Od 5. oktobra do 1. novembra retrogradna Venera biće u znaku Škorpije. Potom se vraća u znak Vage i retrogradna je sve do 16. novembra.

Posebno će biti teško za veze koje već imaju nerešene ili skrivene probleme. Skrivena osećanja biće oslobođena i izlaze na površinu.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Važno je biti pripremljen na sve, od gubitka lojalnosti i iskrenosti do nedostatka razumevanja.

Međutim, period retrogradne Venere u Škorpiji, dobar je da bi se poradilo na prošlosti koja uključuje ljubavni život i odnose.

Započinjanje novog odnosa ili veze nije vredno, ali ako želite radikalnije da promenite svoje principe u vezi sa odnosima, onda možete. Ulaskom u neki novi odnos, rizikujemo da budemo u poziciji Pepeljuge, koja neće imati vremena da napusti zabavu i njena veličanstvena odeća ponovo će se pretvoriti u staru i pohabanu odeću.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnoj Veneri u Škorpiji i Vagi, od 5. oktobra do 16. novembra 2018.


Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Pročitajte i ovo: Primer karmičkog odnosa


Ovo je veoma teška pozicija za retrogradnu Veneru, jer je Venera u Škorpiji u nepovoljnom dostojanstvu. Što bi rekli – teško vreme za ljubav.

Venera je planeta ljubavi i zato utiče na ljubavni život i bliske odnose. Retrogradna Venera naglašava teme ljubavi, dece, ali i materijalnih vrednosti. Ovo nije vreme za direktnu akciju u ovim sferama života.


Pročitajte i ovo: Ako hoćete da se zaljubite, uradite ovu psihološku vežbu


Koliko ste spremni da „platite“ ili izgubite da biste dobili ljubav?

Retrogradna Venera u Škorpiji može da nas uputi u poreklo naše seksualnosti, destruktivnu energiju, sve skrivene poroke, kao i sve slabosti. Ispostaviće nam račune za manipulacije u kojima smo koristili druge za naše potrebe.

Ali, ipak ima smisla razmišljati o odnosu sa partnerom, da biste uklonili neke nepotrebne zahteve i da bi se obnovio energetski balans.

Najstresniji period može biti oko 11. oktobra 2018. godine, kada retrogradna Venera u Škorpiji bude u nepovoljnom aspektu sa Marsom u Vodoliji. Nisu isključene neočekivane ljubavne nezgode, kao i novčane poteškoće.


Pročitajte i ovo: Negativna strana Venere u Škorpiji


Mnogi ljudi će se osećati povređeno, potcenjeno i nezadovoljno. Ako dođete do zaključka da je neophodno prekuniti vezu, onda bolje to uradite kada retrogradna Venera završi svoj ciklus i krene direktno.

Za vreme retrogradne Venere, procenite koji su to problemi prisutni i odredite šta je to što možete prihvatiti i tolerisati, a šta je to što ne možete prihvatiti.

Venera u Škorpiji ima potrebu za zatvorenošću i tajanstvenošću, a retrogradnost još više naglašava ove osobine. Kako će druga osoba znati šta osećate, ako ste zatvoreni i tajnoviti? Dakle, iz ovoga mogu nastati problemi.


Pročitajte i ovo: Venera u Škorpiji ostavlja tragove za ceo život


Osnosi i veze koji budu započeli za vreme retrogradne Venere mogu doneti probleme, jer postoji iskrivljen pogled na vezu i partnera. Pogrešne pretpostavke su vrlo verovatne.

Nije dobro vreme za investiranje i pokretanje poslova koji su povezani sa finansijskim aktivnostima. Kada Venera bude direktna, mogu se pojaviti gubici zbog finansijskih aktivnosti za vreme retrogradne Venere.

Photo by Shelbey Miller on Unsplash

Stari prijatelji i ljubavi iz prošlosti mogu se vratiti za vreme retrogradne Venere. Samo ako postoje ozbiljne namere, period od 5. oktobra do 16. novembra može biti povoljan za obnovu odnosa.


Pročitajte i ovo: Mars u Vodoliji


Neko može u ovom periodu ispuniti svoju prvu ljubav iz školske klupe.

Međutim, važno je fokusirati se na ono što osećamo, šta je to što nas ometa, zaustavlja i čini nezadovoljnim?

Kada je Venera retrogradna u znaku Škorpije, mnogo teže se pronalazi zadovoljstvo u drugim osobama ili spoljašnjem okruženju. Ali, zadovoljstvo je najčešće u onim najslabijim i skrivenim udubljenjima sopstvenog postojanja. Ovo je simbolika jakih, ali tajnih i skrivenih emocija, što znači da opisuje tajno zaljubljivanje, kao i tajne veze. Međutim, ono što se traži u drugima teže se pronalazi i u sebi.

Photo by Jeremy Banks on Unsplash

Moguća su iskustva i situacije povezane sa prošloživotnim iskustvima, u kojima ćete se osećati otuđeno od emotivnih i ljubavnih ideala i bez obzira na to koliko pokušavali, ipak ćete teže dolaziti do uverenja u sopstvene vrednosti. Ovakvo ponašanje još više pojačava unutrašnji osećaj neuspeha koji otuđuje od svega onoga što čovek želi.


Pročitajte i ovo: Pluton u kućama u natalnom horoskopu


Koren problema sa retrogradnom Venerom u Škorpiji su ljubavni problemi iz prethodnog perioda ili prošlosti i za vreme retrogardne Venere ova iskustva se ponavljaju.

Čovek se teško oseća slobodnim sa partnerom i mora pogledati duboko u sebe. Na najdubljim nivoima odbija da bude opušteniji i osetljiviji za druge, jer se pojavljuje bol koji ima koren u prošlosti. Potrebno je preispitivanje svega što je doživljeno u ljubavnom životu i u bliskim odnosima.

Konačno možemo postaviti pitanja:

  • Da li mi se ovo dopada?
  • Da li mi treba ovaj odnos?
  • Da li stvarno želim ovu osobu?