Mesec se kreće brzo kroz zodijačke znakove.

Potrebno mu je nešto više od 27 dana da bi prošao kroz dvanaest znakova. Svaka dva do dva i po dana Mesec menja zodijački znak. Svoje planove i aktivnosti možemo prilagoditi u skladu sa kretanjem Meseca.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Kada je Mesec u vatrenim zodijačkim znakovima (Ovan, Lav i Strelac) onda je naglašena aktivnost i energija delovanja.

Boravak Meseca u znaku Ovna daje lako, otvoreno i spontano izražavanje. Dani Meseca u Ovnu ispunjeni su jakom dinamikom i aktivnošću, međutim, postoji mogućnost i ispoljavanja agresivnijeg  raspoloženja.

Pozitivno ispoljavanje Meseca u Ovnu u prvi plan postavlja optimizam i spremnosti da se preduzmu akcije. Ove dane poželjno je iskoristiti za donošenje hrabrijih odluka, započinjanje novih projekata, sportske aktivnosti, kao i otvorene ili direktne nastupe. Dani Meseca u Ovnu veoma su ofanzivni, što bi trebalo primeniti u svim segmentima života. Boravak Meseca u zodijačkom znaku Ovna pozitivan je za flertovanje, erotiku, reklamiranje, treninge, takmičenja, debate i razgovore oko konkurisanja za posao.

Dani Meseca u znaku Lava naglašavaju toplinu, samouverenost, odlučnost i hrabrost.

Ispoljava se velikodušnost u odnosu na emocije i materijalna dobra. Poželjno je usmeravati aktivnosti prema svemu u čemu uživamo, pokretati poslove koji zahtevaju preuzimanje vođstva, aktivirati kreativne ideje, organizovati slavlja, obradovati i uveseljavati druge oko sebe. Treba biti oprezan sa preteranim ponosom, dok su zdravstveno osetljivi leđa, krvotok i srce.

Kada Mesec boravi u zodijačkom znaku Strelca vreme je za putovanja tela i duše.

Planove koje donosimo u ovim danima ne bi trebalo da se odnose na sadašnjost, već na budućnost. Izražen je optimizam, dobro raspoloženje i oduševljenje. Dane Meseca u Strelcu treba uskladiti sa pravičnim, moralnim i ispravnim vrednostima. Poželjno je pozabavititi se religioznim i filozofskim temama, direktnim ili otvorenim razgovorima, jer poštenje i ispravnost izlaze na površinu.

Ove dane možete iskoristiti za putovanja, izlete, avanture, šetnje, filozofiju, traženje istine, kao i obnavljanje narušenih ili prekinutih kontakata. Treba biti oprezan u precenjivanju, jer se lako obećava ono što nismo u stanju da ispunimo.

Kada Mesec boravi u zemljanim zodijačkim znakovima (Bik, Devica i Jarac) potrebno je naglasiti praktične i produktivne aktivnosti.

Dani Meseca u zodijačkom znaku Bika postavljaju u prvi plan potrebe za uživanjem u emotivnom i  materijanom smislu. Javlja se želja za porodičnom, intimnom i kućnom udobnošću. Poželjno je fokusirati se na praktične stvari, praviti porodične planove, planirati kućni i porodični budžet, investirati novac, kao i pokrenuti poslove ili planove koji zahtevaju dugoročnost i izdržljivost.

Dani Meseca u Biku daju usporenost, lenjost i jednostranost, pa je moguće i propuštanje nekih dobrih prilika. Potrebno je usmeriti aktivnosti prema realizaciji i sprovođenju ličnih, materijalnih i dugoročnih interesa.

Kada se Mesec nalazi u zodijačkom znaku Device naglašeni su razum, logika i praktične ideje dok je duša analitična, trezvena i krtična.

U ovim danima treba biti uslužan i od pomoći drugima. Većinu toga svesti na predviđanje i razmišljanje, a aktivnosti fokusirati ka jasnim planovima i poslovima, koji zahtevaju logičko razmišljanje, preciznost i sistematičnost. Osećanja i emocije suviše se kontrolišu od strane racija i na taj način se sprečava njihovo ispoljavaje. Zbog toga u ovim danima dolazi do distanciranja u emotivnim odnosima.

Dani Meseca u Devici donose veoma podsticajne, praktične i stručne savete.  U svim pregovorima, treba nastupati prvenstveno promišljeno.

Dani Meseca u Jarcu daju jaku koncentraciju, ozbiljnost i stroge principe, a osećanja su veoma potisnuta i blokirana.

Ne bi trebalo pokretati razgovore koji zahtevaju poverenje i bliskost, tako da privatne, intimne i lične potrebe treba staviti u drugi plan. Poželjno je pokrenuti projekte koji zahtevaju disciplinu i distanciranost, duže rokove ili poslove sa nekretninama, investiranjem kapitala i potpisivanjem poslovnih ugovora. Lakše zadatke ostaviti za neke druge dane, jer je u danima Meseca u Jarcu potrebno preduzeti teže i napornije zadatke.

Boravak Meseca u vazdušnim zodijačkim znakovima (Blizanci, Vaga i Vodolija)  treba iskoristiti za  društveni  život.

Kada je Mesec u Blizanacima javlja se potreba za promenama i komunikacijom, pa su ovi dani pozitivni za negovanje kontakata sa drugim ljudima. Završavati kupoprodajne stvari, putovati, pokrenuti manje poslove, baviti se konferencijskim poslovima i pregovorima, organizovati predavanja i seminare, pisati, čitati, oglašavati reklame, trgovati.

Dani Meseca u zodijačkom znaku Blizanaca pozitivni su za izgrađivanje i uspostavljanje kontakata. Ne treba se prepuštati površnosti, jer se onda ne završi ono što se započne.

Kada Mesec prolazi kroz Vagu pojačava se potreba za skladnim i harmoničnim okruženjem.

U ovim danima treba staviti akcenat na dogovore, pregovore, prijateljstva, partnerske odnose, društveni život i izlaske. Druženja i kontakti su mnogo šarmantniji i prijatniji. Naglašen je smisao za umetnost, estetiku i lepotu. Dani Meseca u Vagi veoma su povoljni za društvene interese, umetničke i kulturne aktivnosti. Neodlučnost može štetiti sopstvenim interesima.

U ovim danima treba sebi priuštiti nešto prijatno i lepo, organizovati zabave, provoditi vreme sa partnerom, posetiti salon za negu lepote, kupovati garderobu i lepe predmete.

Kada Mesec boravi u zodijačkom znaku Vodolije, stanje duha lako poprima revolucionarnu i buntovničku notu, koja lako unosi unutrašnji nemir.

Dani Meseca u Vodoliji su povoljni za pružanje otpora i započinjanje nekog reformatorskog projekta, ali i za naučne poslove, nove ideje, pokretanje nekonvencionalnih i neobičnih planova, učestvovanje u grupnim aktivnostima kao što su mnoga udruženja, savezi i klubovi ili u njihovom formiranju. Poželjno je stavljati stvari u pokret, donositi konstruktivne planove i sprovoditi nešto novo ili neuobičajeno.

Kada je Mesec u vodenim znakovima (Rak, Škorpija i Ribe) akcenat je na emocijama, intimnosti i osećanjima.

Dani Meseca u zodijačkom znaku Raka povoljni su za aktivnosti koje nisu povezane sa racionalnim idejama. Naglašena je fantazija, mašta, senzibilitet, potreba za zaštitom i podrškom, kao i briga za druge. Potrebno je završiti sve stvari koje su povezane sa porodicom, kućom i prepustiti se potpunom opuštanju.

Intenzivno bavljenje domaćinstvom i porodicom, zbrinjavanje ljudi i životinja, poslovi u kojima je potrebna mašta i saosećajnost, boravak u prirodi i druženje sa prijateljima u privatnom okruženju.

Kada Mesec boravi u znaku Škorpije unutrašnjost i duša podsećaju na uzburkani vulkan.

Planovi i aktivnosti u ovim danima se sprovode bezuslovno, strastveno i zagriženo, ali uz ogromu snagu volje. Dani Meseca u Škorpiji povoljni su za temeljne odluke i naporne poslove. Preporučuje se bavljenje sportovima, ezoterijom i psihologijom, kao i poslovi koji zahtevaju koncentrisanost i sprovođenje vlastitih interesa. Naglašene su erotske potrebe, koje treba i zadovoljiti.

Boravak Meseca u Ribama naglašava potrebu za  nežnim, blagim, saosećajnim i mekim reakcijama.

Pojačana je želja za romantikom dok su osećanja i postupci uglavnom vođeni instiktima i intuicijom. Dani Meseca u Ribama, povoljni su za umetničke, spiritualne i duhovne aktivnosti, kao i poslove koji podrazumevaju pomoć drugima. Što više odmaranja i opuštanja, jer u ovim danima duša želi da sanjari i mašta. Koristiti instiktivne sposobnosti koje mogu rezultirati uspehom, kao i meditaciju u cilju sagledavanja samog sebe.

Oni koji vole baštovanstvo dobro je znati da Mesec u Jarcu i Devici može biti  dobar za uništavanje korova. Presađivanje je povoljno kada je Mesec u Devici, Biku i Jarcu, dok je za đubrenje cveća povoljan Mesec u Ribama, Škorpiji i Raku.

Za pravne aktivnosti dobar je Mesec u Vagi i Strelcu, za igre na sreću – Mesec u Lavu, za političke aktivnosti Mesec u Jarcu, Vagi i Vodoliji, a za reklamiranje Mesec u Ovnu, Lavu, Blizancima, Vagi i Strelcu.

Za slobodno vreme i zabave dobar je Mesec u Lavu, Vagi i Biku, za čitanje, predavanja i seminare Mesec u Blizancima, Strelcu i Devici, za druženja Mesec u Vagi, Vodoliji, Strelcu i Blizancima, za kraća putovanja Mesec u Blizancima.

Za flertovanje dobar je Mesec u Ovnu, Vagi, Škorpiji i Lavu, za pomirenja Mesec u Vagi, Strelcu i Ribama, za rastanke Mesec u Vodoliji i Škorpiji.

Za planiranje budžeta pozitivan je Mesec u Raku, Biku, Devici i Jarcu, za kupovinu kućnih potrebština Mesec u Devici i Raku, za kupovinu nameštaja Mesec u Raku i Biku, za ulaganje kapitala Mesec u Biku, Jarcu i Škorpiji, za kupovinu automobila Mesec u Biku i Lavu.

Za rad koji zahetava koncentraciju pozitivan je Mesec u Biku, Devici i Jarcu, za timski rad Mesec u Vodoliji i Vagi, za traženje povišice Mesec u Lavu i Strelcu, za putovanja uopšte Mesec u Blizancima, Ribama i Strelcu.

Za izložbe, koncerte, modne revije, galerije dobar je Mesec u Vagi i Vodoliji, za operu i pozorište Mesec u Lavu i Vagi, za posete muzejima Mesec u Strelcu, Vagi i Jarcu.