Venera svakih 19 meseci ili svakih 584 dana pravi donju ili stručno rečeno “inferiornu” konjunkciju sa Suncem u fazi kada je u retogradnom hodu.

U ciklusu od osam godina, ona na nebu, gledano sa zemlje, napravi pet retrogradnih konjunkcija sa Suncem koje su jedna naspram druge postavljene pod uglom od tačno 72 stepena. Svaka naredna inferiorna konjunkcija Venere sa Suncem dešava se na 215 stepeni od prethodne kada to posmatramo u prirodnom horoskopu. Svakih osam godina Venerina retogradna konjunkcija sa Suncem dešava se dva-tri stepena od tačke gde je bila ona od pre osam godina.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Trenutno, 9.01.2022. godine Venera pravi retrogradnu konjunkciju sa Suncem na 18 stepeni znaka Jarca. Naredne konjunkcije sa Suncem će Venera u retrogradnom hodu praviti 13.08.2023. u Lavu, 22.03.2025. u Ovnu, 24.10.2026. u Škorpionu, 1.06.2028. u Blizancima i 6.01.2030. godine će ponovo praviti retrogradnu konjunkciju sa Suncem u znaku Jarca.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU (19.12.2021. – 29.01.2022.) – Pali anđeo

Kako možemo opisati simboliku ovih pet tačaka u horoskopu? Ovo predstavlja ciklus izgradnje harmonične ljubavi po principima Univerzuma.

Izbegavam da upotrebim reč “savršena ljubav”, jer ništa u Univerzumu nije kranje savršeno, ali kada putanju Venere u ciklusu od osam godina posmatramo sa Zemlje, primetićemo da na nebu oslikava skladan oblik koji nas podseća na cvet. To je oblik koji imamo na našoj planeti u vidu pravog cveta koji vidimo u prirodi i koji dokazuje simboliku Venere koja na našoj planeti upravlja ciklusom vegetacije.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU od 19.12.2021. do 29.01.2022. – Sudbinski susreti i ljubavne krize

Cvet je širom naše planete povezan sa simbolikom ljubavi. Da biste ostali na stazi kojom vas Venera vodi ka izgradnji skladne emotivne veze i istinske ljubavi, potrebno je da od trenutka njenje retrogradne konjunkcije, koja se trenutno dešava u znaku Jarca, u narednih osam godina sledite poruke koje vam prenosi.

Od početne tačke u Jarcu Venera je od Sunca primila princip pravila, tradicije, onoga što je krajnji produkt genetike koja potiče iz svog izvora u Raku i koja se materijalizuje u Jarcu. Ona ovde prima pravila po kojima se izgrađuje skladan odnos koji će na kraju ciklusa da se ostvari u opipljivoj, materijalnoj formi.

Pročitajte i ovo: Kako da najbolje iskoristite RETROGRADNU VENERU prema svom horoskopskom znaku

Ako sledi pravila, osoba koja započinje od ove tačke da izgrađuje emotivni odnos sa svojom drugom polovinom, mora pre svega da se suoči sa sopstvenom genetikom, da prepozna u čemu su njeni preci pravili greške u svojim odnosima, da obrati pažnju na tradiciju iz koje je i sama potekla u kojoj postoje određena društvena pravila na temu bliskih odnosa, jer to su osnove iz kojih polazi.

Pročitajte i ovo: Đotiš: Četrdeset dana RETROGRADNE VENERE, karmičke veze ili kompleks prošlih veza

U narednoj tački u Lavu osoba bi trebala da dođe u dodir sa sopstvenom svrhom, da se pobrine da ona sama bude dovoljno integrisana kao ličnost i da joj to pomogne da izbegne ego igre i zamke u koje može da upadne ako i dalje ostane u sebi samoj, orijentisana samo na sebe i svoje potrebe, ako sve bude posmatrala iz stanja svog ega, umesto da drugu osobu prihvati kao integralni deo sebe.

Pročitajte i ovo: Najuzbudljiviji aspekt godine: JUPITER SEKSTIL URAN 17. februar 2022. – Uzbudljive promene i neočekivani dobici 

U ovoj tački osoba bi trebala da preuzme simboliku samog Sunca kao vladara znaka Lava i da svojom toplinom podstiče razvoj emotivne veze, da se prema svom partneru odnosi sa isto toliko ljubavi i pažnje kao prema sebi samoj i shvati da između njenih i partnerovih potreba nema nikakve razlike. Ako osoba postane sposobna da partnerove potrebe prihvati kao sopstvene, prevazići će ego igre i odnos će se nastaviti u razvojom smeru.

Pročitajte i ovo: ĐOTIŠ Godišnji horoskop za 2022. godinu

U trećoj tački u znaku Ovna zadatak osobe je da kroz svoje individualne kvalitete doprinese razvoju zajedničkih ciljeva, kao i da nauči da može potpuno nezavisno da deluje unutar emotivne veze, što osobi omogućuje da prevaziđe zamku da postane u nečemu zavisna od svog partnera ili da čini svog partnera zavisnim od sebe.

Pročitajte i ovo: Kako JUPITER U RIBAMA I OVNU u 2022. utiča na vaš horoskopski znak i podznak (OVAN – DEVICA)

Na taj način, poštujući partnerovu individualnost i prihvatajući je, odnos između dvoje ljudi poprima još više na kvalitetu i ne preti da naruši sklad i stabilnost veze. Umesto toga, ovo doprinosi da partneri zaista deluju kao jedno biće u svemu što se tiče njihovog odnosa ili emotivne veze. Ovde postaju jedinstveni i učvršćuju tačku delovanja iz “mi”.

Pročitajte i ovo: Kako JUPITER U RIBAMA I OVNU u 2022. utiče na vaš horoskopski znak i podznak (VAGA – RIBE)

U četvrtoj po redu tački, u znaku Škorpiona, osoba dobija u zadatak da transformiše odnos tako što će se suočiti sa drugom stranom sebe same, sa svim onim što je zapisano u njenom genetskom kodu, a što kod sebe same ne prihvata. Znak Škorpiona između ostalog nosi u sebi simboliku “senke” ličnosti.

Pročitajte i ovo: Najmoćniji aspekt godine: JUPITER SEKSTIL PLUTON 3. maj 2022. – Uspeh kroz pozitivne promene 

To je onaj deo sebe koji osoba ne poznaje dobro, jer se u tom delu kriju neke osobine koje su za osobu neprihvatljive, koje se ne uklapaju u njenu sliku o sebi, a koje svakako postoje i potisnute su ili skrivene od strane budne svesti. Te osobine se načešće ispoljavaju kroz afekte, tj. u situacijama u kojima se osoba nađe nenadano i gde samo instinktivno reaguje.

Pročitajte i ovo: Najvažniji aspekt 2022: JUPITER KONJUNKCIJA NEPTUN, 12. april 2022. – Ogroman potencijal za rast, sreću i uspeh (ali i ispiranje mozga i širenje dezinformacija)

U tim trenucima čovek ispoljava ono što se nalazi u njegovom nesvesnom, a što može da bude i opasno  i društveno neprihvatljivo.

Ako čoveku pođe za rukom da u sebi prepozna taj deo svoje prirode, da ga prihvati i spozna da mnogo toga ne može da svesno kontroliše, jer postoji i onaj biološki deo njegovog bića, čisto instinktivan, onda će moći i drugu osobu, svog partnera, da dublje razume i da prihvati da u odnosu sa njim ponekad dolazi do ispoljavanja nesvesnog koje je nemoguće kontrolisati, uspeće da prevaziđe najveću opasnost u emotivnoj vezi i samim tim će uspeti da uzdigne svoju emotivnu vezu na još jednu lestvicu više.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU – Na ljubavnom planu očekuje nas vrlo buran period do marta 2022.

U petoj tački, u znaku Blizanaca, osoba dobija zadatak da smrtni deo svog odnosa načini besmrtnim, kao što i govori simbolika znaka Blizanaca u liku dva brata – smrtnog Kastora i besmrtnog Poluksa.

Osoba će položiti krajnji ispit Venerinog ciklusa ako u ovoj fazi bude umela u potpunosti da deluje u odnosu kao što su i dvojica mitoloških blizanaca bili uvek i u svemu zajedno bez ostatka i ako bude sasvim spremna da svoj život bez razmišljanja da za život voljene osobe.

Pročitajte i ovo: Osam razloga zašto treba da se zabavljate sa Škorpijom! I zašto baš osam

Tako će osoba i zadnji ostatak svog “ja” pretvoriti u “mi” i na taj način će ostvariti u potpunosti simboliku Venerinog pentagrama, tj. izgradiće skladan i harmoničan odnos čime će osvojiti nagradu istinske ljubavi.

Nakon toga, pentagram se zatvara tako što se Venera vraća vrlo blizu tačke u horoskopu sa koje je pre osam godina započela ovaj svoj put, u znak Jarca. Na tom mestu je odnos potpuno materijalizovan i njegov trag ostaje u vremenu još dugo, dugo nakon fizičke smrti obe osobe koje su se spojile u ljubavi.

Pročitajte i ovo: SUNCE KONJUNKCIJA VENERA – Oličenje ljubavi, mira i lepote

Tu iza njih simbolički, pa i fizički, ostaje zapis u kamenu o tome kako se gradi skladan odnos kojim se dostiže krajnja ljubav.