Konjunkcija, opozicija, kvadrat… Kako planete formiraju aspekte u našoj natalnoj karti? Šta je značenje aspekata u astrologiji?

Zauzimajući centralnu poziciju u astrologiji, aspekti koje formiraju planete čine geometrijske odnose; mogu se formirati između bilo koje dve planete, između bilo koje planete i asteroida, ili između bilo koje planete i značajne tačke u našoj astrološkoj karti (kao što je Zenit ili Ascendent).

Ovi primeri interakcije nam pomažu da razumemo razloge zašto su neki tipovi energije istaknutiji – i stoga ih je lakše izraziti – od drugih u natalnoj karti i da ispitamo razvoje koji se dešavaju u različitim oblastima našeg života na osnovu toga da li su različite veze koje se formiraju kako planete prolaze kroz naš horoskop povoljne ili ne.

Svaki aspekt je rezultat podele zodijačkog kruga (360 stepeni) određenim brojem. Tako deljenje kruga sa 2 daje 180 i rezultira aspektom opozicije (što je ugao od 180 stepeni), deljenje kruga sa 4 daje 90 i rezultira kvadratnim aspektom (ugao od 90 stepeni), i tako dalje.

Pročitajte i ovo: VENERA U RIBAMA, zrela ljubav, sveprožimajuća i bezgranična

Da bi napravili precizniju procenu uticaja koji na nas vrši svaki aspekt, astrolozi pribegavaju orbisu, koji pokazuje koliko se ugaona udaljenost (ili razmak) između dve tačke (dva nebeska tela) može razlikovati od tačnosti aspekta (tačan broj navedenih stepena/standardna definicija aspekta) i dalje se smatra da čine ovaj aspekt.

Pročitajte i ovo: Mars kvadrat Neptun – iluzije i zavisnosti, intrige i skandali

Iako među astrolozima postoji mnogo debata o pravilnoj upotrebi orbisa, opšte je prihvaćeno da što je orbis manji, to je moćniji efekat aspekta.

Postoji veliki izbor aspekata; da bi stvari bile jednostavne, mi ćemo razgovarati samo o najvažnijim aspektima koji se mogu formirati između dve planete.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Lava, u natalu i tranzitu

Generišite svoju kartu rođenja i vidite aspekte koje formiraju planete.

KONJUNKCIJA

Razdvajanje: 0 stepeni

Orbis: plus/minus 8 stepeni

Aspekt konjunkcije se formira kada se dve planete nađu jedna pored druge – gledano sa Zemlje – i stoga su razdvojene 0 stepeni.

Pročitajte i ovo: Venera konjunkcija Saturn – istrajnošću do ostvarenja cilja

Konjunkcija čini jedini aspekt čija je energija neutralna; nije ni harmoničan ni disonantan, i zato njegovo tumačenje može biti nezgodno. Očigledno, konjunkcija daje motiv za ispoljavanje energija planeta uključenih u nju; ipak njihov najvažniji aspekt leži u kompatibilnosti (ili nedostatku iste) između ovih planeta.

Pročitajte i ovo: Venera u konjunkciji sa Plutonom, fatalna privlačnost

U slučaju konjunkcije između Meseca i Venere, na primer, energije su ženske i prema tome su kompatibilne jedna sa drugom – isto važi i za konjunkciju između bilo koje dve planete muške energije, kao što su Saturn i Sunce.

Pročitajte i ovo: Aspekti Venere, Saturna i Meseca – fenomen karmičke povezanosti

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da kada je kolektivna planeta (Saturn, Pluton, Neptun, Jupiter, Uran) u spoju sa ličnom (Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars), prva nadjača – i stoga vrši jači uticaj od – druge.

Pročitajte i ovo: Sade sati, jedan od najvažnijih Saturnovih uticaja

PRIMER: Konjunkcija Meseca i Saturna u natalnoj karti mogla bi da označi da je figura majke (Mesec) pojedinca bila posebno stroga i da je u njega/nju usadila rigidan osećaj discipline (Saturn), što je dovelo do toga da on/nju preterano inhibira izražavanje njegovih/njenih emocija.

OPOZICIJA

Razdvajanje: 180 stepeni

Orbis: plus/minus 4 stepena

Opozicioni aspekt se formira kada se dve planete nađu jedna naspram druge.

Na primer, Devica i Ribe su razdvojene za 180 stepeni (6 znakova); ako je planeta pozicionirana u prvom, a druga planeta istovremeno pozicionirana u drugom, smatra se da čine opoziciju jedna drugoj.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Saturna prema ličnim planetama

Isto važi i za sve parove znakova koji leže jedan naspram drugog u Zodijaku (Ovan/Vaga, Bik/Škorpija, Blizanci/Strelac, itd.).

Ovaj aspekt je aktivan i težak po tome što nas stimuliše da preduzmemo akciju kako bismo napredovali i uglavnom ilustruje sukob između dve suprotne ali međusobno privlačne energije.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Device, u natalu i tranzitu

Opozicije uglavnom nalaze svoj izraz u našem odnosu sa Drugim – individualnim ili kolektivnim Drugim. Oni predstavljaju kolebanje i sukob između dva suprotstavljena stanovišta, koja nas motivišu da se aktivno suočimo sa svojim problemima. Može se reći da opozicija čini astrološki pandan psihoanalitičkom konceptu projekcije.

Pročitajte i ovo: Kako se tumači prazna kuća u horoskopu

PRIMER: Opozicija između Venere i Neptuna u natalnoj karti može sugerisati da pojedinac ima tendenciju da svoje/njegove romantične partnere (Veneru) stavi na pijedestal (Neptun) i, shodno tome, stvori odnose koji završavaju razočaranjem. S obzirom da je u slučaju opozicije efekat strano (tj. dolazi spolja), ovaj poseban aspekt se takođe može tumačiti kao indikacija da ga obično privlače ljudi koji imaju Neptun istaknut u njihovoj natalnoj karti.

KVADRAT

Razdvajanje: 90 stepeni

Orbis: plus/minus 8 stepeni

Kvadratni aspekt se formira između dve planete pozicionirane u znacima istog modusa i razdvojenih za 90 stepeni (3 znaka); tako, planeta u Ovnu može formirati kvadrat sa planetom u Raku i/ili planetom u Jarcu, i tako dalje.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Vodolije, u natalu i tranzitu

Kvadrat liči na opoziciju po tome što je slično aktivan i tvrd aspekt. Predstavlja nevolje i prepreke; kao da strahovi i nesigurnosti sprečavaju uključene energije da se međusobno usklade, stvarajući tako napetost i krivicu kad god pokušamo da ih dovedemo u sklad.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Jarca, u natalu i tranzitu

Ovaj aspekt odražava one aspekte našeg života koji se osećaju stagnirajući i čini se da predstavljaju prepreke našem napredovanju. Njegov značaj leži u činjenici da nas poteškoće sa kojima se suočava suštinski primoravaju da rastemo tako što ćemo ih prevazići; odnose se na našu interakciju sa spoljnim svetom i, za razliku od onih koje stvara i simbolizuje opozicija, ne manifestuju se u našem odnosu sa drugim ljudima, već u našem načinu sagledavanja i rešavanja stvari koje se tiču našeg zdravlja, našeg rada i materijalna stvarnost.

Pročitajte i ovo: Tri scenarija igre privlačenja u partnerskim odnosima

PRIMER: Kvadratni aspekt formiran između Sunca i Saturna u natalnoj karti može značiti da će put pojedinca ka samoaktualizaciji (Sunce) biti prepun poteškoća (kvadrat) koji proističu iz osećanja nedostojnosti i neadekvatnosti (Saturn).

TRIGON

Razdvajanje: 120 stepeni

Orbis: plus/minus 6 stepeni

Aspekt Trigona se formira između dve planete pozicionirane u znacima istog elementa i razdvojene za 120 stepeni, odnosno 4 znaka (npr. Blizanci i Vaga).

Pročitajte i ovo: Pluton, ludak i kontrolor, opsesivna želja za pobedom i kontrolom

Trigon čini meki i pasivni aspekt; smatra se benignim, jer se energije planeta uključenih u njega lako i harmonično izražavaju, ali ne doprinosi našem ličnom rastu, jer je neraskidivo povezano sa sukobima i nedaćama.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Mars – neprestana ljubavna igra, ne mogu sa tobom, ne mogu bez tebe

Trigon predstavlja bezbedno mesto gde nam sve dolazi prirodno i bez napora – aspekti našeg života u kojima se lako krećemo i iz kojih imamo zadovoljstvo. Međutim, subjektivno su prijatni; nisu nužno podjednako prijatni ili privlačni drugima.

Pročitajte i ovo: VENERA kvadrat JUPITER – začarani krug preterivanja, afera i intriga

Kada tranzitna planeta formira trigon na drugu planetu (ili na značajnu tačku u našem horoskopu), to ukazuje na razvoj (u relevantnom polju) koji će biti brz i koji će se desiti u neposrednoj budućnosti.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Saturn, zaleđena ljubav koja se pretvara u fizičku bol

PRIMER: Trigon između Plutona i Marsa u natalnoj karti može značiti da pojedinac ima tendenciju da preduzme akciju (Mars) na izrazito snažan način kao rezultat toga što je vođen snažnim instinktom za preživljavanje (Pluton), koji je čini prkosnim pred izazovom.

SEKSTIL

Razdvajanje: 60 stepeni

Orbis: plus/minus 4 stepena

Sekstilni aspekt se formira između dve planete razdvojene za 60 stepeni (2 znaka); povezuje Vatru sa Vazduhom i Zemlju sa Vodom (Ovan – Blizanci, Bik – Rak, Lav – Vaga, itd.).

Pročitajte i ovo: Venera trigon Pluton, duboka i snažna osećanja, strastvena romansa

Ovaj aspekt je mekan i nagovarajući, pošto interakcija između uključenih energija olakšava i poboljšava izražavanje obe. Smatra se povoljnim, jer nam predstavlja priliku koju smo pozvani da iskoristimo.

Pročitajte i ovo: VENERA trigon SATURN – Ljubav do kraja života

Međutim, za razliku od trigona, on ne odražava zonu udobnosti; energije planeta koje su sekstilne jedna na drugu biće harmonično izražene sve dok imamo nameru da uložimo malo truda u to. Iako se sekstili generalno ne smatraju posebno važnim, oni nam pomažu da poboljšamo aspekte našeg života na koje utiču glatko i sa lakoćom.

Pročitajte i ovo: MARS konjunkcija SATURN- Mač u kamenu

PRIMER: Sekstil između Merkura i Urana u natalnoj karti može ukazivati na to da osoba ima tendenciju da se izrazi (Merkur) sa lakoćom (sekstil) i na iskren, otvoren način (Uran).

KVINKUNKS (ili Inkonjunkcija)

Razdvajanje: 150 stepeni

Orbis: plus/minus 2 stepena

Aspekt Kvinkunks / inkonjunkcije se formira kada su dve planete udaljene 150 stepeni (5 znakova); prema tome, planeta u Ovnu može formirati kvinkuns planeti u Devici i/ili planeti u Škorpiji, i tako dalje.

Pročitajte i ovo: MERKUR KVADRAT NEPTUN, konfuzija, laži i pogrešne odluke

Efekat ovog neobičnog aspekta je teško opisati, pošto se energije uključene u njega istovremeno privlače i odbijaju jedna od druge. Može doprineti rastu, ali ne tako upadljivo kao opozicija ili kvadrat; ne označava naprezanje ili sukob, već neprijatnost koja stane na put.

Pročitajte i ovo: MARS SEKSTIL SATURN, vreme je za akciju

Pošto su energije u interakciji potpuno različite jedna od druge (nekompatibilne i po modalitetu i po elementima), kvinkunks nas dovodi do toga da se smenjujemo između dva pravca i čini nas nesposobnim da ih kombinujemo na harmoničan ili efikasan način.

Pročitajte i ovo: MARS KVADRAT NEPTUN, iluzije i zavisnosti, intrige i skandali

Njegovo dejstvo je podsvesno i njegovo tumačenje varira u zavisnosti od znakova i planeta uključenih u njega.

PRIMER: Kvinkunks formiran između Venere i Plutona u natalnoj karti može značiti da pojedinac ima tendenciju da se menja između dva različita tipa stava prema svojim/njegovim romantičnim partnerima: ponekad je nežan i romantičan (Venera); drugi put on/ona postaje ljubomoran, posesivan i kontrolisan (Pluton).