Mars je ušao u Vodoliju 16. maja, ali 26. juna, sa 9°13′ Vodolije, započinje retrogradan hod u ovom znaku, koji će trajati sve do 27. avgusta. Važno je da napomenemo da se Mars na kratko vraća u znak Jarca, 13. avgusta, u kom će boraviti dve nedelje, pre nego što opet krene direktno, sa 28°36′ Jarca.

U znaku Jarca opet će krenuti direktno i ponovo se vratiti u Vodoliju, u kojoj ostaje sve do 15. novembra.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Retrogradni Mars u Vodoliji predstavlja period u kojem će biti potrebno da razmišljamo o aktivnostima i načinima pomoću kojih dolazimo do onoga šta želimo.

Dobićemo priliku da sagledamo taktiku koju imamo iz sasvim novog ugla. Biće teško nastaviti delovati u istom smeru i stilu, kako smo prevazilazili prethodne prepreke. Snaga koju budemo u ovom periodu ulagali u određene ciljeve, neće doneti očekivane rezultate, ali ovo treba što mirnije prihvatati i bez ljutnje.

Ponovo se mogu pojaviti stari konflikti, međutim, izgubiće ona strana koja ih započinje. Ljudi postaju razdražljivi i veoma napeti.

Posebno se stavlja akcenat na probleme u društvu koji lako dovode do sukoba, bunta i agresivnog delovanja. Ovo je slično kao da celo društvo sedi na tempiranoj bombi, koja svakog trenutka može da eksplodira.

Neke projekte biće teže realizovati pod uticajem retrogradnog Marsa i s obzirom na to da će prolaziti Vodolijom, to su naučni projekti, aktivnosti koje se odnose na razne grupe, humanitarne akcije, kao i lične ciljeve usmerene na status i karijeru, jer je Saturn, kao dispozitor Marsa, u znaku Jarca.

Mars olakšava kretanje napred, ali kada je u retrogradnom hodu onda je kretanje napred otežano. Ova planeta je, takođe, odgovorna za povrede, opekotine, operacije i oružije.

Retrogradni Mars u Vodoliji donosi kvarove na različitoj opremi, probleme sa električnom energijom, kvarove na vozilima, kao i probleme sa informacionom i kompjuterskom tehnikom.

Posebno bi trebalo da obrate pažnju osobe koje imaju na početku fiksnih znakova (Lav, Bik, Vodolija i Škorpija) neke od ličnih planeta. Ako retrogradni Mars bude aktivirao vašu osu čvorova, možete imati problem koji je povezan sa prošloživotnim iskustvima.

Pokušajte da napravite neku pauzu u ovom periodu, da biste sačuvali svoju životnu snagu i energiju. Nemojte ulaziti u sukobe i rizike, jer u suprotnom, imate veću mogućnost da izgubite ili padnete na “bojnom polju”. Budite oprezni u odnosima sa ljudima, jer postoji rizik od skandala, svađa i rušenja odnosa.

Međutim, za vreme retrogradnog Marsa dobro je razmišljati o promeni strategije i planu akcija. Ovo je vreme kada je potrebno da se uštedi energija. Analizirajte svoje akcije, jer ponekad je bolje izmeriti i deset puta, ali pogoditi cilj iz prvog pokušaja.

Nemojte započinjati neke nove projekte, posebno one gde se traži intelektualna aktivnost i timski rad (Mars u Vodoliji). Ne prenagljujte, jer u suprotnom rizikujete uzaludno trošenje snage i energije.

Mars u Vodoliji ima stav: “Šta želim to i radim”, ali u periodu njegove reatogradnosti, ipak gurnite ovaj stav u stranu. Retrogradni Mars u Vodolji može doneti problem zbog potpunog odbacivanja konvencija i ideološkog avanturizma, kao i zbog borbe za ličnu slobodu i nezavisnost.

Nije preporučljivo pokretanje sudskih sporova, lansiranje novih proizvoda, početak masovne reklamne kampanje. Ne počinjite projekte koji nisu predvidljivi.

Pod uticajem emocija i razočarenja, mnogi donose neefikasne odluke ili postupaju bez razmišljanja, izražavaju ljutnju, umesto da imaju konstruktivni dijalog i budu tolerantniji.

Sportisti trebaju da budu oprezniji zbog mogućnosti povreda. Ljubavnici treba da budu strpljiviji, jer je rizik prekida pojačan. Svaka vrsta agresije izaziva veću agresiju i opasniji odgovor. Nije poželjno obnoviti stari odnos, posebno ako budete osećali prvenstveno strast.

Preporučljivo je da se pažnja fokusira na unutrašnje aktivnosti, pa da se zapitate: “Gde odlazi moja energija? Na šta trošim energiju i da li je to racionalno za mene?” .

Napravite neki inventar, testiranje ili listu nedovršenih poslova. Potražite neki drugačiji pristup u postizanju ciljeva.