Jedan od najvažnijih Saturnovih uticaja je Sade Sati, koji se prevodi kao „sedam i po godina“.

To je vremenski razmak od oko sedam i po godina, tokom kojeg Saturn prolazi kroz tri znaka zodijaka koji su najbliži natalnom Mesecu.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Dakle, znakom u kojem se nalazi Mesec, kao i znacima pre i nakon znaka u kojem se nalazi Mesec.

Na primer, ako imate Mesec u Jarcu, onda Sade Sati traje sve dok Saturn prolazi Strelcem, Jarcem i Vodolijom.

Postoji izreka: „Kako seješ tako ćeš i da žanješ.“

Saturn u periodu Sade Sati osigurava plodove prethodnih aktivnosti. Zbog toga, u ovom periodu neko postaje uspešan, materijalno siguran, duhovno prosvetljen, porodično ostvaren, a neko ima finansijske probleme, gubi posao, razilazi se sa partnerom, itd. U svakom slučaju, dobijamo ono što zaslužujemo (Saturn).

Ovaj period Saturna ponavlja se svakih 29,5 – 30 godina života i često možemo čuti da se za vreme Sade Sati život okrene naopačke.

Zašto blizina tranzitnog Saturna prema natalnom Mesecu toliko izaziva strah?

Mesec predstavlja naša osećanja, emocije i um, pa se u ovom periodu često oseća unutrašnja patnja i pritisak.

Međutim, Sade Sati zavisi od natalne karte u celini, zatim, kuća kroz koje tranzitni Saturn prolazi, aspekata tranzitnog Saturna sa drugim planetama, kao i sa stanjem natalnog Meseca.

Šta se preporučuje u periodu Sade Sati i čemu nas uči ovaj period?

Pomagati bolesnima, starijima i siromašnima. Uključiti se u dobrotvorne aktivnosti. Raditi konkretne stvari i biti praktičan. Ozbiljno organizovati život. Biti skroman, štedljiv i ponizan. Nesebično raditi i pomagati drugima, a posebno osobama kojima je zaista potrebna pomoć i onima koji su u problemima. Ono što obećate, potrebno je i da održite. Treba biti tačan i češće preduzimati odgovornost. Osloboditi se starih i nepotrebnih stvari. Brinuti se više prema prirodi.

Ovo je period kada osećamo da smo ostali sami sa sobom i da nemamo podršku. Zbog toga, potrebno je da preuzmemo potpunu odgovornost za sebe. Okolnosti koje se dešavaju, prisiljavaju nas da zastanemo i da se zapitamo: „Šta to radim?“, „Da li mi je ovo potrebno?“ ili „Gde dalje da idem?“.

Ovo se dalje može manifestovati na različitim nivoima: naporan fizički rad, mentalni stres ili konstantni unutrašnji pritisak koji sprečava izražavanje i delovanje osobe. Glavobolje su tokom ovog perioda, takođe, povezane sa pritiskom Saturna.

Pošto se tranzit Saturna ponavlja svakih 29,5 – 30 godina, onda za vreme svog života možemo doživeti do tri perioda Sade Sati, a retko, četiri.

Život može biti povezan sa raznim ograničenjima. Za jedne je ovo završetak bezbrižnog detinjstva, na primer, početak škole, prinuđenost da se slušaju roditelji i nastavnici, za druge, društveni život može biti povezan sa mnogim ograničenjima i pritiscima. Po prvi put imamo odgovornost, kao i nova iskustva: bespomoćnost i usamljenost. Problemi sa roditeljima i fizički bolovi.

Za neke ovo je period izolacije i depresije. Ako tranzitni Saturn utiče na prvu kuću, ovo može biti period bolesti i zdravstevnih problema; na drugu i šestu kuću period finansijskih i poslovnih problema; na četvrtu kuću mogući su porodični problemi ili na sedmu kuću partnerski problemi, međutim, sve zavisi i od drugih pokazatelja, za neke i period sazrevanja, a onda i brak. Ovo je period napornog rada i borbe za uspeh.

Ovo je vreme kada se zaustavljamo i prihvatamo neizbežnost. Bolesti, fizičke poteškoće i zdravstveni problemi.

Naravno, ako Sade Sati prolazi kroz povoljne kuće i ako one nisu pod nepovoljnim uticajima, onda u ovom periodu možemo biti uspešmi i stabilni. Ali, generalno period Sade Sati se smatra nepovoljnim.

Tokom Sade Sati, Saturn donosi nagrade od naših prethodnih akcija ili kazne, a sve u zavisnosti od toga šta će Saturn izmeriti na vagi.

Trenutno u Sade Sati periodu su osobe koje imaju natalni Mesec u Strelcu, Jarcu i Vodoliji, jer se tranzitni Saturn nalazi u znaku Jarca.  Sigurno da je za njih ovo period velikog testiranja. Razmislite, možda je ovo vreme vaše unutrašnje transformacije. Prava svrha ovog perioda nije iscrpljivanje zbog učinjenih grešaka u prošlosti već poboljšavanje ličnosti.