Za devetu kuću možemo reći da predstavlja naš pogled na svet, jer je povezana preko trigona sa prvom kućom (Ja) i zato što učenje, obrazovanje, veliki sistemi mišljenja, učitelji ili religija, takođe, utiču na to kakvim očima ćemo posmatrati svet. Deveta kuća ne predstavlja samo zvaničnu religiju, već i našu sopstvenu filozofiju.

Ovo je promenljiva kuća (Strelac – promenljivi znak), tako da ono što naučimo tokom života i obrazovanja, menja naš pogled na svet. Prema tome, planete i znak u devetoj kući doprinose načinu na koji vidimo svet.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

U ovoj kući potrebno je steći neko sopstveno znanje (povezana trigonom sa prvom kućom – ja), a ne samo ono što nam prenose formalnim obrazovanjem, što je više povezano sa trećom kućom, koja stoji u suprotnosti sa devetom kućom.

Pročitajte i ovo: Kako u životu funkcionišu zakoni karme vidljivi u horoskopu

Možemo reći da je deveta kuća učenje i znanje kojem se potpuno posvećujemo. Tome smo posvećeni i do kraja odani, jer je Jupiter prirodni vladar ove kuće. Ovde se ne nalazi samo iskustvo uma, već i čitavog bića. U dubini ove kuće postoji neka istina koju zastupamo. Što više znamo, to i naš svet postaje veći (čista smibolika Jupitera i Strelca).

U devetoj kući stičemo znanje, prihvatamo ideje, učenja, poslovice, knjige ili kultove u cilju oblikovanja naše životne filozofije.

Pročitajte i ovo: Odnos Sunca i Meseca u uporednim horoskopima

Šta je života filozofija Venere u devetoj kući? Pa, verovatno da ljubav ili umetnost spašavaju svet. Marsa? Uvek se treba boriti i izboriti za istinu! Saturna? Moja životna filozofija treba da se gradi oprezno i ozbiljno. Urana? Samo sloboda otvara put do istine. Jupitera? Mogućnosti su beskrajne i ne želim ništa da me ograničava da bi došao do znanja. Neptuna? Moj pogled na svet oblikuje se pomoću šestog čula.

Pročitajte i ovo: Kako prestaju zaljubljenost i ljubav

Merkura? Istraživati sebe kroz govor, pisanje i učenje, jer to utiče na moju životnu filozofiju. Plutona? Moji strahovi su put ka isceljenju koje će otvoriti moje vidike. Sunca? Ovde je moje središte ličnosti!

Sva ova pitanja i teme mogu imati prioritet u natalnim kartama gde je deveta kuća naglašena. Osoba ima veliku potrebu da uči, putuje, upoznaje i obilazi uvek nove i nove gradove i zemlje, podučava i prenosi znanje, filozofira, isteruje neku svoju istinu i pokazuje veliko interesovanje za ono što je izvan očiglednog da bi razmatrala šire i dublje.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Ovde je potrebno biti potpuno otvoren za nova učenja i nove načine razmišljanja. Kada uđemo u devetu kući postajemo istraživači i putnici (ne samo bukvalno), jer nešto nas vuče u daljine da bismo učili i otkrivali istinu. Metaforički, putovanja i daljine devete kuće znači širenje našeg sveta.

Da vidimo ukratko kako planete deluju u devetoj kući!

Sunce

Uvek predstavlja potrebu pojedinca da se poistoveti sa svojim idejama i svojim načinom razumevanja života. Ovo je pokazatelj intelektualne strasti. U nepovoljnim aspektima ukazuje na isto, ali osoba može biti toliko zaokupljena apstraktnim stvarima da zaboravlja na stvarni i konkretan život.

Pročitajte i ovo: Kako da uz pomoć planeta pronađemo motivaciju i pređemo sa reči na dela

Mesec

Ovde se postaje sanjar, a životna filozofija je da se pronađe ono što neguje i pruža sigurnost. Ideje i pogledi na život mogu biti nasleđeni, ali se isto tako mogu i promeniti.

Pročitajte i ovo: Mars u Strelcu, strastveni avanturista

Često je potrebno da se oseća povezanost sa drugim kulturama, da bi se pronašao neki duhovni ili filozofski smisao. U nepovoljnim aspektima predstavlja isto, ali na problematičan i konfuzan način, tako da je potrebno osigurati nezavisnost u idejama i izbeći manipulacije. Ideje i životna filozofija utiču na porodične veze.

Merkur

Ovo je intelekualna potraga, a um se lako prilagođava, osim ako nije u nekom od fiksnih znakova ili u aspektu sa Saturnom. Prisutno je mnogo ideja i uverenja, a sve ovo se može verbalno vrlo lako izražavati. Potrebno je stalno učiti, ali i podučavati, deliti i razmenjivati sa drugima sve informacije koje šire pogled na život. Kada je loše aspektovan prenos informacija može biti problematičan, zbog tendencije da se suprotstavlja idejama drugih.

Pročitajte i ovo: Saturnovo čistilište

Venera

Stvara jednu mirnu filozofiju, izučavanje socijalnih, umetničkih ili humanističkih tema. Mogu je zanimati teme koje su povezane sa modom, estetikom i lepotom. Koji god sistem uverenja odabere, u osnovi svega biće ljubav i blisko povezivanje, ne samo sa ljudima, već i sa učenjima, religijama i ostalim temama koje postaju vodilja ka istini i istraživanjima.

Pročitajte i ovo: Analiza uporednog horoskopa Emanuela Makrona i Brižit Tronj

Kada je nepovoljna aspektovana, onda uverenja mogu biti u sukobu sa interesima osobe ili sa interesima drugih ljudi, pa je potrebno razmotriti koliko dalje treba ići sa svojim idejama.

Mars

Može da veruje kako je samo njegov pogled na život ispravan. On traži ulogu pionira, lidera ili vođe neke ideje ili učenja za šta bi se borio i do smrti. Ne želi niko da utiče na njega svojim uverenjima, koja mogu preći i u fanatizam. Kada je loše aspektovan, postoji tendencija nametanja ideja i mišljenja što vodi u jake i žestoke sukobe.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće u vašem horoskopu

Jupiter

Na životnu filozofiju utiče optmizam i tolerancija, ako ostatak horoskopa ovo ne pobija. Ovo je talenat da se drugi inspirišu u pogledu budućnosti i sposobnost razumevanja velikih istina.

Pročitajte i ovo: Lilit – Crni Mesec – najmoćnija manifestacija nesvesnog

Veliko poverenje u sopstvena uverenja. Kada je loše aspektovan onda veruje da „sve zna“ ili da se samo kod njega nalazi apsolutna istina. Opasnost da neka sopstvena uverenja uvuku osobu u precenjivanja i preterivanja.

Saturn

Uverenja koja formiraju i oblikuju pogled na život i životnu filozofiju najčešće su tradicionalna. Sve se uzima ozbiljno, a fokus je u dubokim temama. Za njega zakoni moraju kazniti svaku grešku, jer život mora da se vodi disciplinom i strogim pravilima.

Pročitajte i ovo: Južni Mesečev čvor i karma predaka

Njegova filozofija treba da bude upotrebljiva i praktična, mada je i kruta. Verovaće samo u ono što može videti i pokazati. Kada je nepovoljno aspektovan može biti predrasuda, netolerantnosti i preteranog materijalizma. Strah od razmatranja drugih i drugačijih ideja.

Uran

Ideje, razmišljanje i filozofija su originalni, nezavisni ili neobični, a često biva da nisu od većine prihvaćeni. Ovo su mentalne avanture, a um se uvek razvija, teži sticanju znanja i iskustvima, koja nikada nije doživeo.

Pročitajte i ovo: Najgore osobine svih znakova zodijaka

Progresivne i revolucionarne ideje utiču na formiranje pogleda na život. Kada je loše aspektovan ideje mogu biti previše ekcentrične i čudne, kao i tendencija da se previše radikalno suprotstavlja idejama drugih.

Neptun

Sklonost idealizmu i misticizmu oblikuje pogled na svet. Ako se ode predaleko, onda se verovanja mogu graničiti sa fantazijama. Put ka istini je maglovit i zbunjujući.

Pročitajte i ovo: Venera u uporednom horoskopu po kućama

Ovo je mentalna rafiniranost, ponekad psihičke moći, posebna znanja i genijalnost. Kada je nepovoljno aspektovan onda je prisutna lakovernost, prevare, lažna učenja i ideje i sl.

Pluton

Ovo je bezuslovno verovanje u sopstvene ideje što može sakrivati i opasnosti. Mogućnost transformacije kroz učenja, snove, putovanja ili razumevanje i otkrivanje filozofije. Potreba da se uvek dođe do odgovora zašto i kako.

Pročitajte i ovo: Pluton po kućama u natalnom horoskopu

Snažna želja za učenjem da bi se došlo do suštine i istine. Ovo može pogodovati istraživanjima. Kada je nepovoljno aspektovan ukazuje na jaku netoleranciju i manipulaciju.