Mentalna zrelost i stabilnost utiče na sposobnost rešavanja problema, snalaženje u novonastalim situacijama, odnose sa drugim ljudima, samostalnost u donošenju odluka, ostvarivanje postavljenih ciljeva, svesnost sopstvenih mogućnosti i ograničenja, vladanje sobom, odgovorno izvršavanje zadataka i pouzdanost.

U ovom tekstu govorim o Merkuru koji utiče na naš mentalni sistem i misaone procese. U zavisnosti od znaka u kojem se nalazi Merkur, kao i njegovih aspekata, naš mentalni sistem podleže određenim uticajima od čega zavisi i naše mentalno zdravlje i higijena. Zadržaću se ovde samo na njegovim aspektima.
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Merkur – Sunce

Merkur i Sunce od osnovnih aspekata mogu da grade samo konjunkciju. Važno je u kom znaku se nalazi konjunkcija i kakve aspekte prima od drugih planeta.

Mentalna stabilnost zavisiće od ispunjenja ličnih ciljeva koji prelaze neke normalne obrasce, jer postoji mišljenje da je ličnost predodređena za nešto veliko. Može biti prisutan i kompleks više vrednosti, odnosno, razmišljanje da je ličnost iznad drugih, posebno ako je ovaj aspekt u znaku Lava, Ovna, pa i Vodolije ili Jarca. Misao koja dolazi iz ovog aspekta glasi: „Ja moram da uradim nešto značajno!“

Dešava se i da osoba sa ovim aspektom retko bude zadovoljna svojim postignućima, što se odražava i na mentalnu stabilnost.

Na primer, ako je konjunkcija između Merkura i Sunca u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, onda predstoji borba, jer je ovim ljudima potrebno potvrđivanje po pitanju napretka što ima direktan uticaj i na mentalni sklop ličnosti. Kada je ova konjunkcija u povoljnim aspektima, onda je osoba svesna svoje protočnosti, hrabrosti za promenama u raznim strukturama, sposobnosti komunikacije, rečitosti i potencijala svog intelekta, što ima i povoljan uticaj na mentalnu stabilnost i zrelost.

Photo by Robert Lukeman on Unsplash

Merkur – Mesec

Mesec je naše emocionalno vozilo i u aspektu sa Merkurom treba prepoznati sposobnost, a to je da se ide duboko. Ovo je važno jer treba osetiti (Mesec) šta bi mogla da bude mentalna zaokupljenost i interesovanje (Merkur).

Na primer, ako postoji nepovoljan aspekt između ove dve planete, onda su razum i osećanja u borbi i tenziji, i ova borba nepovoljno utiče na mentalnu stabilnost. Osoba ima problem da razume (Merkur) ono što oseća (Mesec), kao i problem da razume svoje snove i maštu koji i te kako mogu biti kreativni. Zbog svega ovoga dolazi do nesigurnosti u odlukama, česte promena raspoloženja, kao i promene mišljenja i stavova.

Emocije su vrlo intenzivne, posebno ako se Mesec nalazi u Ovnu, Škorpiji ili Raku, i u nepovoljnom aspektu sa Merkurom, osoba ima problem da razume na koji način i kako svojim intenzivnim emocijama deluje na druge ljude. Na mentalnu stabilnost utiče pojačana osetljivost, kao i poteškoće da se izdrži svakodnevna komunikacija sa ljudima, posebno ako posao podrazumeva ovakav rad. Kod nepovoljnih aspekata, prisutne su krize u pogledu osećanja, bližeg okruženja i porodice što utiče i na mentalni sklop. Da bi se postigla emotivna zrelost i stabilnost, potrebno je postići najviši nivo svesnosti o ljudskim emocijama.

Kod povoljnih aspekata između Merkura i Meseca stvara se mogućnost za ravnotežu između razuma i osećanja. Osoba ima potencijal da stvori harmonično okruženje koje povoljno utiče na njenu mentalnu stabilnost. Misao je u skladu sa osećanjima, a osoba može lako da razume kako svoja osećanja tako i osećanja ljudi, što je čini stabilnijom.

Photo by Sebastian Unrau on Unsplash

Merkur – Venera

Ove dve planete mogu biti u konjunkciji i sekstilu. Kada se radi o konjunkciji, važan je znak u kojem se ona nalazi. Za mentalnu stabilnost važno je koliko osoba radi na sistemu vrednosti. Venera vlada dobrim vrednostima, ravnotežom, ljubavlju, lepotom i umetnošću i ovo su su ispravni načini da se utiče na mentalnu stabilnost.

Mentalni procesi veoma zavise od proživljavanja ljubavnih veza. Ljubavne veze mogu imati jak uticaj na mentalni sklop. Od misaone predanost prema partneru i vezama, takođe, zavisi i mentalna stabilnost. Potrebno je pronaći dobar i kvalitetan sistem vrednosti, da bi se postigla mentalna zrelost. Povezivanje sa ljudima u spoljašnjem svetu nije ništa drugo nego prilika za iskustvo da bi se postalo mentalno stabilniji.

Osoba je otvorena i prijemčiva za druge, posebno ako je ova konjunkcija u vazdušnim ili vatrenim znacima. Mnogi se mogu zaljubiti u nju zbog znanja, inteligencije, načina na koji govori i od svega ovoga zavisi koliko će biti i mentalno stabilna. Naravno, da će se osoba postizati i veću mentalnu zrelost na osnovu onoga što izgovara i priča sa ciljem da bude više primamljivija za druge ljude.

Photo by Sergei Akulich on Unsplash

Merkur – Mars

Ovde je misao povezana sa borbom i pojavljuje se u formi ratnika. Intelekt je ekstremno energičan i vrlo tvrdoglav. Kod nepovoljnih aspekata između ove dve planete postoji mentalna agresija koja utiče i na mentalni sklop ličnosti. Osoba može biti lako isterana iz takta i ovakva sklonost nepovoljno utiče na mentalnu zrelost i stablnost. Merkur u aspektu sa Marsom predstavlja agresivnu upotrebu mentalne energije, dok se osoba oseća izazvanom da razvije neke nove i neobične strategije za život.

Mnogi sa ovim aspektom čeznu za više razumevanja, takta i svesnosti, ali ne znaju kako to da postignu i ovo se direktno odražava na njihove mentalne procese. Mars stalno provocira i iritira da bi se gruba mentalna energija kako tako ispoljila. Zbog toga je ovo jedna konstantna mentalna napetost i tenzija.

Povoljni aspekti između ove dve planete ukazuju na hrabrost, pa se osoba sa ovim aspektom oseća kao da može sve da uradi. Ovde snaga, hrabost i energija pomažu u mentalnoj uravnoteženosti i stabilnosti. Mentalna uravnoteženost daje sposobnost da se oseti onaj pravi trenutak za delovanje i proboj. Iskustvo koje se prolazi dok se osoba bori za svoje planove, ideje i ciljeve, kao i iskustva koja su povezana sa preduzimanjem ličnih poduhvata utiču direktno i na mentalnu zrelost. Sposobnost da se izrazi energija kroz govor, pisanje, učenje, radoznalost i povezivanje sa ljudima u spoljašnjem okruženju je velika i utiče na mentalnu stabilnost.

Photo by George Hiles on Unsplash

Merkur – Jupiter

Aspekti između ove dve planete daju potencijal da se shvate neki novi nivoi, jer je Jupiter planeta koja nas podseća na postojanje novih i viših vibracija.

Osoba je zainteresovana za dostizanje nekih drugih nivoa stvarnosti ili posmatra svakodnevni život iz nekog „drugačijeg“ ugla. Kada su nepovoljni aspekti između Merkura i Jupitera, prisutan je problem održavanja čvrste veze sa stvarnošću i zbog toga se kod drugih ostavlja utisak mentalno nezrele osobe. Na mentalnu stabilnost može uticati poricanje spoljašnje realnosti, posebno u nepovoljnim aspektima, a ovo se može manifestovati kao mentalna nesređenost, haotičnost i rasejanost. Ono što oni smatraju ispravnim izgleda im mnogo stvarnije od svakodnevnog života i zbog toga lutaju u razmišljanju, analizama, mentalnom povezivanju i sl. Prisutan je problem idealizacije. Na mentalnu stabilnost utiče tradicionalno ili konvencionalno okruženje u slučaju da se nađu u takvom okruženju.

Merkur i Jupiter u povoljnim aspektima ukazuju na mentalne veštine još od malih nogu i ovo može imati povoljan uticaj na mentalnu stabilnost. Lako se pronalazi prostor za dobro i uspešno funkcionisanje u komunikaciji i kontaktima sa drugim ljudima, kao i za učenje i razmišljanje. Međutim, ponekad treba biti oprezan i kod  povoljnih aspekata, posebno kada je konjunkcija u pitanju, zbog toga što osoba ne može dobro da funkcioniše u nekim normalnim obrascima. Ovo može biti poteškoća u postizanju mentalne zrelosti.

Photo by Diego Jimenez on Unsplash

Merkur – Saturn

Nepovoljni aspekti između ove dve planete govore o nesigurnosti i strahu, što nepovoljno utiče na mentalnu stabilnost. Prisutno je nepoverenje prema ljudima, što se manifestuje kroz povlačenje, ćutanje i neki oblik usamljenosti. Kao da osoba svoje misli i razmišljanje štiti čvrstim bedemom ili olovnim pojasem, posebno kada nailazi na neka nova iskustva. Osoba se oseća sigurnijom kada barata dobro proverenim stvarima. Da bi se mentalne blokade popustile potrebno je raditi na izgradnji većeg poverenja. Treba koračati napred, čak i kada se osoba oseća nesigurno.

Mentalna zrelost umnogome zavisi i od okruženja u detinjstvu koje je moglo biti teško sa nepovoljnim aspektom između Merkura i Saturna. Osoba konstantno može osećati nezadovoljstvo u onome što govori i razmišlja, jer će uvek misliti da je mogla mnogo bolje. Česte sumnje, pa i strahovi koji nisu realni, takođe, utiču na mentalnu stabilnost.

Merkur i Saturn u povoljnim aspektima predstavljaju primer stabilnih i zrelih osoba. Međutim, ovaj aspekt ukazuje i na potrebu da se sve kontroliše. Konzervativni stavovi i tradicionalno razmišljanje deluju na mentalni sklop, i što je osoba više povezana sa čvrstim formama, oseća se mentalno stabilnijom. Sigurnost je tu ako se interesovanja mogu usmeriti prema praktičnoj i materijalnoj strani života. Tišina i izolovana mesta pospešuju bolju koncentraciju.

Photo by Pietro De Grandi on Unsplash

Merkur – Uran

Aspekti između ove dve planete govore o energičnom umu, međutim, prisutna je i tvrdoglavost, a posebno u nepovoljnim aspektima ovo može imati i loš uticaj na mentalnu stabilnosti.

Osoba teško može biti zaustavljena u svojim stavovima koji su često radikalni i ekstremni, i zbog toga privlači stresne situacije i okolnosti. Ovo je sklonost ka mentalnim krahovima i lomovima, jer su nervi vrlo nategnuti i napeti. Kao da postoji poteškoća da se pronađe svoje mesto u životu. Mentalna nestabilnost posebno je pojačana ako rad nije blizu onoga u šta verujete.

Uran u aspektu sa Merkurom pravi veliki vrtlog u mislima i intelektu, pa će od drugih aspekata zavisiti na koji način ovaj vrtlog utiče na mentalni sklop i da li ćete vremenom stvoriti nešto posebno. „Stvoriti nešto posebno“ predstavlja i mogući put ka mentalnoj zrelosti, posebno u povoljnim aspektima između ove dve planete.

Photo by Sebastian Pichler on Unsplash

Merkur – Neptun

Aspekti između ove dve planete ukazuju na mentalnu osetljivost, nesređenost misli, problem da se fokusira na svakodnevni život, nesposobnost rešavanja praktičnih pitanja ili mentalnu iscrpljenost.

Da bi se olakšao proces postizanja mentalne stabilnosti, potrebno je svoja interesovanja usmeriti ka kreativnim i umetničkim temama, psihologiji, isceljivanju, duhovnosti ili koristiti neki meditativni put za usaglašavenje sa mislima i intelektom. Potrebno je pronaći prirodni levak koji će povezati misli i intelekt sa osećanjima i nematerijalnim temama.

Osoba treba da shvati da mentalna stabilnost i zrelost nemaju nikakve veze sa ego-vezanošću. Ako se ne pronađe adekvatan kanal za ovakvu mentalnu energiju, onda će često biti prisutna mentalna zbunjenost, kao i mogućnost mentalnih poremećaja.

Photo by Patrick Fore on Unsplash

Merkur – Pluton

Pluton uvek predstavlja putovanje u donji svet, a kada je u aspektu sa Merkurom da bi se rasčistile misli i mentalni sklop.

Strah često predstavlja kočnicu na putu ka mentalnoj zrelosti i um mora pronaći tačku u kojoj će doći do oslobađanja od strahova i „crnih misli“. Ovo je toliko moćna misaona energija da može biti isceliteljska.

Kod nepovoljnih aspekata između Merkura i Plutona može doći i do većih mentalnih kriza i stresova. Način na koji osoba razmišlja veoma je težak da bi mogla da bude opuštena i fokusirana. Međutim, ako osoba uspe da se oslobodi nepovoljne strane ovog aspekta, onda će moći da pronađe razumevanje za stresno i loše stanje drugih ljudi. Uvek treba pronalaziti najudublji nivo razumevanja za svaku situaciju i okolnost, jer je to način kretanja ka mentalnoj zrelosti i stabilnosti.