Saturn ulazi u znak Jarca 19. decembra 2017. i u ovom znaku ostaje sve do 23. marta 2020. Ovo je vrlo važan tranzit Saturna, pa tako i period, jer se tranzit odigrava u kardinalnom znaku kojim vlada Saturn. Kulminacija.

U Jarcu će se dogoditi susret (konjunkcija) Saturna i Plutona, koja se poslednji put u ovom znaku dogodila 1284. godine. Kulminacija ove konjunkcije dogodiće se krajem decembra 2019. i u januaru 2020. godie, međutim, počeće da deluje i pre navedenog perioda. Zanimljivo je da će tada Uran već biti u znaku Bika, u koji ulazi 15. maja 2018. godine. Očekuju nas zaista važne i značajne promene!

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Vratićemo se malo u prošlost da bismo se podsetili koje su to godine kada je Saturn bio u znaku Jarca i šta se dešavalo kada su Saturn i Pluton bili u međusobnom aspektu.

Saturn je bio u konjunkciji sa Plutonom za vreme Prvog svetskog rata. Jedan od najrazornijih zemljotresa u prošlom veku bio je 3. oktobra 1914. u Turskoj, kada je i bila egzaktna konjunkcija Saturna i Plutona.

Velika ekonomska kriza ili velika depresija počela je u oktobru 1929. kada se Saturn pripremao iz znaka Strelca da uđe u znak Jarca. Dok je Saturn tada bio u Jarcu, pravio je opoziciju sa Plutonom u Raku i ovo je obeležilo veliku ekonomsku krizu. Tada se dogodila i velika katastrofa u kojoj je dosad poginulo najviše ljudi,  a to je poplava u Kini 1931. godine. U poplavama dve najveće kineske reke, Jangce i Huang Ho (Žuta rijeka) između 2.5 i 4 miliona ljudi umrlo je od posledica utapanja, bolest i gladi koja je nastupila.

Pročitajte i ovo: Hiron, izvorište najvećeg bola i tačka isceljenja

Drugi svetski rat je, takođe, počeo pod uticajem Saturna i Plutona, koji su u to vreme bili u kvadratu.

Pročitajte i ovo: Kako Venerini aspekti utiču na vaše stavove o ljubavi

Da ne bi ovaj tekst pretvorili u istorijski, spomenuću još bližu prošlost, a to je boravak Saturna u Jarcu od novembra 1988. do februara 1991. Prvo se desio raspad komunista u Jugoslaviji, a 1991. i ova država se raspala.

Pročitajte i ovo: Planete u Devici u natalu i tranzitu

Revolucija 1989. godine je predstavljala izraz kojim se opisuje niz događaja u šest država tadašnjeg Istočnog bloka, Poljskoj, Mađarskoj, Istočnoj Nemačkoj, Bugarskoj, Čehoslovačkoj i Rumuniji. Revolucije 1989. godine su označile najdramatičniju promenu ravnoteže sila u nedavnoj istoriji. Interesantno je da je 9. novembra 1989. srušen i Berlinski zid, kada je Saturn bio u Jarcu, ali i da je njegova izgradnja započeta 1961. godine, kada je Saturn, takođe, bio u znaku Jarca.

Pročitajte i ovo: Jupiter u Škorpiji od 10.10.2017. do 18.11.2018.

Pročitajte i ovo: Osa IV i X kuće natalnog horoskopa – da li živimo živote naših predaka

Kada sam počela da pišem ovaj tekst nekoliko naslova mi se motalo po glavi: „Beskompromisan tranzit“, „Gospodar vremena dolazi da izmeri šta se izmeriti mora“, „Vreme je za fizičku i materijalnu manifestaciju“ ili „Nema više kompromisa“.

Pročitajte i ovo: Uticaj Jupitera u Škorpiji na vaš horoskopski znak od 10.10.2017. do 18.11.2018.

Prolazak Saturna kroz znak Jarca predstavljaće čist izraz Saturna, a znamo da se ovaj čist izraz Saturna manifestuje kako u povoljnom, tako i u nepovoljnom smislu. Želja da se postigne moć i kontrola još više će zaokupljati čoveka, ali ne zbog divljenja, već iz straha i nesigurnosti za egzistencijom, kao i iz straha da nismo dovoljno dobri.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu, moć je eliksir života

Ovaj period možemo posmatrati i kao jedan od poslednjih pokušaja odbrane tradicije i vrednosti iz prošlosti, ali na jedan agresivan i surov način zbog konjunkcije Saturna i Plutona u znaku Jarca.

Pročitajte i ovo: Venera u Devici, kad razum sretne ljubav

Jarac je praktičan znak, pouzdan, organizovan i primoravaće nas na razumnu glavu i hladno razmišljanje. U ovom predstojećom periodu nema se vremena za maštu, snove i osećanja, već samo za ono što fizički može da se manifestuje, što može praktično da se primenjuje i što je najnužnije i najpotrebnije. Zidovi i utvrđenja se grade da bi se poštovale granice i barijere, ali i da se ruše (Saturn-Pluton), jer sve što je staro, ali trulo, mora da se uništi.

Pročitajte i ovo: Venera trigon Pluton, ljubav kroz prihvatanje bola

Saturn u Jarcu pokazuje dve strane, a to je ona praktična, pouzdana i oragnizovana, ali i onu stranu koja simbolizuje siromaštvo, bolesti i patnju.

Pročitajte i ovo: Tranzit Jupitera kroz Škorpiju po kućama natalnog horoskopa

Gospodar vremena dolazi da nas upozori da nema vremena za stvari koje su površne i kratkoročne, već samo za ona pitanja koja su najstvarnija. Vrednosti treba najrealnije posmatrati i fokusirati se samo na ono što može da traje dugo, čak što će i sve nas nadživeti. Gospodar vremena dolazi da nas podseti da se važni odgovori, ipak, nalaze u prošlosti i kako je potrebno kopati po prošlosti (Saturn-Pluton), jer se tamo nalazi izvor zla i stradanja.

Pročitajte i ovo: Kako do ostvarenja želja uz pomoć Marsa

Saturn u Jarcu iznosi apsolutno najbolje i apsolutno najgore od onoga za šta se zalaže. Na pozitivnom kraju nalazi se disciplina, odgovornost, mudrost i zrelost, ali na negativnom kraju nalazi se zabrinutost, sumnja, strahovi i anksioznost, jer će najgori strahovi oživeti (Saturn-Pluton). I dolazi sa porukom: „Vreme je….vreme je…vreme je…vreme je…“.

Pročitajte i ovo: Merkur u Raku, kad duša odleprša u rajske predele

Pročitajte i ovo: Venera u Blizancima, igra ne sme da stane

Krajnje je vreme da se postave realni i praktični ciljevi uz visok stepen organizacije; kranje je vreme da se disciplinujemo i prihvatimo granice koje smo dobili u ovom materijalnom i fizičkom svetu; krajnje je vreme da čovek prihvati potpunu odgovornost za sve ono što se dešava na našoj planeti, od nasilja, promene klime, prirodnih katastrofa, bolesti i smrtnosti; krajnje je vreme da se naučimo pokornosti i poniznosti; krajnje je vreme da se pokaže najgore zlo (Saturn-Pluton) i manifestuje u realnosti; krajnje je vreme da prorade vulkani da bi zemlja iz svojih nedara izbacila vekovima taloženu prljavštinu, pa da se pročisti; kranje je vreme da se pritisak koji zemlja oseća oslobodi pomeranjem tla i reljefa; krajnje je vreme da se izvuče dobro čuvano i sakriveno naoružanje i oružije…i zato je ovaj tranzit beskompromisan.

Pročitajte i ovo: Kako se odvija promena kada se krećemo iz kuće u kuću u natalnom horoskopu

Očekuju nas velike promene u strukturama moći širom sveta koje su namerno uspostvaljene, ali se mogu postaviti i neke skrivene granice koje običnom čoveku neće biti vidljive.

Pročitajte i ovo: Kako Merkur utiče na mentalni sistem i misaone procese

Očekuju nas transformacije u vladama, zatim, finansijama, državnim službama. Ovo je i uništenje stvari koje mrzimo. Uništavanje šuma i požari koji gutaju šume. Nesreće u rudnicima i tunelima. Organizovani i planirani kriminal i zlo na najvišem nivou. Zloupotreba moći i korupcija. Dovoljno je da neko nekoga mrzi i da se javi želja za uništenjem i razaranjem. Sa druge strane, pokušavaćemo da napravimo besmrtne stvari.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi, slatkorečivi zavodnik sa misijom da ostavlja bez daha

Neće biti lakog načina i prečice, stoga, moramo se naoružati ogromnim strpljenjem i svesnim činjenjem napora.

Pročitajte i ovo: Venera u Raku, rođena da saoseća

Dobra strana konjunkcije Saturna i Plutona u Jarcu može dovesti do nekih otkrića uz pomoć matematičara, kao i u nauci uopšte, genetici i kvantnoj mehanici. Aspekt može biti dobar za inženjerstvo, industriju, tehnologiju reciklaže, napredak medicine, kada su smrtne bolesti u pitanju, kvantnu medicinu, rudarsku industriju, veštačke organe tela, kao i druge delove tela (robokap). Ovo može biti veštački čovek koji ima sve, osim duše.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Svakih 28 godina, kada Saturn uđe u znak Jarca, donosi nam poruku: „Možda nikada nije bilo ozbiljnije kao sada!“

Pročitajte i ovo: Mars u Raku, oficir s ružom

Saturn u konjunkciji sa Plutonom u znaku Jarca predstavlja i jednu vrstu karmičkog testa za ovu našu planetu, i kao što je prošlost pokazala, kada su ove dve planete bile međusobno aktivirane, ide se na „sve ili ništa“.

Najvažnije pitanje u svemu ovome je koliko smo dobro pripremljeni za sve ovo. Koliko smo spremni da pokažemo razumnosti, zrelosti i mudrosti?

Pročitajte i ovo: Mars opozicija Saturn, hrabro, ali ne na silu

Biće nam u svakom slučaju potrebno, jer nas očekuje veliko „resetovanje“ koje ponekad predstavlja jedini način rešavanja problema. Resetovati, pa ponovo podestiti i pokrenuti. Ovo će biti potrebno u svim oblastima društva. Uvek se nešto završava sa ovim aspektom da bi se stvorio novi oblik ili nova forma, jer tipična simbolika Saturn-Pluton predstavlja smrt forme. Možete doći do kraja nekog perioda u životu, možete stajati na nekim ruševinama spremajući se za neko novo poglavlje, ali menjajući dotadašnju struktur života.

Pročitajte i ovo: Analiza uporednog horoskopa Brižit Tronj i Emanuela Makrona

Saturn u konjunkciji sa Plutonom u Jarcu predstavlja rekonstrukciju, ali da bi se ona dogodila negde neki životi moraju da se izgube. Slično kao kada dolazi do rascepa energije, pa se mnogo toga dovodi u tačku u kojoj se doživljava neka vrsta smrti. Međutim, cilj je rast svesti!

Pročitajte i ovo: Merkur u Biku spaja lepo i korisno

Zanimljivo je i to da će tranzit Saturna u Jarcu ispratiti i Uran u Biku, koji će ući u ovaj znak 15. maja 2018. Očekuje nas novi pristupi novcu, slom finansijskog i monetarnog sistema, ali i promene izgleda same planete Zemlje.

U 2018. godini Saturn i Uran biće u trigonu, i ovo će biti jedina šansa dok Saturn bude prolazio znakom Jarca, da se sretnu staro i novo.

Pročitajte i ovo: Osa Mesečevih čvorova Lav – Vodolija, osobine koje treba razvijati

Ovo je šansa da se iskoristi Saturnova sposobnost samodiscipline i praktične veštine sa inspirativnim idejama, ali ostvarujući ih u fizičkoj i materijalnoj ravni. Dajte ideajama pravac, definiciju i formu! Učite iz životnih iskustava i nemojte gubiti vreme. Možete biti neka vrsta inspiracije starijima. Ovo je povoljan aspekt da iskoristite znanje i informacije, ali koje ste dobili samo sopstvenim iskustvom. Mogućnost materijalizacija, ali samo originalnih i inspirativnih ideja. Uvažavati progresivne ideje, ali priznavajući i vrednosti starog.

Pročitajte i ovo: Kako Venera i Mesec utiču na plodnost, začeće i trudnoću

Više o Uranu u Biku, pisaću u nekim narednim tekstovima kada se budemo približili ovom nebeskom događaju.

Saturn može manifestovati zlato, ali tek nakon manifestovanja svojih najtežih osobina.

Pročitajte i ovo: Venera u Ovnu traži viteza koji će osvojiti njeno srce

Ulagati konstantan napor da se kroz ono što postižemo demonstrira korisnost, jer je potrebno da izađemo na kraj sa velikom odgovornošću koja se od nas očekuje. Najteži zadatak biće da se uopšte pokrenemo, jer je potrebno savladati sve te naše strahove koji nas blokiraju i parališu.

Pročitajte i ovo: Mars u Blizancima, uvek spreman na akciju kao zapeta puška

Nije lako shvatiti i razumeti činjenicu da penjanje na najvišu i najhladniju planinu nije besmisleno, da pešačenje u najekstremnijim uslovima ima smisao, da sopstveni trud tek onda kada si ostavljen i napušten od svih nije besmislen, da se mudrost nalazi u hladnoj sobi, da je put preko planinskih litica smislen, da se samo kroz mukotrpan rad može stvoriti nešto trajno i da se bez straha krene od nule i ništa.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće u vašem natalnom horoskopu

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba Vodolije

U narednim tekstovima pisaću o tranzitnom Saturn u Jarcu po kućama, kao i o uticaju ovog tranzita u zavisnosti od znaka u kojem ste rođeni.