Merkur je započeo svoj poslednji ovogodišnji retrogradni hod 14. oktobra, na 11° Škorpije, a završava ga 4. novembra, na 25° Vage.

Merkur u retrogradnom kretanju uglavnom se povezuje sa u šumovima komunikaciji i tehničkim kvarovima, popravkama, povećanom nervozom i teskobom, kašnjenjima prilikom putovanja i izgubljenim stvarima.

Zadatak retrogradnog Merkura oktobra 2020. bio je da učini naše razmišljanje intuitivnim, originalnim, alternativnim i eksperimentalnim, a druženja uzbudljivim i prijatnim. Ovo je bio povoljan period i za neočekivane sastanke sa ljudima iz vaše prošlosti.

Pročitajte i ovo: MERKUR U ŠKORPIJI, reč koja hrabri i kada ubojito zvuči

Pored navedenog, bio je dobar za učenje okultnih predmeta, poput astrologije. Neočekivane promene koje utiču na planove, poslovne dogovore i putovanja mogli su dovesti do novih uzbudljivih prilika.

Međutim, treba biti veoma oprezan ako ste uključeni u pravne radnje, od mladog Meseca, 16. oktobra, do mladog Meseca, 15. novembra.

Merkur se usmerava u direktnom smeru u sredu, 4. novembra 2020, na 25°53′ Vage.

U tom trenutku, Merkur će se naći u izazovnom kvadratnom aspektu sa Saturnom. To uzrokuje tugu, inhibiciju i probleme u komunikaciji.

Pročitajte i ovo: MERKUR U VAGI, odmeren, fin i šarmantan

Srećom, na direktni Merkur istovremeno utiču i dve najsrećnije fiksne zvezde korišćene u astrologiji. Međutim, jedna od njih, Arktur, kada je ovako aspektovana, može postati problematična, posebno ako je umešana u pravne aktivnosti.

Merkur u kvadratu sa Saturnom u Jarcu ostaje u orbisu od 2°30′ od 2. do 11. novembra, i čak da puta će biti u egzaktnoj poziciji.

Ovaj aspekt već smo imali priliku da osetimo, tačno 23. septembra, istog dana kada je Merkur bio ušao u retrogradnu zonu, to jest, svoju senku. Prisetite se šta je bilo tih dana s kraja septembra, jer vrlo lako može da se desi da se ponove / obnove / nastave stvari ili događaji koji su tada bili u igri.

Najpre Merkur u svom završnom retrogradnom hodu pravi kvadrat sa Saturnom, 2. novembra, a onda ponovo u direktnom hodu, 7. novembra.

Pročitajte i ovo: Završni prolazak Saturna u Jarcu posle retrogradnog hoda – Sa vrdanjem je gotovo, dužnost zove!

Merkur u kvadratu sa Saturnom teži da usporava vreme, baš kao i retrogradni Merkur. Dakle, iako će Merkur krenuti direktno, ovaj težak aspekt učiniće da se stvari razvlače i otežano, sporo odvijaju, sa značajnim odugovlačanjem, poteškoćama i vrlo verovatno u otežavajućim okolnostima i sa dodatnim peripetijama.

Pročitajte i ovo: Tajna retrogradnog Marsa (od 09. septembra do 13. novembra 2020. godine)

Protiv ovog aspekta nema borbe, samo prihvatanje date situacije dolazi u obzir jer što se više budete opirali, više će da boli. Tako da se preporučuje da spustite loptu, iako ste posle tri nedelje Merkurovog retrogradnog hoda poželeli da je šutnete visoko u vazduh, obuzdajte te svoje porive, sve do 11. novembra, kada Merkur napusti kvadrat sa Saturnom i krene direktno oslobođen pritiska.

Tokom ovog perioda komunikacija o vašim planovima i idejama biće teža zbog negativnog razmišljanja i nesporazuma. Stoga je važno da obratite pažnju na detalje. Bilo bi pametnije da izbegavate važne pregovore i da potražite profesionalni savet od osobe od poverenja ako ste umešani u pravljenje ugovora, poslovne ili pravne stvari.

Ne oslanjajte se na reči drugih, a budite oprezni sa svojim. Verovatno ćete reći nešto pogrešno i na taj način iskopati sebi još veću rupu.

Pročitajte i ovo: Mars u Ovnu, borben, impulsivan i nepromišljen

U bliskim vezama može postojati određena distanca ili razdvojenost. Ovo, zajedno sa sumornim mislima, lošim vestima ili usamljenošću, može negativno uticati na vaše mentalno blagostanje.

Samo zapamtite, verovatno ćete videti najgoru stranu svake stvari. Takav je aspekt, period, šta da se radi, izdržite.

Fiksna zvezda Arkturus ( orbis 1°23′) je prirode Marsa i Jupitera. Plovidbom i putovanjima daje bogatstvo, počasti, visoku reputaciju, odlučnost i prosperitet.

Ova zvezda ima reputaciju postizanja pravde pomoću moći. Zbog toga je osoba koja na ovoj tački ima Sunce ratoborna i svadljiva. Preduzetnički duh je ovde pravilo.

Međutim, ako je loše aspektovana (Merkur kvadrat Saturn), dobar uticaj biće ometen ili od njega napravljen pravi hendikep. Ako je osoba umešana u pravnu radnju, može izgubiti sve.

Pročitajte i ovo: Čemu nas Saturn uči u životu

Merkur u konjunkciji sa Arkturom: Trezven, marljiv, popularan, sklon religioznosti, pomalo ekstravagantan, ali dobrostojeći, pomoć preko prijatelja, ima poziciju poverenja u velikoj kompaniji ili korporaciji ili prima unapređenje pod pokroviteljstvom moćnika, povoljno za zdravstvo i privatne poslove.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Saturna prema ličnim planetama

Fiksna zvezda Spica (1°45′) najsrećnija je zvezda koja se koristi u astrologiji. Prirode je Venere i Marsa, a daje uspeh, slavu, bogatstvo, vedro raspoloženje, ljubav prema umetnosti i nauci, beskrupuloznost, neplodnost i nepravdu.

Spica takođe daje androgene, duhovne i verske osobine, sa natprosečnom spiritualnom svešću. Spici se pripisuju počasti i slava. Spica je izuzetno srećna za naučnike, pisce, slikare, vajare i muzičare.

Pročitajte i ovo: Kako da aktivirate drugu kuću novca i materijalnih vrednosti

Merkur u konjunkciji sa Spicom: uredna, čista, pametna, genijalna, naklonost sveštenstva i ljudi na vlasti, sticanje ulaganjem, odgovorna pozicija.

Moćni stepeni

Direktni Merkur na 25°53′ Vage udaljen je samo 2°00′ od mladog Meseca koji smo imali 16. oktobra na 23°53′ Vage. To znači da su i mladi Mesec i direktni Merkur posebno moćni.

Pročitajte i ovo: Mesec u uporednim horoskopima

Sa fiksnom zvezdom Arktur ​​(24°30′ Vage) u kritičnom aspektu oba puta, treba biti veoma oprezan ako ste umešani u pravna pitanja, od 16. oktobra do 15. novembra.

Merkur napušta retrogradnu zonu u četvrtak, 19. novembra 2020, na 11°40′ Škorpija.