Ako vam neko kaže „Ne diraj u moju tugu, jer ne znaš koliko je duboka“, možda preko puta sebe imate nekog sa Mesecom u znaku Jarca, koji onda automatski preduzima sve mere opreza kako bi zaštitio sebe.

Autorka teksta: Jelena Studen Vojvodić, astrološkinja, Astro House
Autorka teksta: Jelena Studen Vojvodić, astrološkinja, Astro House

Zaštitnički nagon je povezan sa Mesecom i zbog toga je ova planeta naš vodič do onog unutrašnjeg osećaja „Ovde se osećam sigurno“, jer Mesec postoji samo kad oseća.

Kada vam neko kaže „Ipak, neću da idem na individulane seanse, već ću se uključiti u grupni psihoterapeutski rad“ onda se susrećemo sa Mesecom u Vodoliji.

Ovo je Mesec koji se oseća sigurnim kada se stapa sa nekom grupom ili kada uzima učešće u grupnom radu, jer se oseća mnogo sigurnijim kada je deo grupe koja obavlja neku društvenu ulogu ili ljudsku potrebu. Čak i kada izlazi sa partnerom okuplja društvo oko sebe i retko kada ga možete videti sa partnerom na nekom mestu kao „usamljen par“.

Nešto slično je i sa Mesecom u Vagi, jer je Vaga takođe društvena, mada ovde možemo obrnuti relaciju, a to je „Dolazim, ali vodim i mog Sašu sa sobom“ zato što se Mesec u Vagi oseća najsigurnije sa partnerom.

Potreban je blagi stisak ruke kao znak podrške, prisustvo partnera posebno u trenucima kada je potrebno doneti važne odluke, ali i podstrek od strane partnera „Hajde uradi to!“ Ako kažete „Donesi sada odluku“ mnogo će biti sigurniji i da je donese ili ako je tu partner koji može reći „Ipak ti bolje stoji ova bela košulja“ rešili ste i veliku dilemu Meseca u Vagi, koji se u njoj onda sigurno i oseća.

Mesec u Raku se oseća najsigurnije kada je i njegova porodica sigurna, jer su roditelji dočekali mirnu starost, deca su se zaposlila i partner je zdrav. Ovde je potrebno neko mirno utočište, daleko od očiju javnosti i gužve, jer je radi sigurnosti važno zaštiti intimnost i privatnost. Mesec u Raku je siguran u svojoj porodičnoj i domaćinskoj ulozi, kada nije daleko od mesta gde je napravio prve korake ili kada nije daleko od mesta gde se prvi put poljubio. Kada je Mesec u Raku onda voli da se seća, jer bez sećanja ne može da postoji i potrebna su mu ovakva mesta kako bi često mogao biti u dodiru sa njima. Zbog toga, kada i ode na kraj sveta, pa se onda vraća u mesto svog detinjstva ili mladosti, oseća i veću sigurnost.

Sigurnost u nekom „svom svetu“ i izolaciji ili u trenucima povlačenja traži i Mesec u Ribama. Ako ga prekinete dok sanja ili ako mu kažete „Probudi se, živiš u lažnom svetu“ možete ga uznemiriti i preplašiti. Potrebno je da mu pružite rame za plakanje na kojem može bez ustručavanja da se isplače, a vaše rame će biti mesto njegove sigurnosti. Izvedite ga iz galame i gužve i odvedite na neko mirno i čarobno mesto, jer će se tamo osećati sigurnim. Mala morska uvala pruža deset puta veću sigurnost nego svi ljudi okupljeni na Times square u New Yorku.

Kada vam neko kaže „Nemoj previše da me ispituješ“ onda se susrećete sa Mesecom u Škorpiji. To je Mesec koji se oseća najsigurnijim kada ima svoje tajne i kada se previše ne otkriva i ako ga više ispitujete osetićete veći otpor , jer mu narušavate sigurnost i onda će pokušati da zaštiti sebe. Ne dodirujte ga prvi, jer u takvim trenucima oseća kako gubi kontrolu koja mu je mnogo važna i zbog toga  pustite da on vas prvi dodirne kada oseti želju za tim.

Postoje trenuci kada će se povući ili nestati i „niko ga nije video, niko ga nije čuo“. Međutim, osetio je da tako mora zbog svoje sigurnosti, a onda će se pojaviti bez reči, jer nema šta da priča zato što se oseća sigurnijim sa svim svojim tajnama koje nosi u sebi. Najsigurniji je kada može da kontroliše situaciju i zbog toga će vas radije izvesti na neko tiho i povučeno mesto, jer ako vas odvede u gužvu to je i veća opasnost za njega da neće imati potpunu kontrolu. Sklanja se od gužve, pa i od onih mesta koja su jako osvetljena, jer onda postaje nesiguran zato što uvek postoji šansa da bude razgolićen.

Mesec u Blizancima je najsigurniji kada su izlazi uvek otvoreni ili kada su vrata uvek otključana, jer je za njega ključ u bravi ili zatvoren izlaz – zatvor. Kada čujete da neko u društvu izgovara „Siguran sam u svoju nesigurnost i promenljivost“ dok cupka nogom ili nemirno uvija pramen svoje kose verovatno se susrećete sa Mesecom u Blizancima. Zbog toga je Mesec u Blizancima siguran da sutrašnji dan donosi neku promenu, a i život za njega je stalna promena i samo kao takav postaje i sigurniji za njega. On je siguran kada se kreće od jednog mesta do drugog mesta, kada ide iz jednog grada u drugi grad, jer onda ima šansu nešto razumno i korisno da uradi, dobije neke informacije ili upozna neke nove ljude i sve ovo mu daje i veći osećaj sigurnosti. Mesec u Blizancima oseća sigurnost i kada je misaono aktivan i oslanja se na razum i zbog toga teško razlučuje misli od osećanja. Ako ga pitate „Da li je to bila tvoja misao ili osećanje?“ možete ga lako zbuniti.

Nastavlja se. U nastavku o sigurnosti Meseca u Ovnu, Lavu, Strelcu, Biku, Devici i Jarcu.

Astro savet: Mesec i osećaj sigurnosti II deo