Venera je retrogradna u Jarcu od 19. decembra 2021. sa 26°29′ do 29. januara 2022. godine, kada stiže na 11°05′ Jarca.

Možemo da se zapitamo šta uopšte predstavlja retrogradna Venera. Kada nema direktnog hoda, onda nema ni direktnog i otvorenog izražavanja osećanja. Ona se povlači, postaje stidljivija, pa i zatvorena u ispoljavanju osećnja.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Nije raspoložena za druženje, manje je otvorena za stapanje i spajanje sa drugim ljudima i zbog toga se, na neki način, oseća usamljeno. Uživa u samoći, ali naravno, mnogo toga zavisi i od znaka u kojem se nalazi Venera, kao i od njenih aspekata.

Venera u retrogradnom hodu pokazuje i emotivnu neodlučnost i nesigurnost u partnerskim odnosima. Kao da je nepotpuna. Ona se osmehuje, ali nije zadovoljna utiskom koji ostavlja na druge ljude.

Ima potrebu da ljubi, ali postaje dezorijentisana, pa kasni, ne stiže i poljupci izostaju. Datum venčanja se približava, a ona postaje sve tiša, ali i neodlučnija. Prvi sastanak izostaje, jer se komplikuju okolnosti.

Otuđuje se od društva, pa bira mir, tišinu i privatnost. Udaljuje se od društvenih aktivnosti, pa bira usamljena i skrovita mesta na kojima pokušava da bude zadovoljna. Silazi sa modne piste i bira miran porodičan život. Pevuši kada je sama. Sakriva svoj umetnički talenat. Neki umetnički talenti ostaju zapostavljeni zbog okolnosti u detinjstvu i bližem okruženju.

Unutrašnji svet uvek je lepši nego spoljašnji svet, jer se oseća neshvaćenom u spoljašnjem svetu. Lakše će izraziti ljubav prema partneru na usamljenim mestima, nego u javnosti. Ljubav nije za pokazivanje. Lepota nije za ljudske oči sa kojima nije bliska. Sreća se ne pokazuje drugima. Ona želi da zaštiti svoja osećanja od spoljašnjih uticaja.

Retrogrdana Venera u nepovoljnim aspektima donosi probleme u ljubavnom životu i partnerskim odnosima. Često se ponavljaju iste ili slične ljubavne lekcije, jer je potrebno nekoliko puta okrenuti isti krug da bi se lekcija naučila.

Retrogradna Venera se povezuje i sa karmičkom prirodom. Ljubavne patnje, gubici, nesreće i bol dovode se u vezu sa prošlim životima.

Ona se tokom života nekoliko puta odriče prethodnih stavova o ljubavi, braku, vezama i prijateljima. Menjaće stavove o materijalnim vrednostima i novcu. Kada je u natalnoj karti Venera retrogradna, potrebno je razvijati hrabrost i samopouzdanje kako se ne bi osećali otuđeno u svojim vezama. Potrebno je razvijati i umetničke talente.

Retrogradnu Veneru u Ovnu okolnosti, ali pod prisilom, guraju u povlačenje i neku vrstu otuđenja. Ona zbog toga ne može potpuno da izdominira, pa postaje besna i agresivna.  Potrebno je pronaći snagu tako što će se usmeravati ka svom unutrašnjem životu.

Kada je Venera retrogradna u znaku Bika, značajni su periodi u životu osobe u kojima ona potpuno menja stavove o vrednostima. Osoba detaljno više puta mora preispititati svoj odnos prema vrednostima i ovakve okolnosti utiču snažno na materijalna i finansijska pitanja.

Retrogradna Venera u Blizancima ukazuje na probleme jasnog izražavanja u bliskim odnosima. Naravno, ovo je posebno naglašeno ako je Venera i u nepovoljnim aspektima. Nedorečenost i nejasnoća u trenucima kada rečima treba izraziti osećanja i ljubav. Problemi zbog paralelnih veza. Često je jedna veza javna, a druga je tajna.

Kada je Venera retrogradna u znaku Raka, osoba se često seća ljubavne prošlosti za koju je jako vezana. Ovakva orijentacija ometa lako izražavanje osećanja u sadašnjem odnosu. Povlačenje u prvatan život i nezainteresovanost za društveni život. Problemi u najbližem porodičnom okruženju. Ostaje u drugom stanju, ali postaje neodlučna za rađanje.

Retrogradna Venera u Lavu može imati problem da zadovolji svoje lične ambicije zbog nedostatka samopouzdanja. Ovo može biti i razlog za povlačenje i otuđenje u odnosu na velike i ambiciozne planove. Najčešće bira da bude tu odmah  „iza scene“. U periodima povlačenja ispoljava oholost i tvrdoglavost, jer ipak ima potrebu za pažnjom, koju onda teže privlači.

Kada je Venera retrogradna u znaku Device stalno se vraća preispitivanju i analiziranju ljubavnih situacija. Ovakav tok je uvlači u vrtloge stalne sumnje. Izražena je stidljivost, a povučenost se koristi za samopreispitivanje osećanja. Povlači se da bi mogla što razumnije sagledati ljubavni odnos. Ona pokušava u samoći da svoja osećanja dovede u red.

Retrogradna Venera u znaku Vage pokazuje svoju lepotu na stidljiv način. Sedi u društvu, ali je tiha i nenametljiva. Ona se zabavlja i izlazi, ali se stalno prespituje da li je dovoljno lepa i privlačna. U ekstremnijim slučajevima više voli da provodi vreme sa partnerom na nekim tišim i usamljenijim mestima što nije specifično za direktnu Veneru u ovom znaku.

Kada je Venera retrogradna u znaku Škorpije očekuju je nekoliko „malih smrti“ u ljubavnom životu. Povlači se pred ljubavnim izazovima, kao i pred naletima intenzivnih emocija i strasti. Drži u tajnosti svoj ljubavni život. Njen deo dana je noć. Problemi u ljubavnom životu zbog ljubomore, posesivnosti i prejakog emotivnog reagovanja.

Retrogradna Venera u znaku Strelca ispoljava haotičnost i dezorijantisanost, jer je  sklona idealizovanju ljubavi i osećanja. Ljubavne nezgode na putovanjima posebno ako ima nepovoljne aspeke. Otežan odlazak u inostranstvo kod partnera. Često menja svoj odnos i stavove prema vezama i ovo je još više čini emotivno nestabilnom i promenljivom.

Foto Arkady Lifshits

Kada je Venera retrogradna u znaku Jarca onda se povlači, jer na taj način može najbolje da kontroliše svoja osećanja. U stanju je da bude dugo sama i bez partnera. U ekstremnijim slučajevima, preplavljena je strahovima od samoće. Vezana je za prošlost i teško se oslobađa ovog tereta, koji je povezan za ljubavni život. Problemi u ljubavi zbog nemogućnosti da bude opuštenija i radosnija.

Retrogradna Venera u znaku Vodolije ima potrebu s vremena ne vreme da se otuđuje od društva. Problem da pronađe mentalnu stimulaciju u partneru. Ako je u nepovoljnim aspektima, problemi u ljubavi zbog čudnog ponašanja. Ima problem slobodnije da ispolji osećanja i ovo je čini napetijom i uznemirenijom.

Kada je Venera retrogradna u znaku Riba, ispoljava dezorijentisanost u emotivnom izražavanju. Zbog toga je neshvaćena, jer često menja svoja osećanja i raspoloženje prema partneru. Problemi i gubici u ljubavi zbog samozavaravanja. Tajne ljubavne veze. Povlači se pred realnim i stvarnim ljubavnim problemima. U ekstremnim slučajevima maštanje može biti pogubno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.