Venera je retrogradna u Lavu od 22. jula sa 28°36′ do 3. septembra 2023. godine, kada stiže na 12°05′ Lava.

Možemo da se zapitamo šta uopšte predstavlja retrogradna Venera. Kada nema direktnog hoda, onda nema ni direktnog i otvorenog izražavanja osećanja. Ona se povlači, postaje stidljivija, pa i zatvorena u ispoljavanju osećnja.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Nije raspoložena za druženje, manje je otvorena za stapanje i spajanje sa drugim ljudima i zbog toga se, na neki način, oseća usamljeno. Uživa u samoći, ali naravno, mnogo toga zavisi i od znaka u kojem se nalazi Venera, kao i od njenih aspekata.

Venera u retrogradnom hodu pokazuje i emotivnu neodlučnost i nesigurnost u partnerskim odnosima. Kao da je nepotpuna. Ona se osmehuje, ali nije zadovoljna utiskom koji ostavlja na druge ljude.

Ima potrebu da ljubi, ali postaje dezorijentisana, pa kasni, ne stiže i poljupci izostaju. Datum venčanja se približava, a ona postaje sve tiša, ali i neodlučnija. Prvi sastanak izostaje, jer se komplikuju okolnosti.

Otuđuje se od društva, pa bira mir, tišinu i privatnost. Udaljuje se od društvenih aktivnosti, pa bira usamljena i skrovita mesta na kojima pokušava da bude zadovoljna. Silazi sa modne piste i bira miran porodičan život. Pevuši kada je sama. Sakriva svoj umetnički talenat. Neki umetnički talenti ostaju zapostavljeni zbog okolnosti u detinjstvu i bližem okruženju.

Unutrašnji svet uvek je lepši nego spoljašnji svet, jer se oseća neshvaćenom u spoljašnjem svetu. Lakše će izraziti ljubav prema partneru na usamljenim mestima, nego u javnosti. Ljubav nije za pokazivanje. Lepota nije za ljudske oči sa kojima nije bliska. Sreća se ne pokazuje drugima. Ona želi da zaštiti svoja osećanja od spoljašnjih uticaja.

Retrogrdana Venera u nepovoljnim aspektima donosi probleme u ljubavnom životu i partnerskim odnosima. Često se ponavljaju iste ili slične ljubavne lekcije, jer je potrebno nekoliko puta okrenuti isti krug da bi se lekcija naučila.

Retrogradna Venera se povezuje i sa karmičkom prirodom. Ljubavne patnje, gubici, nesreće i bol dovode se u vezu sa prošlim životima.

Ona se tokom života nekoliko puta odriče prethodnih stavova o ljubavi, braku, vezama i prijateljima. Menjaće stavove o materijalnim vrednostima i novcu. Kada je u natalnoj karti Venera retrogradna, potrebno je razvijati hrabrost i samopouzdanje kako se ne bi osećali otuđeno u svojim vezama. Potrebno je razvijati i umetničke talente.

Retrogradnu Veneru u Ovnu okolnosti, ali pod prisilom, guraju u povlačenje i neku vrstu otuđenja. Ona zbog toga ne može potpuno da izdominira, pa postaje besna i agresivna.  Potrebno je pronaći snagu tako što će se usmeravati ka svom unutrašnjem životu.

Kada je Venera retrogradna u znaku Bika, značajni su periodi u životu osobe u kojima ona potpuno menja stavove o vrednostima. Osoba detaljno više puta mora preispititati svoj odnos prema vrednostima i ovakve okolnosti utiču snažno na materijalna i finansijska pitanja.

Retrogradna Venera u Blizancima ukazuje na probleme jasnog izražavanja u bliskim odnosima. Naravno, ovo je posebno naglašeno ako je Venera i u nepovoljnim aspektima. Nedorečenost i nejasnoća u trenucima kada rečima treba izraziti osećanja i ljubav. Problemi zbog paralelnih veza. Često je jedna veza javna, a druga je tajna.

Kada je Venera retrogradna u znaku Raka, osoba se često seća ljubavne prošlosti za koju je jako vezana. Ovakva orijentacija ometa lako izražavanje osećanja u sadašnjem odnosu. Povlačenje u prvatan život i nezainteresovanost za društveni život. Problemi u najbližem porodičnom okruženju. Ostaje u drugom stanju, ali postaje neodlučna za rađanje.

Retrogradna Venera u Lavu može imati problem da zadovolji svoje lične ambicije zbog nedostatka samopouzdanja. Ovo može biti i razlog za povlačenje i otuđenje u odnosu na velike i ambiciozne planove. Najčešće bira da bude tu odmah  „iza scene“. U periodima povlačenja ispoljava oholost i tvrdoglavost, jer ipak ima potrebu za pažnjom, koju onda teže privlači.

Kada je Venera retrogradna u znaku Device stalno se vraća preispitivanju i analiziranju ljubavnih situacija. Ovakav tok je uvlači u vrtloge stalne sumnje. Izražena je stidljivost, a povučenost se koristi za samopreispitivanje osećanja. Povlači se da bi mogla što razumnije sagledati ljubavni odnos. Ona pokušava u samoći da svoja osećanja dovede u red.

Retrogradna Venera u znaku Vage pokazuje svoju lepotu na stidljiv način. Sedi u društvu, ali je tiha i nenametljiva. Ona se zabavlja i izlazi, ali se stalno prespituje da li je dovoljno lepa i privlačna. U ekstremnijim slučajevima više voli da provodi vreme sa partnerom na nekim tišim i usamljenijim mestima što nije specifično za direktnu Veneru u ovom znaku.

Kada je Venera retrogradna u znaku Škorpije očekuju je nekoliko „malih smrti“ u ljubavnom životu. Povlači se pred ljubavnim izazovima, kao i pred naletima intenzivnih emocija i strasti. Drži u tajnosti svoj ljubavni život. Njen deo dana je noć. Problemi u ljubavnom životu zbog ljubomore, posesivnosti i prejakog emotivnog reagovanja.

Retrogradna Venera u znaku Strelca ispoljava haotičnost i dezorijantisanost, jer je  sklona idealizovanju ljubavi i osećanja. Ljubavne nezgode na putovanjima posebno ako ima nepovoljne aspeke. Otežan odlazak u inostranstvo kod partnera. Često menja svoj odnos i stavove prema vezama i ovo je još više čini emotivno nestabilnom i promenljivom.

Foto Arkady Lifshits

Kada je Venera retrogradna u znaku Jarca onda se povlači, jer na taj način može najbolje da kontroliše svoja osećanja. U stanju je da bude dugo sama i bez partnera. U ekstremnijim slučajevima, preplavljena je strahovima od samoće. Vezana je za prošlost i teško se oslobađa ovog tereta, koji je povezan za ljubavni život. Problemi u ljubavi zbog nemogućnosti da bude opuštenija i radosnija.

Retrogradna Venera u znaku Vodolije ima potrebu s vremena ne vreme da se otuđuje od društva. Problem da pronađe mentalnu stimulaciju u partneru. Ako je u nepovoljnim aspektima, problemi u ljubavi zbog čudnog ponašanja. Ima problem slobodnije da ispolji osećanja i ovo je čini napetijom i uznemirenijom.

Kada je Venera retrogradna u znaku Riba, ispoljava dezorijentisanost u emotivnom izražavanju. Zbog toga je neshvaćena, jer često menja svoja osećanja i raspoloženje prema partneru. Problemi i gubici u ljubavi zbog samozavaravanja. Tajne ljubavne veze. Povlači se pred realnim i stvarnim ljubavnim problemima. U ekstremnim slučajevima maštanje može biti pogubno.