Sastavni deo naših života je promena. Koliko smo mi spremni da prihvatimo promene? Da li se opiremo promenama? Šta nas može zainteresovati da bi se aktivirali, a onda i nešto promenili u našim životima?

Nekada na promene gledamo kao na izvor nesigurnosti i opasnosti i onda reagujemo strahom i otporom, ali na promene se gleda i kao na šansu, izazov i novu priliku. Otpor prema promeni je nekad vidljiv, ali nekad je i nevidljiv, pa se manifestuje kao površnost, sabotaža, kriticizam, ćutanje, skretanje teme i sl.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Beiser je rekao „Promena nastaje kada osoba postaje to što jeste, a ne kada pokušava da bude ono što nije.“

Sa Marsom u sedmoj kući možete biti najviše motivisani za promene kada su partnerski odnosi u pitanju.

Na primer, osoba ne može više da bude u odnosu koji je vremenom postao rivalstvo i neprijateljstvo. Možda je upoznala neku osobu koja će je privući i zbog toga biti spremna da nešto promeni u svom životu. Partner, takođe, može da bude snažan podsticaj na promene, jer čim aktivirate sedmu kuću, a to znači da imate vezu ili brak, onda je partner inspiracija i pokretač da iskušavate nešto novo. U nekim slučajevima, tamo gde je posao povezan sa društvenim i kulturnim aktivnostima, kao i sa javnošću ili publikom, osoba dobija snagu i hrabrost da nešto menja. Osoba traži rivala, nekog ko će joj se suprotstaviti, jer sve je ovo simbolika Marsa, pa tek onda postaje hrabra da eksperimentiše svojim životom.

road-259815_1280Kada je Mars u osmoj kući, čovek je najspremniji na promene, onda kada se suočava sa ekstremnim i opasnim okolnostima.

On može sebe dovesti u opasnost, a onda iz takve okolnosti, izvući neku pouku i nešto promeniti. Ovo mogu biti i okolnosti, koje su najčešće prisilne, na primer, rat, jer je  čovek zbog ratnih okolnosti prinuđen nešto da promeni, na primer, mesto stanovanja i kompletan život.

Motivacija je i u snažanim nagonima kako bi zaštitio sebe, kao i one za koje je emotivno i blisko vezan, pa je uvek spreman da uradi nešto drugačije i novo da bi pojačao bezbednost i zaštitu.

Mars u osmoj kući je ratnik, ali ovde se prvenstveno ratuje sa sopstevnim demonima i kada se čovek suoči sa svojim najjačim strahovima, kompleksima, kao i sa onim što je duboko potisnuo u sebi, onda postaje i hrabriji da napravi neku promenu u životu. Verovatno će biti prvo potrebno da se nešto razori, uništi i eliminiše da bi mogao da krene u nešto novo i da se menja. Slično kao kada porušite neki most, a onda na njegovo mesto izgradite novi, ali potrebno je prethodno razoriti postojeći.

Mars u osmoj kući ima jak seksualni nagon, ako ne postoje neki teži aspekti, i jednog dana može upoznati osobu koja će ga snažno seksualno privući, a onda zbog toga može promeniti postojećeg partnera, posebno ako je srast u toj vezi prestala.

guitar-946701_1280Mars u devetoj kući ima poruku: “Samo je sloboda preduslov za promenu.”

Potrebno je pokidati sve lance koji vas ograničavaju i izboriti se za slobodu duha da bi mogli da menjate i bili u promeni. Prema tome, kada neka okolnost ograničava i zarobljava čoveka i kada on oseća da nema slobodu i da ga mnogo toga guši, onda je i najhrabriji da promeni nešto i da se aktivira. Njemu nije teško da menja države i gradove, da iz New Yorka krene za Tokio, željan novog iskustva, jer ovde čovek vidi mogućnost za promenu u svakom mestu širom ove planete.

Važno je da čovek ima ideale i da im bude veran, da se poveže sa nečim što je iznad svakodnevnog života, jer je tek tada i spreman da menja i eksperimentiše. On je tragalac za smislom života i nekom sopstvenom filozofijom i zbog toga prihvata promene, pa ako je potrebno i zbog toga da ide na kraj sveta.

Možete pročitati neku filozofsku misao, koja će vas onda motivisati da bi promenili nešto ili otići na putovanje, pa dok budete sedeli na obali Sene, gledajući kako voda protiče, reći: “Sad znam šta treba da uradim i promenim.”

Čovek želi da poboljša svoj život, bilo materijalno, duhovno ili kroz učenje i obrazovanje, pa želja, kao i borba, jer se Mars bori, predstavljaju motivaciju da prihvata promene i menja svoj život.

road-166543_1280Sa Marsom u desetoj kući možete videti čoveka kojem je status i karijera motivacija da menja, jer tad najviše “grize” i pali svoju mašinu da bi se aktivirao i pokrenuo.

Možda mu trenutni posao koji radi nije garancija da napreduje, možda ga trenutni status ne zadovoljava zato što se ne oseća dominantno i sve su ovo okolnosti i situacije kada je najodlučniji nešto da promeni. Svaka nova situacija, koja daje odlične prilike da se čovek osamostali i bude nezavisan predstavlja i motivaciju za promenom. Čovek će prepoznati u nekom autoritetu snagu i hrabrost, što će ga pokrenuti i aktivirati da uradi nešto kako bi i on postao isto.

Nekad je potrebno da imate rivala u nekom autoritetu ili u nekom ko je nadmoćniji od vas, ali ovakvo rivalstvo predstavlja inicijalnu kapsulu da bi promenili nešto u svom životu.

Potrebno je da prepoznate u sebi želju da se izdignete iznad drugih ljudi, postanete lider ili pionir, dakle, da budete prvi u nečemu, jer tek onda postajete i najodlučniji da menjate nešto.

rainbow-background-1149610_1280Kada je Mars u jedanaestoj kući čovek teži promenama društvenih vrednosti, tako što uzima aktivno učešće u njima.

Kada čovek vidi da je u stanje u društvu ograničavajuće i porobljavajuće, onda postaje najhrabriji da se bori za promene. Sve ono što može doneti bolje i naprednije prilike za čoveka i društvo, bilo da je u nauci, medicini, tehnici, komunikacijama, kao i u intelektualnim krugovima, pokreću čoveka da nešto menja.

Možda vam je potreban neki prijatelj koji će vas motivisati i izazvati da promenite nešto. U svakom slučaju, kada je Mars u jedanaestoj kući, onda postoji veliki priliv ideja, koje čovek može da iskoristi za nešto novo.

Čovek postaje najhrabriji da pokrene promene kada se nalazi u grupi ili u društvu istomišljenika i ljudi sa kojima deli slične ili iste stavove.

road-815297_1280Mars u dvanaestoj kući voli da rizikuje radi istraživanja ili otkrivanja neke tajne i nečeg što je sakriveno.

Ovakve okolnosti i situcije za njega su motivacija i da promeni nešto, jer onog trenutka kada nešto otkrije, upravo to što je otkrio je i motivacija da promeni nešto u svom životu. Prema tome, potrebno je da se hrabro upustite u avanture, pa i rizične okolnosti i da se suočavate sa nekim tajnama, jer onda možete i reći: “Ovo je trenutak za promenu!”

Čovek može osećati želju za novim, ali tek kada se povuče i izoluje na neko vreme, dolazi i do odgovara na pitanje: “Koje su to promene koje treba da uradim?”

Mars u dvanaestoj kući ukazuje i na večan san da menja i menja, istražuje, opipava, jer u čoveku postoji borba da se postigne ideal.

Imam prijatelja sa Marsom u dvanaestoj kući, koji je napravio veliku promenu u svom životu tako što se iz jednog velikog grada odselio na selo i pobegao iz gužve sa ciljem da pronađe svoju mirnu luku. Možete se probuditi jedno jutro i prisećati sna koji ste sanjali i baš taj san, može vas pokrenuti da uradite nešto novo. Postoje okolnosti i situacije, koje zahtevaju da delujete iz pozadine i iza scene i kada se budete našli u takvim okolnostima, možda ćete bolje proceniti situaciju koja se odigrava pred vašim očima i baš u tom trenutku ćete biti najhrabriji da učinite promenu. Postoje i manje povoljne okolnosti, na primer, kada čoveku neko radi iza leđa, pa da bi zaštitio sebe, postaje odlučan da menja svoj život.

***

Prvi deo teksta, od prve do šeste kuće, pročitajte na dole navedenom linku.

Astrologija: Kako da ostvarimo promenu u životu uz pomoć planeta