Okultno znači sakriti se. Lunarna okultacija nastaje kada Mesec prođe ispred zvezde ili planete i sakrije je od našeg pogleda. U četvrtak, 8. decembra 2022. godine, ranom zorom, tačno u 04:58 časova prema srednje evropskom vremenu, Mesec će proći ispred Marsa. Ova retka lunarna okultacija Marsa biće vidljiva iz Severne Amerike, Evrope i zapadnog dela Severne Afrike.

Igrom slučaja, Mars će biti najveći i najsjajniji 26 meseci jer je Sunce nasuprot Marsu. Ova lunarna okultacija Marsa takođe se dešava samo 10 minuta pre punog Meseca u Blizancima (05:08h). Kao što je prikazano u nastavku, Sunce, Zemlja, Mesec i Mars su savršeno usklađeni.

Ovo je takođe veoma moćna lunarna okultacija Marsa. Sa magnitudom od -1,9, traje jedan sat. To je najduže do okultacije od -2,2 magnitude 2048. godine.

Mesec u konjunkciji sa Marsom

Mesec predstavlja vaše emocije, nesvesne navike, sećanja, raspoloženja, reakcije, majku, negu, dom, potrebu za sigurnošću i prošlost.

Mars je povezan sa samopouzdanjem, samopotvrđivanjem, agresijom, seksualnošću, energijom (naročito energijom usmerenom ka cilju), snagom, ambicijom i impulsivnošću. Uređuje sport, takmičenja i fizičke aktivnosti uopšte.

Pročitajte i ovo: MESEC KONJUNKCIJA MARS – Emocionalna ishitrenost

Mesec u konjukciji sa Marsom daje vam hrabrost, entuzijazam i inicijativu da delujete u skladu sa svojim najstrastvenijim željama. Intimni odnosi imaju koristi od povećane harizme i seksualne privlačnosti. Možete se zauzeti za sebe i svoju porodicu ili se boriti za cilj do koga vam je stalo.

Pročitajte i ovo: SUNCE KONJUNKCIJA VENERA – Oličenje ljubavi, mira i lepote

Ali impulsivnost i nestrpljivost mogu učiniti da vaše snažne emocije i podsvesne reakcije budu izazovne za kontrolu. Vi ili neko vama blizak možete brzo postati razdražljivi, uznemireni, zapovednički, zlobni, grubi pa čak i nasilni. Brzi refleksi u kombinaciji sa agresivnim instinktima donose opasnost od preuzimanja rizika. Mogući su nezgode, posekotine, ogrebotine i opekotine ako postupate prenagljeno.

Pročitajte i ovo: MERKUR KVADRAT URAN – Britak um ali jezik brži od pameti (a reže kao oštrica noža)

Ako ne možete da se opustite, naporna fizička aktivnost poput sporta, vežbanja i seksa su zdravi načini da iskoristite ovu vruću, takmičarsku energiju. Potrošite svoju energiju na nekoga ili nešto za šta ste emotivno vezani, kao što je ljubavnik, vaš dom ili vaša majka. Ovo može da varira od čišćenja vaše kuće do pružanja okrepljujuće masaže voljenoj osobi.

Lunarna okultacija Marsa

Prema Luiz Edington, kada Mesec okultuje ili sakriva Mars neka skrivena mudrost je bukvalno pomračena, a zatim otkrivena kako se Mesec kreće dalje… ovo sugeriše da dobijemo potres ili resetovanje u nekom pogledu na to kako gledamo na Mars… Učimo, ili smo pozvani da integrišemo našu energiju marsovskog ratnika u zdravije načine. Da se ​​borimo za stvari, da koristimo svoju volju za brigu, a ne da kontrolišemo druge. Da mudro koristimo svoju ličnu moć i liderske kvalitete. Okultacija prigušuje vatru Marsa.

Mars je retrogradan

Retrogradni Mars takođe prigušuje vatru Marsa. Vreme je za razmišljanje pre dela. Sudbinski događaji i teme koje se ponavljaju će ojačati koje od vaših intenzivnih želja treba više pozadinskog rada pre nego što se na njih reaguje.

Pročitajte i ovo: TAJNA RETROGRADNOG MARSA

Koja god oblast seksualnosti ili odlučne akcije koju morate da razvijete, toliko je važna da je potrebno dodatno vreme da se sagleda i uverite da je sve u redu pre nego što nastavite. Mogu se desiti sudbonosni događaji koji mogu biti bolni, ali su potrebni, tako da se povučete i ne napravite značajnu grešku.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI MARS i intimni odnosi

Možda ste se u prošlosti borili sa destruktivnim ponašanjem poput srdžbe, besa, nasilja ili seksualnog zlostavljanja. Ako je tako, retrogradni Mars će doneti sudbinske događaje koji će vas primorati da priznate probleme sa upravljanjem besom. Ovo bi takođe moglo biti mučno iskustvo za vas.

Pročitajte i ovo: Šta treba da radite a šta nikako ne kada je PUN MESEC

Ova lunarna okultacija Marsa koja se dešava tokom punog Meseca u Blizancima i retrogradnog Marsa predstavlja kratak jednosatni period kontemplacije. To je prilika da se pomirite sa problemima vezanim za Mars koji vas pogađaju kako biste mogli sigurnije i bezbednije da se potvrdite i delujete u skladu sa svojim željama.