Retrogradna Venera u znaku Jarca govori o simbolici palog anđela, o mitovima koji se provlače kroz tradiciju raznih naroda širom naše planete i govore o tome koliko pogrešno tumačenje nečega što u osnovi predstavlja ljubav, sklad i životvornu energiju može da se pretvori u uzrok svih patnji koje se dešavaju na ovom svetu.

Svrha retrogradne Venere u Jarcu je da nam omogući da osvestimo greške koje pravimo u vremenu kroz generacije i generacije, kroz celu ljudsku istoriju u vezi izgradnje skladnog emotivnog odnosa.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Objašnjava nam zašto u najvećem broju slučajeva nailazimo na ograničenja i prepreke da budemo srećni i u ljubavi sa drugom osobom i zašto često padamo na ispitu istinske ljubavi.

Za početak je neophodno da znamo neke činjenice o Veneri kao planeti.

Venera rotira oko svoje ose u smeru suprotnom kazaljki na satu. Osim Venere, još jedino Uran rotira u smeru suprotnom kazaljki na satu. Sve druge planete Sunčevog sistema rotiraju oko svoje ose u smeru kazaljke na satu.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA u svim znacima zodijaka

To objašnjava mit kako je Venera nastala od Urana. Nastala je tako što je Saturn kastrirao svog oca Urana, Uranove genitalije su pale u more i iz morske pene se rodila Venera.

Kako se Venera obrće u suprotnom smeru od ostalih planeta sa izuzetkom još Urana, njen retrogradni hod možemo posmatrati kao vrlo značajan za tumačenje njene simbolike.

Retrogradno kretanje u astrološkoj simbolici označava okretanje osobe ka sebi i susret sa svojim unutrašnjim bićem. Govori nam o tome da potraga za pravom ljubavi počinjemo od ljubavi prema sebi. Ako ne volimo sebe, nećemo umeti da volimo ni drugu osobu.

To je prva lekcija koju je potrebno da naučimo pri izgradnji skladnog odnosa. Ono što gotovo uvek činimo kada se zaljubimo, tj. kada susretnemo drugu osobu koju doživimo privlačnom je da automatski projektujemo svoj osećaj i sliku o idealnoj ljubavi na tu osobu i načinimo od nje objekat. Takvim činom pravimo grešku u izgradnji skadnog odnosa.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU – Na ljubavnom planu očekuje nas vrlo buran period do marta 2022.

Umesto da drugu osobu doživljavamo kao ličnost, nekog poput nas, da je doživljavamo kao sebi ravnu, mi u najvećem broju slučajeva drugu osobu doživljavamo poput predmeta.

Ne činimo to sa svesnom namerom i iz negativnih pobuda i nismo toga ni svesni, ali kada se osvrnemo na sve što se mnogima širom planete dešava u međuljudskim odnosima, sasvim je jasno da u mnogo čemu pravimo greške.

Da nije tako, naši odnosi i međuljudski odnosi širom sveta bili bi u mnogo većoj meri uravnoteženiji i korektniji.

Winter photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kada se osvrnemo na astrološku simboliku Venere i posmatramo je kroz muško-ženske odnose, odmah će nam pažnju privući činjenica da Venera vlada znakom Vage, jedinim znakom u prirodnom horoskopu koji predstavlja predmet.

Istorija čovečanstva je puna primera gde su se muškarci prema ženi odnosili kao prema predmetu, ličnom vlasništvu, a to je još uvek običaj i u današnje vreme, mada ne u tolikoj meri kao što je bilo nekada.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU od 19.12.2021. do 29.01.2022. – Sudbinski susreti i ljubavne krize

Ovo već sasvim jasno ukazuje da kroz ovu simboliku, ljudi drugu osobu doživljavaju kao objekat na koji projektuju svoje ego igre i frustracije, kao pozornicu za odigravanje nerazrešenih trauma iz detinjstva koje su imali u odnosima sa roditeljima i neposrednim okruženjem.

To je najveća greška zbog koje doživljavamo sva moguća nezadovoljstva i probleme. S druge strane, mi nismo ni zreli za emotivni odnos, partnerstvo ili brak u punom smislu te reči, sve dok ne postignemo ličnu zrelost i ravnotežu.

To podrazumeva integraciju našeg mentalnog, emocionalnog i fizičkog dela ličnosti u jednistvenu celinu.

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio, Freepik.com

Dok ne postignemo zrelost i celovitost, mi ćemo nezrele i nerazrešene delove svoje ličnosti projektovati na svoj odnos sa partnerom i bićemo sve vreme okrenuti sebi, nastupaćemo iz svog “ja” i nećemo biti svesni kako partner predstavlja drugu polovinu nas samih sa kojom je potrebno da se povežemo kako bismo spoznali i razumeli način funkcionisanja ljudskog bića kao sastavnog dela Univerzuma.

Vaga je predmet koji služi za merenje, a ono što vaga meri je upravo odnos između jedne i druge polovine horoskopskog kruga koji predstavlja čoveka u interakciji sa zakonima Univerzuma.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA PLUTON – uzavrela strastvena priroda

Vaga pokazuje u kojoj meri je neko usmeren ka sebi i ka drugome. Ukoliko su tasovi u ravnoteži, čovek je celovit jer podjednako vrednuje sebe i svoje potrebe u odnosu na drugoga i njegove/njene potrebe. Na taj način, on više nije u zavisničkom odnosu gde se ponaša sebično ili previše popustljivo prema drugome pri čemu gubi svoje “ja”.

Osim Vage, Venera upravlja i znakom Bika gde simbolizuje razvoj pet fizičkih čula i čulno uživanje.  Znak Bika simbolizuje i plodnost. Priroda je najplodnija upravo u mesecu Bika, tj. periodu  godine kada Sunce prolazi kroz ovaj znak.

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Za ljude je ovo period kada je hrana svuda na dohvat ruke i kada ne moraju da se mnogo trude kako bi je imali, jer im je priroda pruža u izobilju. Takođe je priroda puna svega u čemu čula mogu da uživaju.

Tu su lepe boje, mnoštvo zvukova prirode, razni prijatni mirisi, ukusna hrana, meka trava i topla zemlja na dodir. U znaku preko puta Bika, u Škorpionu, dozrevaju poslednji plodovi u godišnjem ciklusu i nakon toga zemlja više ne daje plodove.

Pročitajte i ovo: VENERA TRIGON JUPITER, ljubav, pokloni, komplimenti i dobra ulaganja

Samim tim u prirodi nastaje oskudica kako hrane, tako i ostalih čulnih uživanja. Tu je Venera u izgonu. Znak Jarca je mesec zime, kada priroda naizgled stoji, a sam početak godišnjeg doba zime označen je suncostajem, kada i samo Sunce naizgled zastaje i menja svoj pravac kretanja.

To je period kada je najhladnije i kada hrana postoji samo u vidu sakupljenih i konzerviranih zaliha, pa je samim tim isto i sa ostalim čulnim uživanjima. Zima je vreme mira i tišine u prirodi.

House photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

Dominira bela boja snežnog pokrivača, noći su mnogo duže od obdanice, mirisi i ukusi su svedeni na minimum, a kako je sve zaleđeno i na dodir sve deluje ledeno i neudobno.

U ovom opisu je najlakše razumeti simboliku retrogradne Venere u znaku Jarca i njeno arhetipsko značenje u kolektivnoj svesti čovečanstva. Mitološki je nastala Saturnovom intervencijom kada je on kastrirao svog oca Urana, pa je samim tim Venera Saturnova sestra i mitološki spada u najdrevnija bića u red Titana.

Pročitajte i ovo: VENERA U KONJUNKCIJI SA URANOM, glamurozni ljubavni i društveni život

U znaku kojim vlada Saturn, u Jarcu, ona se nalazi pod upravom vremena i nosi u sebi tradiciju koja govori o zakonima prirode i o samom početku prirodnog ciklusa na našoj planeti kojim upravlja Sunce, tako što svaki novi ciklus pokreće kada sa najniže tačke na horizontu započinje svoj uspon ka vrhu neba.

Retrogradna Venera u znaku Jarca predstavlja povratak korenima iz kojih priroda započinje svoju izgradnju ljubavi i sklada. U davna vremena, na samom nastanku ljudske rase, naši preci su živeli u pećinama i imali su jasno podeljene uloge.

Love photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master 1305, Freepik.com

Žene su se brinule za potomstvo, tj. decu, dok su muškarci lovili, pribavljali hranu i štitili pleme od grabljivaca i napada drugog plemena.

Priroda je ciklus razmožavanja uredila tako da je najveći broj naših ženskih predaka začinjalo plod u mesecu Škorpiona i tokom zime, u mesecu Jarca, žene su provodile u pećinama, često na višim planinama po mogućstvu, kako bi bile zaštićene od grabljivaca.

Pećine su bile zagrevane vatrom i imale su mesta na kojima se čuvala vatra, a ta mesta su bila ognjišta. Najčešće su se starije žene koje više nisu mogle da zatrudne brinule o ognjišti i vatri jer su imale najviše iskustva u tome.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA URAN: Borba Titana u nama – projektovanje unutarnjih želja u sukobe

Iz toga i potiče tradicija koja je zapisana u genetskom kodu ljudske rase kako je znak Jarca mesec zime kada vlada oskudica. Prema tome, čulna uživanja nisu moguća u mesecu Jarca, kada je vreme mirovanja.

To označava potrebu za osamljivanjem i štednjom energije, tj. predstavlja period punjenja životnom energijom. Tradicija ovde nalaže da se vodi računa o ognjištu kao izvoru toplote za vreme zime kada je sunce slabo.

Food photo created by solominphoto - www.freepik.com
Foto by solominphoto, Freepik.com

Stara žena koja brine o ognjištu je takođe neplodna žena, što je opet simbolika zime, perioda neplodnosti Zemlje.  U znaku Jarca Venera nosi simboliku brige o domu koji ona sama stvara i u kome će se brinuti za svoju decu.

Ako je u davna vremena period začeća bio vezan za mesec Škorpiona, onda je mesec Jarca simbolizovao s jedne strane ženu u poodmakloj trudnoći, a s druge strane ženu koja je neplodna usled starosti. U oba slučaja, tim ženama nije biološki potreban polni odnos sa muškarcem.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA MERKUR, slatkorečiva, voljena i očaravajuća

Obe žene, i ona koja nosi plod i ona koja je neplodna, imaju potrebu da se osame i da se brinu o toploti doma i sigurnosti koju im dom pruža. U davna vremena pećina je bila dom. Prirodno hladna, pećina mora da se zagreje i vatra mora da se održava.

Potreba obe žene za udobnošću u vremenu oskudice je izražena i prirodna. Još jedna od simbolika retrogradne konjunkcije Venere sa Suncem je da u osmogodišnjem ciklusu pravi pet tačaka na nebu koje opisuju pentagram koji simbolizuje pet fizičkih čula.

People photo created by wirestock - www.freepik.com
Foto by wirestock, Freepik.com

Prirodna ljudska težnja je da nam čula budu ispunjena tako da možemo da uživamo, da se osećamo srećno, udobno i usklađeno sa energijama Univerzuma.  Šta je u svemu ovome pogrešno shvaćeno?

Simbolika znaka Jarca opisuje kamen u kome stoji zapis o prirodnim zakonitostima ostvarenja ideje u materiji. Ove zakonitosti služe kao uputstvo kako da postupamo da bismo na siguran i najlakši način došli do stabilnog ostvarenja.

Pročitajte i ovo: VENERA OPOZICIJA MARS – Pojačana seksualna želja i dramatično pokazivanje naklonosti

Služi nam i kao uputstvo za postizanje ravnoteže. Zakonitosti postupanja u simbolici znaka Jarca važe za dati period u godini, kada je zima. Ako ih shvatimo kao nepromenljive i večne, bićemo u zabludi da živimo u večnoj zimi i oskudici gde je svaka težnja obilju i čulnom uživanju unapred osujećena na propast.

Tako dolazimo do osude čulnih uživanja od strane okoštalih sistema koji čine jezgro raznih društvenih i religijskih struktura širom sveta.

U godišnjem ciklusu, vremenu koje Zemlja napravi krug oko Sunca postoje periodi kada je u genetskom kodu čoveka aktivirana biološka potreba za celibatom i uzdržavanjem od polnih odnosa, kao i potreba za nekim vidom osamljivanja u svrhu pročišćenja organizma i učvršćivanja ravnoteže (na primer: post ili uzdržavanje od hrane).

People photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto cookie_studio, Freepik.com

Mesec Jarca je jedan od tih perioda. To ne znači da je ceo život čoveka podređen uzdržavanju od čulnih uživanja. Iz te zablude je nastao pojam greha. Zapravo, ispravnije je reći “greška”, jer pojam “greh” u sebi nosi osudu i kaznu.

Saturn kao vladar znaka Jarca je simbolika sudije i presude, pa otuda opet pogrešno shvaćena uloga Saturna kao onoga koji kažnjava. Zapravo, neprijatnosti koje nam se dešavaju u životu posledica su naših grešaka i služe da nas upozore na grešku i usmere nas na ispravan put, ka ravnoteži.

Pročitajte i ovo: VENERA trigon SATURN – Ljubav do kraja života

Pogrešan je i opis Venere u Jarcu kao žene koja sa visine posmatra muškarce i deluje nedodirljivo, pa u njima budi požudu i navodi ih na greh kako bi zaledila njihovo srce. U ovome samo vidimo fantaziju i strah nezrelog muškarca.

Simbolika stare žene koja se stara o ognjištu pretvorena u predstavu o ružnoj veštici koja baca čini i bavi se crnom magijom je opet slika koju dete doživljava tokom svog ranog detinjstva, kada prolazi kroz period vapitavanja i kada nailazi na ograničenja od strane majke.

People photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova, Freepik.com

Ograničenja su opet u simbolici Saturna i znaka Jarca. Pogrešno razumevanje simbolike Venere u znaku Jarca dovelo je do brojnih užasa i nasilja nad ženama koje su kao veštice spaljivane na lomači, kojima su oduzeta osnovna ljudska prava, koje su tretirane kao lično vlasništvo muškarca, kao predmet umesto kao ravnopravno ljudsko biće.

Pogrešna shvatanja dovela su do toga da su žene i danas marginalizovane u brojnim društvenim zajednicama i pretvorene su u sluge muškarcima.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Saturn, zaleđena ljubav koja se pretvara u fizičku bol

S druge strane, takva shvatanja konstantno podržavaju nezrelost i slabost muškog pola, pa se muško-ženski odnosi pretvaraju u patologiju. Zbog toga danas imamo sve moguće probleme u muško-ženskim odnosima, u emotivnim vezama, brakovima, ali isto tako i u svim ostalim međuljudskim odnosima.

Svedoci smo mržnje, nasilja, sukoba, svađa. Sve to nastaje iz nerazumevanja i neznanja o tome kako funkcionišu prirodni zakoni. Kada se Venera retrogradno kreće kroz znak Jarca, ona nas preusmerava da se okrenemo ka sebi, da istražimo taj skriveni deo sebe, svoju podsvest koja u sebi sadrži veliku riznicu mudrosti.

Love photo created by wavebreakmedia_micro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Retrogradna Venera u Jarcu nas vraća korenima i pruža nam mogućnost da ono što smo pogrešno razumeli uvidimo kao pogrešno i da spoznamo odakle je poteklo neko naše shvatanje i uverenje.

Na taj način smo u mogućnosti da dođemo do razumevanja ispravnog načina izgradnje sopstvene ravnoteže, a samim tim i skladnih i korektnih odnosa.

Pročitajte i ovo: VENERA kvadrat JUPITER – začarani krug preterivanja, afera i intriga

Tradicija jeste nešto što je potrebno da poštujemo, ali nam je od koristi samo ako je ispravno razumemo, tj. ako njenu simboliku razumemo onakvom kakva jeste izvorno. To će nam doneti isceljenje, iskupljenje za greške i doprineće stvaranju istinske ljubavi u nama samima i u našim odnosima.