Često u astrologiji možete čuti termine „dobro“, „loše“, „snažno“, „zlo“, „slabo“ i sl. Mnogi postavljaju pitanja: „Da li je moj horoskop dobar ili loš?“ ili „Da li je moja Venera loša?“

Pre nego što etiketiramo i stavimo nalepnice na bilo šta što ćemo videti u natalnoj karti mnogo korisnije bi bilo da postavimo pitanje: „Šta planete pokušavaju da nam kažu? Koje nam se informacije prenose?

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Na primer, sećam se horoskopa jedne osobe koja je likvidirana u klasičnoj sačekuši. Između ostalog, imao je Mars u konjunkciji sa Plutonom u Škorpiji, visoko na nebu, u desetoj kući.

Šta ove planete pokušavaju da kažu?

Ne ulazi u kriminal, jer u suprotnom prolaziš loše i zato troši energiju, na primer, na spasavanje ljudi u najopasnijim i najekstremnijim okolnostima. Nažalost, poruka planeta nije poslušana.

Natalna karta predstavlja skup zadataka ili lekcija koje treba savladati. To je paket alata, koji je dizajniran tačno onako da bismo mogli da obavimo naše životne zadatke.

Ako polazimo od ove ideje, onda nema „dobrih“ i „loših“ aspekata, kao što nema „dobrih“ i „loših“ horoskopa, koliko god neki od nas kukaju nad svojim horoskopom. Jedan aspekt je dobar za jedno, a loš za drugo. Jedan horoskop je dobar za jedno, drugi horoskop je dobar za drugo, treći horoskop je dobar za treće, i tako dalje.

Svi aspekti, kao i sve planete u horoskopu, su tu da bi rešavali zadatke koje smo dobili rođenjem i koji su pred nama postavljeni. Tako i „loš“ Saturn u Raku, koji je potreban da bi se rešili neki problemi, na primer, strah od bliskosti i intime, prevazilaženje strahova koji su povezani sa trudnoćom, roditeljima ili trah od emotivnog otvaranja.

Zadatak astrologa je da ukaže na osetljivija i slabija mesta u horoskopu kako bi osoba na radila na njima.

Važno je odrediti razliku između, takozvanih, „dobrih“ i „loših“ planeta, koje menjaju manifestacije u zavisnosti od znaka u kojem se nalaze. Znak se može uporediti sa okruženjem u kojem se planeta nalazi.

Uzmimo za primer Marsa u Ovnu i zamislimo sportistu na sportskom terenu ili radnika sa šlemom na glavi i alatom na nekom gradilištu. Ali, zamislimo i Marsa u Vagi za kojeg se često kaže da je „loš“ i sada sa ovakvom energijom prelazimo u neku elegantnu palatu i na plesni podijum, a zadatak Marsa je da se bori i ispoljava svoju sirovu snagu.

U takvoj elegantnoj palati potrebno je da se osoba mnogo potrudi i da razmišlja, na primer, kako nešto ne bi razbila i uništla, da nekog ne bi povredila ili uništila neko elegantno odelo.

Nemojte misliti da se troši manje energija sa Marsom u Vagi, nego sa Marsom u Ovnu, jer energija se troši i tamo i vamo, samo na različitom nivou, dakle, ne na fizičkom, nego na mentalnom nivou (Mars u Vagi). Menja se samo opseg Marsove manifestacije.

Uzmimo Saturna u Ovnu. To je tvrda (Saturn) glava (Ovan), a iz tvrde glave nastaju mnogi problemi. Zašto je glava tvrda? Zato što se maskira strah, jer ako bude mekša i ako popusti, onda je to za čoveka znak slabosti. Ovo je poruka i treba je razumeti.

Ako je planeta „slaba“ ili „loša“ potrebno je odrediti u kojoj oblasti je slaba, ali to ne znači da će biti „loša“ i u nekoj drugoj oblasti.

Verovatno će Mars u Vagi biti „loš“ za individualna takmičanja, ali može biti koristan ako u takmičenju imate i partnera. On može da bude koristan u muzici, ali neće biti koristan ako vas neko postavi na mesto na kojem je potrebno pokazati sposobnost samostalnog delovanja i odlučivanja.

„Loša“ planeta ne mora da bude korisna u materijalnoj sferi realnosti, ali može biti korisna u sferi intelektualnog, duhovnog, pa i apstraktnog.

Zamislite dva osobe. Jedna od njih ima Jupitera u Strelcu u drugoj kući, a druga ima Jupitera u Blizancima u drugoj kući. Pretpostavimo da obe ove osobe rade neki posao kako bi zaradile novac. Rezultat kod prve osobe je dobar, a kod druge osobe je mnogo manji ili nikakav. Neko će reći, to je zbog toga zato što je „loš“ Jupiter, jer je u egzilu, ali Jupiter u Blizancima, u drugoj kući, daje talenat razmišljanja, prikupljanja informacija, znanja i može ovoj drugoj osobi, ipak, dati neprocenjivo iskustvo koje se ne meri novcem. Međutim, osoba bi morala da se trudi i stalno da širi sferu svojih interesovanja i ako je opsednuta samo materijom, onda neće ništa primetiti, a ni uraditi.

Napeti aspekti ili „loši“ aspekti predstavljaju izvore energije u horoskopu.

Ako ih ima puno, onda čovek ima i puno energije sa kojom može dosta da postigne u životu. Problem za njega je u upotrebi ove energije, jer ako stagnira ili ako se troši bez nekog smisla, onda će to dovesti do konflikata, bolesti, neuspeha, itd.

Naravno, skladni aspekti su, takođe, potrošači energije, jer pokazuju kako osoba troši energiju kroz talente i sposobnosti. Osoba sa mnogo skladnih aspekata ne mora ništa manje da bude bez problema od osobe sa mnogo napetih aspekata. Stvarni problem je dosada, monotonija ili nedostatak želje da uradi nešto.

Dakle, koji su bolji aspekti „dobri“ ili „loši“? Da li je bolje jesti ili spavati? Da li je bolje pevati ili pisati?

Šta treba savetovati klijentu kada su napeti aspekti na nebu?

Da li je to savet da ne izlazi i nigde da ne ide? Ali, tog dana univerzum daje energiju da je iskoristimo.

Napeti aspekti su slični automobilu koji se kreće velikom brzinom. Čovek koji je u njemu može da prođe mnogo, manevarske mogućnosti jesu ograničene i put možda nije najbolji. Međutim, skladni aspekti predstavljaju automobil, koji se kreće veoma sporo i čovek se može u nekom trenutku okrenuti i otići kada mu postane dosadno. Nekada se napeti aspekti pretvoraju u produktivne.

„Loša“ planeta može biti neprijatna, ali prvenstveno onda ako čovek pokušava da je ignoriše i da je „ne vidi“.

Zato se uvek zapitajmo na koji način i za šta napeti aspekt ili „loša planeta“ mogu biti korisni? Planeta koja ima napete aspekte predstavlja neku vrstu energetskog centra i tu je verovatno moguć značajniji napredak u životu. Ali, često se energija koristi i troši destruktivno, što dovodi do neuspeha i padova.

Astrologija je odlična alatka i nikada dosadna, ako nismo sujeverni: „Pljuni tri puta, jer ti je crna mačka prešla preko puta “.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.