U Blizancima, Merkur predstavlja početak logičkog i analitičkog razmišljanja.

U prethodnim fazama svog evolutivnog puta, Merkur je skupljao utiske kako bi sada počeo da ih upoređuje i razvrstava. U ovom znaku Merkur simbolizuje same početke analize.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Prvo se usmerava na uočavanje razlika između onoga što doživljava i čulne informacije razvrstava u dve suprotne vrste kao pozitivne i negativne, pa predstavlja razvoj mišljenja u smislu crno-belo, toplo-hladno, gore-dole, itd.

Pročitajte i ovo: Venera u Blizancima – igra ne sme da stane!

Razvoj mišljenja kreće nakon razvijanja osećaja. Ono što dobija kao podražaje iz spoljašnje i unutrašnje sredine, čovek doživljava kao nešto što ga podržava i čini opuštenim, srećnim, egzaltiranim, što mu omogućuje da se razvija i napreduje, pa to doživljava kao pozitivno, dok s druge strane ono što ga ne podržava i ugrožava, što ga čini napetim, uplašenim, što izaziva bol, doživljava kao negativno.

Pročitajte i ovo: Kako Venerini aspekti utiču na vaše stavove o ljubavi

U Blizancima, Merkur kreira mentalne kutije ili fascikle u koje odlaže, tj. memoriše utiske, kako bi mogao da ih upoređuje i na osnovu toga svesno planira svoje poteze u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi.

Utiske slaže u dva stuba ili u dve rubrike koje su podeljene znakom “+” i “-“, tj. pozitivno i negativno. Razvoj budne svesti karakteriše početno razvrstavanje utisaka u pojmove koji time postaju trajno zapamćene informacije koje se kasnije mogu dozvati i upotrebiti. Merkur predstavlja čoveka sa budnom svešću, njegov način razmišljanja i govora.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba Vodolije

U znaku Blizanaca, Merkur počinje da razume značenje osnovnih pojmova i razliku između njih, pa stoga počinje da uči da se rečima izražava. On ovde više ne ponavlja zvukove koje čuje, nego postaje svestan njihovog značenja, što predstavlja osnovu poznavanja jezika.

Počinje da razvija svest o prostornim odnosima, pa uči da se orijetiše i da planira svoje kretanje, što predstavlja razvoj saobraćaja.

Pročitajte i ovo: Venera u Lavu, kraljica privlačenja pažnje

Merkur u Blizancima predstavlja dete u uzrastu kada kreće u osnovnu školu i počinje da uči i savladava osnove znanja. Merkur ovde počinje da postavlja pitanja o sebi, o onome što ga okružuje, o životu i počinje svesno da istražuje svet oko sebe, kako bi mogao da uspostavi kontrolu nad njim.

Neonbrand

Ono što ga najviše zanima u ovoj razvojnoj fazi je da dobije odgovore na svoja pitanja. Zbog toga je ovo jedan vrlo radoznali Merkur koji neumorno postavlja pitanja kako bi izgradio logički i naučni način razmišljanja.

Pročitajte i ovo: Merkur u Raku – kad duša odleprša u rajske predele

Kao i svakom detetu u uzrastu kada počinje da uči i istražuje svet koji ga okružuje, njemu ništa ne drži dugo pažnju iz jednostavnog razloga što brzo zadovoljava svoju radoznalost. On nesprestano zapitkuje i čim nađe logički odgovor na svoje pitanje, tako da može da ga poveže sa već zapamćenim pojmovima, on postavlja novo pitanje.

Pročitajte i ovo: Venera u Raku – rođena da saoseća

Njegova radoznalost i potreba za znanjem se nikada ne gasi. Izražena je njegova potreba za komunikacijom i interakcijom sa drugima. Isto je i po pitanju kretanja. Merkur u Blizancima ne može da duže vreme boravi na istom mestu. Oseća stalnu potrebu za kretanjem. To mu je neophodno kako bi upoznao svoju okolinu i stekao neophodna znanja o onome što ga neposredno okružuje.

Andrea Junqueira

Merkur se u Blizancima uči orijentaciji u prostoru tako što istražuje svoju okolinu i pamti pravce kretanja, kao i znakove u prirodi koji mu pomažu pri orijetaciji. Osobe koje imaju

Merkur u Blizancima je vrlo snalažljiv u prostoru i u lokalnom saobraćaju. Neće se nikada izgubiti, jer ima urođenu sposobnost da prati oznake koje služe orijentaciji.

Pročitajte i ovo: Osa IV i X kuće horoskopa – Da li živimo živote svojih predaka?

Čak i kada se nađe na otvorenom prostoru ili u prirodi, umeće da se osloni na prirodne pokazatelje pravca, kao što je mahovina na kori drveta i slično.

Merkur ovde podiže svoj pogled ka nebu i uči da se orijentiše uz pomoć zvezda. Ono što nauči, pamti, zapisuje i prenosi na druge, što ga čini odličnim učiteljem, uglavnom dece i mladih. On ume vešto da prenese znanje o osnovnim životnim stvarima.

Evan Phillip

Osim što poseduje talenat za prenošenje informacija i znanja, Merkur u Blizancima postaje svestan vrednosti i potrebe za razmenom vrednosti, pa ume vešto da kalkuliše i trguje. U tome opet koristi svoju primarnu simboliku, a to je sposobnost komunikacije.

Pročitajte i ovo: Kako se odvija promena kada se krećemo iz kuće u kuću natalnog horoskopa

Merkur u Blizancima dobro zna da svaka informacija ima svoju vrednost, jer drugima omogućuje lakše snalaženje u svetu u kome žive i on to ume da koristi. Trampa i trgovina su njegovi izumi. Razmena informacija i dobara su osnove onoga što danas čini tržišno-ekonomski sistem.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi – slatkorečivi zavodnik

Ipak, Merkur u Blizancima se bavi sitnom trgovinom i trgovinom na malo, maloprodajom. On ne voli da bude sam i neophodna mu je interakcija sa okruženjem. Zbog toga najbolje funkcioniše u odnosima sa najbližim rođacima – rođenom braćom i sestrama. Za njih je najviše vezan.

Foto h-ng-nguy-n

Osobe koje imaju Merkur u Blizancima u svom natalnom horoskopu su radoznale prirode. Sve i svašta ih interesuje i mnogo toga žele da saznaju i da nauče. Kako im ništa ne drži dugo pažnju, oni su skloni da sakupljaju informacije i da ih skladište, ali one često ostaju na površini, jer se ne udubljuju u dalju razradu prikupljenih informacija.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Njima je dovoljno da saznaju osnovne stvari i primenu svega što ih zanima. Potrebno im je da komuniciraju sa drugima, da se dogovaraju, pa čak i da ulaze u rasprave i polemike, jer tako razvijaju i koriste svoju urođenu sposobnost sakupljanja i prenošenja informacija.

Pročitajte i ovo: Venera u Devici – kad razum sretne ljubav

Drugima se može činiti da su brbljivi, ali oni to u osnovi nisu. Njima je komunikacija neophodna kako bi mogli da budu u toku sa aktuelnim dešavanjima u njihovom neposrednom okruženju i kako bi mogli da ispune osnovnu simboliku Merkura kao glasnika, prenosioca vesti i informacija.

Curtis MacNewton

Kretanje im je neophodno kako bi bili u toku sa informacijama, kako bi mogli da ih prikupe i prenesu dalje. Blizanac je dvostruki znak i predstavlja dva brata – jednog smrtnog i jednog besmrtnog, pa će i osobe koje imaju ovaj položaj Merkura u svom horoskopu biti dvostruke prirode.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu – moć je eliksir života

Zanimaće ih kako obične i svakodnevne stvari, tako i istraživanje svega što je novo i neobično, a što zadovoljanja njihovu veliku potrebu za prikupljanjem podataka i informacija koje pretvaraju u sistem znanja.

Pročitajte i ovo: Kako Venera i Mesec utiču na plodnost, začeće i trudnoću

Osobe koje imaju Merkur u Blizancima su uspešne u bavljenju informatičkim delatnostima, posebno novinarstvom, zatim kao voditelji informativnih emisija, kao govornici, učitelji dece u osnovnoj školi, planeri i pregovarači u poslovnim oblastima, sekretari i sekretarice, a posebno su nadareni da budu izvrsni trgovci i prodavci.

Foto Josh Rose

Sposobni su da svojom veštinom komunikacije navedu čoveka da od njih kupi za visoku cenu robu koju dotični može za nižu cenu da nađe na drugom mestu ili da mu prodaju nešto što ovom u tom trenutku nije neophodno i što taj čovek nije ni planirao da kupi.

Pročitajte i ovo: Sade sati, jedan od najvažnijih Saturnovih uticaja

Pri tome se vešt prodavac sa Merkurom u Blizancima ne služi ni minimalno lažima, već ume da istakne sve postojeće prednosti robe koju prodaje i njene istinske koristi za kupca. Sve to će on obaviti putem telefona jednako lako kao i u susretu licem u lice sa kupcem.

Pročitajte i ovo: Aspekti Venere, Saturna i Meseca – fenomen karmičke povezanosti

Osim što ima dobar osećaj za organizaciju, ova osoba se lako orijentiše u prostoru i snalažljiva je u saobraćaju, pa može da bude uspešna i kao vozač taxija i kao instruktor vožnje.

Ethan Robertson

Sam će, van posla, radije da se vozi biciklom, što će voleti da praktikuje i u svrhu rekreacije ili će pešačiti. On ne voli da pešači na duge relacije, ali mu svakodnevna šetnja po okolini i susedstvu prija i čini ga zadovoljnim i opuštenim.

Pročitajte i ovo: Pozicija vladara Ascendenta u horoskopu – naš energetski centar

Najviše voli da se viđa sa osobama iz susedstva i da sa njima razmenjuje novosti o dešavanjima u okruženju. Ako nije pažljiv, može se dogoditi da se previše zanese i uživi u razgovore i skupljanje informacija o dešavanjima u svojoj okolini, pa da to preraste u sklonost tračarenju.

Pročitajte i ovo: Saturn je nosilac projekcije strasti u ljubavi

Mada se nekome može činiti da ovi ljudi mogu da budu prevrtljivi, lažljivi i koristoljubivi, oni to nisu. U stvari se iza njihovih slabosti krije detinja naivnost i sklonost površnom pristupu stvarima.