Simbolika kvadrata između Marsa i Neptuna oslikava situaciju u kojoj se na raskrsnici susreću energičnost, borbenost, brzina i snaga Marsa i raspršenost, amorfnost, maglovitost i apstraktnost Neptuna.

Mars ima potrebu da što brže i najkraćim putem stigne do cilja, pri čemu se kreće pravolinijski i probija sve prepreke na koje nailazi, na šta asocira njegov astrološki simbol – krug iz koga izlazi strelica.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Neptun se kreće radijalno, tako što se poput magle ili dima širi u više pravaca i na svom putu ima svojstvo da se svuda gde je to moguće uvlači. Ovu situaciju možete zamisliti kao kada se tokom vožnje nađete odjednom u gustoj magli gde vam je vidljivost prilično ograničena.

Pročitajte i ovo: OVAN Godišnji horoskop za 2020. godinu

Odmah ste alarmirani da se nalazite u opasnoj situaciji. Zbunjeni ste i dezorijentisani. Vaša čula su oslabljena i otupljena. Magla vam ne dozvoljava da jasno vidite šta se nalazi na vašem putu, pa lako možete da naiđete na prepreku i da se povredite. Ne možete jasno da procenite odakle čujete zvukove, osim ako čujete nešto u neposrednoj blizini.

Pročitajte i ovo: BIK Godišnji horoskop za 2020. godinu

Zbog zasićenosti vazduha vlagom ni čulo mirisa vam ne radi dobro, a i pri dodiru sve postaje vlažno i klizavo. Kako magla nije čvrsta materija koju možete da pomerite, odgurnete i fizički uklonite sa svog puta, preostaje vam da se kroz nju krećete i tražite izlaz iz nje.

Ako pri tome budete brzopleti i užurbani, lako vam se može dogoditi da zalutate ili da se okliznete i padnete. Ovakva situacija čini vas napetim i uznemirenim. Ne vidite jasno cilj i pravac kretanja, a to je ono što izuzetno frustrira Mars. Njemu je neophodno da bude ciljno usmeren.

Pročitajte i ovo: BLIZANCI Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

U prirodi Mars simbolizuje gvožđe, a Neptun vodu i vodenu paru. Gvožđe izloženo vodi korodira i gubi na kvalitetu. Postaje krto i lako lomljivo. Mars simbolizuje čovekovu pokretačku energiju, dok je Neptun povezan sa podsvesnim koje se ispoljava kroz ono što čovek duboko u sebi oseća, ali nije siguran šta je to što oseća, niti može da to kontroliše.

Pročitajte i ovo: RAK Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak! 

Preplavljen je osećajima koja dolaze iz dubina u koje ne ume da zaviri. Svaki put kada pokuša, događa mu se isto kao i kada bi zaronio u morske dubine – pritisak u jednom trenutku postaje neizdrživ, nedostaje mu vazduha, ima utisak da počinje da se guši, davi i samo želi da što pre izroni i udahne vazduh.

Mars ima potrebu da sve drži pod kontrolom i da upravlja, ali suočen sa Neptunom ubrzo uviđa svoju nemoć, što je težak udarac za Mars. On iznad svega ne podnosi nemoć i poraz. Kada je suočen sa protivnikom koji je u datom trenutku jači od njega, koji mu je sasvim nepoznat i čije taktike i metode borbe ne razume i ne poznaje, Mars će postati oprezan i počeće da razrađuje taktiku koja će mu omogućiti da pobedi protivnika.

Pročitajte i ovo: LAV Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Mars nikada ne odustaje. Metak ili oštrica mača ili noža ne mogu ništa Neptunu u obliku velikog talasa ili u obliku guste magle. Mars mora da se posluži drugačijim oružjem. On mora da se posluži jakom toplotom, vatrom, da bi isušio veliku vodu. Mora da izgradi veliku i čvrstu barijeru, dovoljno snažnu da zadrži veliki talas. On mora da prizove u pomoć snagu vetra da rasprši maglu.

Pročitajte i ovo: DEVICA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Ovo od Marsa zahteva veliko strpljenje i dovoljno vremena, kako bi ojačao i prikupio potrebnu količinu energije. Strpljenje je slaba tačka Marsa. On nema strpljenja, ne ume da čeka. Situacija poput ove omogućuje mu da uvidi slabe tačke svog protivnika.

S druge strane, da bi mogao da protivnika napadne tamo gde je najslabiji, Mars mora prvo da nadvlada sopstvene slabosti. Ovaj kvadrat na Mars deluje kao veliki pritisak. Izaziva u njemu bes i preterano nestrpljenje da svoj bes iskali direktno na Neptunu, koliko god to bilo besmisleno.

Pročitajte i ovo: VAGA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Neptun je majstor iluzija i dobro zna gde su Marsove slabosti. On će iskoristiti priliku da udari Mars tamo gde je najslabiji, ali ne onako kako Mars očekuje. Neptun će napasti Marsa indirektno, kroz iluziju. Kako je u obliku magle sposoban da se provuče kroz gotovo svaku barijeru, Neptun će uspeti da nađe i najmanju slabost u odbrani Marsa i nastaviće da ga nagriza i slabi.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Kako je Neptunovo svojstvo da zamuti sliku i iskrivi istinu, realnost, on će se predstaviti Marsu mnogo slabiji nego što u stvarnosti jeste. Čak će mu ponuditi svoju predaju, što je Neptunova najveća varka u ovoj igri. Uzimajući u sebe bilo šta od Neptuna, Mars će sve više i više biti u iluziji da je jači i da je pobednik. Neptun simbolizuje poroke, alkoholna pića, narkotike.

Slikovito opisan, kvadrat između Marsa i Neptuna simbolizuje čoveka koji ne vidi jasno svoje ciljeve, koji je vrlo osetljiv na pritiske iz okoline da zauzme jasan stav i jasno životno usmerenje. Zbog teškoće da bude svestan svoje čvrstine i da se usmeri direktno ka cilju, čovek koji u svom horoskopu ima ovaj aspekt, postaje preterano zbunjen i još više napet.

Pročitajte i ovo: STRELAC Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

On želi da jednim pokretom zada konačni udarac magli koja ga iznutra izjeda. Kako u tome ne uspeva, pažnju usmerava na odbrane od pritisaka koje oseća od strane okoline. Njemu je potrebno da se oseća dovoljno snažno, a okolina ga stalno suočava sa njegovim slabostima, što je za njega vrlo bolno i uznemirujuće. Takav čovek je u magli. Život vidi kao nejasnu i zamućenu sliku.

Pročitajte i ovo: JARAC Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Kada takvom čoveku pružite naočare, koje u suštini, čine istu stvar – iskrivljuju, tj. uveličavaju ili udaljuju sliku, na jednu iluziju dodajete drugu iluziju. Umesto da naočare u ovom slučaju obave svoj posao i pruže čoveku ispravnu sliku, one će ga dovesti u zabludu da je pronašao način da se zaštiti od iluzije. Naočare za maglu ne postoje. One samo pružaju drugačiju percepciju magle, ali magla i dalje ostaje magla.

Koristeći simboliku naočara za maglu, ili u realnosti, konzumirajući supstance u simbolici Neptuna – alkoholna pića, i narkotike u koje spada i dim od listova pojedinih biljki koje u sebi sadrže psihoaktivne supstance, čovek se oseća snažnije i sigurnije. U stvarnosti, on je uzimanjem navedenih supstanci još više oslabljen.

Pročitajte i ovo: VODOLIJA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Njegova psiha je dobila dodatnu dozu magle i iluzija. Jedino čemu je doprinelo konzumiranje suptanci koje deluju na nervni sistem je opuštanje napetosti u mišićima, a mišići su u simbolici Marsa. Olakšanjem napetosti, osoba dobija iluziju da je fizički snažnija, jer dobija utisak da može da kontroliše ono što joj se dešava. Ovaj osećaj osobu navodi da iznova i iznova uzima “umirujuće” supstance.

Pročitajte i ovo: RIBE Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Svakim ponovnim uzimanjem u čoveku jača utisak snage, moći samokontrole i moći suprotstavljanja pritiscima. U stvarnosti, u njemu sve više i više slabi moć samokontrole i on je sve više i više osetljiv na pritiske. U jednom trenutku pritisci postaju u toj meri nepodnošljivi da čovek postaje ovistan o psihoaktivnim supstancama i više ne može da samostalno funkcioniše. On potpuno gubi orijentaciju i samokontrolu. Tako ljudi postaju alkoholičari ili narkomani. U simbolici kvadrata Marsa sa Neptunom, ovaj mehanizam je sasvim jasno opisan.

Što više Mars ulaže napora da se suprotstavi Neptunu, Neptun postaje sve snažniji jer koristi Marsovu energiju. Posmatrajući pojave u prirodi kroz odnos elemenata u horoskopu, ovaj kvadrat možemo opisati sledećim primerima: U slučaju vatrenog Marsa (znak Ovna, Lava i Strelca) i vodenog Neptuna (Rak, Škorpion i Ribe) – što više Mars toplotom deluje na Neptun (voda), voda će više isparavati i stvaraće se više vodene pare u vidu izmaglice.

Pročitajte i ovo: Jupiter u Jarcu, od 02. decembra 2019. do 19. decembra 2020. godine

Kada je slučaj obrnut, vodeni Mars i vatreni Neptun – što više Mars deluje vodom na gašenje vatre, stvaraće se više dima i vodene pare. Opet će se dobiti velika koncentracija izmaglice koja sprečava jasno viđenje realnosti.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Mars – neprestana ljubavna igra, ne mogu sa tobom, ne mogu bez tebe

U slučaju zemljanog Marsa (Bik, Devica i Jarac) i vazdušnog Neptuna (Blizanci, Vaga i Vodolija) – zemlja u vazduhu je poput oblaka prašine koja upada u disajne kanale i izaziva gušenje. U obrnutom slučaju, vazdušni Mars i zemljani Neptun – vetar podiže velike količine zemlje u vazduh i stvara peščanu oluju. Kada vazduh deluje na vodu, dolazi do velike uzburkanosti vode, velikih talasa.

U obrnutom slučaju stvara se velika koncentracija vodenih kapi u vazduhu, pa vazduh postaje težak za disanje. Kada vatra deluje na zemlju, zemlja se zgušnjava i pretvara u staklo, a kada zemlja deluje na vatru, opet se stvara dim. Kada voda deluje na zemlju, pojačana koncentracija vode u zemljištu čini tu zemlju razređenijom i dovodi do stvaranja živog blata koje onemogućuje kretanje i pojačava tonjenje u blatu, što je opasno po život.

Pročitajte i ovo: VODOLIJA – uvek budite spremni na neočekivano

U obrnutom slučaju, veća koncentracije zemlje u vodi čini da voda bude zamućena i onemogućuje bistrinu u sagledavanju šta se u toj vodi nalazi. Sve ovo jasno govori o tome da usled kvadrata između Marsa i Neptuna, čovek ne može da zadrži siguran i bezbedan smer kretanja i ne može jasno da ima osećaj gde mu se nalazi cilj.

Pročitajte i ovo: Saturn konjunkcija Pluton u Jarcu, početak ciklusa velikih iskušenja – skrivenim kvalitetima protiv samouništenja

U toj situaciji, on želi da što pre povrati orijentaciju i da se umiri, ali šta god činio, magla je sve gušća i kao da joj nema kraja, nema izlaza. Ako razmislite kako prosečan čovek reaguje kada je u panici i veoma uznemiren, a kvadrat Marsa i Neptuna upravo izaziva preteranu emocionalnu uznemirenost, gotovo neizdrživu, koju prati i dezorijentisanost i snižen prag budne svesti, prosečan čovek poseže za nečim što će umanjiti paniku koju oseća.

Kako aspekt kvadrata zahteva od dve planete da pomešaju svoja značenja – da u istoj posudi sjedine dva po prirodi sasvim različita elementa, to dovodi ili do neutralizacije svojstava tih elemenata ili do burne hemijske rekacije. U ovom slučaju će prosečan čovek, kako bi izašao na kraj sa snažnom uznemirenošću posegnuti za nečim što će ga umiriti, što su najčešće psihoaktivne supstance. Kako su i Mars i Neptun skloni preterivanju, to često vodi do pojave ovisnosti.

Pročitajte i ovo: Transformativna moć ljubavi – Venera kvadrat Pluton u natalnoj karti Iva Andrića

Takođe, u velikom broju slučajeva, nakon početnog umirenja, ovi ljudi postaju naglašeno skloni ispoljavanju agresije, jer u početku osećaju emocionalno opuštanje, ali postaju još više otupljeni i dezorijentisani, pa gube kontrolu nad svojim postupcima. To je vrlo čest slučaj sa ovim aspektom.

Pročitajte i ovo: Peta kuća horoskopa i planete u njoj – tu se krije tvoja moć

Da li je moguće učiniti nešto u ovom slučaju? Na prvom mestu, Mars je izazvan da nauči da se umiri i da bude strpljiv. Kada se osobe koje imaju ovaj aspekt tokom vožnje nađu u gustoj magli, postupiće ispravno ako se zaustave i parkiraju vozilo na prvo bezbedno mesto i sačekaju da se magla podigne.

Nažalost, ovakve ljude magla najčešće isprovocira da dodaju gas i požure kako bi što pre izašli iz nje i tako su u direktnoj opasnosti da izazovu saobraćajni udes. Često će im se dogoditi da ih saputnici u opasnoj situaciji pritiskaju da požure, što je u skladu sa njihovom slabošću da se suprotstave psihološkim pritiscima.

Pročitajte i ovo: Mars u Ovnu, borben, impulsivan i nepromišljen

Isto tako, umesto da još više otupljuju svoja čula uzimanjem psihoaktivnih supstanci, neophodno je da čine upravo suprotno – da se potrude da svoja čula izoštre. Uspeće u tome tako što će stati i umiriti se sopstvenom voljom. Zatim će osluškivati i prilagođavati se gustoj magli, kako bi po procentu vlage u magli mogli da osete u kom pravcu se širi, gde je manja vlaga, pa će tako brže pronaći izlaz.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Vodolije, u natalu i tranzitu

Umesto da jure pravo, lagano će kružiti prateći pramenove magle koji su ređi. Svrha kvadrata između Marsa i Neptuna je da nauči čoveka da bude strpljiv i smiren. Kada je strpljiv, magla će se svakako podići i nestati vremenom. Voda će se razbistriti kada je zamućena. Takođe, ovaj aspekt navodi čoveka da nauči da se snalazi u nepoznatoj sredini tako što će svoja čula izoštriti.

Mars koji prolazi kroz znak Strelca, pravi kvadrat sa Neptunom u Ribama. Neptun je u ovom slučaju u boljem položaju, jer je u znaku kojim vlada. Stabilan je. Mars će zato biti zbunjen i brzoplet. Nalazi se u trećoj kući horoskopa, pa zahteva veliki oprez u saobraćaju. Po svaku cenu izbegavajte da vozite pod uticajem alkohola, jer će i najmanja količina delovati otupljujuće na vas.

Pročitajte i ovo: Mars u Škorpiji, najstrastveniji i najhladnokrvniji

Budite pažljivi u komunikaciji. Lako će dolaziti do svih mogućih nejasnoća i nesporazuma i nakon toga i do prepirki i svađa. Igra gluvih telefona će biti naglašena. Zdravlje će vam biti osetljivo i može doći do prehlade ili drugih tegoba u predelu disajnih organa kao što je pojava bronhitisa, kašlja ili virusnih infekcija.

Pročitajte i ovo: Mars u Strelcu, strastveni avanturista

Nije pogodno vreme da započnete sa novim aktivnostima, a u tekućim aktivnostima obratite posebnu pažnju na sve što vam deluje nejasno. Trebaće vam više napora za sve što ste planirali, jer ćete osećati tokom dana kako vas obuzima lenjost, a to će vas ujedno činiti i napetim. Nemojte nigde i ni sa čim da brzate i žurite.

Vaša energija će svakako biti u padu, dok će mogućnost da se iznervirate i razbesnite, a da vam nije jasno zbog čega, biti pojačana. Izbegavajte preterivanja bilo koje vrste, posebno kada je reč o alkoholnim pićima. Ako ste previše nervozni, radije se povucite u samoću i odmorite, odspavajte, nego da uzimate nekakve lekove za smirenje.

Pročitajte i ovo: Analiza uporednog horoskopa Emanuela Makrona i Brižit Tronj

Budite izuzetno pažljivi u saobraćaju, a ako radite neki posao sa hemikalijama, vodite strogo računa o merama i pravilima bezbednosti na radu. Obezbedite sebi više mira i relaksacije. Ako praktikujete neku od meditativnih tehnika, to će vam pomoći da lakše prođete kroz uticaj ovog aspekta.