Koji su to tipični strahovi, u vezi sa Saturnom, u zavisnosti od znaka u kojem se nalazi i njegovih aspekata?

Saturn u Ribama

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Stvarnost i fantazija se „mešaju“, što može dovesti do anksioznosti oko nerealnih stvari, posebno ako i Jupiter ima nepovoljne aspekte.

Šta je stvarno, a šta je nestvarno? Gde završava stvarnost, a gde počinju čuda? Da li ću da se utopim i ostanem na dnu, ako pokažem saosećajniju prirodu?

Vlasnik ovog Saturna može da oseća strah, posebno kada je potrebno da prihvati odgovornost u potpunoj stvarnosti. Ovo može biti i sklonost uzimanju lekova za anksioznost. Prisutan je strah da se osoba prepusti duhovnim dubinama, emocijama i da zaroni u nesvesno, jer se možda plaši da ne izgubi vezu sa stvarnošću i materijalnim svetom.

Saturn u Jarcu

Ovaj položaj se manifestuje kroz strah i veliku brigu za status, karijeru i lične uspehe. Kako predstaviti sebe u spoljašnjem svetu? Da li ću dovoljno biti dobar u onom što radim? Ovo su pitanja koja ulivaju strah i zabrinutost.

Kod nekih osoba se manifestuje i kroz plašljivost od autoriteta, glave porodice i kuće, jer oni uvek zahtevaju i traže potpune i čvrste rezultate. Vlasnik ovog Saturna sebi postavlja visoke i teške zahteve, a neuspeh ga može još više paralisovati. U nekim situacijama mogu se plašiti i uspeha, jer svaki takav uspeh podrazumeva i veliku odgovornost.

Saturn u Ovnu ili u aspektu sa Marsom

Ovo su strahovi i teškoće u vezi sa osamostaljivanjem, liderstvom i konkurencijom, u bilo kojem smislu.

Vlasnik ovog Saturna plaši se  sopstvenog besa i agresije. Ovo su strahovi od preduzimanja inicijative i započinjanja novih aktivnosti. Ako je Saturn u Ovnu povezan sa četvrtom kućom ili Mesecom i Suncem, postoji mogućnost da je osoba u detinjstvu trpela neke uvrede u porodičnom okruženju.

Postoji mogućnost da je osoba patila zbog nametanja teške i krute discipline i zbog toga se plaši svog besa. Može se govoriti i o nekim oblicima zabrane fizičkih aktivnosti, želje za osamostaljivanjem i nezavisnošću.

Saturn u Lavu ili u aspektu sa Suncem

Čoveku se čini da nije dovoljno dobar, a to nepovoljno utiče na njegovo samopouzdanje. U ekstremnijim slučajevima, radi se i o nedostatku samopouzdanja.

Ego je opsednut da postigne uspeh i velike rezultate, ali sa druge strane, ova osoba se plaši da će privlačenjem pažnje pokazati svetu i ljudima i svoju nesavršenost. Kao rezultat imamo strah od scene, pozornice, pokazivanja, poniženja i ismejavanja. Moguće da je otac bio uvek zahtevan i nezadovoljan sa detetom.

Zbog toga, sposobnost kreativnog izražavanja i unutrašnje dete ostaje potisnuto, što zahteva previše vremena i truda da bi se postigli neki opipljivi rezultati.

Saturn u Vodoliji

Čovek može da balansira negde na ivici i ovo može biti strah od pokazivanja individulanosti. Vlasnik ovog Saturna može imati probleme među svojim vršnjacima, na primer, zbog toga što nije postao dovoljno popularan, oseća se otuđeno ili zrelije.

Prisutan je strah da se dokaže, jer negde se plaši da demonstrira svoje istinsko „ja“ i da neće moći da se uklopi. Možemo govoriti i o strahu od slobode, međutim ovde sloboda i plaši zato što čovek razmišlja da može biti ostavljen izvan strukture. Vlasnik ovog Saturna se plaši da neće biti prihvaćen od ljudi i zbog toga se grčevito drži za svoje prijatelje da ih ne bi izgubio.

Saturn u Škorpiji

Čovek oseća da po svaku cenu mora biti vlastiti gospodar kako bi preživeo i da zbog toga nikada ne treba da dozvoli da ga drugi kontrolišu. Plaši se da seksualnost može biti jača od njega, pa da će zbog toga izgubiti vlastitu kontrolu nad sobom.

Gde je granica između kontrole i prepuštanja jakim i strasnim željama? Da li ću moći da zadržim prisebnost i kontrolu ako se prepustim intenzivnim željama i emocijama? Gde prestaje sigurnost, a gde počinju rizici i „sve ili ništa“?

Mogućnost da smrt neke osobe uplaši vlasnika ovog Saturna, pa se i on može stalno plašiti smrti. Prisutan je strah i od kontakata sa ljudima, posbno sa onim, koji imaju neke moćne uloge.

Saturn u Biku

Čovek ima strah zbog novca i finansijske sigurnosti, ali ovo i ne znači da će imati ograničene resurse za život. On se plaši da bez novca i imovine neće moći postići željenu poziciju i status. Ovo je strah od siromaštva i zato vlasnici ovog Saturna najčešće imaju odgovoran i disciplinovan stav prema novcu i materijalnim vrednostima.

Strahovi i anksioznost dovode do strogosti i krutosti, tako da se ne dozvoljava da novac prolazi i zbog toga se pokazuje sebičnost. Da li da od one gomile novca otkinem bar malo i popravim svoje raspoloženje?

Saturn u Blizancima ili u aspektu sa Merkurom

Zbog strahova, ovo može biti kompleks inferiornosti, povezan sa intelektualnim delatnostima. Često se ovaj kompleks maskira nekim negativnim stavom prema intelektualnim potezima i aktivnostima. Moram da pričam pametno i mudro, ali šta ako odvalim neku glupost?

U ekstremnijim slučajevima, može se manifestovati kao mucanje ili teškoće sa govorom kao posledica poteškoća u kontaktima i straha od pogrešnog shvatanja. Ovo je strah da se ne kaže ili ne napiše nešto pogrešno.

Saturn u Vagi ili u aspektu sa Venerom

Ovo je strah od gubitka veze ili partnera, odnosno, voljene i bliske odobe. Zbog toga, postoji i plašljivost od ljubavnih veza ili od novih veza. Vlasnik ovog Saturna se plaši da bude odbijen, odbačen i napušten. Zatim, strahovi od neuspeha u vezama i ljubavnom životu, kao i od previše odgovornosti koju treba pokazati i prihvatiti u partnerskim odnosima.

Osoba se zbog toga može da se oseća kao da nije zaslužila ljubav i kao da je nedostojna ljubavi, radosti i lakoće života, posebno kada je Saturn u aspektu sa Saturnom.

Saturn u Strelcu ili u aspektu sa Jupiterom

Čovek ima strah da se fokusira na neke šire i složene teme, što ga sprečava da se angažuje na njima. Osoba može prevazići ili nadoknaditi ove strahove, ako postane specijalista i stručnjak u svojoj oblasti.

Strah od očekivanja i nadanja, pa veruje da ako nema nadanja neće postati ni žrtva sudbine. Čovek se plaši da rizikuje i da bude vođen nekim pozitivnim temama.

Saturn u Devici

Ovo su strahovi koji se najčešće manifestuju u temama u vezi sa poslom i svakodnevnim obavezama. Čovek se plaši da li je sposoban da uradi posao kako treba. Da li je mogao još bolje? Ovo je česta zabrinutost zbog posla. Da li možda ne radim dovoljno? Šta ako uspem da uradim sve onako kako treba? Da bi se nadoknadila ovakva zabrinutost vlasnik ovog Saturna postaje radoholičar, kritičar i detaljni analitičar.

Takođe, stalna briga o zdravlju, higijeni i ishrani što u ekstremnijim slučajevima dovodi do prekomerne zavisnosti od čistoće, kao i hipohondriju.

Saturn u Raku ili u aspektu sa Mesecom

Čovekovi strahovi su povezani sa detinjstvom, kućom, porodicom, majkom i decom. Vlasnik ovog Saturna je možda u detinjstvu imao nesigurne situacije u porodičnom okruženju, porodica je mogla biti nesigurno okruženje, pa postoji depresivnost i zabrinutost za opstankom porodice i produženjem lanca života. U ekstreminijim slučajevima, dešavaju su porodični gubici u detinjstvu.

Čovek se kruto pridržava tradicije i navika zbog straha od promena, kao i straha od ispoljavanja osećanja i emocija. U ženskim horoskopu ovo može biti i strah od trudnoće, kao i strah tokom trudnoće. Prevelika zabrinutost za sve ono što dolazi iz najbližeg okruženja.