“Mnogo je nijansi crne. Toliko je mnogo nijansi crne. Toliko je mnogo nijansi crne. Izbaci to, izbaci sve iz sebe. Reci šta muči te. Možeš se žestoko opirati i vikati i ružne stvari govoriti. Ostaću pri svome, neću pasti. Jer negde u mojoj podsvesti i na vrhu jezika leži odgovor na sve.”

U kojem to delu stvarnosti tek upoznaješ sebe, a kada onoga sa kim živiš? Da li je emocija baš uvek onakva kakvom se čini? U svakoj osobi koju poznajemo, postoji i ona koju još nismo upoznali.

Sanja Paraminski, astrološkinja

Tekst koji sledi je o natalnoj poziciji Marsa u Raku, iako i na nebu imamo njegov aktualni tranzit.

Da li ste primetili koliko problema u poslednje vreme dolazi u okvirima porodice? Sukobi. Svađe. Netrpeljivosti. Rešavanja starih i nerazrešenih odnosa. Na rubu ivice iz koje potičemo kao da ne pripadamo. Neko se nebo slomilo i razrušilo u nama. Šta mi imamo sa tim?

Pročitajte i ovo: Mars kvadrat Neptun – iluzije i zavisnosti, intrige i skandali

Mars u Raku, zajedno sa Suncem u Raku i Marsom u Vagi, jedan je od najtežih položaja u natalnoj karti. Zanimljiva je činjenica da 70% mojih klijenata ima ovaj položaj Marsa ili pak pronalaze muškarce sa takvim položajem. Samim tim, ovaj Mars zaslužuje poseban članak.

U astrologiji često možemo naići na generalizovane floskule o tome kako su određeni znakovi “ovo” ili “ono”. Tako i sam znak Raka glasi za najemotivniji i najtopliji znak. U praksi, to baš i nije tako.

Pročitajte i ovo: Mars u Biku – grabi, juriša i osvaja polako

Znak Raka je pod vladavinom Meseca. Planete promenjivog karaktera. Osetljivosti. Planete koja pored svega predstavlja i našu psihu.

Sa druge strane, Sunce i Mars su planete koje se u ovom znaku osećaju loše.

Pročitajte i ovo: Mars u Blizancima, uvek spreman za akciju kao zapeta puška

Sunce je predstavnik ega i identiteta. Planeta samopouzdanja u lošem dostojanstvu tako nosi energiju nesigurnosti. Ćudljivosti. Karaktera koji može da bude povodljiv.

Mars je energija snage. Muškaraca. Energija agresivnosti u svom iskonskom obliku. Kad je Mars loše položen, kao u znaku Raka, on često poprima efekt frustriranosti. Slika nije uvek jednostrana, ali kroz iskustvo dugogodišnjeg rada, Mars u Raku, kao i Sunce u Raku, pokazali su se kao glavni akteri nasilja u obitelji.

Sam položaj Marsa u Raku u ženskom horoskopu prikazuje mogućnost da žena privlači u svoj život slabije partnere od sebe. Često su to tipovi muškaraca koji su u početku vrlo emotivni i brižni. Deluju osećajno i empatično.

Pročitajte i ovo: Mars u Raku, oficir s ružom

Skloni su ranim izlivima ljubavi. Vrlo brzo pokazuju nameru da vas žene. Oni lako i brzo prose. Iskazuju želju za zajedničkim životom i decom. Oni su tipovi ličnosti koji se mogu svideti vašoj porodici i svim prijateljima. Lako su dopadljivi. Ali, to je početak.

Svaka žena sa položajem Marsa u Raku, pa i Sunca u Raku, trebalo bi da bude na oprezu od brzog ulaženja u emotivne veze i brakove.

Pročitajte i ovo: Mars je muškarac kojeg želite pored sebe

Zašto? Zato što se energija Marsa i Sunca u Raku otkriva u pravom svetlu tek onda kada se odlučite na zajednički život, brak ili decu sa svojim partnerom. Tek tada, ove planete pokazuju svoje pravo lice. Do tada, nažalost, vrlo verovatno nemate pojma sa kim imate posla.

Mars u Raku može da bude muškarac koji vešto skriva svoje frustracije. Njegova urođena energija snage je sputana. Vremenom može doći do nakupljanja negativnosti koje eskaliraju u agresiju. Nažalost, najveći broj zlostavljanih žena ima upravo ovaj položaj Marsa ili pak partnere sa takvim položajem.

Pročitajte i ovo: Mars opozicija Saturn – hrabro, ali ne na silu

Ovo je i slika muškarca kojem smeta uspeh žene. Muškarca koji vrši psihološki teror. Muškarca koji često pati od Edipovog kompleksa ili ima čudan odnos sa svojom majkom.

Ovo je i slika muškarca iz disfunkcionalne porodice. Osobe koja nosi neki krst iz vlastitog odrastanja. Ovo su akumulirana i potisnuta sećanja koja često ne pronalaze izlaz prema spolja.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi – slatkorečivi zavodnik

Nebrojeno puta su moje kljentkinje na spomen ovih karakteristika samo potvrdno odgovarale u začuđenom tonu: “Kako je moguće da to znaš?!”.

Stvar horoskopa je takva da se u njemu ogledaju tipovi ličnosti kakve privlačimo u svoje živote i svaki od njih ima svoje karakteristike.

Tako lako možemo videti koga privlačimo i šta nas očekuje, te u kojoj simbolici planete žive ljudi koji su nam bitni.

Mars u Raku čest je znak da i sam vlasnik horoskopa ima problema sa matičnoj porodici. Agresivnim roditeljima. Rastavljenim ili posvađanim.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu – moć je eliksir života

Mars u Raku donosi probleme sa održavanjem braka i odnosa. Probleme sa trbuhom i trudnoćama. On je simbolika carskog reza, a ponekad i gubitka ploda.

Naravno, sve ovisi o njegovim aspektima. Nije svaki Mars u Raku nositelj svega nabrojanog. Postoje i oni muškarci koji tu energiju iskoriste u poslu. Neki su vojnici. Drugi čuvari. Neki su borci za ljudska prava. Neki rade u azilima ili u centrima za socijalno ugrožene porodice.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu u kvadratu sa Uranom u Biku

Ipak, u kontekstu najopasnijeg Marsa, on je to. Upravo zato što je tako nejasan i sklon promeni. Ćudljiv i psihološki “jak” i “slab” u isto vreme. Lukav. Ponajviše, nekontrolisan i vođen impulsima.

Sam sa sobom. U sebi. I unutar emocija koje često biraju pogrešnu stranu. Pogrešnu snagu. Pogrešan put.

U čoveku kog poznaješ uvek postoji i onaj kojeg još nisi upoznao. Ne žuri sa tim.