Da li Mars zna šta je nemoguće, isto je kao i kada bi smo rekli, šta zna želja šta je nemoguće?

Mars u svakom horoskopu opisuje način kako pokušavamo da dođemo do onoga što želimo i šta radimo da bismo dobili ono što želimo. On opisuje kako izražavamo svoje želje. Da bi čovek došao do onoga što želi, potrebno je da ima hrabrost i odlučnost, da oseti kako mu srce lupa dok gori za svojom željom i uzbuđeno iščekuje trenutak ostvarenja. Sve ovo je u prirodi Marsa.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Dakle, načini na koji pokušavamo da ostvarimo želje zavise od Marsa u znaku, njegovih aspekata i dispozitora.

Mars u vatrenim znacima (Ovan, Lav i Strelac) svoje želje izražava vrlo direktno i otvoreno, posebno u znaku Ovna, gde je najnestrpljiviji, pa očekuje veoma brzo da dođe do onoga što želi.

Mars u Ovnu je vrlo odlučan i hrabar kako bi dobio ono što želi i teško može da ga pokoleba bilo kakva prepreka koju ima ispred sebe. U nekim slučajevima, posebno ako je u nepovoljnim aspektima, koristi silu i agresiju da bi ostvario svoje ciljeve koji su povezani sa njegovim željama. Koristi silovitost, odlučnost, mišiće, bes, neposlušnost, borbenost i dominaciju da bi došao do onoga što želi. Njegovi načini na koje pokušava da ostvari želje su ratnički, opasni, takmičarski, siloviti i energični. Ubeđivaće vas u važnost strasti, liderstva, samoostvarenja, samostalnosti i snage da bi ostvario svoje želje.

Photo by Quino Al on Unsplash

Hrabrost je karakterstična za vatru, pa tako i za druga dva znaka Lava i Strelca. Razlika je u tome što je Mars u Lavu mnogo uporniji i čvršći u onome što želi, dok Marsa u Strelcu, na primer, može biti ometan od strane svoje nestalnosti.

Mars u Lavu koristi veliko samopouzdanje i čvrsto veruje u sebe. Koristiće svoj autoritet, ali ako ima neku važnu poziciju onda, će upotrebiti i svoju moć da bi dobio ono što želi. Teško odustaje od svojih želja i tvrdoglavo na njima insistira, osim ako Sunce nije u nekom stidljivijem ili povučenijem znaku. Slično kao i Mars u Ovnu, može na grub i agresivan način dolaziti do onoga što želi, posebno ako je u nepovoljnim aspektima sa Saturnom, Uranom ili Plutonom. Koristiće ugled, neke lične uspehe, pozornicu i veličanje da bi ostvario svoje želje.

Promenljivost i nestalnost su prepoznatljivi kod Marsa u Strelcu, što ga može udaljiti od onoga što želi, posebno ako je Jupiter u Ribama, Blizancima ili Devici.

Mars u Strelcu ima sklonost i često da menja načine koje koristi u ostvarivanju svojih želja. Danas će pokušati jedan način, a sutra će upotrebiti neki drugi. Zbog ovoga, dolazi do nepotrebnog rasipanja energije i snage što ga ometa u dobijanju onoga što želi. Ovo može biti posebno naglašeno ako je Mars u Strelcu u nepovoljnom aspektu sa Jupiterom, Neptunom, Mesecom ili Merkurom.

Mars u Strelcu se naoružava pozitivnim stavovima, a onda će vas ubeđivati da je to dobro za budućnost i da veruje da može da bude i još mnogo bolje. Obećavaće mnogo toga da bi došao do onoga što želi.

Mars u vazdušnim znacima (Vaga, Vodolija i Blizanci) koristi razum da bi došao do onoga što želi.

On će se raspitivati, informisati i prikupljati sve moguće informacije, kako bi mogao da ispuni svoje želje. Razgovaraće sa ljudima, biće aktivan u spoljašnjem svetu, koristiće prednosti kompjutera i interneta, služiće se znanjem, služiće se spretnošću u komunikaciji i svojom okretnošću među ljudima. Mars u vazdušnim znacima, ali u nepovoljnim aspektima može biti mentalno ili verbalno agresivan kako bi došao do onoga što želi.

Marsu u vazdušnim znacima nije problem da priča o svojim željama, posebno kada je Mars u Blizancima ili Vagi. Ovakva pričljivost malo manje je zastupljena kod Marsa u Vodoliji, ali bez obzira, i Mars u Vodoliji koristi razum, znanje i spretnost da bi došao do onoga šta želi.

Mars u Vagi se naoružava šarmom i osmehom, oblači svoje najlepše odelo i stavlja na sebe svoj najbolji parfem.

Pretvara se u fino i kulturno čeljade da bi dobio ono što želi. Ne zaboravlja poklone, jer i to je način da bi došao do cilja. Dobro odmerava ljude i situacije i naoružava se ljubaznošću, lepim ponašanjem i osmehom. Ubeđivaće vas u ljubav, ubeđivaće vas u lepotu svega što pripada spoljašnjem svetu, zatim, u njegovo prijateljstvo i dobre namere kako bi došao do onoga što želi.

Kod Marsa u Blizancima, takođe, prisutna je nestalnost i promenljivost, pa menja svoje načine.

Međutim, Mars u Blizancima uvek ima i nekoliko puteva koji mogu da ga povedu do njegovih želja. Kada ima dileme, uvek traži odgovor od svog razuma na koji se najviše oslanja. Ubeđivaće vas u neophodnost razumevanja, važnost komunikacije i govora samo da bi postigao svoj cilj, a i „Nikada ne znaš za šta će ti i kada neko trebati.“ Koristiće lukavstvo, igru reči, znanje, prečice, zagonetke, sposobnost prilagođavanja i logiku da bi došao do onoga što želi.

Mars u Vodoliji koristi druženje sa ljudima, otvorenost u izražavanju svojih neobičnih ideja, čovekoljubivost, sposobnost da se uskladi sa budućnošću i inovacije da bi realizovao svoje ciljeve koji su povezani sa njegovim željama.

Vrlo je uporan i tvrdoglav u onome što želi. Naoružan je sposobnošću da unapred vidi šta se može desiti. Ako je Mars u Vodoliji u nepovoljnim aspektima, onda njegovi načini da bi došao do onoga što želi mogu biti radikalni, samovoljni, buntovni i ekstremni.

Osećanja su povezana sa vodom i Mars u vodenim znacima (Rak, Škorpija i Ribe) koristi osećanja da bi ostvario svoje želje.

Ako je Mars u vodenim znacima i u nepovoljnim aspektima, onda će se koristiti i emotivnim manipulacijama da bi dobio ono što želi. Takođe, može biti sklon emocionalnoj agresiji da bi došao do ciljeva koji su povezani sa njegovim željama.

Mars u Raku koristi ranjivost i osetljivost.

Da bi došao do onoga šta želi potrebno je sve vreme da bude povezan sa svojim osećanjima. Ono što ga može ometati je njegova nesigurnost, pa je potrebno da svoje želje ili neku istinu podeli sa drugima, a ne da potiskuju svoja osećanja i želje. Mars u Raku se naoružava osećanjima, snovima, suzama, patriotizmom, svojim poreklom i porodičnim stablom da bi postigao ono šta želi.

Mars u Škorpiji izražava tajnovitost kada su njegove želje u pitanju.

On će izabrati najskrivenije načine kako bi došao do onoga što želi, pa i ćutanje predstavlja jedan od načina da bi došao do cilja.

Njegova parola glasi: „Ako hoćete da ostvarite ono što želite, ćutite i budite uporni. Nikako nemojte odustajati, ni po koju cenu!“

Koristi veliku prodornu energiju koju tako fokusira da bi mogao prevazići nemoguće prepreke i prolaze. Ako je Mars u Škorpiji u nepovoljnim aspektima, posebno sa Suncem, Saturnom, Uranom i Plutonom, neće prezati od ljubomore, mržnje, agresije i razaranja da bi dobio ono što želi. Koristi provokacije, pronicljivost, krajnosti, detektivske i istraživačke sposobnosti, kao i lični magnetizam da bi ostvario svoje želje.

Foto Karl Fredrickon

Da bi došao do onoga što želi i Mars u Ribama treba sve vreme da bude povezan sa svojim osećanjima, mada su njegova osećanja vrlo promenljiva.

Danas će želeti jako, sutra će želeti manje, pa se zbog toga lako obeshrabruje što ima veliki uticaj na postizanje onoga što želi da ima. Ovo je posebno prisutno ako je i Jupiter u nekom od promenljivih znakova ili ako je Mars u Ribama u nepovoljnom aspektu sa Mesecom, Saturnom, Jupiterom, Neptunom ili Merkurom. Ubeđivaće vas u važnost snova, mašte, saosećanja, dobrote, žrtve da bi došao do onoga šta želi. Koristiće romantiku, ljubav, nežnost, kretanje na prstima i šunjanje, tajne, klopke, intrige da bi ostvario svoje ciljeve.

Mars u zemljanim znacima (Jarac, Bik i Devica) koristi vrlo praktične načine i sredstva.

Kao i kod vazdušnih znakova, tako i Mars u zemljanim znacima koristi razum, ali njegove želje su mnogo više konkretnije, stvarnije i realnije. Ovde je prisutna objektivnost u željama.

Za Marsa u zemljanim znacima karakteristična je dobro poznata poruka: „Budi oprezan u onome što želiš, jer bi se moglo i ostvariti.“

Možda će neko pomisliti da Mars u Jarcu nema želja, jer je pod uticajem Saturna, što, naravno, ne bi bilo tačno.

Možemo reći da su želje Marsa u Jarcu povezane sa trajnošću, na primer, ono što on želi treba da obezbedi trajnost i sigurnost. Kuća od najčvršćeg materijala, stabilna porodica, trajan brak, siguran posao, čvrsti mišići i duboka starost. Zbog toga, ubeđivaće vas u trajnost, sigurnost, stabilnost, praktičnost i korisnost da bi došao do onoga što želi. Koristiće sposobnost samokontrole, opreznost, odmerenost, sposobnost za odricanje i napor, kao i strateške planove da bi postigao svoj cilj.

Ako je Mars u Jarcu u nepovoljnom aspektu sa Saturnom, Suncem ili Plutonom, onda može imati i surove načine da bi došao do onoga što želi.

Verovatno je Mars u Biku najsporiji u ostvarenju svojih želja, osim ako Venera nije u nekom od vatrenih ili vazdušnih znakova, pa čak i u Jarcu.

Sve ono što Mars u Biku želi povezano je sa osećajem prijatnosti i udobnosti. Možda odatle i ide njegova sporost u dostizanju ciljeva koji su povezani sa njegovim željama, jer ne želi da izađe iz nekog komfornog stanja. Ostvarenje želja često od nas traži neko odricanje, napor, borbu, prihvatanje izazova, pa i rizike. Njegovi načini do ostvarivanja želja su zato spori, ali vrlo uporni i tvrdoglavi. Isticaće važnost čvrstog oslonca, ali i uživanje, lepotu, čula i zadovoljstvo da bi došao do onoga šta želi da ima.

Međutim, njegov način ostvarenja želja uglavnom je miroljubiv, osim ako nije u nepovoljnim aspektima, posebno sa Saturnom ili Plutonom. Koristiće novac, poklone, kao i sve ono u čemu čovek može da uživa, kao i da se opušta da bi došao do onoga što želi.

Foto Frank Marino

Možda Mars u Devici ima najviše sumnji u ostvarenje svojih želja, ali Mars u Devici koristi razum, znanje, analize i razboritost.

U ostvarivanju njegovih ciljeva koja su povezana sa željama mora da postoji red, plan, opreznost i logika. Iznosiće najsitnije detalje, preispitivaće se mnogo puta, analiziraće svaku situaciju, sumnjaće u mnogo toga oko sebe i proveravaće mnogo toga više puta da bi dobio ono šta želi. Naoružaće se zdravim razumom, knjigama, znanjem, lukavstvom, informacijama, egzaktnim i naučnim umom, praktičnim znanjem i primenom, poslovnim i radnim sposobnostima da bi ostvario svoje ciljeve. Ubeđivaće vas u važnost korisnog, praktičnog, primenjivog i metodičnog da bi ostvario svoje želje.

Ono što može da ga ometa je sumnja u sebe, nedostatak samopouzdanja, kao i vera  u sebe i svoje želje.