Saturn baca sidro, spreman za oštar zaokret u narednih pet meseci!  Planeta ograničenja i lekcija kretaće se unazad u rasponu od sedam stepeni, od 18-26 stepeni Vodolije, do kraja oktobra. Na  zonu koncentrisane energije Gospodara Karme, mučitelja – učitelja, posebno treba da obrate pažnju svi koji imaju planetu / vrh kuće / tačku u ovom rasponu Vodolije ili ostalih fiksnih znakova (Bik, Lav, Škorpija). Pripremite se da se osećate kao da stalno imate nekoga ko prati svaki vaš pokret, spreman da vam lupi packe.

Retrogradni Saturn 2022. počinje 4. juna na 25° Vodolije i završava se 23. oktobra na 18° Vodolije.

Saturn je Gospodar karme. Retrogradno kretanje je vreme kada karma sređuje stvari, svodi račune. Dakle, retrogradni Saturn je dvostruka doza karme. Ako ste bili ’’loši’’ u prošlosti, desiće se događaji koji će vas naučiti lekciju. Ako ste bili ’’dobri’’ u prošlosti, desiće se događaji koji će vas nagraditi za vaša dobra dela. Sve to, naravno, u skladu sa vašim ivotnim okolnostima i odnosima u kojima ste se nalazili.

Retrogradni Saturn 2022 je još karmičnije prirode jer je u kvadratu sa Merkurom, koji se usmerava direktno samo jedan dan ranije, 3. juna. Merkur se poravnava sa najnesrećnijom fiksnom zvezdom Algolom. A fiksne zvezde koje se poravnavaju sa retrogradnim Saturnom nisu mnogo bolje. Za neke zaista tužna vest.

Više detalja o retrogradnom Saturnu 2022. prati neke opšte informacije o retrogradnom Saturnu u tranzitu. Informacije o retrogradnom Saturnu u natalnoj karti možete pronaći na kraju ovog članka.

Retrogradni tranzit Saturna

Retrogradni Saturn u tranzitu je redovan ciklus koji se dešava nešto više od svakih dvanaest meseci, traje oko 4½ meseca i obuhvata 6 ili 7 stepeni zodijaka. Saturn je Gospodar karme. Retrogradno kretanje je vreme kada karma sređuje račune. Dakle, retrogradni Saturn je dvostruka doza karme. Karma je oblik energije koji je veoma stvaran. Kao i Saturn, veoma je blisko vezan za vreme.

Prošlost, sadašnjost i budućnost se spajaju u jedno. Ako ste bili ’’loši’’ u prošlosti, onda će se u određeno predodređeno vreme dogoditi događaj koji će vas naučiti lekciji. Ako ste bili ’’dobri’’ u prošlosti, tada će se u predodređeno vreme dogoditi događaj koji će vas nagraditi za vaša dobra dela. Sa Saturnom u retrogradnom kretanju, karma će se odnositi na to koliko ste bili odgovorni u prošlosti.

Tranzitni retrogradni Saturn može biti vreme ograničenja, sputanosti, anksioznosti i straha. Poslednjih meseci otkako je Saturn ušao u retrogradnu zonu, bavićete se određenim pitanjima koja uključuju vaše dužnosti i odgovornosti, jer se odnose na vaše zavisne osobe i karijeru.

Retrogradni Saturn sugeriše da je ovo područje odgovornosti toliko važno, da je potrebno dodatno vreme da se sagleda i uverite da je sve u redu pre nego što nastavite. Možda ćete biti testirani da biste bili sigurni da ste spremni da preuzmete dodatnu odgovornost. Lekcije koje naučite mogu biti teške, ali će biti dragocene.

S druge strane, može biti da je negativno ponašanje Saturna, poput tuge ili stidljivosti, izmaklo kontroli. U ovom slučaju, retrogradni meseci Saturna će ponuditi priliku da se prepozna i prizna problem. Stvari mogu toliko izmaknuti kontroli da se intervencija ili neki drastičan događaj mora desiti da vas otrgne iz depresije ili izolacije.

Do trenutka kada Saturn krene direktno, trebalo bi da se pomirite sa relevantnim pitanjima i da budete spremni za sledeću fazu. Fokus i motivacija dovode do produktivnosti, postignuća i priznanja.

saturn

Retrogradni Saturn 2022

Saturn kreće retrogradno 4. juna 2022. na 25°15′ Vodolije. Negativno razmišljanje i tužne vesti povezane sa Merkurom u kvadratu sa Saturnom donekle su nadoknađene saosećanjem i osetljivošću Merkurovog sekstilnog aspekta Neptuna. Međutim, i Merkur i Saturn su u skladu sa veoma izazovnim fiksnim zvezdama.

Merkur u kvadratu Saturna ograničava i odlaže vaše razmišljanje, komunikaciju i putovanja. Može vas učiniti stidljivim, povučenim, zbunjenim, neodlučnim, usamljenim i pesimističnim. Postoji potencijal za tužne vesti, kritike, uskogrudosti, podlosti, laži i klevete koje dovode do nesporazuma, svađa i problema u vezi.

Merkur kreće direktno 3. juna na 26°05′ Bika. To znači da Merkur nije baš u egzaktnom kvadratu sa Saturnom. Ali aspekt ostaje u orbisu od 1°30′ od 29. maja do 7. juna. To dodaje još teži osećaj karme retrogradnom Saturnu 2022. Plaćaće se cena za prethodne odluke, laži i gadne reči koje povređuju druge ljudi.

Merkurov sekstil Neptuna pomaže da vaše reči budu umirujuće i lekovite za druge. Poboljšana čula i intuicija će pomoći u borbi protiv ograničavajućeg i zbunjujućeg uticaja Merkura u kvadratu Saturna. Odnosi će takođe imati koristi od vaše saosećajnije i duhovne prirode.

Saturn u polusekstilu sa Neptunom donosi materijalnu dobit od duhovnih potraga. Svoje snove možete ostvariti napornim radom i razumnim, realističnim pristupom. Pomaže vam da razumete svoja ograničenja i budete optimističniji. Takođe ćete ceniti svoje duhovne ciljeve i kako se oni uklapaju u širu sliku.

Kaže se da fiksna zvezda Deneb Algedi izaziva dobročinstvo i destruktivnost, tugu i sreću, život i smrt.

Sa Saturnom: Velika moć nad životinjama i otrovnim gmizavcima, ravnodušan prema proučavanju, poznavanje mnogih tajni prirode, zastrašujući, neprijatan izgled i život, loš za brak, smrt ili odvajanje roditelja u mladosti, povučen kraj života (Džoni Dep 0°03′, Čarls Menson 0°52′, Salvador Dali 1°32′).

Kaže se da fiksna zvezda Sadalsuud izaziva nevolje i sramotu.

Sa Saturnom: Oštar, lukav, nepošten, nemoralan, hladan, nesimpatičan, tvrdoglav, sramoti časnog oca, hipnotički uticaj na suprotni pol, mnoge intrige uništavaju domove, smrt zbog ženske osvete (Džoni Dep 0°11′, Čarls Menson 0°44′, Salvador Dali 1°23′).

Merkur na 26°10′ Bika poravnava se sa fiksnom zvezdom Algolom na 26°28′ Bika.

Algol predstavlja glavu Gorgone Meduze koju je ubio Persej. Prouzrokuje nesreću, nasilje, obezglavljivanje, vešanje, strujni udar i nasilje mafije, i daje upornu i nasilnu prirodu koja uzrokuje smrt urođeniku ili drugima. To je najzlobnija zvezda na nebu.

Iako „visoki duhovni zraci” izlaze iz Algola, mogu ih primiti samo oni koji su već dostigli visoki duhovni razvoj. Čak i tada, na njihovom putu će biti poteškoća i prepreka, a mnogo energije mora biti utrošeno da se ovi nedostaci prevaziđu. Ako njihovi poduhvati propadnu, biće prisutne jake kontrasile i neprijateljstva.

Sa Merkurom: Dejvid Bekam 0°00′ (i Ascendent), Džoni Dep 0°21′ (i Venera), Džej Leno 0°44′, Mark Volberg 0°55′, Salvador Dali 1°20′ (i Mars).

Primetite da i Džoni Dep i Salvador Dali imaju Merkur u kvadratu Saturna u potpuno istom redu kao sada. Biće zanimljivo videti kako će se ovaj karmički dvostruki udarac retrogradnog Saturna 2022. odigrati na sudu za Džonija.

Saturn Direktno 2022

Saturn se usmerava direktno 23. oktobra 2022. na 18°35′ Vodolije. Merkurov trigon Saturna sugeriše da su karmički dugovi otplaćeni i da su obaveze ispunjene tokom retrogradne faze. Ovo je mnogo više obećavajuće od retrogradne faze i ne postoje velike konjukcije fiksnih zvezda koje bi komplikovale stvari.

Merkurov trigon Saturna je idealan za finalizaciju svih neizmirenih dugova i organizovanje poreza, osiguranja i testamente. Zdrav razum i dobra koncentracija takođe čine ovo dobrim vremenom za pravljenje planova i važnih odluka, kao i za ozbiljne diskusije, pregovore i poslove.

Datumi Retrogradnog Saturna

# 23. maja do 11. oktobra 2021. od 13° do 06° Vodolije

# 4. juna do 23. oktobra 2022. od 25° do 18° Vodolije

# 17. juna do 4. novembra 2023. od 07° do 00° Riba

Saturn retrogradni u natalu

Retrogradni natalni Saturn sugeriše da je postojao problem sa samodisciplinom ili izbegavanjem odgovornosti u prethodnom životu. Zbog bolesti, nezrelosti ili nepoštovanja, možda ste zanemarili da brinete o svojim najmilijima. Možda niste uspeli da zaradite za život da biste izdržavali roditelje ili ste ostali bez partnera i dece. Biće potrebne neke lekcije ili dodatni napori u ovom životu da se vrati ovaj karmički dug. Morate naučiti lekcije kako ne biste morali ponovo da prolazite kroz ovaj težak ciklus.

Retrogradni natalni aspekti Saturna i konjunkcije fiksnih zvezda pokazuju oblasti života, ili osobine ličnosti i ponašanja, kojima je posebno potreban dodatni razvoj. Optimalna Saturnova priroda je disciplinovana, odgovorna, stabilna, puna poštovanja i pouzdana. Zdrav Saturn je vredan i posvećen. Cilj je da budete dovoljno fizički i emocionalno jaki da izdržite teškoće života i da preuzmete odgovornost za sebe i svoju porodicu.

Retrogradni natalni Saturn može dovesti do tuge, depresije, usamljenosti, umora ili nedostatka motivacije. Možda vas sputava nepoštovanje roditelja i autoriteta. Šta god da zaostaje u vašoj produktivnosti, to je ono na šta se retrogradni Saturn fokusira. Ovo je mogao biti stalni problem koji ometa uspeh u mnogim inkarnacijama. Događaji ili odnosi će nastaviti da jačaju problematičnu oblast u ovom životu, posebno tokom retrogradnih faza Saturna, sve dok ne savladate.