Ljubav je uvek bila inspiracija i motivacija. Ona je glavni pokretač u svakodnevnom životu, pa kada volimo kao da imamo snage za sve.

Od kada je sveta i veka o ljubavi su mnogi pisali, mnogi su pokušali da je razumeju i objasne, u njeno ime se i slavilo i ratovalo, živelo i ubijalo, patilo i radovalo.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Počeću ovaj tekst sa nekoliko izreka o ljubavi i pokušaću da ih astrološki predstavim.

„Nema vremena za svakodnevnu dosadu. Postoji vreme za rad. I vreme za ljubav. To ne ostavlja prostor za neko drugo vreme. – Koko Šanel – Venera u Devici.

„Od ljubavi se ne živi, ali se za nju gine. – poslovica – Venera u Škorpiji, Venera – Pluton.

„Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav. Bolje je otići. – Meša Selimović – Venera – Mars, Venera – Uran.

„Brak čini troje: ljubav, poverenje i strpljenje. – Branislav Nušić – Venera u Jarcu, Venera – Saturn

Međutim, koji je to momenat kada prestajemo da budemo zaljubljeni ili kada prestajemo da volimo?

Vratite se u prošlost i prisetite se onih momenata kada ste se zapitali: „Da li ga još uvek volim?“

Ovde ne govorim o momentima kada odlazite od partnera ili izlazite iz veze, već kada prestajete da budete zaljubljeni ili da volite. Verovatno ste se nekad poverili prijateljici: „Nisam više zaljubljena u njega“ ili „Ne volim ga više.“

Za odgovor na ovo pitanje nije vam uopšte potrebno da „lovite“ tranzite ili aspekte na nebu, dovoljno je da pogledate u vaš natalni horoskop i da potražite Veneru. Ova tema je obimna i o njoj bi se mogla napisati knjiga, pa ću vam ukazati samo na ponešto, jer smo ograničeni prostorom.

Jednog dana ste uhvatili sebe kako razmišljate o vašem partneru i prisetili ste se vremena kada vas je hrabro i otvoreno osvajao, a vi ste se zaljubili u njegovu hrabrost i snagu koju ste tada prepoznali. Bili ste zadovoljni i srećni u vezi, jer se trudio da vam svaki dan pokaže da je potrebno i već osvojenu ženu uvek i iznova osvajati. Borio se za vašu ljubav istom onom snagom kao i prvi put, a  koju ste odmah prepoznali, ali onda je jednog dana prestao da vas osvaja. Niste više mogli da pronađete strast u njegovim očima i primetili ste da se ona ugasila. On je prestao da bude vaš hrabri vitez, osvajač i borac za ljubav i onda ste se zapitali: „Da li ga još uvek volim?“ To su oni trenuci kada se u vama gasi ljubav prema njemu. Vi ste bili zaljubljeni u njegovu snagu, strast i hrabrost, jer imate Veneru u Ovnu ili vam je Venera u aspektu sa Marsom.

Razmišljate da vam vaš partner već duže vreme nije ugađao. Odavno vas nije pitao: „Da li ti je udobno?“, „Hoćeš da odemo na neko drugo mesto gde će ti biti prijatnije?“ ili „Kupio sam ti fotelju na ljuljanje, a mogu i u dvorištu ispod one naše lipe da ti razapnem mrežu za ležanje.“

Prestao je da bude srećan, onda kada ste i vi srećni, a to su trenuci kada vam ugađa, brine o vašoj udobnosti i sigurnosti. Prisetili ste se onih prvih dana kada ste se zaljubili u njegovu spontanost i sigurnost, ali danas dok ga posmatrate osećate se nesigurno. Setili ste se onih dugih šetnji po parkovima i vrtovima, odvodio vas je u restorane sa čarobnim i najukusnijim jelima, a danas se ne sećate kada vas je poslednji put poveo na tako neko mesto.

Freestocks.org

Osećate u nozdrvama još uvek miris onog parfema sa kojim vas je omamljivao ne bi li probudili u sebi opet iste emocije, koje ste tada osećali. Sećate se njegovih dodira, koji su vam pružali sigurnost i znali ste da je onda pored vas. Sada se pitate: „Kada vas je poslednji put dodirivao?“ Da li je on i dalje onaj muškarac pored kojeg ste se osećali prijatno, opušteno, udobno i sigurno? Počinjete da sumnjate u ljubav prema njemu, jer ovo je specifično kada je Venera u znaku Bika.

Malo vremena provodite sa partnerom i nedostaje vam priča sa njim, a najdraži trenuci su vam bili kada ste satima pričali, razmenjivali iskustva i informacije.

Osećate da su nestale sve one lepi reči koje vam je upućivao i koje su vas ispunjavale srećom. Mentalno ste mesecima pali i prisećate se kako vas je nekada partner uvek mentalno motivisao. Dolazio je sa osmehom i pričao šta je sve čuo i video tog dana dok ste ga znatiželjno i sa punim srcem slušali, a sa svakom njegovom izgovorenom reči osećali ste da ste mu još bliži.

Prisećate se onog susreta kada ste se zaljubili u njegov veseli i vedar um, topli ste se u zagrljajima njegovih reči i zavoleli njegovu radoznalost i svestranost. Koliko je samo puta dolazio sa nekom idejom ili informacijom, koju je pokupio negde u prolazu i uspevao da vas motiviše za život, jer ste u njegovim rečima uvek prepoznavali lepotu.

Foto Dineslav Roydev

Međutim, poslednjih meseci kao da se neka ruka koja drži makaze nadvila nad vašu vezu i presekla sve te reči. Ne prepoznajte više u njemu onog veselog dečaka, koji je umeo satima da se smeje i priča sa vama.  Njegove reči su prestale da budu podsticajne za vaš um i ne možete da pronađete kao nekada onu umnu inspiraciju koju ste imali. Pitate se šta se dešava sa vama i sa njim i da li je moguće da mu sad više prija satima da priča sa svojim prijateljima, nego sa vama. Poslednji put nije čak imao vremena da sasluša vaše utiske o knjizi koju ste bili pročitali. Za Veneru u Blizancima i Veneru u aspektu sa Merkurom ovo su trenuci kada prestaje da bude zaljubljena i kada se pita da li je nestaje ljubav prema njemu.

Ne možete da verujete šta ste upravo čuli od njega i koliko je uspeo da vas povredi i natera suze na oči. On ne želi drugo dete sa vama!

Nakon ovog događaja osećate kako počinjete da se udaljavate od njega. Nedostaje vam ona njegova nežnost koju ste u početku primećivali i duge romantične šetnje u noćima kada su sjajne zvezde bile prosute po nebu. Bili ste zaljubljeni u njegovu maštu, pa se prisećate kako je često maštao da će izgraditi kolibu pored jezera samo za vas i decu.

Pre neki dan ste se osetili nezaštićeno i usamljeno, pa se pitate gde je nestala ona njegova brižnost i zaštitnički nagon. Mesecima već niste zajedno večerali kao prava porodica, a ne sećate se ni kad vam je spremio palačinke. Svima ste pričali da njegove palačinke najviše volite. Imate osećaj kao da ga više ne privlačite od kada imate dete sa njim bez obzira što je ljubio mesecima vaš stomak dok ste bili u drugom stanju.

Naravno, ne možete reći da vas on više ne voli, ali primećujete da nije više onako brižan, nežan i požrtvovan za porodicu. Nećete da grešite dušu, jer ipak vam poželi uvek laku noć i poljubi vas u čelo, ali mesecima vam u krevetu okreće leđa, a nekad vas nije ispuštao iz zagrljaja i dok ste spavali. Prošlu Novu godinu ste želeli da dočekate kući, jer vam je bio dovoljan samo on i vaša privatna atmosfera, ali on je insistirao da provedete Novu godinu kod njegovog ujaka na selu gde su bili i mnogi drugi gosti.

Ranije vas je zvao pre nego što se pojavljivao na pragu kuće da bi vas pitao: „Da li mojoj dragoj ženi nešto nedostaje za kuću, pa da kupim?“ Osećate kao da je nestalo bliskosti između vaša četiri zida, koje ste nekad smatrali oazom ljubavi. Pokušao je jednom i da vas naslika, puštao vašu omiljenu muziku i recitovao vam pesme. Toga već odavno nema. Da li su ovo dovoljni razlozi da me udalje od partnera, pita se Venera u Raku ili Venera u aspektu sa Mesecom.

Pre nego što nastavim sa Venerom, treba reći da je potrebno u horoskopu žene proceniti i položaj Sunca i Marsa, pa dodati na Veneru.

Ako se pitate da li prestajete da budete zaljubljeni u muškarca sa kojim ste u vezi, a imate Sunce u aspektu sa Venerom, možda je prestao da obraća pažnju na svoj izgled, jer ste se zaljubili u njegovu spoljnu lepotu, finoću i u njegov estetski duh. Pitate se gde su nestali oni veseli osmesi sa kojima vas je šarmirao i poljubci kojim vas je obasipao, a onda ste jednog dana okrenuli glavu za muškarcem, koji je plenio svojim izgledom i koji je ostavljao očaravajući miris parfema za sobom.

Kod aspekata između Marsa i Jupitera, možda ste shvatili da ste prestali da volite muškarca pored sebe onog trenutka kada ste se zapitali: „Gde je nestala ona njegova dobrota?“ i „Zašto pored njega nisam više zagledana u budućnost kao nekada, već me u poslednje vreme vraća u prošlost?“

Foto Noah Hinton

Ako budete posumnjali u vašu ljubav, a imate Sunce u aspektu sa Marsom verovatno je to zbog toga, što ste počeli da se dosađujete pored vašeg partnera. Život sa njim vam je postao dosadan! Sada se prisećate onog dana kada ste zajedno pobegli sa letovanja od roditelja bez obzira i što ste znali koliko ih možete razljutiti i da je vaš beg bio rizičan i opasan.

Zaljubili ste se u njega, jer je onu noć plenio i privlačio sve poglede oko sebe i izabrao je vaš pogled, jer je u njemu video najviše divljenja. Bio je uspešan muškarac i zavoleli ste njegovu moć i uspeh. Danas ga posmatrate kako se pretvorio u besnu i razjarenu osobu, jer je sve propalo: posao, status, novac.

Uporno tražite neki razlog kako bi mogli da mu se divite i da budete ponosni na njega, ali ne možete više da ga pronađete. Zaboravio je čak i na vas, jer ste njegovim neuspehom, prestali i da budete centar njegovog sveta. Ne sećate kad vas je poslednji put pohvalio, a pre neki dan nije pohvalio ni vašu frizuru kad ste došli od frizera. Onda kada ste se upoznali zaljubili ste se u hrabru i dostojanstvenu osobu, a sada se pitate gde je nestala hrabrost dok posmatrate pored sebe muškarca koji svoju nemoć prikriva srdžbom i ohološću. Obasipao vas je poklonima, a danas se prisećate da ste poslednji poklon od njega dobili prošle godine.

Pre dve godine ste bili na kraljevskom letovanju, a ove godine ste rezervisali sobu u odmaralištu, koje je za sadašnje uslove bilo najekonomičnije. Ne možete više u njemu da pronađete onaj jak i snažan autoritet kojem ste se divili i koji vam je podizao samopouzdanje. Pored njega ste se nekad osećali bezbedno i sigurno, jer ste znali da imate hrabrog i čvrstog muškarca pored sebe. Uvek vas je sa mnogo ponosa predstavljao drugim ljudima i svojim prijateljima i setili ste se kako vas pre neki dan nije predstavio poznaniku, kojeg je sreo dok ste se šetali gradom.

Osećali ste se poniženo i postiđeno. Kao da se u poslednje vreme nekako iskrivio i pogrbio dok hoda, a tako ste voleli ono njegovo uspravno i ponosno držanje.

Izgubili ste divljenje od ovog čoveka, a i vi se više njemu ne divite i počinjete da se pitate da li moja ljubav prema njemu počinje da bledi i nestaje, jer imate Veneru u Lavu ili Veneru u aspektu sa Suncem.

Poslednji put kad ste se posvađali sa njim, pitali ste ga: „Gde je nestao onaj čisti i pedantni muškarac u kojeg sam se zaljubila?“ Odgovorio vam je da ste postali previše sitničavi i kritični, da nikad nećete biti zadovoljni i da ne može više da podnese vaš perfekcionizam. U poslednje vreme mnogo toga vam se kvari po kući, slavina ne radi, usisivač se pokvario, prozor dobro ne dihtuje, ali on je postao nezainteresovan za sve te stvari i prinuđeni ste stalno da vijate majstora.

Voleli ste nekad da ga gledate dok je rado i sa osmehom popravljao sve ono što se kvarilo. Zaljubili ste u njegov um, jer je mogao da priča o nauci, ali i o žičici koja se istopila i prekinula dotok struje u mikseru. Zavoleli ste njegovo prepodnevno odelo i belu košulju kada je odlazio na posao i njegovo poslepodnevno plavo radno odelo. Pitate se sve vreme dok razmišljate o ovome gde je nestao taj čovek?

Prestao je da bude koristan u kući, okruženju, životu. Lenčari već mesecima i ništa ne radi, a to teško možete da gledate, jer ste uvek razmišljali: „Ako oboje možemo biti korisni, onda možemo stvarati i lepotu života u kojoj ćemo biti srećni.“

Ne sećate se kad ste ga poslednji put videli da čita knjigu, a nekad je prepodne čitao književne klasike, a poslepodne razne korisne priručnike. Nekad vas je oduševljavalo kod njega to što je uvek imao neko korisno i razumno rešenje i zavoleli ste njegovu razumnost.

Odavno vas nije inspirisao čak i vi nešto korisno da uradite i ne možete u njemu da pronađete motivaciju za ovaj svakodnevni život. Nisu sporne njegove faze ćutanja, jer ste voleli i njegovo ćutanje, ali ste u tom ćutanju znali da je u potrazi za nekom razumnom idejom, a danas vam se čini da ćuti, jer ne može da izađe iz sopstvenog haosa, koji ga je preplavio. Počeo je da kasni na sastanke, beži od obaveza, prebacuje na vas plaćanje računa, dvorište je zaraslo u travi i razbacuje svoje stvari po kući. Obećao je da će vam za rođendan kupiti mačku, ali nije održao obećanje, jer je čuo za razne boleštine koje se mogu dobiti od kućnog ljubimca. Pitate se da li je ovo čovek sa kojim treba da provedete ostatak života i počinjete da sumnjate u svoju ljubav?

Astrologija: Kada prestaju zaljubljenost i ljubav II DEO