Mars u astrologiji simbolizuje pokretačku energiju, probojnu silu i usmerenost ka cilju. Pluton simbolizuje princip transformacije, promenu agregatnog stanja, oblika i funkcije. Mars i Pluton su po svojoj prirodi srodne planete jer su jake u znaku Škorpiona gde je Mars vladar, a Pluton suvladar i obe opisuju dva suštinska energetska principa.

Energija u prirodi postoji u dva osnovna svojstva, a to su kinetička energija ili energija u pokretu koja je esencijalno predstavljena simbolikom Marsa i potencijalna energija koja može da se predstavi simbolikom Plutona. Takođe kroz simboliku Marsa možemo predstaviti toplotnu energiju, jer je poznato da u mesecu Škorpiona, što je po zvaničnom kalendaru između 23. oktobra i 22. novembra, počinju hladniji dani na Zemljinoj severnoj polulopti i u pojasu gde vlada umerena klima i jasno vidljive smene godišnjih doba, što je slučaj za naše geografske dužine i širine, počinje sezona grejanja.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Mi u ovom mesecu počinjemo da se grejemo da bismo nadoknadili nedostatak toplote. U mesecu Ovna, od 21. marta do 21. aprila, dolazi do prirodnog povećanja toplote u prirodi na našim prostorima, pa više ne moramo da dogrevamo naše domove.

Pročitajte i ovo: SATURN U VODOLIJI – Život posle života (do marta 2023. godine)

Unutrašnju energiju opet možemo predstaviti Plutonom. Aspekt konjunkcije predstavlja odnos u prirodi gde se dve ili više planetarnih simbolika spajaju na istom stepenu istog znaka i tako stvaraju semenu formu nečeg novog.

Pročitajte i ovo: Horoskopski znaci i njihovi najveći strahovi sa kojima se suočavaju pri započinjanju nove veze

U slučaju konjunkcije Marsa i Plutona dobijamo simboliku ogromne energije koja u isto vreme postoji i u svom kinetičkom i potencijalnom obliku, a sve to se uklapa u prirodni zakon objašnjen u fizici koji glasi da se energija ne može stvarati i uništavati već samo transformisati iz jednog stanja u drugo.

Pročitajte i ovo: VENERA U KONJUNKCIJI SA URANOM, glamurozni ljubavni i društveni život

U nama poznatom univerzumu ne postoje forme koje ne poseduju energiju. Energija prelazi iz jednog oblika u drugi uvek u skladu sa zakonom očuvanja energije, a to je upravo na delu simbolika Marsa i Plutona. Energija postoji u svom statičkom ili potencijalnom obliku gde se manifestuje kao zatvoreni sistem.

Pročitajte i ovo: MERKUR U KONJUNKCIJI SA URANOM, genijalne ideje i oštra intuicija

To je analogno simbolici mitološkog Plutona koji vlada svim što je ispod zemlje i što je samim tim u simbolici zatvorenog sistema gde se energija skladišti. Kada prelazi iz jednog oblika u drugi, energija se transformiše opet po simbolici Plutona i postaje kinetička, tj. energija u pokretu što odgovara simbolici Marsa.

Pročitajte i ovo: VENERA KONJUNKCIJA URAN: Borba Titana u nama – projektovanje unutarnjih želja u sukobe

U ovome je sadržan opis samog izvora energije. Ali zbog toga što zakon fizike glasi da se energija ne može stvoriti niti uništiti, u ovom slučaju konjunkciju Marsa i Plutona možemo zamisliti kao energetsku podlogu na kojoj će se razvijati nešto vrlo značajno za nas.

Pročitajte i ovo: Šta želi svaki HOROSKOPSKI ZNAK U KREVETU: Koje su njihove tajne seksi fantazije? 

To bi bilo poput simbolike velikog praska koji je stvorio materijalni Univerzum ili simbolike eksplozije džinovske zvezde što dovodi do stvaranja crne rupe na tkivu univerzuma.

Prema tome u simbolici stepena u znaku gde se ova konjunkcija odigrava, zaključićemo da li će ovo biti simbolika manifestovane energije koja se pretvara u stvaralački čin ili će biti u suprotnom smeru koji predstavlja prelazak energije iz kinetičkog u potencijalno stanje.

Pročitajte i ovo: SATURN I EMOTIVNE LEKCIJE: Koliko su naši odnosi zreli? Saturn želi da zna da li ste u svemu uvek bili Svoji?

Ali svakako u oba slučaja, konjunkcija Marsa i Plutona predstavlja potrebu za energetskom transformacijom, za vrlo važnom i ključnom promenom u životu svakog od nas.

Osobe koje imaju u svom natalnom horoskopu konjunkciju Marsa i Plutona su pune energije i često su hiperaktivne. One nesprestano moraju da budu u procesu nekakve aktivnosti, samo je važno da se u tome jasno usmere, jer će u protivnom svoju energiju biti sklone da nekontrolisano rasipaju što će ih iscrpljivati.

Pročitajte i ovo: MARS U RAKU –  50 nijansi Crne

Pa čak i ako nauče da se ispravno usmeravaju i kontrolišu, opet su sklone da aktivnost na koju se usmere obavljaju vrlo dinamično, sve dok opet ne dođu u stanje fizičkog umora. Za njih je važno nauče da kontrolišu i usmeravaju ogromnu količinu energije koju poseduju kako bi mogli da postignu svoje ciljeve i kako ne bi postali previše impulsivni i nemirni, jer u tom slučaju postaju rušilački nastrojeni.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o JUPITERU u RIBAMA od 29.12.2021. do 20.12.2022.

Kada se ovaj aspekt odvija preko tranzita, progresija i direkcija zahteva od osobe da promeni svoj način delovanja i usmeri se ka novim ciljevima, kao i da nauči novi, drugačiji i kvalitetniji način za upravljanje sopstvenom životnom energijom. Na globalnom planu ovaj aspekt ukazuje na potrebu za promenom u načinu rukovanja, raspodele i kontrolisanja energetskim resursima koji su u datom regionu primarni za industriju.