Da li je današnjica posledica prošlosti?

Naši preci predstavljaju korene naših života, bazu i temelj. Kažu da na nas utiče bar sedam generacija. Oni nas na jednoj strani vole, ali na drugoj strani su ostavili svoje brige, terete, bolesti, pa i ponavljajuće sudbine.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Mislim da svaki aspekt u horoskopu nosi neku priču naših predaka.

Od kuća, to su deseta i četvrta kuća, a od planeta Mesec i Saturn. Međutim, tema je obimna i mogla bi se napisati čitava knjiga samo na ovu temu, tako da ću se u ovom tekstu zadržati na četvrtoj i desetoj kući.

Ova osa predstavlja prošlost i budućnost i umešana je u priču o genetici i precima. Naravno, nije moguće spomenuti sve kombinacije, ali ćemo bar malo zagrebati po prošlosti.

Osa četvrte i desete kuće horoskopa

Sunce ukazuje na genetiku u kojoj je bilo ambicioznih ljudi sa težnjom da postignu ugled, moć i slavu. Znak u kojem se nalazi Sunce, kao i aspekti, dopunjavaju ovu genetsku sliku. Nepovoljni aspekti Sunca opisuju nekog pretka koji je postigao ugled, ali ga je i izgubio. Ako imate na ovoj osi Sunce u nepovoljnim aspektima, onda i u vama postoji ambicija, potreba da se istaknete, zablistate, postignete uspeh koračajući velikm koracima, ali nailazite na prepreke.

Photo by André Branco on Unsplash

Uzmimo za primer Sunce u Škorpiji i opis jednog pretka koji je imao moć (Sunce), ali u nekim teškim vremenima (Škorpija) ili je postigao ugled za vreme rata.

Ovo može biti opasan i ekstreman čovek, pa ako postoje aspekti sa Marsom ili Plutonom, mogao je biti i ubijen, jer je i sam koristio surove načine da bi došao do moćnog položaja. Ili, ako je Sunce u konjunkciji sa Neptunom u Škorpiji, onda imamo „sliku“ pretka koji je otrovan zbog određenih mahinacija, kao i preke ili opasne naravi.

Donald Tramp ima Sunce u Blizancima u desetoj kući, u aspektu sa Marsom u Lavu, blizu podznaka. Dakle, genetika koja se selila, porodice koje su migrirale, preci koji su imali ambiciju da se obrazuju i uče. Neko od predaka je uspešno trgovao (Sunce u Blizancima), na primer, još je Trampov deda stekao bogatstvo otvarajući pansione i restorane, ali sigurno je bilo trgovaca i pre njegovog dede.

Photo by Roman Kraft on Unsplash

S obzirom na to da Sunce pravi aspekt sa Marsom, imamo i deo genetike gde su muškarci imali ambiciju da budu što samostalniji i nezavisniji, ali sa ovim aspektom je bilo i vojnika. Da li je onda Donald Tramp slučajno završio vojnu akademiju?

Lav Tolstoj je imao Sunce u četvrtoj kući i bio je izdanak jedne od najznačajnijih ruskih grofovskih porodica, koja je davala mnoge diplomate i pisce, a njegovo Sunce je u konjukciji sa Merkurom u Devici.

Naravno, neće svako ko ima Sunce na osi četiri i deset poticati od aristokratije ili postići moć kao Donald Tramp, ali deo genetike sigurno je bio ambiciozan, a dalje od aspekata zavisiće na koji način se ambicioznost manifestovala.

Photo by Thomas Kelley on Unsplash

Mesec ukazuje na velike porodice, posebno ako je u aspektima sa Suncem, Jupiterom ili Venerom. Čovek ima zato i danas želju za velikom porodicom i potomstvom, jer ga genetika određuje prema tome. Mesec ukazuje na žene u genetici, pa ako je Mesec u Ovnu, onda su one bile hrabre žene, koje su najčešće morale na sebe preuzeti neku jaku i vodeću ulogu u porodici zbog životnih okolnosti koje su im se nametale.

Na primer, ako je muž dugo odsustvovao od kuće ili ako je ostala bez muža i slično, pa je zbog toga bila prinuđena da se hrabro bori kroz život i preuzima vodeću ulogu. Zbog toga, danas, ali u ženskom horoskopu, ovaj položaj daje jake i snažne nagone za samopotvrđivanjem i nezavisnošću, dok u muškom horoskopu govori o njegovoj potrebi za jakom, hrabrom i nezavisnom ženom.

Mesec na osi četiri i deset, u aspektu sa Saturnom, govori o precima za koje je porodična tradicija bila jako važna. Ovo su porodice koje su ulagale veliki napor da bi opstale, koje su se suočavale sa najsurovijim zahtevima prirode, teškim okolnostima i napornim radom. Mesec u nepovoljnom aspektu sa Saturnom predstavlja mnoge bolesti koje su harale porodicama, uzrokujući i smrtne ishode.

Photo by freestocks.org on Unsplash

Ako je Mesec u aspektu sa Merkurom onda govorimo o pismenoj genetici, posebno sa ženske strane i ovo su žene u genetici koja su bile radoznale, željne učenja i pismene. Mesec u aspektu sa Jupiterom opisuje ženu koja je gledala u daljine i koja je otišla negde daleko tražeći povoljniji i srećniji život. Čovek danas sa ovim aspektom oseća želju za putovanjima i gde god stigao i kročio, osećaće da treba da ide još dalje.

Alfred Hičkok ima Mesec u Škorpiji, u četvrtoj kući, i bio je filmski reditelj kriminalističkih i horor filmova (Škorpija), a verovatno je i u njegovoj genetici bilo porodica u kojima se odvijala prava drama.

Anđelina Džoli ima Mesec u Ovnu, u desetoj kući, u konjunkciji sa Marsom, ali i u kvadratu sa Saturnom u Raku, u dvanaestoj kući. Ovo su žene u genetici koje htele ili ne htele, zbog životnih okolnosti preuzimaju nezavisnu i samostalnu ulogu, ali i bolesti koje najčešće napadaju žene. Anđelina Džoli ima strahove od bolesti, što je ukorenjeno genetski, a poznato nam je da je ona odstranila dojke i jajnike.

Photo by Dariusz Sankowski on Unsplash

Merkur ukazuje na genetiku koja se često kretala, putovala i selila, posebno ako je u aspektu sa Mesecom, Suncem, Jupiterom i Uranom. Ovo su preci koji su bili spretni i snalažljivi kroz svoje živote. Najčešće je bilo trgovaca, zanatlija, majstora, ali u učitelja. Ako je Merkur u aspektu sa Suncem, onda pismenost dolazi sa muške strane, a ako je u aspektu sa Mesecom, onda sa ženske genetske strane. Ovo je jedan jedini čovek koji je bio pismen u selu, pa su svi dolazili kod njega da im nešto napiše, pročita, ali i posavetuje.  U gradovima trgovci, obrazovani i učeni ljudi. Danas, čovek sa Merkurom na osi četiri i deset, ističe upravo vrednosti kao što su pismenost, znanje i obrazovanje, jer ovaj isti gen teče i njegovim venama.

Merkur u Lavu opisuje genetiku koja je preko pismenosti i znanje postigla moć i ugled.

Neko od predaka mogao je biti ugledan i bogat trgovac, pa na osonovu toga imao moć i autoritet. Ovo su preci koji su ulazili u bogate, aristokratske i ugledne kuće i porodice da bi učili njihovu decu, posebno ako je Merkur u Lavu u aspektu sa Suncem ili Jupiterom. Neko je mogao biti i u blizini samog vladara kao njegov savetnik, pisar ili prevodilac. Deo genetke je putovao da bi došao do boljeg života, ugleda i bogatstva, posebno ako je Merkur u aspektu sa Venerom, Jupiterom, Suncem i Mesecom. Oni koji u genetici imaju pretke koji su se proslavili zbog znanja ili nekih otkrića, mogu imati Merkura u Lavu, u konjunkciji sa Suncem ili u povoljnom aspektu sa Saturnom ili Uranom.

Photo by Maarten van den Heuvel on Unsplash

Ako je Merkur u Lavu u nepovoljnim aspektima, onda govorimo o pretku koji je imao priliku da bude na moćnoj i autoritativnoj poziciji zbog svog znanja, ali ga je zloupotrebio. Čovek i danas sa Merkurom u Lavu na osi četiri i deset ima potrebu da se ostvari kroz znanje, da skrene pažnju na sebe kroz reči i ideje, trguje vrednim i skupocenim stvarima i sl., jer oseća bliskost prema tome, a to je, u stvari, gen njegovog pretka.

Merkur u aspektu sa Uranom govori o pretku koji je bio ispred svog vremena po svojim stavovima, idejama i pogledima na svet. Zbog ovoga je mogao imati probleme, kao odbacivanje okoline, kažnjavanje, zatvaranje, proganjanje i druge neprijatnosti. Buntovna i radikalna crta koja je uvek ispred vremena ili van uobičajenih normi može da bude i danas pretnja čoveku, koji ima ovaj položaj u svojoj natalnoj karti.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Bil Gejts ima Merkura (kompjuteri i tehnika) u četvrtoj kući, u razumnoj Vagi i potiče iz obrazovane porodice. Deo genetike je učen i pismen, na primer, njegov deda je bio predsednik Nacionalne banke. Merkur Bila Gejtsa je u konjunkciji sa Marsom (tehnika) i opisuje genetiku, posebno, mušku, koja je imala strast (Mars) za znanjem i učenjem (Merkur). Ovo su pioniri u genetici i nosioci uvek novog.

Venera opisuje genetiku koja je bila sklona uživanju i često prisutna u lepim ambijentima i predelima, posebno ako je Venera u znaku koji joj dozvoljava da ispolji svoju prirodu i ako je povoljno aspektovana od Meseca i Jupitera ili u konjunkciji sa Suncem.

Ovo su najčešće žene u genetici, a prvenstveno one slike kada su bile devojke. Deo genetike mogao je imati umetničku crtu, a u najmanju ruku, devojke i žene pevuše i dok rade, pa vezu, a ako je Venera u konjunkciji sa Merkurom, onda su ovo umetničke ruke nekog ženskog pretka. Ako Venera nije nepovoljno postavljena, onda govorimo o devojkama koje su bile plodne i zdrave za rađanje. Retko ko je na ovim našim prostorima u prošlosti mogao da se zaista i preda umetničkim talentima, posebno ako govorimo o ženama. Međutim, danas je već drugačije i osoba koja ima Veneru u četvrtoj kući, može i ostvariti sebe kroz neki vid umetnosti i estetike.

Photo by Barby Dalbosco on Unsplash

Ejmi Vajnhaus ima Veneru u četvrtoj kući u Lavu i sigurno deo njene genetike ima umetničku crtu.

Ovde se uspeh i slava (Lav) postižu kroz umetnost (Venera). Ova Venera ima konjunkciju sa Marsom i muzika je bila njena strast, kao što je neko i u genetici imao strast prema muzici, plesanju, umetnosti. Venera konjunkcija Mars u Lavu u četvrtoj kući opisuje i neku devojku u strasnoj ljubavnoj vezi sa muškarcem koji je imao i moć. Međutim, opisuje i muškarca koji je bio u mogućnosti stalno da bude okružen ženama i devojkama, jer je imao moćnu i uglednu poziciju. Sve ovo se uplitalo i u život Ejmi Vajnhaus.

Photo by Sorin Tudorut on Unsplash

Venera na osi četiri i deset ukazuje na lepe i privlačne žene u genetici.

One su mogle koristiti svoju lepotu da bi dolazile do onoga što su želele, posebno ako je Venera u aspektu sa Plutonom, Suncem i Marsom. Ako je Venera u nepovoljnom aspektu sa Marsom ili Plutonom, onda u genetici postoji i neka ljubavna priča ili veza, koja je mogla biti fatalna i dramatična, ali je i fatalno završila.

Venera u nepovoljnom aspektu sa Saturnom ukazuje na žene u genetici, koje su imale ugovorene brakove ili se nisu ništa pitale u vezi toga. Ovo je i težak život neke devojke ili žene, jer je bila pod strogim i krutim nadzorima.

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

Mars u povoljnim aspektima na osi četiri i deset govori o genetici u kojoj je bilo hrabrih i vrednih predaka.

Ovo je genetika u kojoj je često bilo vojnika, muškaraca koji su odlazili u ratove, muškarca koji su odlazili rano u mladosti od svojih primarnih porodica da bi se što pre osamostalili. Ako je Mars u nepovoljnim aspektima posebno sa Saturnom, Uranom ili Plutonom onda postoji predak koji je bio prek, agresivan, tiranin, lopov. Nepovoljni aspekti Marsa ukazuju i na nesrećne slučajeve koji su bili i smrtonosni, a koji su najčešće pogađali muškarce.

Ako je Mars u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, onda govorimo o pretku koji je radio teške poslove.

Ovo je genetika u kojoj su muškarci pogađani bolestima, ali i teškim sudbinama. Porodice u kojima je često bilo prisutno neprijateljstvo i svađe između mlađeg i starijeg muškarca. Međutim, ako je Mars u povoljnom aspektu sa Saturnom, onda možemo govoriti i o dugovečnosti muškaraca, kao i napornom radu do duboko u starost. Danas, čovek koji ima ovaj aspekt u natalnoj karti, sposoban je, takođe, za najteže napore, isto onako kao i nekada njegov predak.

Photo by JOHN TOWNER on Unsplash

Mars u četvrtoj kući govori i o porodicama u genetici, koje su ostale bez krova nad glavom zbog ratova, opljačkane kuće, ubistva i silovanja, posebno ako je Mars u nepovoljnim aspektima sa malefičnim planetama. Ako je Mars u Strelcu, onda je neko u genetici bio u osvajačkoj i pobedničkoj vojsci, pa čovek danas sa ovakvim položajem ima potrebu da osvaja, širi svoj prostor i vidike.

Mars u Blizancima i još u aspektu sa Uranom ili Plutonom, govori o nekom pretku koji je mogao biti drumski razbojnik, a čovek danas možda besni po ulicama ili u svom automobilu na putevima.

Mars u nepovoljnom aspektu sa Venerom ukazuje na nekog pretka koji je u punoj snazi i na silu obljubljuje devojku. Danas, u ženskom horoskopu naglašena ja strast, prejako i napadno dokazivanje ljubavi, ali i mogućnost privlačenja agresivnih i grubih muškaraca.

Photo by Phil Goodwin on Unsplash

Eminem ima Marsa u desetoj kući, koji je između Plutona i Urana. Ovo su ekstremni muškarci unutar njegove genetike, buntovni, opasni i agresivni. Interesantno je da je i Eminem imao svoje progonitelje i nekoliko puta je bio brutalno pretučen.

Jupiter u četvrtoj i desetoj kući može da ukazuje na bogatu i aristokratsku genetiku, ako nije u Jarcu ili Devici, i ako je u aspektima sa Suncem, Mesecom i Venerom.

Ako je Jupiter u nepovoljnim aspektima, posebno sa Saturnom i Marsom, onda imamo genetiku za koju možemo da kažemo da je imala i nemala. U slučaju da je umešan Mars, bogatstvo i imanja su se gubila za vreme ratova, pljački, ali i zbog sklonosti nekog pretka da rizikuje. Kada je Jupiter umešan u osu ove dve kuće, postoji mogućnost da je neki predak promenio ili odbacio veru, na primer, kada je Jupiter u aspektu sa Saturnom.

Photo by Yoal Desurmont on Unsplash

Deo genetike može biti učen, obrazovan i ovo su preci koji su bili zagledani u budućnost, privučeni daljinama i često su geni rasuti po inostranstvu, pa i celom svetu. Ovo je posebno naglašeno ako je Jupiter u aspektu sa Merkurom, Mesecom i Uranom. Ako je Jupiter u povoljnom aspektu sa Suncem onda govorimo o pretku kojem su ugled i moć doneli bogatstvo, ali ako je, na primer, Jupiter istovremeno i u nepovoljnom aspektu sa Marsom i Plutonom, onda su ugled i bogatstvo izgubljeni u ratu.

Jupiter u aspektu sa Uranom obično govori o porodicama koje su dolazile do boljeg života za vreme nekih velikih promena i revolucija. Međutim, Jupiter u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, ukazuje na deo genetike, koji je izgubio imanje i novac, na primer, zbog širenja neke bolesti ili konfiskacijom. Interesantno je da generacije koje su rođene sa ovim aspektom i koji utiče na četvrtu i desetu kuću, imaju strah od obilja. Gube samopouzdanje i nadu ako govorimo o obilju, ekspanziji i novcu.

Photo by Lou Levit on Unsplash

Bred Pit ima Jupitera u četvrtoj kući, u Ovnu, u aspektu sa Marsom, koji govori o precima koji su imali dobre prilike da bi unapredili svoj život. On je glumio i Ahila u filmu Troja, najvećeg junaka iz Ilijade. Ovo je tipično za njegov aspekt Jupitera u Ovnu i Marsa, a deo njegove genetike sigurno ima ovakve i slične junake.

Saturn govori o jednom delu genetike koji dolazi iz planinskih krajeva, nepristupačnih terena, hladnih oblasti, stenovitih i kamenitih predela.

U povoljnim aspektima, Saturn ukazuje na porodice koje su najčešće radile teške poslove i borile se za egzistenciju u dosta teškim prilikama. Povoljni aspekti Saturna ukazuju na dugovečnost, tradicionalne porodice, kao i pretke koji su imali ozbiljan pogled na život. Ovo su preci koji su gradili puteve, mostove i železnice, radili na zemlji i u fabrikama, čuvali stoku, služili i bili sluge. Ako je Saturn u nepovoljnim aspektima, onda imamo porodice koje su bile gladne i siromašne, koje su živele u strahu, zatim pretke u zbegovima, mučenike, zatvorenike, bolesne.

Photo by Ales Krivec on Unsplash

Saturn u Biku govori o pretku koji je bio gazda nekog imanja, posebno ako je Saturn u povoljnim aspektima sa Suncem, Mesecom ili Jupiterom. Ovo su porodice koje su radile na zemlji, ali na plodnoj zemlji koja je donosila plodove. Porodice na bogatim seoskim imanjima. U gradovima često trgovci i bankari. Zavisi kako je Saturn dalje aspektovan i šta se dalje dešavalo. Čovek danas sa ovim položajem odlično oseća materiju i zemlju.

Ako je Saturn u Blizancima i u nepovoljnom aspektu sa Suncem, onda govorimo o mudrom pretku koji je zbog svojih reči i znanja mogao biti u sukobu sa nekim iz vlasti. Ili, imamo „sliku“ pretka koji u poznim i zrelim godinama podučava decu u školi.

Saturn u Lavu, u desetoj kući, govori o strogim, muškim autoritetima među porodicama, ali ovo je i neki predak koji je bio na moćnom položaju i bio vrlo surov i sebičan. Ovo je posebno naglašeno ako je Saturn u Lavu u nepovoljnim aspektima, a danas čovek sa ovakvim položajem može imati dosta prepreka i teškoća da bi ostvario svoje ambicije.

Photo by Matt Briney on Unsplash

Spomenuću ukratko i tri poslednje planete.

Neptun u četvrtoj kući govori o izgubljenim porodicama i precima, odbeglim i nestalim, tajnama, psihičkim bolestima, nepoznatom poreklu, alkoholičarima, moreplovcima, itd.

Uran u četvrtoj kući govori o udaru na porodice zbog dešavanja na širem nivou (politička i ekonomska situacija, zemljotresi i druge prirodne nepogode), nomadima, lutalicama i kockarima, ekcentricima, buntovnicima, revolucionarima, genijalcima, itd.

Pluton u četvrtoj kući govori o porodicama koje se suočavaju sa razaranjima svake vrste od ratova, bolesti do prirodnih katastrofa, ubistvima, tiranima, silovanjima, mržnji, osvetama, itd.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.