Jupiter prolazi kroz jedan znak približno godinu dana, dok je Neptunu potrebno skoro 14 godina. Zbog toga se sekstil ove dve spore planete dešava u proseku na četiri i devet godina.

Jupiter dve godine nakon konjunkcije sa Neptunom pravi prvi sekstil, a nakon toga drugi sekstil pravi nakon osam do devet godinan nakon prvog. Jupiterova simbolika obuhvata plodnost i podršku životu i razvoju, plemenitost, više stepenove znanja i obrazovanja, putovanja i daljine, veru u dobro, religioznost i finansijsku podršku. Neptunova simbolika se odnosi na veliku vodu ili okean u svim simboličkim vidovima.

Igor Pavluković, astrolog, Astrosymbolica

Pre svega, ovo je simbolika čovekove podsvesti. To je onaj deo koji je ispod moći poimanja našeg uma. U simbolici Neptuna se nalaze sve čovekove požude, ono što ga u trenutku obuzima na duboko emotivnom nivou, što želi odmah da poseduje, za šta se vezuje, čemu se prepušta bez prethodnog racionalnog razmišljanja i procenjivanja.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kada u natalnom horoskopu imate planete koje se nalaze u znaku u kojem se ne osećaju dobro

Neptun predstavlja mistiku, veo tajni koji čovek treba da razmanke kako bi razlikovao iluziju od stvarnosti. U pozitivnom smislu ovo je nepregledno prostranstvo maštovitosti i kreativnosti, pravi svet bajki. Sekstil je aspekt koji se odnosi na pružanje podrške i međusobnu saradnju dve planetarne simbolike.

Jupiterova plodonosna simbolika uticaće na pojačanu kreativnost i maštovitost koja izvire iz Neptunove simbolike. Ovaj aspekt možete iskoristiti tako što ćete pustiti mašti na volju i prepustiti se onome što vas na pozitivan način ispunjava. Pri tome nećete biti u opasnosti da skrenete na pogrešan put jer će vas ovaj aspekt voditi ka ispunjenju vaših unutrašnjih potreba.

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Možete spontano otići na pozorišnu predstavu, pogledati film u bioskopu, slušati uživo muzički koncert koji će u vama izazvati duboka osećanja i doneti vam nove uvide i spoznaje koje ćete moći da povežete sa nečim što nosite u sebi, u svom podsvesnom, a što će posredstvom utisaka koje budete imali izroniti na površinu.

Pročitajte i ovo: Kojem tipu astrološkog ponašanja pripadate?

Bićete u mogućnosti da se zahvaljujući tim uvidima oslobodite jednog dela tereta koji ste nosili dugo u sebi, da se oslobodite nekih emotivnih blokada i da uđete u stanje radosti i opuštenosti.

Mada ćete imati potrebu da to što ste doživeli i što vas je ispunilo dubokim i lepim osećanjima podelite sa nekim, može da se dogodi da vas taj neko ne bude razumeo jer se radi o dosta individualnom i samo vašem doživljaju, ali će druga osoba ili osobe prihvatiti vašu potrebu da im o tome pričate ili da im na neki način to opišete i podržaće vas u tome.

Pročitajte i ovo: Položaj Sunca u kućama natalnog horoskopa

Čak i ako po prirodi niste naročito kreativni, ovaj aspekt će pojačati vašu potrebu da nešto stvorite, pa ako ništa drugo, navešće vas da na neki način učestvujete u nekoj vrsti kreativnog projekta, na primer kao neko ko pruža samo malu tehničku podršku ili asistenciju, a što će u vama izazvati osećanje da ste deo nečeg većeg i korisnog, što će vas ispuniti zadovoljstvom.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

Osobe koje su po prirodi kreativne i maštovite imaće, zahvaljujući ovom aspektu pojačanu inspiraciju koju će uspeti da sprovedu u delo. Osim toga, biće u mogućnosti i da steknu priznanja za svoju kreativnost, pa i da zarade na tome.

Širenje vidika je nešto što svakom može koristiti i to je dobro raditi dok Jupiter pravi sekstil sa Neptunom. Vaša interesovanja moći ćete da praktikujete više nego obično pod uticajem ovog aspekta. Imaćete dovoljno mogućnosti, vremena i motivacije.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Ako želite da proširite vaše znanje ili veštine iz neke oblasti, ovaj aspekt će vam doneti povoljne uslove da se usavršavate kroz pohađanje kurseva, seminara ili radionica iz oblasti koje vas interesuju poslovno ili privatno. Ako ste ranije odlagali da se usavršavate zbog nedostatka finansijske podrške, ovaj aspekt će vam doneti olakšice u vidu popusta, povoljnijih cena kao i uvida kako možete da uvećate svoje finansijsko stanje.

Pročitajte i ovo: Dobri i loši horoskopi

Zbog toga osobe koje se bave berzanskim akcijama, investicionim fondovima i uopšte finansijskim tokovima, mogu da profitiraju jer će imati uvide kada, u šta, kako i koliko da investiraju da bi ostvarili sigurne dobitke.

Sekstil Jupitera sa Neptunom otvoriće vam mogućnost da otputujete na daleke i egzotične destinacije i posetite mesta ili bar jedno mesto koje želite da upoznate. Najviše će vam biti omogućeno da otputujete na neko udaljeno ostrvo ili da odete na krstarenje brodom.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Hironu u Ovnu do 2027. godine

Na putovanju ćete imati mnogo novih i sadržajnih iskustava, a upoznaćete i zanimljive ljude drugačijih kultura sa kojima ćete se dobro uklopiti. Ukoliko planirate nešto veliko, kao što je selidba u drugi grad ili državu, ovaj aspekt će vam pružiti srećne okolnosti koje će ubrzati proceduru dobijanja neophodnih viza, radnih i drugih dozvola, kao i pogodnosti prilikom transporta.

Pročitajte i ovo: Kako se odvija promena kada se krećemo iz kuće u kuću natalnog horoskopa

Još nešto što vam otkriva sekstil Jupitera sa Neptunom je spoj između religijskog i mističnog. Pogoduje vašem radu na samousavršavanju i duhovnom uzdizanju tako što vam donosi duboke i koriusne uvide u stanje vaše duše.

Na emotivnom polju vam sekstil Jupitera sa Neptunom donosi mogućnost da upoznate svoju srodnu dušu, da se srećno zaljubite u započnete skladnu emotivnu vezu gde ćete doživeti iskrenu i duboku ljubav. Bićete skloni da idealizujete osobu u koju se zaljubite ali vam to neće doneti negativna iskustva i razočaranja.

Pročitajte i ovo: Osa IV i X kuće horoskopa – Da li živimo živote svojih predaka?

Jedino imajte u vidu da kombinacija Jupitera i Neptuna ne donosi trajne veze, osim u izuzetnim i retkim slučajevima gde postoji još neka planetarna podrška. Takođe, ovaj aspekt može da vam donese više poznanstava koja deluju perspektivno za emotivnu vezu, a na vama je da mudro odaberete tako što ćete slušati svoje osećaje i intuiciju.

Pročitajte i ovo: U kojim oblastima života se osećaš otuđeno?

Ako ste u vezi, jedno drugome ćete pružati podršku gde god se to pokaže potrebno i potvrdićete vrednost vaše veze tako što ćete prirediti voljenoj osobi lepe intimne trenutke, pokloniti joj nešto što znate da voli, a iznad svega ćete joj pružati nežnost i bićete više nego obično otvoreni na romantične zajedničke trenutke. Ovo će pojačati bliskost između vas i vašeg emotivnog partnera.

Trenutni sekstil Jupitera sa Neptunom odvija se kroz znake Jarca kroz koji prolazi Jupiter i Riba kroz koje prolazi Neptun. Kako je ovo drugi sekstil u ciklusu ove dve planete pred narednu konjunkciju, delovaće slabije od prethodnog koji se odigrao 9.06.2011. godine.

Pročitajte i ovo: Na šta treba obratiti pažnju kod nepovoljnih aspekata Venere i Plutona

Jupiter koji do 19.12.2020. prolazi kroz znak Jarca nalazi se u svom padu i ne može da pruži najbolje od sebe jer ga znatno ograničava Saturn koji se nalazi u znaku svog vladarstva. Zbog toga je ovaj sekstil najbolje iskoristiti za one oblasti gde vam je potrebna podrška kako biste nešto dovršili ili kompletirali, nego za razradu nečeg što ste započeli u ranijem periodu.

Pročitajte i ovo: Sade sati, jedan od najvažnijih Saturnovih uticaja

Kako je trenutno Merkur retrogradan, putovanja na egzotične destinacije mogu da se zakomplikuju i zbog toga je dobro da se više okrenete kreativnom izražavanju jer vam u ovom periodu sekstil Jupitera i Neptuna daje najviše mogućnosti da nešto gde ste kreativno angažovani konkretizujete i ostvarite u praksi, a to će vam svakako doneti unutrašnje ispunjenje, kao i neku vrstu nagrada i priznanja.

Isto tako, u ovom periodu ćete biti u prilici da ostvarite duboke unutrašnje uvide koji će vam omogućiti da vaš životni put krene boljim pravcem i usmeri vas ka sigurnijem ostvarenju važnih ciljeva.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter