Saturn je i dalje u opoziciji sa vašim znakom i mnoge vaše odluke prvo će se podvrgnuti njegovoj proveri i kontroli.

Da li ste naučili da postavljate granice u odnosima i komunikaciji? Da li ste naučili igre koje su zrelije i ozbiljnije? U narednoj godini još imate vremena da naučite da postavljate granice na relaciji „ja-drugi ljudi“ i na taj način postanete odgovorniji prema sebi.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Početkom januara vladar vašeg Sunčevog znaka – Merkur, okreće se direktno i nastavlja dalje znakom Jarca. Možete biti pritisnuti problemima u partnerskom odnosu, jer je njegov dispozitor Saturn u opoziciji sa vašim znakom.

Ne zaboravite da ste u procesu sazrevanja i zato je potrebno da prihvatite ozbiljnost, ali i teret veze u kojoj se nalazite. Često ćete se zapitati: „Zar ovaj život nije razigrana i lagana igra?“.

Merkur u Jarcu, u januaru mesecu, kreće se vašom prirodnom osmom kućom i bavite se problematičnim pitanjima koja se odnose na novčana ulaganja, partnerov novac i posao, kao i strahove koji su povezani za egzistencijom uopšte.

Pročitajte i ovo: OVAN – godišnji horoskop za 2017

Život vam je podelio ozbiljnije karte i nemojte brzo prelaziti preko njih, već duboko i temeljno razmišljajte.

U februaru, Merkur prolazi znakom Vodolije i budite spremni na određene promene da bi mogli imati i kvalitetniju komunikaciju. Ove promene za vas ne bi trebalo da predstavljaju problem. Kontakti u bližem i spoljašnjem okruženju biće misaono podsticajni i iskoristite ovakvu situaciju za dobre odluke. Budite što češće na internetu, jer su tamo za vas sve moguće informacije. Poznanstva koja mogu biti korisna sklapaju se na društvenim mrežama. Bilo bi dobro da svoj posao predstavite i reklamirate putem interneta i društvenih mreža.

Pročitajte i ovo: BIK – godišnji horoskop za 2017

U prvoj polovini marta, kada se Merkur bude kretao znakom Riba i kroz vašu prirodnu desetu kuću, tražićete odgovor na pitanje: „Da nisam možda zalutao?“.

Pazite da vas previše ne ponesu snovi, jer se nepovoljno mogu odraziti na planove, kao i razmišljanja o budućnosti. Najbolje je privremeno da se povučete i pronađete odgovore daleko od uticaja okoline i drugih ljudi, jer ćete u suprotnom biti preosetljivi i nesigurni na sve ono što se dešava u vašem okruženju. Ovakva osetljivost odražava se na samozavaravanje, a onda ćete se pitati: „Da li je sve varka i iluzija?“. Udaljeni i odvojeni od razuma u koji najviše verujete, možete završiti i na psihijatriji.

Pročitajte i ovo: RAK – godišnji horoskop za 2017

U drugoj polovini marta, Merkur prolazi znakom Ovna i ovo je period kada ćete se aktivirati zbog prethodno donesenih odluka.

Hrabriji ste da zauzmete stav i da se izborite za sopstvene ideje. Nema strpljenja, jer želite mnogo toga „sada i odmah“. Neki pripadnici vašeg znaka ovaj period će iskoristiti živeći aktivan život i prevazilazeći određene prepreke, jer će biti hrabri da odgovore na izazove. Drugi lako ulaze u konflikte zbog preterane nestrpljivosti i netolerantnosti, kao i potrebe da uvek budu u pravu.

Pročitajte i ovo: LAV – godišnji horoskop za 2017

Merkur se okreće retrogradno u prvoj polovini aprila i neke odluke koje ste doneli u prethodnom periodu treba da prođu proveru, ali i promenu. Ove odluke se prvenstveno odnose na finansije i lične vrednosti, kao i na aktivnosti koje ste predhodno započeli. Da niste previše brzo i naglo krenuli? Negde niste pokazali dovoljno strpljenja?

U drugoj polovini maja, kao i prvih dana juna meseca, Merkur nastavlja svoj put znakom Bika.

Pročitajte i ovo: DEVICA – godišnji horoskop za 2017

Možete da se konkretnije bavite novčanim pitanjima, jer ste ih predhodno dobro proverili i pretresli. Ideje u ovom periodu su mnogo više produktivnije. Razmislite, jer bi možda mogli i da prodate nešto od ideja koje imate. Unovčite znanje, savete i ideje. Dajte sebi vremena da svaku informaciju i misao pažljivo obradite. Merkur se kreće vašom prirodnom dvanaestom kućom i neki pripadnici vašeg znaka biće produktivniji ako se sa poslom povuku u ilegalu.

Merkur sredinom juna nastavlja znakom Blizanaca i kroz vašu prvu prirodnu kuću, tako da ćete biti istovremeno na više strana.

Pročitajte i ovo: VAGA – godišnji horoskop za 2017

Vreme je da vas saslušaju, kao i da privučete pažnju na sebe tako što ćete govoriti i govoriti! Iskoristite ovaj period za poslove, učenje, putovanja, kao i prikupljanje informacija, literature, korisnih kontakata i brojeva telefona, kao i dokumentacije.

Krajem juna i početkom jula Merkur brzo prolazi znakom Raka i usmerava vašu komunikaciju na porodično i bliže okruženje. Odluke koje su od značaja za emotivan i porodičan život. Neki pripadnici vašeg znaka imaju priliku da reše dokumentaciju oko nekretnine, dok će neki od vas učiniti određene korake za kupovinu nekretnine i rešavanje pitanja krova nad glavom. Susret sa osobom iz prošlosti za koju ste bili emotivno vezani.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA – godišnji horoskop za 2017

Sredinom jula svojim stavovima pokušavate da budete autoritet, jer se Merkur kreće znakom Lava i kroz vašu prirodnu treću kuću.

Važni i značajni razgovori sa osobom i ljudima koji su moćni, uticajni i uspešni. Budite pažljivi da ne poremetite kontakte i komunikaciju zbog sujete, ega i preteranog ponosa, jer ćete imati potrebu da se sve vrti oko vas. Možda je vreme i za ambicioznije i veće planove pod uslovom da primenite svoje znanje.

Vreme za analizu i preispitivanje vašeg bližeg i porodičnog okruženja počinje krajem jula i traje sve do kraja septembra meseca. U ovom periodu Merkur će biti i u retrogradnom hodu, kroz Devicu. S obzirom na to da je ovo vaša prirodna četvrta kuća, počinjete da sumnjate u sopstvena osećanja. Postavljate sebi pitanje: „Da li je ovo pametno za mene?“. Problemi u porodici, ali i bliskim odnosima. Mogu se vratiti određeni zdravstveni problemi, koji će zahtevati preispitivanje prethodnih odluka u vezi toga.

Pročitajte i ovo: STRELAC – godišnji horoskop za 2017

U prvoj polovini oktobra, Merkur prolazi kroz Vagu i usredsredite pažnju i komunikaciju na partnerske odnose.

Neki predstavnici vašeg znaka, koji nisu u vezi mogu imati zanimljive susrete, a oni drugi koji imaju vezu pokušavaju da pronađu odgovore na važnija pitanja tako što usmeravaju pažnju i misli na partnera. Merkur ide vašom prirodnom petom kućom i ovaj period daje dobre šanse za skladniji kontakt sa sobom. Ovo se povoljno odražava i na pitanja partnerstva. Korisni poslovni kontakti, ali i mogućnost udruživanja sa drugima zbog posla.

Hodajte opreznije u drugoj polovini novembra i prvih dana decembra. Čuvajte se oštrog i kritičkog jezika, jer ćete sebi napraviti problem na poslu. Usmerite pažnju na posao, kao i svakodnevne obaveze, jer ćete biti mnogo više prodorniji. Ne pričajte mnogo o svojim poslovnim planovima. Radite, razmišljajte i ćutite.

Ipak, godinu završavate sa pozitivnijim razmišljanjem, jer ćete dobiti neke informacije koje će vas obradovati. Mogućnost poslovnih putovanja u inostranstvo. Kontakti koji otvaraju vrata, a koja ste prethodno zatvorili sarkastičnim primedbama i jezikom. U decembru mesecu, Merkur ide retrogradno kroz znak Strelca. Ovaj period treba iskoristiti za preispitivanje planova, posebno pripadnici vašeg znaka koji planiraju da nastave život negde u inostranstvu. Mogući su privremeni problemi sa papirima i dokumentacijom potrebnim za vizu.

Ne propustite Saturnov tranzit da postavite na svoje mesto druge ljude i partnera, odnosno, na ono mesto koje ste im i namenili.