„I, onda sam rešio da se sakrijem i povučem, jer sam se stideo svojih emocija i osećanja. Rešio sam da niko ne sme primetiti koliko me ta osoba privlači. Setio sam se da sam imao vezu sa osobom, kojoj je bilo važno da dođe do mog novca, kuće i sličnih stvari i nisam mogao to da razumem. Znate – ljubav je slepa.“ Ovo je najčešće prisutno kada su Venera ili Mesec u dvanaestoj kući.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

„Malo ko je mogao da me shvati, mada sam prećutao neke stvari. Nisam želeo baš sve da iznosim, a bilo je i perioda kada sam ostao neshvaćen, jer nisam mogao ni sam sebe da razumem…“ – Merkur u dvanaestoj kući.

„Možda sam ostavio utisak da sam neambiciozna osoba, ali neka misle šta hoće! Nisam spreman svoje ambicije javno da pokazujem, jer hoću da delujem iz pozadine…“  – Sunce u dvanaestoj kući.

„Odakle sad ovaj nepoznati strah i strepnja? Osećam se opet nesigurno i sanjao sam jednu branu na reci, koju je u jednom trenutku probila reka i ja sam tonuo i tonuo sve dok se nisam probudio…“ – Saturn u dvanestoj kući.

Opet osećam konfuziju u vezi onog što želim da uradim. Da li sam opet zaveden? Mislim da sam zalutao, jer sam krenuo putem samoobmane i maštanja…“ – Mars u dvanaestoj kući.

„Verujem u ono što želim da verujem, a to za mene može biti inspirativan, prelep ili religiozan čin, ali može biti i tek zavaravanje…“ – Jupiter u dvanaestoj kući.

Kada je planeta u dvanaestoj kući ona kao da je odsečena, nije dostupna ili kao da je zabranjena, jer je potisnuta duboko u senku i nesvesno.

Dvanaesta kuća je vodena kuća, povezana sa našim nesvesnim, tako da nam planete u ovoj kući mogu praviti probleme i zato ova kuća nije popularna, pa je često nazivaju nesrećnom kućom. Na primer, ono što genetika ili porodica nije mogla da „odradi“ nama je u dvanaestoj kući ostavljeno kao nasleđe, tako da su planete u ovoj kući kao u nekoj tami, rupi ili senci.

male-39108_1280Sa Marsom u dvanaestoj kući možda nećete moći u određenim okolnostima pokazati hrabrost kad je ona potrebna. Koje su to okolnosti u pitanju, zavisi od znaka u kojem se Mars nalazi, kao i od njegovih aspekata. Ako nešto treba da radite što zahteva fizički rad (posebno u horoskopu muškarca), kao da ne možete pokazati maksimum snage za takav rad. Možda želite da se pokrenete, aktivirate, preduzmete neku akciju, ali kao da vam sve izmiče i mnogo toga ne zavisi samo od vas. Moguće je da postoji i problem da izrazite svoju seksualnost, prvi impuls, a nekad ono što radite, nikom ništa ne najavljujete, ćutite i delujete skriveno i tajno.

Sunce i Mars u dvanaestoj kući u muškom horoskopu, ukazuju na probleme da se osoba oseća kompletno u svojoj muškoj ulozi. Slično je u ženskom horoskopu, kada su Venera i Mesec u dvanaestoj kući. Kao da postoji neka zabrana da se žena oseća potpuno u ulozi žene. Ona oseća da postoji i zabrana na ljubav, uživanje, radost, a neko i sve ovo nije odradio u genetici i porodici. Muškarac oseća kao da mu je snaga zabranjena, pa je van njegovog domašaja, jer je neko u njegovoj genetici ili porodici prestao da se bori za svoja ubeđenja. Zbog toga, snaga se traži negde spolja ili kroz druge osobe, ne shvatajući da je zarobljena u nesvesnom i da snagu mogu pronaći samo u sebi.

sun-1215092_1280Sunce u dvanaestoj kući može da govori o problemu sa samopouzdanjem, jer se u genetici radi o muškarcima, koji nisu uspeli razviti do kraja svoju mušku ulogu kroz autoritet, status, položaj i sl.

Mesec u dvanaestoj kući ukazuje na genetiku u kojoj žene nisu uspele razviti ulogu žene u porodici, braku i bližem okruženju. Zbog toga, osoba koja ima Mesec u dvanaestoj kući može imati slične probleme, a onda su prisutni i problemi da definiše i izrazi svoje emocije. Prisutan je problem da se na lak način blisko povezuje sa drugima i postoje nejasnoće oko osećaja pripadnosti, pa se pitate: „Gde ja pripadam?“ Naglašena je ranjivost duše, kao i velika želja za fantaziranjem i maštanjem, a onda se luta kroz snove dok osećanja mogu biti haotična, kao i ono što je vezano za dušu, porodicu, detinjstvo.

venus-1351056_1280Sa Venerom u dvanaestoj kući postoje problemi u izražavanju osećanja, a onda vam se neko dopadne, ali nećete otvoreno pokazivati simpatije i čuvate ih kao jednu tajnu. Ovakva želja za tajanstvenošću, može se manifestovati i kroz tajne ljubavne veze, ako i ostatak horoskopa to potvrđuje. Zato, može se reći da se osobe sa Venerom ili Mesecom u dvanaestoj kući mnogo bolje osećaju u tajnim i skrivenim ljubavnim vezama, jer postoji problem da se veze žive stvarno i autentično. Neko u genetici ili porodici nije uspeo sebe da realizuje ili razvije kroz ljubavni, bliski ili porodičan odnos. Zbog toga, osoba ima osećaj kao da je prisutna neka „viša sila“, koja zabranjuje i negira ljubav, a onda o tome ćuti i ima problem u ovim sferama života.

solar-system-414388_1280Ako je Merkur u dvanaestoj kući možete ispoljavati stidljivost u komunikaciji i imati probleme uopšte sa komuniciranjem i vezama u spoljašnjem svetu, pa za druge ostajete nedokučivi i tajanstveni. Skrivaju se misli i nikom ne pričate o vašim odlukama, a ono što pišete sakrivate na neko tajno ili nevidljivo mesto. Dešava se i da osoba ima malo kontakata, jer kad god poželi da uspostavi neki kontakt, dogodi se nešto nerazumljivo i misteriozno što onemogućava kontakte i protok informacija. Možda se krijete i dok hodate i šetate po skrivenim ulicama nečujnim i tihim koracima, a poslovne sastanke zakazujete na tajnim i skrivenim mestima.

Merkur u dvanaestoj kući može govori i da je u porodicama vladala ćutljiva atmosfera, bez prave ili kvalitetne komunikacije. Zbog toga, ovakav položaj Merkura ukazuje i na teškoće u otkrivanju važnih odgovara. Potrebno je steći sposobnost da se realno i objektivno sagleda život, jer na tom polju postoji neka vrsta zabrane. U genetici je bilo pametnih i inteligentnih ljudi, ali neko nije uspeo do kraja da razvije ovu svoju ulogu i zato osoba pokušava stalno da se izbori sa sopstvenim mislima, odlukama, idejama i stavovima. Prisutno je i razmišljanje: „Greh je iznositi jasno svoje stavove i razmišljanja.“

saturn-735334_1280Kada je Saturn u dvanaestoj kući, onda se u delu nesvesnog nalazi lik čoveka iz genetike ili porodice, koji pati i koji je mogao imati težak život (preživljavanje, siromaštvo, bolesti, zatvor, itd.). Zbog toga, osoba sa Saturnom u dvanaestoj kući, često se može suočavati sa patnjom, strahovima i teškoćama, a da ne zna zašto i zbog čega. Saturn se u ovoj kući manifestuje i kroz bolesti i probleme kada sigurnost stalno izmiče i osoba se ne može uhvatiti za nešto trajno, konkretno i čvrsto. Ovde je prisutan problem da se u datim okolnostima suočite  sa realnošću i zbog toga se teže materijalizujuju ciljevi ka kojima se teži. Negde je prisutan i strah od gubitka sigurnosti, pa više nego drugi osećate da ste žrtva ograničenja. U najboljem slučaju, što zavisi od znaka i aspekata Saturna, karijera može biti povezana sa radom u samoći, izolacijom, istraživanjima, a status možete vezati za tajna društva, okolnosti i mesta, dok sigurnost tražite u svemu što je daleko od očiju javnosti.

planet-640992_1280Ako imate Jupitera u dvanaestoj kući, onda razmišljate: „Da li je sreća stvarna ili je samo iluzija?“, a kod nekih osoba postoji i problem da jasno izraze sopstvenu životnu filozofiju, pa dugo lutaju i tragaju kako bi je pronašli. Neki su vrlo religiozni sa Jupiterom u dvanaestoj kući, jer na drugi način ne mogu pronaći veru u dobro i ljude. Ova planeta uveličava i onda imate osećaj: „Negde se nalazilo nešto veliko i znajačajno, ali ja ne mogu da dođem do toga.“ Kao da osoba ne može jasno da vidi povoljne prilike i uporno traga za nadom, optimizmom i srećom, ali u drugim ljudima i okolnostima spolja, ne znajući da ovo može ponaći samo unutar sebe. Neko je u genetici ili porodici imao velike šanse, jer se pojavila mogućnost za promenom na bolje, ali nije uspeo da je iskoristi i razvije svoj život, tako da osoba u svom porodičnom nesvesnom ima lik tog čoveka, pa luta i traga za optimizmom i nadom.

Uran, Neptun i Pluton? Njih ćemo ostaviti nekim novim genaracijama i budućnosti, jer smo još uvek malo toga svesni i planeta do Saturna. Ali, verujmo u to vreme, jer ono je već tu.