Između znakova koji stoje u suprotnosti postoji dinamika, nešto kao pokret, a to predstvalja proces menjanja, odnosno, prelazak iz jednog stanja u drugo stanje.

Odvijanje ovih procesa možete prepoznati ako u svojim natalnim kartama obratite pažnju na suprotne kuće i znakove koji se nalaze na vrhovima kuća.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Poćićemo prvo od prirodnog horoskopa da bi vam ova dinamika bila razumljivija.

U prirodnom horoskopu na vrhovima prve i sedme kuće (suprotnosti) nalaze se Ovan i Vaga.

Kako izgleda proces menjanja između prve i sedme kuće? Prva kuća: „Šta ću ja pokazati? Kako ću ispoljiti svoju ličnost? Ko sam ja?“ i sedma kuća: „Kako ću se postaviti prema drugim ljudima? Šta za mene znači odnos?“

Na primer, uzmimo da imate u natalnoj karti Devicu na vrhu prve kuće i Ribe na vrhu sedme kuće. Ovde će se ličnost ispoljiti u „meri“ Device, a to znači razumno i praktično (prva kuća), uz osetljivije prilaženje drugima (sedma kuća).

Uzmimo da imate Ribe na vrhu prve kuće i Devicu na vrhu sedme kuće. Na pitanje ko sam ja (prva kuća), odgovarate: „Ja sam sanjar“ (prva kuća), a „Ti bi trebalo da budeš stvarnost mojih snova“ (sedma kuća).

Photo by Sascha Berner on Unsplash

Ovakva dinamika može se primeniti na sve kuće u natalnoj karti.

Na primer, uzmimo da imate na vrhu četvrte kuće znak Jarca i na vrhu desete kuće Raka. Četvrta kuća: „Šta pokazujem u bliskom okruženju?“ i deseta kuća: „Kakav imidž imam u javnosti?“. U bližem i privatnom okruženju pokazuje se opreznost i krutost, dok se napolju ostavlja imidž brižne osobe, majke ili zaštitnice.

Četvrta kuća: „Odakle dolazim?“ i deseta kuća: „Gde idem?“ Ako je u četvrtoj kući Ovan, dolazite iz dinamičnog i hrabrog porodičnog okruženja, ali nekada i agresivnog (zavisi od položaja i aspekata Marsa) i krećete se ka budućnosti koja uključuje važnost balansiranja i sposobnost odmeravanja.

Kako izgleda proces menjanja između treće i devete kuće? Jedno od pitanja sa kojim se bavi treća kuća: „Na koji način primam informacije iz spoljašnjeg sveta da bih razumeo pojavne oblike?“ i deveta kuća: „Na koji način mogu dobiti jedan širi i sveobuhvatniji pogled na život?“ Uzmimo da imate na vrhu treće kuća Bika i na vrhu devete kuće Škorpiju. Informacije iz spoljašnjeg sveta se primaju sporo i oprezno, kao što je važan i dodir da bi se najlakše razumeo neki pojavni oblik. Ali, da bi se dobila jedna širina i univerzalna povezanost stvari i pojava, potrebna je istraživačka i detektivska crta, kao i interesovanje za mistiku, tajne, smrt, itd.

Photo by Sascha Berner on Unsplash

Peta kuća: „Šta treba da uradim kako bih mogao da budem najbliži svom srcu?“ i jedanesta kuća: Šta treba da uradim da bih se osećao delom grupe i važnom karikom u društvu?“

Na primer, uzmimo da imate Blizance u petoj kući i Strelca na vrhu jedanaeste kuće. Pitanja srca su zadovoljena ako učite, čitate, putujete, predajete ili ako ste otvoreni za nova poznanstva, kao i za mnogobrojne teme. Na ovakve načine zadovoljavate svoje srce, ali u dinamici između ove dve kuće, kada je u pitanju vaša uloga u grupi i društvu, postoji širi pristup u kojem možete imati ulogu gurua, prosvetitelja, vizionara i sl.

Druga kuća: „Šta je to što posedujem?“ i osma kuća: „Šta je to što bih mogao da izgubim?“

Ako je Ovan u drugoj kući onda imate jaku energiju i snagu koje usmeravate za posedovanje materijalnih dobara. Zatim, hrabrost da se suočite sa preprekama koje stoje na putu do materijalnih sredstava, ali i mogućnost da iskustite gubitke u partnerskom odnosu. Imate potrebu za individulanošću i nezavisnošću (druga kuća u Ovnu) u stvaranju materijalnih dobara, ali možete biti na gubitku kada su u pitanju odnosi sa drugim ljudima, jer se ne snalazite dobro u saradnji, koja je potrebna kako bi se takav odnos održao (osma kuća u Vagi).

Photo by Simone Acquaroli on Unsplash

Šesta kuća: „Na koji način odgovaram obavezama u svakodnevnom životu?“ i dvanaesta kuća: „Na koji način odgovaram potrebama koje zadiru u svet van razumnog i praktičnog?“

Uzmimo da imate na vrhu šeste kuće Ribe i u dvanaestoj kući Devicu. Prema obavezama koje nameće život, kao i svakodnevno okruženje, postavlja se u „meri“ Riba, a to znači osetljivo i osećajno dok se u oblasti  „vangraničnih“ sfera deluje sumnjičavo i analitično. Zbog obaveza kojima je potrebno odgovoriti, osoba se oseća izgubljeno i nije jasno fokusirana (Ribe u šestoj kući), ali je vrlo selektivna sa „stvarima“ koje se ne mogu objasniti na razuman i praktičan način (Devca u dvanaestoj kući).  Dinamika (promena) između ove dve kuće bila bi uravnotežena ako analiza emotivnog, nesvesnog, spiritualnog, duhovnog, skrivenog ili maštovitog pronađe primenu u svakodnevnom životu, na primer kroz posao.

Naravno, važno je proceniti i planete u kućama, kao i aspekte da bi se dobila kompletnija slika. Nisu navedene sve kombinacije, ali imate temu za dalje razmišljanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.