U utorak, 2. jula, očekuje nas potpuno pomračenje Sunca, na 10 stepeni 37 minuta Raka.

Ovo pomračenje Sunca je deo serije pomračenja na osi Rak-Jarac, koja su počela Sunčevim pomračenjem u Raku, 13. jula 2018. godine, nastavljajući sa ovim pomračenjem u 2019, pa sve do leta 2020. kada će ciklus pomračenja na osi Rak-Jarac biti završen.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Ciklus pomračenja na osi Rak-Jarac poklapa se sa postepenim približavanjem Saturna prema Plutonu.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

Efekat svakog pomračenja uvek zavisi od aspekata i kuće u vašem natalnom horoskopu.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o osi Mesečevih čvorova Rak – Jarac

Za vreme pomračenja Sunca dešava se konjunkcija Sunca i Meseca. To znači da su mogućnosti na stolu i možete u prvi plan staviti nove planove, koji se odnose na budućnost. Ovi planovi mogu imati uticaj na porodična, privatna i emotivna pitanja, jer se pomračenje Sunca dešava u znaku Raka.

Ovo pomračenje ima jak odjek iz prošlosti, dok istovremeno otvara prozor u budućnost.

Pročitajte i ovo: Mars u Raku, oficir s ružom

Ono što je važno je da su Sunce i Mesec u blizini Severenog čvora u ovom pomračenju. To konkretno znači da bi trebalo da budemo svesniji i osetljiviji na potrebe drugih. Nakon početnog „potresa“ pomračenja, postajemo intuitivniji i emocionalno inteligentniji.

Pročitajte i ovo: Položaj Sunca u kućama natalnog horoskopa

Naravno, ne svi, jer, ipak, treba imati veštinu i sposobnost ovo osetiti i dići na taj nivo. Odgovornosti koje su povezane sa porodicom i decom, stvaraće veći pritisak i napor, ali upravo ovim putem naše ispunjenje može biti dugoročno.

Sama suština znaka Raka je vezivanje za poznato, ali iz ugla prošlosti. Zbog toga, u ovom pomračenju, naša svest (Sunce) i emocionalne želje (Mesec) pozicionirani u znaku Raka, prožeti su nostalgijom i pamćenjem. Ali, kao što znate, prošlost je jedno čudno mesto…

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Plutonu

Pomračenje u Raku je prošlost, sećanje na prošlost ili nostalgija za prošlošću što se može pojavljivati često. Postoje dve važne astrološke činjenice, koje povezuju vreme i karmu na ovoj osi pomračenja Rak-Jarac, a to je veoma blizak spoj Saturna sa Južnim čvorom.

Pročitajte i ovo: Tranzit Urana kroz Bika po kućama natalnog horoskopa

Kao da nas Saturn testira jer pokušava da nas povuče u prošlost i navike, odupirući se našem napretku. Disciplina i ovladavanje navikama zato se moraju primeniti.

Takođe, mora se primeniti karmičko čišćenje. To znači, oslobađanje svakog straha ukorenjenog u prošlosti ili zbog prošlosti! Ostaviti iza sebe strah i pesimizam, koji su ukorenjeni u potrebi za materijalnom sigurnošću.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Neptunu

Prestanite da testirate sebe i svoje emocije, kako biste zadovoljili autoritativne ljude, prestanite da tražite rezultate karijere ili da se pokušavate prilagođavati situacijama i odnosima, koji su se pokazali rigidnima.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Jupiteru

Vodite računa o onima koji se brinu o vama i počnite da se prilagođavate odnosima i okolnostima, koje pružaju ne samo materijalnu, već i emocionalnu sigurnost. To je suština.

Vreme je da preispitate svoje stare navike i ponašanje da biste pronašli put do nekih novih i inventivnih načina za postizanje uspeha, posebno u privatnoj, porodičnoj i emotivnoj sferi života.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Mesečevi čvorovi zahvataju osu Rak-Jarac i potrebno je uskladiti strategiju i planove sa porodičnim i privatnim životom. Ovo je prilika da se uz razuman i praktičan pristup biraju sigurnije opcije (Jarac), koje će vas približiti porodičnim i privatnim rešenjima (Rak).

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Takođe, ovo je prilika da porodicu i bliske osobe uključite u vaše planove za budućnost i da emocionalnim željama (Rak) date konkretan oblik i formu (Jarac).

Pomračenje Sunca u znaku Raka dešava se u suprotnosti sa Saturnom i Plutonom u Jarcu, a oba su u vezi sa Mesečevim čvorovima. Dakle, ni malo lako.

Pročitajte i ovo: Osma kuća horoskopa i planete u njoj – kad gudbim, onda gubim sve

Možemo reći da oni žive apsolutno važne trenutke u ovom vremenu ili periodu. Iz ovoga se traži da pronađu ravnotežu između uticaja prošlosti i budućnosti. Potrebno je pronaći hrabrost da žive u skladu sa sopstvenim vrednostima izdvajajući ih od onih koje su naučene u porodici.

Pročitajte i ovo: Dobri i loši horoskopi

Međutim, oprez – moć nesvesnog je maksimalna! Mase su preosetljive, reaguje se i na najmanje nepravde, nacionalizam se pojačava, pojačana je melanholija i depresivne tendencije. Napetost može biti velika, jer niko neće da popusti, pa se čovek oseća neshvaćenim, odbačenim i slomljenim.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

U ekstremnijim slučajevima, dolazi do porodičnih briga i problema, familijarnih sukoba, nesporazuma, koji dovode i do razvoda i raskida veza.

Čini se da nas sile Univerzuma prisiljavaju da prepoznamo našu prošlost, uticaj naše porodice i predaka, ali u isto vreme da prepoznamo put koji vodi napred u budućnost da bismo napredovali, evoluirali i prešli na sledeći nivo. Ovo je nešto kao umor od prošlosti i poznatog, nečeg što mešamo u isto vreme sa onim što dolazi.

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Sunčeva pomračenja su poput snažnih novih Meseca i zato se traži da započnemo novo poglavlje, ostavljajući po strani sumnje i strahove. Rak je prvi znak vode, dakle, to je znak koji otvara vrata u naš emocionalni i unutrašnji svet. Ova silna snaga početka može da nas preplavi. Slično kao oni najvažniji prvi dani… Prvi dan škole, prvi dan posla, prvi dan zajedničkog života sa partnerom i sl.

Pročitajte i ovo: Kojem tipu astrološkog ponašanja pripadate?

Saturn iz Jarca nas upozorava da možda ima kamenja, stena, zidova i prepreka na putu, ali impuls Raka da stvori Život je opojniji i primamljiviji.

Pluton, koji je preko Mesečevih čvorova uključen u ovo pomračenje, traži da predamo svoje otpore kako bismo mogli i da se predamo transformaciji. Postoji otrov kojeg se treba osloboditi i ako ne ispratimo ovaj proces ovaj otrov proždire i uništava. Neka otkrića će nas snažno pogoditi, ali isto tako i osloboditi.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

Povezanost sa članovima porodice, poreklo, kao i teme u vezi sa poreklom i prošlošću, mogu dovesti do određenih izazova, ali istovremeno i do važnih informacija iz prošlosti.

Pročitajte i ovo: Osma kuća horoskopa i planete u njoj – kad gudbim, onda gubim sve

Šta nam je potrebno da očistimo navike koje su ukorenjene u kulturnom i porodičnom nasleđu da bismo prešli na energičniju i bogatiju fazu našeg života? Gde i sa kim se osećamo zaštićeno i bezbedno, a sa kim ne? Sve su ovo pitanja ovog pomračenja i ose Rak-Jarac.

Planeta Uran učestvuje ovom pomračenju Sunca, jer gradi sekstil iz znaka Bika. Dakle, mogućnost za promenu i nova iskustva u čemu možete imati pomoć ili podršku onih osoba sa kojima ste privatno i blisko povezani.

Pročitajte i ovo: Kako Venera i Mesec utiču na plodnost, začeće i trudnoću

S obzirom na to da je Uran u Biku sve ovo može imati uticaj na dalje materijalne potencijale i način funkcionisanja u ovom fizičkom i materijalnom svetu. Potrebno je probati nešto novo i uzbudljivo, ali treba imati i dovoljno slobode da se to uradi. Slučajni susreti i grupne aktivnosti trebalo bi da budu češće i prosvetljenije. Sve ovo utiče na dodatne uvide i otkrića.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Urana u Biku na natalne planete, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Sunce u Raku, kao i novi Mesec u ovom znaku, podsećaju nas da je naše privatno gnezdo jedno sveto mesto i da je ulazak u njega način da se sačuva energija, koju u budućnosti treba praktično iskoristiti (Jarac). Oba puta, gore ili dole, zahtevaju veštinu, poverenje i potpuno prisustvo.

Sa pomračenjem Sunca u Raku i kvadratom između Jupitera i Neptuna, verovatno će se pokazati da su neke fantazije i idealizacije neupotrebljive u praksi. Razočarenja mogu otkriti pukotine naših projekcija i očekivanja, a to su ona mesta kojima smo dali moć u odnosima ili projektima koji nisu stvarni.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Uranu u Biku, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Fiksni znakovi Bik, Lav, Škorpija i Vodolija, zbog uticaja Urana iz Bika, moraju da prekinu lance i oslobode se svakog nametanja i pritiska iz prošlosti.

Pročitajte i ovo: Sve o retrogradnom Jupiteru u Strelcu, od 10. aprila do 11. avgusta 2019. godine

Promenljivi znakovi Blizanci, Devica, Strelac i Ribe, zbog Jupitera koji je u nepovoljnom aspektu sa Neptunom, imaju viziju svojih snova, ali oni će biti mogući samo ako pronađu ravnotežu između onoga što im više ne služi i što je lažno i onoga što zaista mogu da postanu.

Idemo dalje.