Venera kreće retrogradnim hodom 4. marta u znaku Ovna. Nastavljajući retrogradnim hodom i u aprilu mesecu, vratiće se u Ribe da bi u ovom znaku krenula direktno 15. aprila.

Uticaj retrogradne Venere najviše mogu osetiti Bikovi, Vage i Ribe, kao i oni koji su rođeni sa podznakom u ovim znakovima.

Retrogranda Venera u znaku Ovna ukazuje na povlačenje pred ljubavnim problemima. Poteškoće da se kroz ljubav izrazi snaga i moć. Ona je bila spremna da se bori za ljubav, ali u retrogradnom hodu vraća mač i povlači se iz borbe. Ovakve mogućnosti u znaku Ovna čine je besnom, ljutom i agresivnom. Zbog retrogradnog hoda ove osobine neće biti očigledne, već više prikrivene.
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Ona i dalje ima želju da zavodi, ali nema dobru završnicu. Hoće da osvaja, ali ima problem da osvoji. Gori u strasti i podaće se onom ko je zavede, ali neće taj susret i „sudar“ zaokružiti zadovoljstvom. Baci će se u zagrljaj, ali neće uživati, jer izostaje neka čarolija.

Preispitivanja retrogradne Venere u Ovnu: „Da li sam dovoljno hrabra za ovu ljubavnu avanturu?“ ili „Da li nastaviti ili se treba povući?“

Kada se retrogradna Venera bude vratila u Ribe, onda se vraćaju ljubavni snovi i fantazije, koji postaju smetnja.

Neko će reći da je povratak vere u ljubav jedan veliki korak, a neko će se povući u samoću da bi mogao bez ometanja maštati o ljubavi i muškarcu svojih snova. Međutim, sa retrogradnom Venerom u ovom znaku, ljubav biva jedan lep, ali dalek i najverovatnije neostavrljiv san. Zbog toga se često pristaje i na platonsku ljubav.

Povratak na tajna ljubavna mesta, ali i problemi zbog tajnih ljubavnih veza. Prepreke u emotivnom ostvarenju, jer je prisutna zatvorenost, usamljenost i stidljivost. Problemi u vezama, jer se odbija suočavanje sa nekim realnim okolnostima. Promenljiva i haotična osećanja predstavljaju smetnju da bi se osećala sreća i zadovoljstvo.

Preispitivanje Venere: „Da li je ovo san ili nešto drugo?“ ili „Da li da se povučem, pa na taj način i da pobegnem?“

Proćiću kroz sve kuće horoskopa, u zavisnosti kojom kućom se kreće retrogradna Venera u vašem horoskop.

Prva kuća: Možete biti nesigurni u svoj izgled i zbog toga se često preispitivati: „Da li mi ova boja kose dobro stoji?“ ili „Šta bi trebalo da uradim na sebi, pa da izgledam lepše i privlačnije?“

Retrogradna Venera kroz ovu kuću može biti inspirisana i nekim drugim pitanjima: „Koliko je za moj život uopšte prihvatljiv brak?“ ili „Da li treba otvoreno pokazivati osećanja?“

Druga kuća: Preispitivanja u vezi materijalnih vrednosti. Novac i isplate kasne, ne stižu na vreme ili manje nagrade za ono što ste uradili. Ispoljavate slabiju produktivnost. Ako imate u planu da kupite nešto vredno, nailazite na probleme i prepreke. Nedostaje vam novac sebe da obradujete sa onim što volite i da biste se oraspoložili.

Treća kuća: Prepiske, kontakti i komunikacija sa osobama prema kojima osećate bliskost i simpatije mogu praviti probleme. Ljubavne poruke završavaju na nekim „nevidljivim mestima“. Nailazite na poteškoće i prepreke i ne možete lako stupiti u kontakt sa osobom koja vam se dopada ili sa kojom ste u vezi.

Gubite kontakt i telefon od osobe koju ste upoznali, a prema kojoj imate lepe i zavodničke namere. Preispitujete svoje misli u vezi braka, ljubavi, veze i uopšte osećanja: „Da li je ova veza igra ili nešto drugo?“ ili „Koliko su moje misli radosne kada pomislim na njega?“

Četvrta kuća: Problematične situacije u najbližem i porodičnom okruženju. Prepreke da postignete bliskost sa osobom koja je na bilo koji način deo vašeg privatnog života. Povratak starog problema u vezi sa detetom koji onda predstavlja i problem u vašem bliskom odnosu. Naviru pitanja: „Koliko moje porodično okruženje može da me usreći?“ ili „Da li je moja duša zadovoljna ili možda postoji nešto drugo?“

Ako planirate sređivanjem ili renoviranjem da ulepšate stan ili kuću, možete se suočiti sa određenim teškoćama. Želite crvenu boju u dnevnoj sobi, ali dobijate nešto drugo sa čime niste zadovoljni. U slučuju da za vreme retrogradne Venere planirate značajnija porodična okupljanja i zabave, planovi se neće lako odvijati. Preispitivanje kućnog budžeta. Problem sa kupovinom ili prodajom nekretnine.

Peta kuća: Zabavni život usporava. Imate želju da odete na mnoga mesta na kojima možete dobro da se zabavite i provedete, ali za takve provode nedostaje vam novac. Privukli biste pažnju, ali niste sigurni kako i na koji način, a možete biti i nesigurni kada se radi o vašem samopouzdanju. Zbog toga ćete se osećati nezadovoljno.

Novčani i finansijski gubici zbog prihvatanja rizika. Težnja ka luksuzu i brendovima topi novac i prazni novčanik. Nije vreme za skupe poklone. Ne ulažite novac u krupne i velike planove.

Šesta kuća: Problemi sa zdravljem i zbog toga povratak na dijete. Preispitivanja: „Da li volim posao koji radim?“ ili „Da li sam dovoljno plaćena za svoj posao?“

Problemi na poslu sa osobom (osobama) sa kojima ste na bilo koji način bliski. Oni koji za vreme retrogradne Venera u ovoj kući žele da ulože novac u posao ili ulepšavanje poslovnog prostora nailaze na probleme. Plata kasni ili ste nezadovoljni platom, jer ne možete sa njom da ulepšate sebi dane koji su pred vama. Preispitivanja: „Da li je veza u kojoj se nalazim razumna za mene?“ ili „Šta nije uredu sa mnom kada sam već ovoliko dugo sama?“

Sedma kuća: Nemogućnost da izrazite osećanja prema partneru. Pitate se: „Da li sam dovoljno lepa i privlačna za njega?“

Za neke raskidi, a za neke povratak i susreti sa partnerom iz prošlosti. Odlaganje venčanja, a kod nekih odustajanje od braka. Problemi sa realizacijom planova oko venčanja.

Preispitivanje osećanja prema partneru i vezi u kojoj se nalazite: „Da li ga zaista volim?“ ili „Hoću li biti sa njim srećna?“

Problemi sa prijateljima, javnim nastupima i prepreke u spoljašnjem okruženju. Osećate da se partner na neki način povlači i da mu opada raspoloženje.

Osma kuća: Seksualni problemi. Kraj ili kriza veze. Problemi u partnerskom odnosu zbog ljubomore i posesivnosti. Partner postaje zatvoren i tajnovit. Vraćanje na mesto „ljubavnog zločina“. Problemi zbog tajne ljubavne veze i prenaglašenih strasti. Spremi ste da idete na sve ili ništa, ali zbog toga se suoačavate sa neugodnim i opasnim okolnostima.

Povlačenje u sebe i zbog toga problemi otvoreno da pokažete osećanja prema partneru. Strah da se pokažu osećanja. Preispitivanje: „Ići do kraja ili odustati?“ ili „Sahraniti osećanja ili poludeti?“

Deveta kuća: Problemi na putovanjima, posebno na onim koja su turistička i na koja idete zbog uživanja, odmora i ljubavi. Idealizovanje partnera i veze dovode vas u razočarenje. Imate preterana očekivanja u ljubavnom životu i zbog toga problemi u ljubavi. Preispitivanja: „Otići ili ostati?“ ili „Da li da mu verujem?“

Želite da verujete partneru, ali neki unutrašnji osećaj se tome suprotstavlja. Oni koji nameravaju da spakuju kofere kako bi bili sa osobom koju vole, odlažu putovanje iz nekih razloga. U tom trenutku može vam nedostajati i novac.

Deseta kuća: Problemi u ljubavnom životu mogu promeniti vaše planove za budućnost. Veza ili brak utiču nepovoljno na vaš status i društveni položaj i zbog toga imate potrebu za povlačenjem. Dešavanja u ljubavnom životu mogu uticati nepovoljno i na vašu karijeru.

Preispitivanja: „Birati ljubav ili karijeru?“ ili „Koliko se njegovi planovi i ciljevi uklapaju sa mojim ciljevima za budućnost?“

Izostaju pohvale od kojih očekujete povoljan uticaj na status i karijeru. Kasni pomoć od jedne osobe na ovom životnom polju. Izostaju nagrade i pokloni za neke akcije i projekte, a mogu čak da pređu i u druge ruke. Ako imate nameru da uložite novac u karijeru, neće ići lako i po planu.

Jedanaesta kuća: Raspoloženje je takvo da imate želju neko vreme da se povučete iz društvenog života. Problemi sa prijateljima, kao i sa osobama sa kojima ste najbliži u nekoj grupi, udruženju ili klubu gde pripadate. Prepreke oko humanitarnih akcija, koje želite da organizujete.

Preispitivanja: „Da li su ova moja osećanja prijateljska ili je to nešto drugo?“ ili „Može li on mentalno da me inspirše?“

Poteškoće u razmeni ideja i razumevanju sa partnerom. Partner provodi više vremena sa svojim društvom i prijateljima nego sa vama i ovo vam smeta. Oni koji traže sponzore za neke društvene aktivnosti nailaze na prepreke. Ne pronalazite zadovoljstvo u spoljašnjem okruženju i ovo može biti razlog za privremeno povlačenje.

Foto Shamin Nakhai

Dvanaesta kuća: Usamljenost, a kod nekih želja za begom iz realnosti. Tajne ljubavne veze mogu doneti probleme. Mašta može biti opasna za ljubavni život. Na čudan način vam nestaju stvari za koje ste emotivno vezani. Gubitak vere u ljubav. Pokušavate da razrešite neku ljubavnu tajnu i misteriju. Osećate da partner nešto krije od vas i zbog toga ste nezadovoljni.

Ne možete da uspostavite kontak sa partnerom, jer on kao da je nestao. Bolno trežnjenje iz ljubavnog sna. Ne prija vam da izlazite u svet sa partnerom. Samoća vas povezuje sa iskrenim i istinskim osećanjima.