Svako od nas sklon je promenama raspoloženja u toku dana što je povezano i sa planetarnim časovima, jer su naše životne i vitalne funkcije povezane sa kosmosom.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Na primer, Egipćani su dali ova imena danima, i to po imenima planeta, koje su odgovarale prvom času svakog od njih:

– Ponedeljak (lundi) dan Meseca (Rak)

– Utorak (mardi) dan Marsa (Ovan, Škorpija)

– Sreda (mercredi) dan Merkura (Blizanci, Devica)

– Četvrtak (jeudi) dan Jupitera (Strelac, Ribe)

– Petak (vendredi) dan Venere (Bik, Vaga)

– Subota (samedi) dan Saturna (Jarac, Vodolija)

– Nedelja (dimanche) dan Sunca (Lav)

U svim civilizacijama ovaj običaj se nastavio i planetarni časovi su išli sledećim redom: Saturn, Jupiter, Mars, Sunce, Venera, Merkur i Mesec.

Naravno, njihovo trajanje je promenljivo i zavisi od godišnjeg doba, kao i od visine mesta posmatrača. Samo u vreme prolećne i jesenje ravnodnevnice, planetarni časovi dana i noći su jednaki i traju 60 minuta.

Prvi planetarni čas dana je čas Meseca, koji traje od 06h – 07h i povoljan je za putovanja, plovidbu morem, inspiraciju i sve one kojima mašta predstavlja olovku ili oružije.

Drugi čas dana, od 07h – 08h, je čas Saturna i najbolje je da se koristi u pravljenju planova.

Ako ustajete u to vreme, dok pijete kafu, napravite planove za taj dan, izračunajte sve ono što je neophodno da izračunate, odgovorite na zaostale poruke. Ovaj sat je posebno povoljan da se prave planovi u politici, prodaji i kupovini starih i polovnih stvari, građevinarstvu ili uopšte da isplanirate radni dan ili da napravite poslovni plan. Ako su vam potrebni odgovori koji zahtevaju potpunu razumnost i prizemljenost, povoljno je da ih potražite u ovom Saturnovom satu.

Treći čas dana, od 08h – 09h, je čas Jupitera i ovo vreme treba uglavnom posvetiti finansijskim i materijalnim pitanjima, sudskim pitanjima, bankarskim pitanjima ili poslovima.

Jupiterov čas je povoljan za plemenitije ideje ili one ideje koje su ispred vremena.

Pregledajte dobro na netu ili u drugim sredstvima informisanja, oglašavanja i obaveštenja vezano za seminare i predavanja. Odaberite željenu destinaciju na koju hoćete da otputujete ili isplanirajte vaše putovanje. Ako pišete knjigu, kontaktirajte vašeg izdavača za svako pitanje koje imate ili iskoristite ovaj sat za kontakte, koji su vam važni radi nekog reklamiranja. U Jupiterovom satu je poželjno i isplanirati kupovinu, ali prvenstveno ako se radi o većoj i skupljoj kupovini.

Četvrti čas dana, 09h – 10h, je čas Marsa i ovaj sat je rezervisan za fizičke aktivnosti i vežbe, radove, kao i sve aktivnosti koje zahtevaju da pokažete hrabrost, smelost i snagu.

U Marsovom satu može biti povećana ljutnja i agresivnost što se manifestuje kroz konflikte sa drugim ljudima. Iskoristite ovaj sat ako se borite za neke stavove ili ako želite na iznenadan i brz način da napravite neke promene. Pokrenite se maksimalno u ovom satu, ako tražite posao ili ako želite da se izborite za nešto novo i drugačije na vašem poslu. Marsov sat je povoljan za planiranje i organizaciju sportskih takmičenja i treninga.

Peti sat dana, 10h – 11h, je pod uticajem Sunca i ističe u prvi plan odnose sa autoritetima, ali je isto tako povoljan da privučete pažnju na sebe nekim uspešnim poslom ili gestom.

Sunčev sat je dobar za kontakte i razgovore posebno sa muškim autoritetima, npr. otac, šef, direktor ili bilo koja osoba koja se nalazi iznad vas i koju smatrate za autoritetom. U ovom satu treba se baviti ličnim željama i planovima, kao i sa svim onim što pomaže i obezbeđuje integritet vaše ličnosti. Usredsrediti se na javne nastupe na kojima možete biti primećeni, dobiti aplauze i divljenje od drugih ljudi.

Šesti sat dana, 11h – 12h, je čas Venere, kada nam je u toku dana potreban prvi odmor i malo opuštanja.

Iskoristite ovaj sat za kontakte sa prijateljima ili nekom bliskom i dragom osobom. Dogovorite neko druženje ili ljubavni sastanak, pošaljite buket cveća ili neki drugi poklon osobi koju volite ili prema kojoj imate simpatije. Prošetajte se gradom ili internetom, jer možete naići na nešto što želite da kupite i da imate u svom posedu. Sve što je vezano za umetnost, estetiku i ulepšavanje je povoljno u ovom Venerinom času, pa ako i ništa ne radite izađite u prirodu i uživajte u njoj.

Sedmi čas dana, 12h – 13h, je pod uticajem Merkura i ovaj sat odgovara intelektualnim poslovima, kao i razmeni ili trgovini, ali prvenstveno onih stvari koje su korisne i praktične.

Pregledajte novine, časopise ili internet, jer možete naići na oglas ili obaveštenje o nekom kursu ili školi, koji želite da upišete. Razmislite, možda su vam neki odgovori promakli i baš se u ovom Merkurovom satu pojave. Pregledajte vašu poštu i poruke, proverite kontakte koje treba da imate i pretresite detaljno planove. Ako tragate za nekim razumnim i logičnim odgovorom, možda ćete ga dobiti baš u ovom Merkurovom satu. Ovaj sat je povoljan i za putovanja, oglašavanje, edukaciju, savetovanja, ali i za uspostvaljanje nekih novih kontakata i poznanstava. Merkurov sat je povoljan i za poslovne sastanke, nastupe u medijima i intervjue.

Šta dalje? Ciklus se ponavlja, a to znači: 8. čas, od 13h do 14h (Mesečev čas); 9. čas, od 14h do 15h (Saturnov čas); 10. čas, od 15h do 16h (Jupiterov čas); od 16h do 17h – Marsov čas; od 17h do 18h – Sunčev čas; od 19h – 20h – Venerin čas; od 19h – 20h – Merkurov čas; od 20h – 21h – Mesečev čas, itd.

Ova podela važi kada je prolećna i jesenja ravnodnevnica (20. marta Sunce izlazi oko 05h45’) , dok za druge dane i mesece podela varira, jer je potrebno podeliti trajanje dana, računajući vreme od izlaska Sunca, pa do zalaska na 12 delova za odgovarajući dan.

Međutim, danas na internetu možete pronaći planetarne kalendare, koji omogućavaju da bez izračunavanja pronađete planetarni čas određenog dana. Ako znate koja planeta vlada određenim časom u toku dana, ove smernice vam mogu biti korisne.