Merkur je retrogradan u Strelcu, od 17. novembra do 7. decembra 2018. godine.

Jupiterova mudrost predstavlja velike kosmičke istine sa kojima će biti potrebno da se pozabavi Merkur u Strelcu. Međutim, preuveličavanje misli i ideja postaje kamen spoticanja retrogradnog Merkura u Strelcu.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Pročitajte i ovo: Kako da iskoristite Uran i njegove aspekte na najbolji način

Koncentracija postaje otežana i zbog toga se teže i rešavaju neki problemi. Retrogradni Merkur u Strelcu isto je što i izgubljena i lutajuća misao. Mnogo tema pokušava da pokrije, a onda ne zna odakle da počne, pa kada govori, odluta u diskusiji od glavne teme.

Promene koje se dešavaju u ovom periodu teže se prihvataju i razumeju. Kao da teže razumemo šta je dobro i loše, pa ćemo morati da se vratimo na neke stare teme.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Spremite se na činjenicu da do nekog (nekih) kašnjenja mora doći i da ćete čekati malo duže nego što ste mislili. U stvari, možda niste ni mislili da može i doći do bilo kakvog zastoja.

Pročitajte i ovo: Venerini aspekti u muškom horoskopu

Retrogradni Merkur u Strelcu otežava poslove i dijalog sa strancima i inostranstvom. Ima problem da zapamti važne informacije. Ovo su problemi na putovanjima i zbog toga dobro proverite sve informacije i uputstva ako idete na putovanje.

Obratite pažnju na komunikaciju i ono što izgovarate, posebno na carini, kada prelazite granicu. Ispitajte i pregledajte automobil pre nego što krenete na put. Pregledajte putnu torbu nekoliko puta i ono što ste spakovali.

Pročitajte i ovo: Maligne bolesti u horoskopu

U ovom periodu teže je realizovati nove ideje, planirati, učiti strane jezike, polagati ispite. Komunikacija sa profesorima i učiteljima vode u nerazumevanje i neslaganje. Teže se prate predavanja.

Pročitajte i ovo: Opasnosti i problemi 12. kuće horoskopa

Retrogradnost je poput senke i ponašamo se iz senke, koja je ispunjena pogrešnim odlukama i greškama. Ove greške mogu biti i velike zbog simbolike znaka Strelca, koji sve uveličava. Bilo kakva avantura može biti nepovoljna.

Dolazi do teškoće u poslovnoj sferi, posebno ako je ona povezana sa strancima, ulaganjem, saobraćajem i transportom, turizmom, trgovinom, izdavaštvom, reklamiranjem i medijima.

Pročitajte i ovo: Kad Venera i Jupiter sreću dele

Foto Blake Lisk, Unsplash

Pored retrogradnosti Merkura, treba spomenuti i njegovo nepovoljno dostojanstvo u znaku Strelca, pa previše reči često može napraviti neki problem ili grešku. U svakom slučaju, „previše toga“ ovde ometa um, koncentraciju, zapažanje, pamćenje i komunikativne veštine. Do grešaka i problema dolazi zbog nemogućnosti fokusiranja na jednu stvar.

Pročitajte i ovo: Planete u konjunkciji sa JMČ

Pojačava se potreba za „pametovanjem“ i onda se daju saveti kada vas niko ni ne pita za savet. Možete napraviti grešku, jer nećete čuti ili nećete hteti da čujete povratnu informaciju, koja može da bude korisna.

Zbog toga, budite pažljiviji u posmatranju i zaključivanju, težite da budete što jasniji, čisto i jasno se izražavajte i potrudite se da primećujete ono što se dešava „sada“.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Škorpije, u natalu i tranzitu

Podsetite se nekih tema koje ste već ranije naučili i pročitali. Vratite se na neku lekciju ili znanje koje ste u prošlosti savladali. Osvežite svoju memoriju sa ovakvim temama. Naučite da poštujete i čujete neko drugo ili tuđe mišljenje.

Pročitajte i ovo: Tranzit Jupitera kroz znak Strelca, po kućama natalnog horoskopa, od 8.11.2018. do 2.12.2019.

Možete imati problema zbog preterane otvorenosti, kao i zbog izgovaranja neke istine ili onoga što mislite da je u tom trenutku pravedno. Možda nećete moći da izvučete odmah one glavne informacije iz onoga što se sliva prema vama. Ono što propovedate i učite teže dolazi do drugih.

Promotivni događaji i prezentacije za vreme retrogradnog Merkura u Strelcu nisu poželjni.

Pročitajte i ovo: Jupiter u Strelcu, od 8.11.2018. do 2.12.2019.

foto averie-woodard

Pročitajte i ovo: Merkur u Strelcu, najveći srećnik zodijaka

Biće veoma važno izdvojiti jednu reč iz samo jedne rečenice što može biti ključno. Uklonite stare i nepotrebne stvari iz vaših kompjutera, foldera, fioka i raznih pregrada. Očistite listu prijatelja na društvenim mrežama. Ne tražite nove kontakte i prijateljstva. Počistite i uklonite nepotrebne poruke i prepiske.

Potrebno je pronaći neka nova značenja u starim temama i stvarima.

Pročitajte i ovo: Mars u Ribama

Retrogradni Merkur u Strelcu najviše će uticati na znak i podznak u Blizancima, Devici i Strelcu, kao i na natalne karte u kojima će prelaziti preko važnih ličnih planeta.