Ljubav prestaje onda kada počnemo da smatramo kako on ili ona ne mogu više da zadovolje naše potrebe, želje i kriterijume.

Ne smeje se više na onaj zanosan  način. Oči mu ne sijaju istim sjajem. Šta se dogodilo sa strašću, izgovorenim rečima i osećanjima koje smo delili? U prošlom tekstu, poslednja je bila Venera u Devici i sad idemo dalje.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Već mesecima svoje šetnje upražnjavate se prijateljicom i lepo vam je u njenom društvu, ali još lepše bi se osećali da je sa vama u šetnji vaš partner. Na poslednja tri rođendana takođe ste išli bez partnera, jer je u poslednje vreme često zauzet. Juče ste bili bez partnera na pozorišnoj predstavi. Dok razmišljate o svemu ovome, pitate se da se niste možda udaljili jedno od drugog.

Prisećate se onog vremena kada nije ispuštao vašu ruku i kada vas je džentlmenski pratio gde god da ste išli i to vam je mnogo prijalo. Ne prepoznajete više u njemu onu osobu, koja je uvek bila raspoložena za šetnje, izlaske i zabave dok ste se uvek osećali sigurnije kada je bio pored vas.

Uvek ste smatrali lepim kada se parovi pojave zajedno i setili ste se reči, koje vam je majka govorila: „Žena uvek treba da bude u pratnji muškarca.“ Ne sećate kada vam je poslednji put ugađao, govorio lepe reči ili kada se poslednji put zadovoljno osmehivao vašoj lepoti, a nekada je često znao da kaže: „Koža ti tako lepo miriše.“ Ne pamtite kada vam je poslednji put dao savet i ideju, kako da se obučete, a mnogo vam je potrebna njegova potvrda da izgledate lepo. U poslednje vreme nema vremena za bračne razgovore. Za Veneru u znaku Vage ovo su trenuci, kada počinje da se preispituje, da li je još uvek zaljubljena u muškarca sa kojim je u vezi.

Izašli ste iz kuće sređeni, doterani i provokativno obučeni, žureći na zabavu gde ste pozvani i razmišljate: „On kao da uopšte više nije ljubomoran?! Nije negodovao i nije se posebno raspitivao gde idem?“

Pre neki dan ste se posle posla zadržali sa prijateljicom na kafi, ali kada ste došli kući nije ni primetio da vas nije bilo u uobičajeno vreme. Večeras kada ste se pred njim presvlačili u jednom trenutku bili ste potpuno nagi, a on vas je pogledao i pitao: „Da li znaš gde sam ostavio nočare za čitanje?“ Bilo je dana kada niste mogli proći lako pored njega i kada ste bili obučeni, a da vas nije poželeo i zato se sada pitate: „Gde je nestao onaj strastveni muškarac?“ Pre neku noć poželeli ste ga baš dok ste prolazili kroz onaj park, a on vam je rekao: „Luda si, pa videće nas neko!“, zaboravljajući kako ste prvi put razmenjivali strasti bez obzira što su vaši roditelji mogli svakog časa da naiđu.

Prisetili ste se vremena kada su mu smetali muškarci koji su se za vama okretali, prestao je da primećuje i erotski veš koji nosite, ali najviše vas boli što vam već odavno nije rekao: „Pre bi pristao da umrem, nego tebe da izgubim.“ Zbog svega ovoga, počinjete da se pitate da li je ovo muškarac sa kojim treba da ostanem, jer imate Veneru u znaku Škorpije. Više niste sigurni da li još uvek i u vama postoji strast prema njemu i da li ste spremni zbog njega da idete na sve ili ništa u čega ste ranije bile sigurni.

Osećate mesecima da tapkate u mestu i da niste uspeli pomeriti ni jednu granicu ni za milimetar. On (ona) je ranije uvek bio tu sa idejama na koji način da prevaziđete ograničenja i uvek ste od njega mogli nešto čuti što vas je podsticalo da budete bolji, pa da rastete kroz vašu vezu.

Ovaj rast niste osetili već mesecima, a možda ste u razmišljanju otišli daleko ispred partnera, kao i u poimanju života. Ne sećate se kada ste se poslednji put dotakli filozoskih tema ili onih tema koje nisu bliske širokim narodnim masama. Pre neki dan ste sve vreme pričali o tome šta je to što čoveka ograničava da bude slobodan, a on je sve vreme ćutao.

Juče ste mu pričali da ste upoznali interesantnu osobu, koja vam je pričala da je obišla neke od najvećih biblioteka na svetu, ali vaš partner nije pokazao interesovanje da vas sasluša do kraja. Pitate se šta se dešava sa njim? Gde je nestao muškarac, koji je uvek radoznalo slušao sve ono što je moglo da proširi njegove vidike?

Jutros ste mu rekli da bi upisali jedan kurs, koji može da vam donese neke nove uvide u poslu, koji trenutno radite. Do sada vas je uvek podržavao u tome, ali prvo što je jutros rekao bilo je: „Radi kako hoćeš, ali da li si sigurna da ćeš dobiti ono što očekuješ?“ Pre neki dan ste imali jedan problem, ali njega nije bilo da vam kaže: „Verujem da ćeš uspeti da rešiš problem“, a u poslednje vreme kada sednete zajedno da pogledate neki film, uvek vam pokvari doživljaj, jer je prestao da veruje u dobre završetke. Razmišljate da vam nedostaje onaj vedar muškarac, koji je i u najtežim situacijama bio optimista i koji vam je nekada govorio: „Tebe i mene očekuje jedan bolji svet.“ Zaboravili ste kada se poslednji put pojavio na vratima sa avionskim kartama u ruci. Počinjete da se pitate da li još uvek volite ovog muškarca, jer je vaša Venera u Strelcu ili u aspektu sa Jupiterom.

Vi ste razumna osoba i naravno da razumete ovo teško vreme u kojem se nalazite u kojem je privilegija raditi i imati siguran posao. Međutim, nikako vam se ne dopada što se vaš partner uopšte ne trudi da pronađe posao.

Pre neki dan je imao ponudu da radi nekoliko dana na nekoj građevini, ali on je taj posao odbio. Razmišljate: „Pa, to je nedopustivo. Posao se ne bira u ovako teškim vremenima.“ Ko bi pomislio uopšte na početku veze da će jednog dana ostati bez posla, koji je tada bio siguran. Osećate se već duže vreme nesigurno pored njega i kada gledate u budućnost vidite neizvesnost, a to vas mnogo plaši. Prisećate se kako ste uvek imali sigurnost u njemu i čvrst oslonac, ali u poslednje vreme kao da je počeo i razum da gubi. Pitate se gde je nestao onaj razuman muškaraca, koji se nije plašio teškoća i koji je uvek imao rešenje, pa i  onda kada je bilo najteže? Voleli ste njegovu prizemnost i snagu kojom je hrabro odgovarao izazovima i u najsurovijim okolnostima, ali isto tako ste voleli i sve one trenutke u kojima ste zajedno ćutali. Tada vas je ćutanje još više zbližavalo, ali danas kao da vas ćutanje udaljava jedno od drugog. Ne možete u njemu više da prepoznate onog odgovornog muškarca, koji vam je nekad pričao kako nikad ne bi mogao dozvoliti da žena izdržava porodicu. Osećate kao da nestaje bliskost između vas, jer imate Veneru u Jarcu ili Veneru u aspektu sa Saturnom.

Danas ste sebe uhvatili kako razmišljate da niste davno čuli od partnera da ste posebna osoba u moru jednoličnih ljudi.

Često vas je podsticao na promene, a kada ste se pred kraj dana sastajali uvek vas je pitao: „Šta si danas uradila, a što nisi nikada pre toga?“. Dugo ne možete da pronađete u njemu inspiraciju za promene, a i ne obasipa vas kao nekada novim idejama. Počeo je u poslednje vreme i da izbegava vaše prijatelje dok je vašu prijateljicu sve češće kritikovao, a zaboravio je da ste preko nje upoznali.

Juče ste se sporečkali: „Šta ima loše u tome što želim za rođendan da pozovem prijatelje?“ Kao da ga više ne zanima vaše razmišljanje i šta mislite o njegovoj ponudi za posao, a nekada se nije smirivao dok ne bi otkrio šta vi mislite. Najgore vam je bilo onda kada ste saznali da je hteo da čuje mišljenje i savet od neke druge osobe, ne pitajući vas uopšte ništa o tome. Zbog toga vas hvata sumnja: „Pa, on je zaboravio da ima pametnu i inteligentnu ženu pored sebe?“

Pitate se gde je onaj muškarac koji vas je zaveo ekstravagantnim gestovima? Prisećate se kako je često bio neobičan i iznenađujući, pa bi dolazio po vas biciklom da bi vam rekao: „Voleo bih da je ovo BMW, ali zamisli kao da jeste.“ Jednom se pojavio za vaš rođendan sa raznobojim balonima koji su se poigravili u vazduhu, a on ih čvrsto držao u ruci i rekao: „Doneo sam ih da ih pustiš visoko na nebo.“ Davno vam nije priredio neko slično iznenađenje, a vi ste baš uživali u toj njegovoj „šašavosti“. Sada se pitate da li je vreme za promenu i da li su to znakovi kada vaša ljubav nestaje, jer imate Veneru u Vodoliji ili Veneru u aspektu sa Uranom.

Suze su vam sada krenule na oči, jer vaš partner nema vremena da hvata srebrnu mesečinu zajedno sa vama.

Nisu ove suze od sada, zato što se skupljaju već odavno. Prve suze su pale onda kada ste mu rekli da želite malu kućicu na onom proplanku pored kojeg ste prolazili, a on vam je odgovorio: „Previše živiš u snovima.“ Druge suze su pale onda kada ste spremili večeru za dvoje, upalili sveće, izneli dve čaše za vino i pustili laganu muziku čekajući ga, ali on se nije povavio. Nakon toga, malo po malo, ređale se suze.

Sve manje i manje razume vašu osetljivost i slabost, ali je zaboravio da ste se upoznali tako što ste ga videli kako sedi sam na klupi pored reke. Vi ste seli na klupu do njegove i započeli ste razgovor, koji se nakon nekoliko sati završio tako što ste upoznali razloge njegove patnje, pa ste se i sažalili na njega. Ne pamtite kada vam je poslednji put priredio romantično veče, doneo buket cveća ili odveo u klub na muziku. Sve manje i manje je razumeo vašu maštu, a pre neki dan ste se prepirali, jer nije mogao da razume vašu želju da udomite dva mačića. Na kraju je popustio, ali danas vam je zamerio da više pažnje i brige posvećujete mačićima nego njemu.

U početku vaše veze, rado vas je vodio u bioskop da gledate romantične ljubavne filmove, ali pre neki dan hteli ste da gledate na TV ljubavni film, ali on je hteo da gleda utakmicu. Pitate se gde je nestala njegova romantična i sanjalačka priroda sa kojom vas je osvojio.

Nikada nećete zaboraviti da vam je rekao: „Samo ljubav može da spasi ovaj svet“, ali već odavno niste čuli da je izgovorio reč „ljubav“. Danas vam nedostaje nežnost, srebrni Mesec, klupa pored reke, mala morska uvala, proplanak i pitate se da li ste još uvek zaljubljeni u ovog muškarca, jer imate Veneru u Ribama ili Veneru u aspektu sa Neptunom. Možda je vreme da krenete dalje tragajući za ljubavnim i emotivnim idealom?

Šta ostaje posle ljubavi? Ostaje Saturn, pa tako za nekoga praznina, bol, patnja, udaljenost, hladnoća, mržnja ili strah. Međutim, ljubav kao ljubav nikada ne nestaje i zato ne odustajte od nje.

https://www.sitoireseto.com/astrologija-kada-prestaje-zaljubljenost-i-ljubav/