Mars je planeta koja simbolizuje pokretačku energiju, hrabrost, snagu, probojnu silu, takmičarski i borbeni duh. Saturn simbolizuje strukturu, granice, sistem pravila i zakonitosti.

Konjunkcija je susret dve planete na istom stepenu istog znaka, gde one objedinjuju svoja značenja i stvaraju novu energetsku formu koja započinje svoj ciklus razvoja upravo iz te tačke.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Kada se u konjunkciji nađu Mars i Saturn, oni stvaraju energetsku formu koja u sebi sadrži veliki potencijal za izgradnju nečega što teži da bude nalik stabilnom i funkcionalnom mehanizmu kada dostigne svoju zrelost.

Pročitajte i ovo: Očekuje nas planetarni rat Marsa i Saturna krajem meseca

Na samom početku, to ne deluje lako i u ovom slučaju potvrđuje izreku kako je svaki početak težak.

Pročitajte i ovo: Venera trigon Pluton, duboka i snažna osećanja, strastvena romansa

Mars simbolizuje energiju koja pokreće promenu postojećeg stanja. Saturn simbolizuje energiju koja teži da zadrži postojeće stanje nepromenjeno. Potencijalna energija koju predstavlja Mars, kada se pokrene, dovodi do zagrevanja zbog toga što se troši. Kao kada se neko kreće, trči ili radi neki fizički posao.

Isto tako, ova simbolika može da se prikaže i kao motor u pogonu ili provodnik kroz koji protiče energija, što dovodi do zagrevanja motora ili provodnika. Mars proizvodi toplotu svojom aktivnošću.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

S druge strane, Saturn je po prirodi hladan i njegovo je svojstvo da isušuje. Ovo Saturnovo svojstvo se može prikazati kroz čvrste materijalne forme kao što je kamen, gde je kretanje molekula najsporije, pa samim tim ne dolazi do zagrevanja kao u slučaju Marsa gde se molekuli ubrzano kreću, već se dešava suprotno – dolazi do hlađenja, tj. do odsustva toplote.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Saturn, zaleđena ljubav koja se pretvara u fizičku bol

Konjunkcija Marsa i Saturna stoga simbolizuje proces unošenja toplote i života u formu koja je sama po sebi hladna i beživotna. Ovo je slika koja opisuje paljenje iskre vatre u ledeno hladnom prostoru.

Pročitajte i ovo: VENERA sekstil PLUTON – sve se vrti oko strastvene ljubavi

Postavlja se pitanje da li će iskra vatre uspeti da se održi, da se pretvori u toplotu koja će moći da zagreje prostor oko sebe? Ovo je i slika pokreta koji je na samom svom startu ograničen, zaustavljen. Da bi pokret mogao da se dogodi, potrebna je snaga koja će uspeti da probije granice, da ukloni ono što pokret ograničava i onemogućuje.

Mars ulaže snagu, dok Saturn pruža otpor.

Ova konjunkcija zapravo predstavlja razvoj snage i strukture. Da bi čovek mogao da razvija svoju fizičku snagu, svoje mišiće koje predstavlja Mars, on mora da nailazi na otpor i ograničenje. On mora da nešto gura, pomera, podiže, jer je otpor ono što zateže mišiće, što ih jača, što vremenom povećava njihov obim i izdržljivost.

Pročitajte i ovo: Venera kvadrat Mars – neprestana ljubavna igra, ne mogu sa tobom, ne mogu bez tebe

Otpor prouzrokuje napetost u mišićima, pa je ovo u svakom slučaju simbolika velike napetosti, jer Saturn pruža Marsu veliki otpor i susret ove dve planete nalikuje guranju stene golim rukama.

Pročitajte i ovo: Saturn konjunkcija Pluton u Jarcu, početak ciklusa velikih iskušenja – skrivenim kvalitetima protiv samouništenja

Kada neko oseti vrlo snažnu, nagonsku potrebu da se pokrene, uloži napor u stvaranje nečeg novog, u pokret, što neizostavno zahteva menjanje statičnog stanja u kom se do tada nalazio, a već na samom startu nailazi na velike prepreke, teškoće i ograničenja, to na tu osobu deluje vrlo frustrirajuće.

Energija teži da se oslobodi, dok je nešto steže i sputava.

Kako Saturn u sebi sadrži i simboliku straha, ovde vidimo borca, ratnika u liku Marsa koji u borbu ulazi noseći u sebi strah od neuspeha i poraza.

Pročitajte i ovo: Transformativna moć ljubavi – Venera kvadrat Pluton u natalnoj karti Iva Andrića

Taj strah je ono što slabi Marsovu snagu i ograničava njegovu hrabrost. Kako je sve ovo na samom početku, ovde Mars nije svestan čega se zapravo plaši, on ne vidi uzrok svog straha.

Pročitajte i ovo: Planete u znaku Vodolije, u natalu i tranzitu

On jednostavno oseća taj strah kao jednu veliku nelagodnost i njegova pažnja je automatski okrenuta ka toj nelagodnosti, pa on ima dva protivnika u isto vreme. Jednog koji je u njemu samom i koji i jeste deo njega i drugog u vidu neprijatelja protiv koga se bori na bojnom polju.

Pročitajte i ovo: Čemu nas Saturn uči u životu

Nelagodnost, napetost i strah pojačavaju Marsovu impulsivnost i naglost i čine ga neopreznim, a s druge strane i surovim, jer usled straha on prekomerno ispoljava svoju snagu.

Da bi energija mogča da se oslobodi onoga što je sputava, ona mora da se pravilno usmeri. Potrebno je da pronađe način kako da utiče na prepreku da bi je nadjačala, prevazišla ili zaobišla. Svrha konjunkcije Marsa i Saturna sastoji se u tome da snaga postane svesna svoje slabosti, kako bi mogla da bude korisno upotrebljena, kako ne bi postala prekomerna i pretvorila se u krajnje destruktivnu i rušilačku.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Isto tako, slabost treba da postane svesna sopstvene snage, kako bi naučila da sarađuje sa preprekama i preokrene ih u sopstvenu korist.

To je osnovna simbolika koja se razvija iz spoja Marsa i Saturna. Na samom početku je to teško i nedostižno. Zbog toga će u ovom slučaju uvek jedna simbolika nadjačati drugu.

Pročitajte i ovo: Mars opozicija Saturn, hrabro, ali ne na silu!

U zavisnosti od znaka u kom se odigrava ova konjunkcija ili stepena, na mestu gde je Mars jači, snaga će postati destruktivna i prekomerna i rušiće prepreke naglašeno surovo, poput osobe pristisnute strahom koja ispoljava svoj bes.

Na mestu gde je Saturn jači, slabost će doći do prekomernog izražaja i blokiraće svaku konstruktivnu akciju, dovešće do povlačenja i ostajanja u postojećem stanju, poput osobe koja se iz straha povlači pred silom.

Osobe koje imaju ovu konjunkciju u svom horoskopu sklone su da se ili povlače i lome pod najmanjim pritiskom ili da na svaki, pa i najmanji pritisak reaguju prekomernim besom i razdražljivošću.

Pročitajte i ovo: Kako se odvija promena kada se krećemo iz kuće u kuću natalnog horoskopa

I u jednom i u drugom slučaju, vrlo teško menjanju postojeće stanje. Umesto da nešto promene u svom životu, da ostvare postignuće, da stignu do cilja, ove osobe često ostaju zarobljene na samom startu u svojim reakcijama na okolnosti.

Za njih je neophodno da nauče kako da ojačaju svoje slabosti i da ih pretvore u snagu, kada su suočeni sa strahovima, kao i da nauče da hlade, stišavaju i ograničavaju svoj bes kada se suoče sa preprekama i pritiscima.

Pročitajte i ovo: U kojim oblastima života se osećaš otuđeno?

Kako Saturn, između ostalog, simbolizuje i prošlost, ova konjunkcija sugeriše Marsu da je neophodno prvo završiti prethodno, ostaviti prošlost iz sebe, porušiti staro i na mestu starog izgraditi novo.

Da bi se bilo šta moglo izgraditi u materiji, neophodno je uložiti rad, energiju, nešto pomeriti sa mesta ili promeniti, kako bi se prvenstveno dobio materijal za izgradnju tog novog.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Hironu u Ovnu do 2027. godine

Ovo govori kako Mars ili impuls koji inicira pokretačku energiju ne sme ostati zarobljen u prošlosti, ali ipak mora da poštuje zakonitosti i tradiciju koju prošlost ili Saturn nosi u sebi.

Saturn ne može večno da zadržava postojeće stanje i da se opire novim i svežim energetskim tokovima, ali može da energiju usmeri ka pravilnoj upotrebi kako bi bila korisna i kako se ne bi uludo rasipala.

Pročitajte i ovo: Kojem tipu astrološkog ponašanja pripadate?

Ono što se razvija iz konjunkcije Marsa i Saturna služi da nauči energiju da ispravno funkcioniše u okviru forme koju predstavlja. Da bi to bilo moguće, snaga i prepreka moraju naučiti da međusobno sarađuju.

Kada se susretnu u konjunkciji, simbolike Marsa i Saturna upravo započinju proces tog učenja.