Pluton je u mitologiji povezan sa podzemnim svetom, a u horoskopima predstavlja stare obrasce, koji nas blokiraju, koče i koje je potrebno eliminisati i odstraniti.

Sve što je povezano sa Plutonom, Škorpijom i osmom kućom je tajnovito, mistično i predstavlja vrata u naš podzemni svet. To su i obrasci iz prošlih života, koji se prenose u sadašnji život, jer je snaga prošlih iskustva još uvek ovde, ali potrebno je preobraziti i koristiti na novi način.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Šta biste rekli za Plutona u prvoj kući?

Prva kuća je kuća života, pa je u vazduhu prisutna neka dramatičnost i mističnost u trenutku rođenja, kao i u  životu osobe. S obzirom na to da Pluton predstavlja i snagu prošlog života, prisutna je tromost, nepokretnost, povučenost i uzdržanost, kao inercija starog. Jednog dana dobijete novi posao, ali zbog inercije starog i dalje ostaju navike, koje su povezane sa prošlim i prethodnim poslom, pa zbog toga mnogo teže prihvatate novi posao.

Ako ste pronašli novog partnera, takođe, zadržavate neke stare obrasce iz prethodne veze i ako bi novi partner insistirao da se češće družite sa njegovim prijateljima, pomislićete: „Nisam se družila ni u prethodnoj vezi sa njegovim prijateljima, pa neću ni sada.“

Jedan od mojih klijenata sa Plutonom u prvoj kući, u periodu kada je tranzitni Pluton prelazio preko njegovog vladara ascendenta (podznaka), osećao je snažnu potrebu da se suoči sa nečim, dubljim u sebi i pronađe odgovore na neka pitanja. Zašto sam ovde? Šta je pravi razlog moje sadašnje veze? Šta je smisao posla koji trenutno radim?

Vatrene kuće (prva, peta i deveta) su kuće identiteta i Pluton u ovim kućama često predstavlja suočavanje sa krizama identiteta, što je, takođe, specifično i za aspekte između Plutona i Sunca.

scotland-1607832_640Često su prisutni stari životni obrasci, ali oni moraju da umru (simbolično) da bi se razvijao neki novi način postojanja i zbog toga su prisutne krize identiteta. Potrebno je ono staro svesno otpustiti da bi mogli naučiti novo i zato Pluton, u kućama horoskopa, predstavlja područje života u kojem je potreban preobražaj i regeneracija.

Sa Plutonom u petoj kući postoji veliki pritisak sa porukom: „Ti moraš da budeš neko!“.

Ovu poruku možete naslutiti i kroz kontakte Sunca i Plutona, jer prirodnom petom kućom vlada Sunce. Ako je Pluton u petoj kući, u aspektima sa Suncem, ali i generacije sa Plutonom u znaku Lava, imaju veliku sklonost za kontrolom i vladanjem nad drugima. Dok upravo pišem ove redove, setila sam se horoskopa Slobodana Miloševića, koji je imao Plutona u petoj kući, i to u znaku Lava. Kada sam radila regresiju sa jednom klijentkinjom, koja je imala Plutona u petoj kući, ušla je u jedan od prošlih života u kojem je imala moć, što smo doveli u vezu sa njenim krizama identiteta u sadašnjem životu.

Da li ste skloni istraživanjima ili nekim mističnim, tajnim, ezoteričnim i okultnim znanjima koja oblikujuju vaš pogled na život? Imate li neki veliki otpor prema nekim idejama i učenjima od kojih bežite ili imate strah?

sterntaler-1635654_640Ovo je specifično za Plutona u devetoj kući, aspekte između Plutona i Jupitera, Plutona u znaku Strelca, pa i Škorpiju u devetoj kući. Osoba sa ovakvim položajem često odbija da otpusti neke stare obrasce i zbog toga postaje dogmatična. Ona ne dopušta nikakvu sumnju u njeno mišljenje, učenje ili ideje koje sledi i ovo predstavlja negativnu manifestacija Plutona u devetoj kući. Međutim, ovde je potrebno zaroniti duboko i dubinska iskustva koristiti za preorijentaciju životnih stavova.

Postoje snažne i velike životne krize, koje iz korena menjaju ne samo profesiju, karijeru i status, već i kompletan život.

Ovo je povezano sa Plutonom u desetoj kući, aspektima između Plutona i Saturna, pa i sa Škorpijom u desetoj kući. Osoba ima sklonost da postigne moć i kontrolu, jer je deseta kuća najviša na nebu. Da li imate mržnju prema autoritetu? Osećate li netrepeljivost i strah prema osobama koje su autoritativne? Sigurno već pretpostavljate da je u ovoj kući potreban potpuni preobražaj stavova prema karijeri, profesiji i svemu onome u čemu želite da postignete uspeh. Ako ne uđete svesno u ovaj preobražaj i transformaciju, onda će život, ali na prisilan i ekstreman način, razoriti sve što ste do tog trenutka gradili.

Moja prijateljica ima Plutona u desetoj kući, u znaku Raka, i od detinjstva je osećala strah, koji je povezan sa figurom majke. Majka je bila autoritet u porodici. Ona je ovaj strah potisnula, ali kasnije je strah prenela na emotivne odnose i uvek se plašila da će izgubiti osobu za koju se blisko vezala i da joj se može dogoditi nešto strašno.

Zašto su Škorpije zatvorene i tajnovite? Oni ne vole „otvaranja“, jer se boje da će zbog otvaranja postati ranjivi i da će na taj način svoju snagu predati drugoj osobi. Zbog toga je otpuštanje za Škorpije težak korak.

tree-1641408_640Ako osećate prisilno ponašanje da bi imali kontrolu nad materijalnim stvarima, možda imate Plutona u drugoj kući ili neki od aspekata između Plutona i Venere.

Postoji mogućnost velikih finansijskih kriza, jer možda kompulsivno trošite novac ili su ovakve krize povezane sa gubicima i odvajanjem od osoba sa kojima ste bili čvršćim i dubljim vezama povezani. Ne zaboravite da Pluton ima moć zavođenja i kada je u drugoj kući možete biti zavedeni nekim planom za koji mislite da će vam doneti finansijsku sigurnost. Ovo su i strahovi od siromaštva, a preobražaji se najčešće događaju kroz finansijske krize i oskudice.

Postoje osobe sa Plutonom u drugoj kući, koje žive u lošem braku, ali ne mogu lako da napuste ovako loše veze, jer je prisutna finansijska zavisnost, dok se svi procesi Plutona sporo odvijaju. Možda ste jedina osoba u porodici koja radi i hrani porodicu i ovakva okolnost vas sputava da biste se osamostalili ili preselili na neko drugo mesto.

magic-1485841_640Toliko se mnogo trudite da biste bili drugima od koristi i da pomažete, ali osećate da sve više mrzite ovu vašu ulogu. Zašto se ovo događa? Izgleda da je odgovor u tome, jer osećate i da niko ne ceni ovakav vaš trud. Osobe koje su u vašem svakodnevnom okruženju stalno očekuju da im dajete energiju.

Zbog toga, Pluton u šestoj kući se manifestuje kroz intenzivan i ekstreman rad i odrađivanje svih onih svakodnevnih obaveza da bi uspeli postići red.

Ako nešto nije kako treba u porodičnim odnosima, pa i u odnosu sa partnerom, možda možete da uradite nešto konkretno čime ćete ukloniti teret ili strah koji osećate.

Ulaz u podzemlje, sa Plutonom u šestoj kući, vodi vas kroz odnos koji imate prema zdravlju. Bolesti mogu biti okidači za velike promene i pročišćenje. Potrebno je promeniti neke stare navike, koje negativno utiču na zdravlje, jer je Pluton poput otrova, pa one mogu biti i otrov za telo.

Sa Plutonom dolazimo u dodir sa najdubljim psihičkim strahovima, ali i sa osećanjima koja su povezana sa neprihvatanjem. Da li imate ovakvo osećanje zbog svojih stavova, načina razmišljanja i komuniciranja?

fantasy-1578656_640Možda imate Plutona u trećoj kući ili u aspektu sa Merkurom. Prisutna je težnja za kontrolom na području komunikacije i pritiskaju vas teške misli od kojih se ne oslobađate lako.

Neko vas stalno progoni? Imate stav da se ne treba otvarati u komunikaciji, jer je uvek prisutna pretnja i opasnost da vam se zbog toga može nešto loše desiti? Mislite da vas drugi teško prihvataju i da zbog toga ne možete lako da ostvarite kontakte sa ljudima?

Sve ovo mogu biti manifestacije Plutona u trećoj kući.

Potrebno je suočiti se sa strahovima, zato što oni blokiraju vaš mentalni sklop, a onda dopustiti mentalnu dubinu, jer ćete iza površnih kontakata pronaći mnogo veću dubinu i srž. Možda niste bili sposobni otvoreno da razgovarate sa nekom osobom, koja je na neki način bila učitelj u vašem životu, pa slično iskustvo ponavljate i kasnije kroz druge odnose. Potrebno je da progovorite da bi nestala svaka negativna emocija.

Sa Plutonom u sedmoj kući, aspektima Plutona i Venere, Plutonom u Vagi, ali i Škorpijom u sedmoj kući, lične transformacije se odvijaju u partnerskim odnosima.

Podzemna vrata vode u srž odnosa. U sedmoj kući je potrebna saradnja, ali Pluton teško sarađuje i zbog toga se manifestuje kroz problematične odnose. Prisutna je sklonost vezivanja za jednu osobu, ali ovo je i prisilna želja. Moguća je duga veza, ali samo pod uslovom da se prihvate velike promene, koje se traže, jer ćete u suprotnom u nekom trenutku reći: „Sve želje i nadanja sam usmerila prema njemu, a sad sam se totalno razočarala.“

cairn-1531997_640Sigurno da niste očekivali da počnete ili završite odnos onda kada to niste želeli, ali uticaj Plutona u sedmoj kući je kao nagoveštaj sudbine. Sve vreme ste pokušavali da kontrolišete odnos, zato što se plašite gubitka i zbog toga se ovde suočavate sa osećanjem gubitka kontole. U nekim trenucima ćete govoriti prijatelju da ste u odnosima jaki i snažni, ali iza toga se, u stvari, krije nemoć sa kojom ćete morati kad – tad da se suočite.

Ukoliko se Pluton nalazi u jedanaestoj kući onda se svi preobražaji dešavaju u vezi sa misaonim procesima, učenjem, grupnim aktivnostima i ulogom koju želite da imate u društvu.

Oduvek želite da budete prihvaćeni među ljudima, ali potrebno je da promenite neke ideje da biste bili prihvaćeni. U suprotnom, imaćete osećaj da niste prihvaćeni od društva i ljudi. Možda osećate snažnu napetost kada treba da govorite u grupi ili kada se nađete u većoj grupi ljudi, međutim, baš u ovakvim okolnostima je potrebno prepoznati mogućnosti za lični preobražaj.

Dvanaesta kuća se povezuje sa samoćom i izolacijom i sa Plutonom u ovoj kući zaista se može i pronaći snaga onda kada se osoba na bilo koji način osamljuje.

Ovo osamljivanje može biti od onog najjednostavnijeg, pored neke reke, ali i u udaljenim i skrovitim mestima, gde ljudska noga retko kad prolazi, pa do manastira i hramova. Postoje osobe koje su sklone da se povlače i maštaju i njima je miliji svoj unutrašnji svet, zatim, osobe koje svoju samoću i izolaciju žive u zatvorima ili dospavaju u bolnice zbog bolesti i sl. Sve su ovo mesta gde postoji mogućnost za ličnim preobražajem i transformacijom, zato što je uslov izolacija i samoća. Ovo može biti i u meditaciji, isceljujućim metodama, regresiji i sl. U početku, osoba oseća i strah od samoće i povlačenja, ali da bi se doživela transformacija, potrebno je odricanje od društvenih veza i svega onog što nas povezuje sa spoljašnjim okruženjem.

Pluton u dvanaestoj kući je često povezan sa porodičnom karmom. Jedna od mojih klijentkinja ima Plutona u dvanaestoj kući, u znaku Vage, ali ovo javljanje karme predstavlja i uputstvo kako da razrešava svoje partnerske odnose.

angel-1439779_640Šta znači Pluton u četvrtoj kući, vezano za preobražaj?

Jedan od roditelja predstavlja moć, ali može biti i neko drugi pored koga rastete i ko pripada vašem porodičnom okruženju. Međutim, ova figura u vama izaziva strahopoštovanje, pa može biti i sputavajuća za vas i zbog toga su sa bližim okruženjem povezana i osećanja neprihvaćenja, odbacivanja, straha, pa i mržnje.

Život u porodičnom okruženju ide iz krajnosti u krajnost, a to znači od mrtvila do intenzivnih dešavanja. Intenzivne emocije, koje i jesu put za transformaciju i preobražaj, moraju se doživeti u porodičnom okruženju, kao i u odnosima sa roditeljima ili decom. Ovo su podzemna vrata, koje vode u srž i dubinu duše, kao i do korena genetike i predaka. Isto možemo reći i kada je Pluton u aspektu sa Mesecom, Pluton u Raku ili kada je Škorpija u četvrtoj kući.

Sa negativnom manifestacijom Plutona u četvrtoj kući, javljaju se osvetnička osećanja i potrebno je suočavanje sa tamnom stranom duše. Prisutna je sklonost za povlačenjem unutar privatnog okruženja, jer će sve ono što je povezano sa privatnim okruženjem, osobu suočiti sa strahovima i tansformisati njena najdublja osećanja.

Ako imate sklonost da utičete na svet oko sebe, pa i na druge ljude, tako što ćete upotrebiti silu, možda imate Plutona u osmoj kući ili Pluton u aspektu sa Marsom.

Pluton u osmoj kući se manifestuje i kroz teška iskušenja u životnim krizama, kao i u opasnim i ekstremnim okolnostima, ali i u iskušenjima po pitanju smrti. Imate, na primer, osobe koje su doživele kliničku smrt i nakon ovakvog iskustva, potpuno su promenile svoj život. Ključ za rešavanje problema je u vašoj snazi. Na koji način upotrebljavate snagu? Potrebna je preorijentacija upotrebe snage, bilo da govorimo o mentalnoj, fizičkoj ili emotivnoj snazi.

Sa Plutonom u osmoj kući postoji sposobnost da se emocije doživljavaju snažno, intenzivno, strasno i dramatično, jer samo na taj način postoji i  mogućnost da pročistite svoje emocije.