Mars simbolizuje energiju u pokretu, dinamiku, prodornost, borbenost i direktnu usmerenost ka cilju. Uran je simbolika ideje, nečeg potpuno novog, nesvakidašnjeg, brzog i trenutnog.

Zajedničko za Mars i Uran je što oba pokreću nešto. Uran pokreće ideju, a Mars pokreće akciju, pa kad su u dobrom međusobnom odnosu onda nas Uran pokreće na stvaranje ideje, a Mars nas pokreće da tu ideju sprovedemo u delo primenjujući adekvatnu akciju.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

U ovom slučaju imamo aspekt opozicije, kada se simbolike planeta nalaze jedna preko puta druge i direktno se suočavaju. Obe planete zauzimaju različite stavove i nijedna neće da odstupi. Ovo predstavlja aspekt neprijateljstva gde jedna jača planeta nameće svoj uticaj slabijoj.

Pročitajte i ovo: Kako da iskoristite Uran i njegove aspekte na najbolji način

Kada su Mars i Uran u opoziciji, naše ideje, želje i potrebe koje su simbolizovane Uranom su u potpunoj suprotnosti sa načinom na koji ih ostvarujemo, što je simbolika Marsa. To dovodi do toga da mi želimo jedno, a činimo nešto sasvim drugo, što samim tim dovodi do nemogućnosti ostvarenja onoga što želimo.

Kako mi nismo svesni činjenice da radimo nešto neadekvatno, veoma nas frustrira neuspeh koji je neminovan. Kad svemu tome dodamo i činjenicu da i Mars i Uran deluju brzo i naglo, postaje jasno da mi svoju ideju želimo da ostvarimo odmah i direktnim putem.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Uranu u Biku, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

To bi bilo kao kada bismo došli na ideju da se vinemo u vazduh, da poletimo i to pokušamo da učinimo direktno, tako što ćemo se popeti na neko uzvišenje, zaleteti se i skočiti u prazan prostor, pa još pokušati da imitiramo ptice tako što ćemo mahati rukama kao da su to krila.

Pročitajte i ovo: Aspekti tranzitnog Urana u Biku na natalne planete, od 15. maja 2018. do 26. maja 2026. godine

Svi vrlo dobro znamo da to nije adekvatan način da se održimo u vazduhu i da letimo. Ova slika opisuje upravo simboliku po kojoj pod uticajem ovog aspekta mi najčešće delujemo i to je razlog zbog koga ovaj aspekt u nama stvara snažne frustracije koje se pretvaraju u bes.

Mi u isto vreme osećamo vrlo jaku potrebu da svoju želju, potrebu ili ideju sprovedemo u delo, ali kako nismo svesni da to činimo na pogrešan način, imamo utisak da smo u tome onemogućeni. Pri tome smo izuzetno nestrpljivi i netolerantni. Jedino što nas zanima su naši sopstveni interesi.

Pročitajte i ovo: Kako do ostvarenja želja uz pomoć Marsa?

S jedne strane, imamo potrebu da ostvarimo to što želimo, s druge strane se osećamo onemogućeni, sputani, blokirani, pri čemu nismo svesni da je to zbog nas samih i naše neproduktivne i impulsivne akcije. Sve to dovodi do sve jačeg gomilanja nezadovoljstva, napetosti i besa, što projektujemo na svoju okolinu.

Pročitajte i ovo: Mars je muškarac kojeg želite pored sebe

U jednom momentu dolazi do eksplozije nagomilane napetosti i besa, što se manifestuje kroz konfliktne situacije i direktne sukobe. Ovo je način na koji započinju konflikti i sukobi na individualnom nivou, kao kada se dvoje ili više ljudi međusobno verbalno ili fizički obračunavaju, a isto tako na globalnom nivou započinju ratovi i revolucije.

Individualna ili društvena potreba traži način da bude zadovoljena, a primenjuje se akcija koja ne dovodi do zadovoljenja. Osećaj jake želje da se prepreka koja nam stoji na putu ukloni što pre dovodi do eksplozivne reakcije i primene sile, kao kada uz pomoć eksploziva razbijamo stene na putu koji izgrađujemo.

Pročitajte i ovo: Tranzit Urana kroz Bika po kućama natalnog horoskopa

Pri tome je važno obratiti pažnju na to da nam se takve situacije neizbežno dešavaju u životu, ali i da kratko traju. Opozicija Marsa sa Uranom predstavlja vrlo snažnu i eksplozivnu energiju i može naneti veliku štetu. Kada je oslobodimo, što se u najvećem broju slučajeva dešava poput eksplozije, stvari se za kratko vreme smiruju jer se energija brzo istroši. Takva je priroda Marsa i Urana.

Pročitajte i ovo: Osma kuća horoskopa i planete u njoj – kad gubim, onda gubim sve

Suština konflikta opisana ovim aspektom je da svaka svađa ili sukob traju kratko. Nažalost, kada se prašina slegne, često uviđamo veliku štetu koju nije lako sanirati i za šta je potrebno dosta vremena i truda.

Opozicija je aspekt čija nas simbolika uči potrebi za nalaženjem kompromisa, tj. zajednički prihvatljivih rešenja. Ako pokušamo na ovaj klasičan način da ga razrešimo direktno i impulsivno, na dobrom smo putu da nakon takvog rešavanja još dugo popravljamo načinjenu štetu.

Pročitajte i ovo: Mars u Škorpiji, najstrastveniji i najhladnokrvniji

Potrebno je da nađemo posrednika ili indirektno, zaobilazno rešenje. Zbog toga je i pravilo da u sukobima između pojedinca imamo posrednika, najčešće advokata čiji je zadatak da ih usmeri ka adekvatnom rešenju, a takođe i kada je reč o zaraćenim stranama na globalnom nivou, posrednici su društvene organizacije koje su stvorene u tu svrhu.