasti ovakvo vaše ponašanje, ali ovaj aspekt ne koristi da biste dobili pohvale i omiljenost. Tek kada kroz ovaj proces naučite i (Merkur) nešto o sebi, onda ovaj aspekt dobija i pozitivnu notu.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Saturnom

Ovo su pogrešni izbori u trenucima kada je potrebno doneti teške odluke. Međutim, svaki pogrešan izbor može doneti i bogatstvo životnih lekcija, pa zbog toga možemo reći da pogrešnog izbora nema!

Ovo posebno važi za osobe koje su praktične i potpuno prisutne u stvarnom i realnom životu. Naravno da će osobama kojima je glava u oblacima ovaj aspekt mnogo teže pasti i samim tim, imaće i manje šanse da iz njegove negativne energije uhvate pozitivniji tok.

Sa ovim aspektom iz svakog problema čovek ima šansu da izađe kao mudrija i zrelija osoba. Morate postavljati i tražiti odgovore na pitanja od kojih bežite, zato što imate osećaj da ako im se približite, onda pojačavate osećanje krivice, sumnje i strahova. Tek kada kroz ovaj proces naučite nešto o sopstvenim strahovima i sumnjama, onda ovaj aspekt može dobiti i pozitivni tok.

Venera u nepovoljnom aspektu sa Marsom

Nepovoljne i problematične ljubavne okolnosti postaju motivacija kako bi se emotivno izrazili! Vaš partner ili osobe sa kojima ste bliski, treba da znaju vaše emotivne želje i potrebe, pa zbog toga ovaj aspekt najčešće počinje sa jakim emotivnim nabojem i emotivno stresno. Ako se povučete, možete doživeti samo razočarenje, krah i potpuno nezadovoljstvo.

Neko će reći za ovaj aspekt da radost dolazi samo uz seks, nadmetanje i borbu, međutim, ovde je najvažnije da se oseti i sazna kakvi su to međusobni ustupci koji su potrebni da bi veza izdržala i opstala. Kako ćete drugačije znati o kakvim ustupcima se radi, ako se ne dogodi ljubavni problem i prepreka, a koje treba iskoristiti kao motivaciju za ovakva saznanja?!

Neće vam količina seksa doneti radost, već samo ova saznanja.

Venera u nepovoljnom aspektu sa Neptunom

Ovaj aspekt prvenstveno ukazuje na sentimentalnu i emotivnu ranjivost i osetljivost. Fokus nikada nije na sebi, već na drugim ljudima, pa se zbog toga ovaj aspekt najčešće doživljava kao razočarenje i osećanje žrtve. U svakom slučaju, treba dozvoliti da se saosećanja manifestuju i ne treba bežati od toga.

Želja da pomognete drugima, kao i osobe kojima pomažete, treba da budu vaši vodiči, a to ne znači da morate da se zaljubite. Najčešće se dešava da se zaljubljujete u osobu kojoj je potrebna vaša pomoć, ali pomozite bez zaljubljivanja!

Samo treba da osetite ljubav prema svima onima koji su ugroženi i kojima je potreban neki vid pomoći. Saosećati! U suprotnom, ovde je radost povezana sa razočeranjem.

Mars u nepovoljnom aspektu sa Plutonom

Uprkos jakoj potrebi za kontrolom ovaj aspekt ukazuje na blokade i bespomoćnost. Zamislite da vam se približava neka opasnost ili opasna osoba, ali osećate kao da ne možete ništa da učinite. Osećaj očaja i straha duboko prodire u vas, a što još više pogoršava situaciju.

Tek kada kroz ovaj proces naučite da nije važno ko pobeđuje, a ko gubi, dakle da nije važno ko je gubitnik a ko pobednik, možete dobiti motivaciju da prevaziđete najopasnije prepreke i situacije.

Sunce u nepovoljnom aspektu sa Marsom

Sa ovim aspektom akcije su smele i hrabre, ali se ne obraća pažnja na posledice. Obično je u početku sve dobro i fino, jer je fokus na velikoj energiji i entuzijazmu, ali u drugom delu dolazi do problema. Teškoća ovog aspekta je da sačuvate i da „ne polomite“ sebe, ali i druge ljude oko vas sa kojima se susrećete.

Morate biti mnogo oprezniji, zatim, potrebno je da imati iskreno izvinjenje za druge i za svaku eventualnu štetu koju napravite, ali i pronaći način ili priliku da svet vidi koliko ste hrabri, smeli i odvažni.

Zamislite da u vašem pohodu naiđete na osobu koja je isto tako hrabra i odvažna, ali koja vam predstavlja i prepreku. Najčešće ovu osobu možete doživeti kao neprijatelja ili rivala na putu do cilja. Tek kada se suočite u ovom procesu sa ovakvom situacijom i kada saznate da postoje osobe, kao i prepreke, koje zaslužuju respekt, onda ćete ovaj napeti aspekt pretvoriti u pozitivnu motivaciju.

Mesec u nepovoljnom aspektu sa Uranom

Prirodno je da čovek teži za emocionalnom sigurnošću, ali ovaj aspekt ukazuje na situacije i prepreke koje narušavaju stabilnost i donose emocionalni nemir. Stresovi su prisutni posebno na emocionalnom planu, kao i u privatnom životu.

Promene sa ovaim aspektom su najčešće stresne i teške, ali s obzirom na to da je prisutan strah i odbijanje promena, onda ovaj aspekt često dovodi do paralisanja.

Tek kada se prođe ovaj proces sa svim strahovima i stresovima, sidro može da se pokrene, a samim tim dolazi i do potrebnih promena. Tada se može i uživati u promenama, pa i sa prisutnom notom nervoze.

Što više se odbijaju promene koje su potrebne više i raste napetost i stres, ali kroz ovaj proces saznajemo kakve su to predrasude sa kojima je potrebno da sa suočimo. Kada upoznamo ove predrasude i kada ih se oslobodimo možemo iz ovog nepovoljnog aspekta da iskoristimo pozitivnu energiju.

***

Bilo bi dugo da spomenem sve aspekte, a o drugim aspektima možete uskoro čitati na mojoj FB stranici ili sajtu.